Dodaj do ulubionych

tarczyca a ciąża

26.06.12, 01:27
od kilku miesięcy staram się zajść w ciążę i nic. lekarz niestety uważa, że jest za wcześnie na zlecanie badań, więc działam sama. moja mama ma zdiagnozowaną Hashimoto, jej siostra i mama (moja babcia) mają nadczynność tarczycy. obawiam się, że u mnie też może być coś na rzeczy, kiepsko się czuję, przybyło mi nagle 5 kg (wygląda jakby wszystko poszło w brzuch, ogólnie jestem bardzo szczupła, ważę 49 kg), włosy lecą mi tak, że obawiam się, że wyłysiejęsad to moje wyniki:

TSH 3-GEN 3,82 (0,27 - 4,20)
FT3 4,14 (2,04 - 4,40) 88,98%
FT4 1,21 (0,93 - 1,71) 35,9%
ATG 12,17 (0 - 115)
ATPO 8,8 (0 - 34)

PROLAKTYNA bez obciążenia 14,20 (3,9 - 29,5)

nie byłam jeszcze u endo, do tej pory chodziłam do zwykłego ginekologa. zapisałam się do endo, ale mimo że i tak leczę się prywatnie, termin mam dopiero na 19 lipcauncertain możecie mi coś podpowiedzieć, co robić do tego czasu? czy coś z wynikiem jest nie tak? zrobić na własną rękę dodatkowe badania? wiązać te wyniki z niemożnością zajścia?

znalazłam kiedyś (chyba nawet na Waszym forum) taki test i wyszło tak:

5. Podsumowanie testu
punkty
1. Objawy, które odczuwasz 14
2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś 0
3. Historia zdrowotna Twojej rodziny 6
4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie) 9

Twój wynik: 29

Interpretacja wyniku:
0-9 punktów szansa, że masz niedoczynność tarczycy jest nieduża
10-14 punktów istnieje podejrzenie, że masz niedoczynność tarczycy; wykonaj badanie TSH
15-19 punktów istnieje duże podejrzenie że masz niedoczynność tarczycy; wykonaj badanie TSH; jeśli wynik będzie w normie, wykonaj dodatkowe badania: FT4 i FT3
20-24 punkty jest duża szansa, że masz niedoczynność tarczycy; wykonaj wszystkie potrzebne testy, żeby potwierdzić diagnozę (TSH, FT4, FT3, USG tarczycy, przeciwciała antyTPO i antyTG)
25 punktów lub więcej prawdopodobnie masz niedoczynność tarczycy; powinieneś otrzymać terapię substytucyjną hormonem tarczycy, nawet, jeśli wyniki badań będą w normie

Twoje odpowiedzi
(wydrukuj listę swoich objawów i pokaż ją lekarzowi!):
1. Objawy, które odczuwasz
• duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
• chrypka bez konkretnego powodu
• zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik
• palpitacje lub nieprzyjemne odczuwanie bicia serca
• trudność w nabraniu powierza (bez konkretnego powodu)
• wahania nastroju, w szczególności niepokój, panika lub fobia
• uczucie braku równowagi
• wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
• problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
• trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień
2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś
• brak
3. Historia zdrowotna Twojej rodziny
• niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole
• przedwcześnie siwiejące włosy
4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)
• niska podstawowa temperatura ciała (rano)
• blady kolor ust lub żółciejąca skóra
• nadmiar woskowiny w uszach
• suche usta i/lub suche oczy
• nadmiernie sucha lub szorstka skóra

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: tarczyca a ciąża 26.06.12, 13:23
      Możesz zrobić usg tarczycy, dopilnuj tylko, żeby w opisie były wymiary i objętość w mililitrach.
      Masz za wysokie tsh, bo mieści się w normach, ale normy dla młodych kobiet w wieku rozrodczym to tsh poniżej 2, max 2,5, a najlepiej (przy zachodzeniu w ciążę) blizej tsh 1.

Na inne badania możesz poczekać do wizyty u endo, niech ci wypisze zaświadczenie o diagnozie i dzięki temu dalej leczyć się będziesz mogła u rodzinnego.
      • ewela25pl Re: tarczyca a ciąża 12.10.12, 19:18
        hej z mezem staramy sie o dzidzie mam niedoczynnosc tarczycy wynik 2,2 czy to odpowiedni wynik aby mozna bylo starac sie o dziecko???
        • pies_z_laki_2 Re: tarczyca a ciąża 13.10.12, 13:00
          To za wysoko, ale...

... mamy za mało danych, żeby cokolwiek podpowiedzieć:
          - masz diagnozę choroby tarczycy? Na jakiej podstawie (dokładnie, co, kiedy itd)?
          - dlaczego teraz zrobiłaś badanie tsh? czy badałaś coś jeszcze?
          - czy masz kłopoty z zajściem w ciążę? jeśli tak, to od kiedy?
          - czy masz jakieś objawy niedoczynności?
    • anka18031 Re: tarczyca a ciąża 27.08.16, 13:55
      Witam serdecznie, dziewczyny potrzebuję Waszej rady, być może ktoś był w podobnej sytuacji.
      Mam 26 lat. Od kilku miesięcy staramy się o dziecko - bez skutku. Poszłam do ginekologa, ten zlecił badania hormonów i to co mnie niepokoi to wyniki tsh i prolaktyny.
      tsh wynosi 5,100 (norma 0,270 - 4,200)
      prolaktyna 25,99 (norma 4,79 - 23,30)
      Zapisałam się ponownie do ginekologa na konsultację tego wyniku, wizyta za tydzień a ja się denerwuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka