Dodaj do ulubionych

Prosze o pomoc

22.02.12, 23:02
Bardzo prosze o intrpretacje wyników jestm tu nowa prawie zupełnie nic nie wiem o chorobie tarczycy, ostatnio źle sie czułam ciągłe osłabienie, zupełny brak enegii do wzystkiego, zrobiłąm badania morfologia wyszła ok tylko podwyższone tsh i zrobiłm ft3 i ft4 i o to moje wyniki
Tsh 4,44 norma do 4,20
Ft3 2,98 norma 2,57-4,43
ft4 1,12 norma 0,93-1,70

Do endokrynologa ide w poniedzialek i nie wiem czy to dobre wyniki czy jednak co oznaczaj bo niby w normie sie mieszcza
Obserwuj wątek
    • anaanek Re: Prosze o pomoc 23.02.12, 14:57
      Jeszcze raz prosze o pomoc
    • aleksandra_01 Re: Prosze o pomoc 23.02.12, 19:02
      Witaj,

Twoje wyniki pokazują, że tarczyca pracuje źle, produkuje mniej hormonów niż powinna,
      a co za tym idzie rozwija się niedoczynność. Do pełniej diagnozy brakuje Ci usg tarczycy
      oraz badania przeciwciał atpo i atg. Lekarz pewnie Ci o tym powie. Wszystko wskazuje na
      to, że będziesz musiała rozpocząć suplementację syntetycznych hormonów tarczycy.
      Po mimo dobrej morfologii, ja podejrzewam że masz anemię. może warto wykonać
      bardziej szczegółowe badania? ferrytynę? wit b12?

> Do endokrynologa ide w poniedzialek i nie wiem czy to dobre wyniki czy jednak c
      > o oznaczaj bo niby w normie sie mieszcza

norma dla Tsh którą podałaś jest od dawna nieaktualna. obecnie tsh 2 i więcej wskazuje na
      niedoczynność. poza tym ft3 masz blisko dolnej granicy normy, a ono głównie odpowiada
      za samopoczucie, objawy niedoczynności.

a.
      • anaanek Re: Prosze o pomoc 23.02.12, 23:02
        Dzięki wielkie za odpowiedź bo w przychodni mi powiedzieli że wyniki mam dobre no bo przeciez mieszcza sie w normach

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka