Dodaj do ulubionych

wyniki badań

21.12.11, 10:10
Bardzo prosze o interpretacje wyników badań -TSH 43.5 FT3-2,40 ft4-0,53 przy karmieniu piersią
Dziękuje z góry za pomoc
Obserwuj wątek
    • nebiru Re: wyniki badań 21.12.11, 10:45
      Wpisz normy, bo jak ktoś wpadnie z tych co się znają, to bez nich niewiele Ci będa mogli doradzić a Ty będziesz czekać dłużej na ich opinie.
      Dla mnie Twoje TSH jest masakryczne, ale ja się nie znam, bo dopiero zaczynam w tej chorobie.
      • nebiru Re: wyniki badań 21.12.11, 11:45
        Jeśli Twoje dolne normy sa takie jak na moim badaniu, to rzeczywiście natychmiast poowinnaś iść do lekarza. Nawet rodzinny da Ci receptę na euthyrox (ja dostałam od Pana który mi robił USG a przedtem dał zlecenie na badanie TSH i przeciwciał). Zresztą pierwszy euthyrox kupiłam nawet bez recepty (bo ja w domu zapomniałam). Złap rodzinnego, pokaż wyniki abyć jeszcze przed świętami miała hormon. Chyba jak karmisz, to potrzebujesz nawet więcej niż chora, która nie jest w ciąży i nie karmi.
    • procesor Re: wyniki badań 21.12.11, 11:16
      naprawde masz takie tsh?
      i nie dostałaś leków???
      bo rozumiem że pokazałaś lekarzowi te wyniki a nie tylko nam?
      nawet rodzinny ci da leki z takim TSH!

napisz więcej - podaj normy do badań, jakie masz samopoczucie - choć tego się możemy domyślać, czy kiedyś miałaś problemy z tarczycą, jakieś inne badania

jedno pewne - pilnie potrzebujesz leczenia!!! leć do lekarza po receptę i skierowanie do specjalisty, czekają cie inne badania by uściślić diagnozę
      • olajonca Re: wyniki badań 21.12.11, 12:18
        Dzieki za odpowiedzi
        Badania krwi zrobiłam sobie o tak bo się żle czuje i takie mi wyszły-
        tsh min jest na wyniku zaznaczona jako 0,35 max 4,9, ft4- min 0,7 max 1,48.
        mieszkam na stałe za granicą a w PL tylko na święta-w 2003 miałam robioną biopsje na guzka w tarczycy ale wtedy okazało sie że zimny nie złośliwy więc leczenia nie było.
        Byłam dziś u internisty i przepisał Latrox 100 2x dziennie do tego mam zrobić USG i biopsje a potem do endykronologa z wynikami-czuje sie tak żle że ledwo stoje nie mówiąc już o opiece nad dzieckiem.
        • bebelu Re: wyniki badań 21.12.11, 12:44
          A w jakim kraju mieszkasz i czy ten Latrox oznacza lewotyroksynę w dawce 100 mikrogramów 2 x dziennie?!!
          Jeśli tak, to musisz absolutnie zmniejszyć dawkę poczatkową, bo po takiej końskiej dawce może się poczuć jeszcze gorzej zwłaszcza, że masz bardzo wysokie TSH. Najlepiej jest zacząć od np. 25 mg i jeśli przez tydzień lub dwa nie będzie poprawy samopoczucia to zwiększyć do 50 mikrogramów i po 4-6 tygodniach zrób badania.
          Podziel sobie jedną setkę na cztery i zacznij brać jak najszybciej, może być tak, że przez chwilę poczujesz się gorzej, odezwij się wtedy na forum to Cię podtrzymamy na duchu smile. Tabletkę bierze się rano na czczo i popija wodą i czeka przynajmniej pół godziny z jedzeniem.
          • olajonca Re: wyniki badań 21.12.11, 13:01
            Mieszkam w UK ale latrox mi przepisała lekarka tu w PL dawka 100mg 2 razy dziennie, ide dzis na USG to zobacze jak to sie wszystko ułoży.Dziękuje serdecznie za poradę
            • pies_z_laki_2 Re: wyniki badań 21.12.11, 14:09
              NIE bierz hormonu dwa razy dziennie!!! Jak ta lekarka mogła ci zalecić Letrox 2xdziennie, skoro hormon tarczycowe bierze się na pusty żołądek? Już nie mówię o dawce, 200 na dzień dobry to dla organizmu szok!

Jesteś w głębokiej niedoczynności i byłoby to wpadanie z deszczu pod rynnę, czyli wyindukowana nadczynność polekowa. To jest jakby zbyt gwałtownie wejście z minusa na wysoką górę poziomu hormonów. A nawet przy takich jak twoje wynikach 200 jednostek to bardzo dużo, tyle to biorą nieliczne pacjentki i po dłuższej suplementacji hormonem, a nie na jej początku.

Czy leczyłaś się wcześniej? To znaczy czy brałaś hormony tarczycowe? Jeśli nie, to wprowadzaj (jak już ci napisano) hormon po troszku, po cząstce. Są w aptece krajalnice do tabletek, dziel je sobie na ćwiartki i bierz tydzień jedną ćwiartkę setki, potem dwie ćwiartki czyli połówkę setki, potem (jeśli nadal będziesz to dobrze tolerowała) zwiększ do trzech ćwiartek setki, po miesiącu podnieś do setki, a potem odczekaj miesiąc, półtora i dopiero zbadaj poziom tsh, fT3 i fT4.
            • procesor Re: wyniki badań 21.12.11, 15:29
              broń Boże nie bierz tego w takiej dawce!!!

po pierwsze - zaczyna się od mniejszej dawki bo organizm też się musi przyzwyczaić
              mnie kazali zacząć od połówki dawki 75 a po trzech dniach brać całą - myślałam że mi serce wyskoczy smile - musiałam zacząć od nowa od ćwiartki tabletki,co parę dni dokładałam kolejną ćwiartkę

po drugie - te leki czy to Letrox czy Euthyrox bierze sie na czczo i co najmniej pół godziny przed jedzeniem! to ważne bo lek musi się bez przeszkód wchłonąć

po trzecie - myślę że jak już dojdziesz do pełnej dawki 100 i pobędziesz na niej 4-6 tygodni musisz zrobic badania i tu chyba problem bo powinnas wszystkie TSH ft4 i ft3 a z tym chyba
              problem bywa w UK

obserwuj swoje samopoczucie, możesz zrobić notatki w połączeniu z zapisem dawki
              na poczatku możesz mieć niefajne objawy - ale potem świat zaczyna pięknieć smile
              • olajonca Re: wyniki badań 26.12.11, 13:56
                Byłam u endokrynologa i mam rozpiske jak brać lek więc wszystkim bardzo dziękuje za pomoc . Mam jeszcze 2 pytania związane z chorobą-jak pozbyć się tego otępienia bo dla mnie to nowość może od 2 tygodni tak mam i jeszcze te uderzenia gorąca jak w menopauzie-mam dopiero 31 lat więc to chyba nie to.
                • devilyn Re: wyniki badań 26.12.11, 18:42
                  Ale rozpiska 2 x dziennie to paranoja!!!!!!
                  • olajonca Re: wyniki badań 26.12.11, 20:03
                    teraz jestem na 0.5 tabletki dziennie przez tydzien a potem cala
                • pies_z_laki_2 Re: wyniki badań 27.12.11, 13:37
                  Otępienie jest skutkiem osłabionego metabolizmu w każdej komórce twojego ciała. Jak uzupełnisz niedobory (powoli, bo masz osłabiony metabolizm, takie zamknięte koło), to i otępienie ci minie.

Nie przyspieszysz tego, niestety, w niedoczynność wchodzi się powoli i niezauważalnie, długo i systematycznie, wychodzenie musi potrwać plus minus tyle samo. W szpitalu przy poziomach zagrażających życiu niedobory uzupełnia się kroplówkami, ale w domu bierzesz dojelitowo i nic więcej nie zdziałasz.

Możesz się trochę poruszać na świeżym powietrzu, żeby podnieść szybkość metabolizowania, ale wysiłek musi być łagodny, spokojny, rozłożony w czasie, raczej nordic walking, niż siłownia, czy maraton smile
                  • olajonca Re: wyniki badań 27.12.11, 14:28
                    Dziękuje bardzo za odpowiedz bo ja już sama nie wiem co mam ze sobą robić z dwójką małych dzieci nie można sobie pozwolić na żadne leżakowanie w środku dnia a ja mam takie momenty w ciągu dnia że czuje że wszystko dzieje się obok mnie tak jak przez mgłe. Na siłke i tak nie mam za bardzo jak ale spacery i rower to owszem-dziękuje jeszcze raz i pozdrawiam
                    • olajonca Hashimoto 02.01.12, 20:15
                      Samopoczucie dalej kiepskie ale zaczynaja mi wychodzic bardzo wlosy-zbadalam ferrytyne i wynik 10- przy min 15 a max 150 wiec cienko- kupilam zelazo w tabletkach 100 ale mam pytanie czy moze trzeba cos innego?W uk mam wizte u lekarza dopiero za kilka dni wiec biore selen , manez i zelazo
                      • rosteda Re: Hashimoto 02.01.12, 21:53
                        Jeszcze nie spotkalam nikogo zeby za dwa tygodnie wyszedl z niedoczynnosci wiec i na dobre samopoczucie tez nalezy poczekac.
                        Jesli leczenie zaczelas 21 grudnia to nie widze najmniejszego sensu aby kontrola u endokrynologa musiala byc po kilkunastu dniach od rozpoaczecia leczenia.
                        Pozostale leki beierzesz dobrze.
    • kornelcia75 Re: wyniki badań 03.01.12, 11:29
      napisałam do ciebie na gazetową
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka