Dodaj do ulubionych

prośba o ocene wyników

07.01.12, 21:29
Witam,

jak w temacie prosiłabym o wstępną ocenę. Po wizycie u endokrynologa który stwierdził że moje złe samopoczucie napewno nie jest winą tarczycy trochę się podłamałam.

Mój wiek:24 lata

1. Badania USG
rok 2007 - tarczyca 10,682ml
rok 2009 - 15,219ml
rok 2012 - 15,9ml

2. Badania krwi (rok 2012)
TSH - 1,690 (N 0,27-4,2)
FT4 - 13,99 (N 12-22) wg kalkulatora 19,9%
niestety nie mam jeszcze oznaczonego FT3 (lekarz mi nie zlecil, musze sama wykonac)
Anty-Tg - 15,21 (N <4,5)
Anty-TPO - 0,39
Cholesterol całkowity 189,0mg/dl (N <200)
Triglicerydy 60 mg/dl (N 50-200)

3. Moje objawy
złe samopoczucie, bardzo sucha skóra, częste ciężkie migreny, spadek koncentracji, tycie!, ciągłe uczucie zimna, częste infekcje, itd.

Dziękuję z góry za każdą sugestie

Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: prośba o ocene wyników 07.01.12, 22:03
      niedoczynnośc jak ta lala.
      Popatrz na swoje FT4, ono leży na podłodze,
      a powinno być w połowie normy. Oczywiście
      u zdrowych osobników.
      Wykonaj usg tarczycy, ono podpowie co z nią się dzieje.
    • procesor Re: prośba o ocene wyników 08.01.12, 11:12
      podałaś tylko objętość tarczycy z USG
      a jaki był opis? bez zmian? dobry lekarz to robił na dobrym sprzęcie?
      • katcaster1 Re: prośba o ocene wyników 08.01.12, 11:25
        faktycznie nie napisałam
        co do sprzętu i badającego myślę że obie rzeczy były w porządku bo badanie zostało wykonane w centrum medycznym damiana...

a co do opisu: wszystko prawdiłowo z wyjątkiem obniżonej echogeniczności (ale bez zmian ogniskowych)

Obecnie będę starała zapisać się do endokrynologa ze szpitala na Banacha. Czytając różne wątki widzę że nie tylko ja spotkałam się z taka ignorancją ze strony lekarza. W ogole nie interesowaly ją moje objawy (oraz fakt że moja mama na to choruje).
        Wydaję mi się że jest to ch Hashimoto, ale zobaczymy co powie kolejny lekarz...
        • aleksandra_01 Re: prośba o ocene wyników 08.01.12, 12:31
          > co do sprzętu i badającego myślę że obie rzeczy były w porządku bo badanie zost
          > ało wykonane w centrum medycznym damiana...

moja znajoma robiłam tam sobie usg, ponieważ miała mnóstwo objawów
          oraz choroby tarczycy w rodzinie, o czym poinformowała lekarza,
          a tenże po usg zapewniał ją, że wszystko jest idealnie.
          z tego powodu straciła kolejny rok zanim została poprawnie zdiagnozowana.
          co ciekawsze, endokrynolog (ten od diagnozy), gdy popatrzył na tamto usg
          stwierdził, że widać na nim stan zapalny. dlaczego lekarz od usg nie ujął tego w opisie?

także zasada ograniczonego zaufania nie tylko na drodze.

a.
          • katcaster1 Re: prośba o ocene wyników 08.01.12, 16:40
            oczywiscie masz racje, ale ciezko mi ocenic czy osoba byla wykonujaca byla kompetentna; sprzet mysle ze akurat w damianie maja dobry... ale roznie to bywa jak sama napisalas smile

dzieki za wszelkie rady, zobaczymy co powie lekarz

pozdrawiam
            • procesor Re: prośba o ocene wyników 08.01.12, 17:18
              różni lekarze potrafią zupełnie inaczej zinterpretowac te same wyniki u tej samej osoby (co sama na sobie sprawdziłam)

tsh jest ładne, ale ft4 i przeciwciała wskazują że to Hashi
              przydałby sie ktoś kto dobrze obejrzy to USG smile
              do tego wywiad rodzinny i objawy - aż się prosi o wprowadzenie leczenia, choćby na próbę

wciąż nie mogę sie nadziwić że np. interniści potrafią bez oporów przepisać psychotropy na depresję - ale leczenie tarczycy takie opory budzi... u endokrynologów zresztą też... smile
              • katcaster1 Re: prośba o ocene wyników 08.01.12, 18:53
                Założyłam ten wątek głównie po to aby nie zwariować smile po tej ostatniej wizycie u pani endo myślałam że już mi kompletnie odbiło, że sobie wmawiam objawy. Więc cieszę się że inni też widzą podstawy do rozpoznania choroby.
                A powiedz mi jak się u ciebie zaczeło i jak się leczysz?
                • procesor Re: prośba o ocene wyników 08.01.12, 22:25
                  u mnie zaczęło się prawdopodobnie ponad 20 lat temu
                  a leczę się od ponad 5
                  wcześniej nikt nie zwrócił uwagi na objawy na jakie się skarżyłam, a ja nie miałam pojęcia o chorobach tarczycy
                  10 lat temu zaczęło się bardzo pogarszać, o trochę ponad 5 lat temu nie miałam siły żyć smile
                  i wreszcie dzięki przyjaciółce i internetowi wymusiłam badanie na internistce - wtedy już tsh było ponad 13

historia jak wiele smile
                  • katcaster1 Re: prośba o ocene wyników 10.01.12, 21:28
                    no cóż oczywiście zapalenie jest jak ta lala, ale na hormony jeszcze za wczesnie
                    na zmęczenie mam sobie pobrac Ginko a na tycie chodzić na basen (szkoda że nie jestem w stanie wejść po schodach w metrze)
                    super, zwyczajnie super
                    • rosteda Re: prośba o ocene wyników 10.01.12, 21:44
                      "a co do opisu: wszystko prawdiłowo z wyjątkiem obniżonej echogeniczności (ale bez zmian ogniskowych)"

No, nie tylko masz duzo za niskie fT4 jak na 24 lata ale i obnizona echogenicznosc w USG potwierdza Hashimoto.
                      Wiec 3 (objawy, USG i bardzo niskie fT4) z 4 wynikow wskazuja na Hashimoto i jesli ten lekarz tego nie widzi to powinnas szukac pomocy u innego.
                      Az do skutku.
                      Zycze powodzenia.
                      • katcaster1 Re: prośba o ocene wyników 11.01.12, 14:34
                        dzieki za te słowa, jak już pisalam wczesniej, po tych wszystkich wizytach mialam wrazenie ze wszystko sobie wmawiam
                        wiec dobrze ze ktos jeszcze widzi te powiazania smile
                        24.01 mam kolejna wizyte u innego lekarza - tym razem pani dr
                        milego dnia smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka