Dodaj do ulubionych

JUŻ NIC NIE WIEM

11.06.11, 00:43
DZIEWCZYNY,

Oto cała moja historia zapisana poniżej, mam hashimotos i przyjmuję dawkę 125 mg Euthyroxu. Pisałam już w innym wątku że w ostatnich wynikach miałam FT4 na poziomie 44% a FT3 na poziomie -13% i TSH na poziomie 0.09.
Data TSH FT4 FT3 Dawka Euthyroxu
17.09.2009 2,79 11,51% 51% 25 mg
24.11.2009 3,4 31% 42% 50 mg
08.01.2010 3,65 45% 37,92% 50 mg, przepisany 75 mg
08.03.2010 0,75 54,45% 22,81% 75 mg
17.03.2010 brak 57,69% 32% 75 mg
09.06.2010 brak 61,54% 38% 75 mg
11.12.2010 4,57 8,09% -11,43% Dawka podniesiona do 100 mg
Zaczyna się spadek FT3
03.06.2011 0,09 44,91% -13,57% Dawka utrzymana na poziomie 125 mg
Utrzymujący się niski poziom FT3

Byłam dzisiaj u endo i to usłyszałam. Podobno moje TSH jest za niskie i nie wiadomo, czy mam niedoczynność. Jak TSH jest na poziomie 4, to jeszcze mieści się w normie. Powinnam odstawić całkowicie Euthyroz na 2 tygodnie, aby się przekonać , czy rzeczywiście mam niedoczynność i czy TSH podskoczy do gory.
Mam nie podawać w procentach gdyż liczy się norma, jak coś jest w normie nawet na najniższej granicy, to jest w normie. U mnie wszystko było w normie, ale argument że FT 4 było za niskie czy obecnie FT 3 jest bardzo niskie nie został przyjęty. Poza tym FT3 nie jest tak bardzo istotne według Pani doktor.
Nie wiem co mam o tym myśleć. Wiem, że odstawienie totalne to bedzie szok dla organizmu. Poza tym u mnie wyraznie kuleje przemiana, a czy rzeczywiście nalezy się przejmować tak niskim TSH? Wiem, była o tym już mowa w innym wątku i otrzymałam już sugestję, ale zastanawiam się, czy obniżyć do 100 mg i wziąć selen, ktory już zresztą zamowiłam z Niemiec. Jestem dosyć zdruzgotana tą wizyta. Co o tym w ogole sadzicie? Patrzy się, czy FT 4 jest w normie, ale lekceważy się, gdy FT 3 wyskakuje poniżej normy, to jest nieważne. TSH też jest teraz poniżej normy.
Wczesniej miałam lepsze wyniki, czym bardziej się leczę, tym bardziej spada FT3, wcześniej przynajmniej miałam go na poziomie 22%.
Podzielcie się ze mną swoimi spostrzeżeniami, jestem tak przejęta, że założyłam nowy wątek.
Obserwuj wątek
    • 1.mateoj Re: JUŻ NIC NIE WIEM 11.06.11, 09:31
      Moim zdaniem TSH powinno mieścić się w normie. Wiem, że ważniejsze jest FT3 i FT4, bo to obraz naszej tarczycy ale TSH nie może być z kapelusza smile
      Jakby nie patrzeć przypadkowy lekarz spojrzy na podstawowe badanie TSH , które nie będzie mieściło się w widełkach normy i co ?
      Wątpię żeby przekonała go teoria, że to dla naszego dobrego samopoczucia itd.
      U mnie też lekarz obserwował rosnące tsh i dopiero włączył euthyrox.
      Ja się nie znam smile ale skoro tak mówi lekarz ,a wyniki są złe...to może posłuchać.
    • aniuanna Re: JUŻ NIC NIE WIEM 11.06.11, 10:35
      Mam dokładnie ten sam problem. Poczytaj sobie mój watek:
      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,120647694,,Bardzo_prosze_o_pomoc_dretwieje_.html?v=2
      Napisz coś proszę o początku choroby. Może tu leży rozwiązanie. Czy miałaś badane przeciwciała? U mnie były b.wysokie. Tak samo jak u Ciebie, u mnie, przemiana zaczęła kuleć przy podniesieniu dawki na 100, potem już było tylko gorzej. Ostatnie wyniki to już TSH poniżej normy i też nie wiem co mam myśleć. Od pół roku jestem na dawce 112,5 eutxuroxu, wczoraj zrobiłam badania, a dziś postanowiłam wziąć już 100. Zastanawiam się czy po prostu dawka nie jest za duża i organizm broni się nie przemieniając hormonu - tak też wyczytałam w necie, na stronie pewnego lekarza. Tsh ma dużą bezwładność i zaczynam dochodzić do wniosku że badania co 5tyg to jednak za często. Ja najlepsze wyniki miałam na dawce 75, nie było widać kłopotów z przeminaną, ale tsh było jeszcze powyżej 5. Może gdybym przeczekała na tej dawce opadło by niżej i nie było by problemu. Wcześniej(zanim tsh spadło poniżej normy)byłam na konsultacji u lek.polecanego na forum i wcale nie był zdziwiony moim pytaniem, czy czasem nie powinnam całkiem odstawić eutyroxu. Ale ja mam b.małą tarczyce, wysokie przeciwciała i miałam tsh=33 więc ostatecznie stwierdził, że raczej nie. Co do selenu, tak jak pisałam u siebie, lekarze polecają inny rodzaj: taki jak w orzechach, a forum poleca selen z Niemiec. Ja Selen z Niemiec biorę po 200j od 2- miesięcy, podobnie żelazo, a przemiana dalej do bani. Napisz co myślisz o tych moich przemyśleniach smile Pzdr
    • hashi-tess dziewczyny! 11.06.11, 11:00
      Czy wiecie co jest potrzebne do przemiany T4 w T3?

TSH przy zażywaniu syntetycznej tyroksyny
      jest niewiarygodne bo przysadka niezbyt dobrze
      odczytuje ten hormon. Poza tym dostarczamy
      w tabl. tylko T4, a zdrowa tarczyca produkuje
      również T3. To jak ta przysadka ma zareagować?!

Lekarz, kt. ustala dawkę l-tyroksyny na podstawie
      tylko i wyłącznie TSH niewiele wie o suplementacji.

Euthyrox nie jest lekiem. To jest proteza naszej tarczycy,
      która jest chora i nie jest wstanie wyprodukować
      hormonów ile potrzebuje nasz organizm.
      I to my sterujemy ilością hormonu/hormonów
      bo jedne osoby przyjmują tylko T4 /np. euthyrox/,
      a inne przyjmują T4 i T3 /np. novothyral czy armour/.

Jeśli się tak stresujecie wielkością TSH, to może
      przestańcie oznaczać poziom teo hormonu.
      Może tym samym, lekarze nie mając tego wyniku,
      zaczną główkować co zrobić z poziomami hormonów.

Poza tym jest to schorzenie, które będzie z nami istnieć
      do końca naszych dni. Może warto poznać zasady przyjmowania
      i działania l-tyroksyny, aby mieć dobre samopoczucie.

Chodzenie do endo jest nieodzowne z racji ich wykształcenia.
      Czasami ich spojrzenie może wyłapać dziwne objawy,
      kt. my jako laicy nie dostrzeżemy.
      • hashi-tess Re: dziewczyny! 11.06.11, 11:05
        i jeszcze jedno:

cukrzyca to również choroba autoimmunologiczna,
        która wymaga codziennego dawkowania hormonu - insuliny.

Pytanie retoryczne - czy każdy cukrzyk biegnie do endo
        z pytaniem - ile powinien przyjąć insuliny przed śniadaniem,
        obiadem i kolacją?
        Wiadomo, że do tego ma glukometr i z niego korzysta.
        Musiał się tego nauczyć.

My też musimy nauczyć się dawkowania tyroksyny
        oznaczając hormony tarczycy, a nie przysadki.
        bo suplementujemy hormony, których nie jest wstanie
        wyprodukować tarczyca.

To naprawdę nie jest trudne!
        • aniuanna Re: dziewczyny! 11.06.11, 11:23
          Tess bardzo ci dziękuje za Twoje opinie. Nie mniej jednak czuję i się przekonuje, że niedoczynność jest trudna do ogarnięcia i często nieobliczalna i chyba do końca nie poznana. Dla czego przy wynikach:
          listopad, Euthyrox 75
          Tsh 5,085 (0,47-4,64)
          ft4 1,38 (0,71-1,85) 59%
          ft3 2,93 (1,45-3,48) 73%
          należało zwiększyć dawke?? Te wyniki hormonów były najlepsze - jeśli nie patrzeć na tsh. Do tego wcześniej problemów z przemianą widać nie było, zaczęły się potem. Może gdybym dłużej została na tej dawce, to tsh też by się obniżyło.
          • hashi-tess Re: dziewczyny! 11.06.11, 12:04
            aniuanna napisała:

> Tess bardzo ci dziękuje za Twoje opinie. Nie mniej jednak czuję i się przekonuj
            > e, że niedoczynność jest trudna do ogarnięcia i często nieobliczalna i chyba do
            > końca nie poznana.

ale to nie prawda.

Ja swoją niedoczynność ujarzmiłam choć przyznam,
            że czasami daje mi popalić. Jednak jest to spowodowane
            życiem podczas, kt. mamy różne przykrości czy zadowolenia.
            Dlatego trzeba naprawdę sprawdzać poziomy hormonów
            i składniki anemii, a to niestety kosztuje.
            Nie zawsze mamy tyle kasy i często wydaje nam się,
            że to pogoda czy przepracowanie dają takie objawy.
            Tak dają takie objawy, ale też zużywają w tym momencie
            więcej hormonów, kt. musimy uzupełnić.

Dla czego przy wynikach:
            > listopad, Euthyrox 75
            > Tsh 5,085 (0,47-4,64)
            > ft4 1,38 (0,71-1,85) 59%
            > ft3 2,93 (1,45-3,48) 73%
            > należało zwiększyć dawke??

Bo hormon FT3 organizm zostawia w krwioobiego
            i nie odkłada do tkanek po to, abyś jak najmniej
            odczuwała niedogodności małej ilości T3.
            Zapewne wiesz, że za samopoczucie odpowiada
            T3, które powstaje przy pomocy ferrytyny, selenu,
            jodu i in. z T4. A ten hormon zajadasz w codziennej
            porcji euthyroxu.

Te wyniki hormonów były najlepsze - jeśli nie patrze
            > ć na tsh. Do tego wcześniej problemów z przemianą widać nie było, zaczęły się p
            > otem.

to wszystko co piszesz jest prawdą.

Jednak przebywając długo w niedoczynności
            zaczynasz mieć problemy z anemią,
            która się nazywa niedokrwistością chorób przewlekłych.
            Jej objawy nakładają się z objawami niedoczynności
            i dlatego możesz myśleć, że podstawowe Twoje schorzenie
            jest takie up........
            Dlatego należy oznaczyć
            ferrytynę
            wit. B12
            kwas foliowy.

Często również występują braki wit. D,
            której braki również dają popalić.

Może gdybym dłużej została na tej dawce, to tsh też by się obniżyło.

nie wiem czy TSH by się obniżyło.
            Z dużym prawdopodobieństwem mogę napisać,
            że obniżyłoby się FT4 i FT3, a Ty ciągle tkwiłabyś
            w niedoczynności.
            Czasami warto poczytać forum i zweryfikować zalecenia
            lekarza. My jesteśmy praktykami /serwujemy sobie codziennie
            l-tyroksynę/, a lekarze znają to choróbsko z książek, szkoleń
            czy praktyki, ale nie są wstanie zrozumieć jak niedoczynność
            czy anemia boli. Chyba, że cierpią na te schorzenie.
            • aniuanna Re: dziewczyny! 11.06.11, 14:09
              > Bo hormon FT3 organizm zostawia w krwioobiego
              > i nie odkłada do tkanek po to, abyś jak najmniej
              > odczuwała niedogodności małej ilości T3.

> nie wiem czy TSH by się obniżyło.
              > Z dużym prawdopodobieństwem mogę napisać,
              > że obniżyłoby się FT4 i FT3, a Ty ciągle tkwiłabyś
              > w niedoczynności.

No faktycznie ma to sens. Organizm musi się jakby nasyć tyroksyną - tak to rozumiem. Dziękuje Ci bardzo. Twoje opinie bardzo mi pomagają.

Nie jest łatwo zdać się na siebie i fora, gdy chodzi o nasze zdrowie. Dla tego pojawiają się wątpliwości. Niestety lekarz polecany na forum nie ukoił moich rozterek. Może za jakiś czas spróbuje z innym. Puki co chyba będę polegać wyłącznie na moim ft4. Rozumiem, że jeśli ft4 jest w normach, to nie może być mowy o nadczynności i mogę spać spokojnie. Pzdr

• beautiful1 Re: dziewczyny! 12.06.11, 01:46
              Tess, to co ja mam robić w swoim przypadku, delikatnie zmniejszyć dawke i przyjąć selen?
              Nie wierzę po prostu w bajkę, że należy odstawić eythyrox i będzie lepiej. Jak teraz patrzę na moje poprzednie wyniki, to rzeczywiście miałam najlepsze przy 75 mg , a teraz wygląda to tak, jakby była nadprodukcja FT4 - stąd niskie TSH i kulejące F3. Przyjmuję jednak, że niedoczynność i hashi to jest tak zmienna choroba, mogą występować rzuty choroby etc, stąd tak rożne wyniki.
              Trudno się w tym wszystkim odnaleźć, gdy lekarze i przeważnie większość z nich serwują nam jedną i tę samą bajkę. Trudno jest znaleźć dobrych lekarzy, nawet Ci polecani na forum tutaj, w końcu też uznają, że najważniejsze jest TSH i FT4 a zapominają o FT3. Co więc robić?
              • aleksandra_01 Re: dziewczyny! 12.06.11, 16:24
                > a zapominają o FT3. Co więc robić?

popatrz tak:
                mamy chorą tarczycę, ale oszukujemy organizm (podając tabletki), że tarczyca
                pracuje idealnie. u zdrowego człowieka, zdrowa tarczyca produkowałaby
                średnią ilość hormonów ( w środku normy, około 50% - jakkolwiek by to nazwać),
                dlatego też my musimy tak dobierać dawkę, aby hormony "produkowane" przez tarczycę
                (z kartonika euthyroxu) były około środka normy.
                inna sprawa, że te nasze tabletki tak na prawdę nie są tym samym co by wyprodukowały
                nasze tarczyce i tsh może nie działać tak jak u zdrowego człowieka, bo np nie "widzi" tych hormonów.
                oprócz tego, jak sama zauważyłaś pojawiają się rzuty choroby. wtedy nagle we krwi pojawia
                się więcej hormonów. tsh nie zależy tylko od poziomu h. t. we krwi, ale od mnóstwa
                innych czynników, a często o tym zapominamy.

zastanów się, poczytaj do czego jest potrzebne w organizmie tsh,
                a do czego hormony tarczycy.

a.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka