Dodaj do ulubionych

wyniki-prosba o interpretacje

05.03.12, 21:04
bardzo prosze o interpretacje wynikow, biore od 5 mies. tyroksyne 50mg

obecnie:
Choresterol calkowity 6,64 mmmol/l 3,90 - 5,20
Choresterol LDL 4,06 mmol/l 4,00
Choresterol HDL 2,25 mmol/l 1,04 - 1,55
Trojglicerydy 0,73 mmol/l 0,40 - 1,70

TSH 0,194 IU/ml norma 0,350 - 4,04940
FT3 2,86 pg/mg " 1,71 - 3,71
FT4 1,16 ng/dl " 0,70 - 1,48
Ferrytyna 79,65 ng/ml " 4,63 - 204,00

Ostatnio zle sie czuje, dzis myslalam, ze zasne na stojaco, cisnienie 110 /70.

Dziekuje za pomoc w interpretacji wynikow. Czy powinnam wziac wyzsza dawke tyroksyny?
Czasem mam kolatania serca i jakby arytmie, wysokie scisnienie tez mi sie zdarza : 140/75
Obserwuj wątek
    • mei3 Re: wyniki-prosba o interpretacje 05.03.12, 21:06
      [b]no i stracilam juz polowe wlosow w ciagu ostatniego polrocza. Obecnie troche mniej wypadaja, ale nadal, jestem przerazona, na dodatek prawie nie mam brwi i rzesy jakgdyby byly ciensze i krotsze. Pomocy!!
      • mei3 zapomnalam 05.03.12, 21:11
        jeszcze o bolach miesni, ciastowatym wygladzie ciala i tyciu i kruszacych sie paznokciach.
        wiem, ze choresterol mam b.wysoki, ale moje przeciwciala tez rosna.
        Czy powinnam pojsc na kontrole, dopiero co bylam i Pani sie zdziwila po co przyszlam.Powiedziala, ze dopiero za 6 mies.Co robic? zmienic znow lekarza?.
        Czy ten wynim Tsh jest ok? a jak jeszcze spadnie? Ostatnie badania zrobilam prywatnie.
        Czy jest mozliwa nadzczynnosc przeplatana niedoczynnoscia?
    • pies_z_laki_2 Re: wyniki-prosba o interpretacje 06.03.12, 01:13
      Dlaczego bierzesz hormon tarczycowy? Masz konkretną diagnozę? Jeśli tak, to na jakiej podstawie? Czy badałaś coś poza ferrytyną? B12, D3, kwas foliowy?

Jak się odżywiasz? Ile masz lat i czy ważysz w normie? Jaki prowadzisz tryb życia? Masz jakieś nietolerancje pokarmowe? Bierzesz jakieś suplementy?

Przelicz wyniki fT 4 i 3 na procenty, łatwiej będzie rozpoznać czy są ok smile
      • mei3 Re: wyniki-prosba o interpretacje 06.03.12, 22:12
        oczywiscie, ze mam schorzenie - hashimoto, guzki od 8 lat. Od wrzesnia biore tyroksyne 50 mg. Normalnie zyje odzywiam und do niedawna uprawialam gimnastyke 2 x w tygodniu, cwiczylam troche na silowni, mam nietolerancje papryki biore magnez doraznie i selen od niedawna, tabletki priorin na wlosy.Reszte badalam 6 mies.temu kiedy byla ostatnia kontrola.Ostatnie badania zrobilam sobie prywatnie. TSH spadlo w porownaniu do okresu sprzed pomimo, ze biore tyroksyne.
        • procesor Re: wyniki-prosba o interpretacje 06.03.12, 22:39
          ft4 58%
          ft3 57%
          chyba dobrze policzyłam bo kalkulator wyników nie działa

przy takich wynikach twoje TSH jest dość niskie albo też raczej przy niskim TSH masz nie za wysokie wolne hormony smile
          nie jesteśmy jasnowidzami i nie powiemy czy TSh dalej spadnie czy nie

być może twoje samopoczucie jest spowodowane innymi niedoborami stąd pies_z_laki pyta o inne badania
          włosy leca także z niedoboru żelaza, a objawy ospałości również od tego lub jeszcze innych

ale może też tak być że po prostu potrzebujesz więcej FT4 i FT3 dla lepszego samopoczucia, to dość indywidualne, jedni w połowie normy czuja się b.dobrze a inni dopiero gdy wyniki sa 80-90%

badania były robione PRZED wzięciem tabletki?
          a jak wyglądały poprzednie?
          leczysz się do września - a te 8 lat to guzki czy od diagnozy Hashi tyle lat minęło do leczenia?

TSH spada WŁAŚNIE dlatego że bierzesz tyroksynę, tak ma być,jak rośnie mimo brania leków to znak że czas dawke zwiększać, TSH ma większa bezwładność niż wolne hormony więc może być tak że już ft4 i ft3 spadają a TSH jeszcze nie pokazuje wzrostu
          • mei3 Re: wyniki-prosba o interpretacje 07.03.12, 22:43
            a ferrytana nie jset wskaznikiem niedoborz zeleza?
            wiem, ze z zelazem bylo ok,
            badania sa sprzed 3 tygodni czyli w czasie btrania tyroksyny od 6 mies., wczesniej stwoerdzone hashimoto i guzki z wartosciami granicznymi w 2003 roku bez leczenia do wrzesien 2011, kiedy to wartosci byly nadal na granicy, ale nowy lekarz stwierdzil, ze leczenie moze spowodowac zahamowanie rozwoju guzkow badz ich zmniejszenie . Tego ostatniego nie zauwazylam, patrzac na moja szyje, i przy probie ubranie kolejnego golfa- kocham golfy!!! ale nie moge ich juz nosic...Piszesz ze to znak aby dawjke zwiekszyc - to znaczy, ze potrzebuje wiecej tyroksyny? Kolejna wizyta bedzie przypuszczalnie zainicjowana przeze mnie. Dzis na przekor znow dobrze sie czulam - wyz, ladna pogoda.... Ale nastroje depresyjne czesto mi towarzysza...
            • mei3 Re: wyniki-prosba o interpretacje 07.03.12, 22:45
              sorry za bledy ale zasypiam juz na siedzaco. Baaaardzo dziekuje za opinie i komentarze!!!
        • pies_z_laki_2 Re: wyniki-prosba o interpretacje 07.03.12, 03:20
          Pytałam, bo oczywiste to jest, ale dla ciebie, my wiemy tylko to, co napiszesz smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka