Dodaj do ulubionych

Euthyrox a wzrost dziecka

03.08.12, 22:31
W rodzinie mam siostrzenicę, która ma 7 lat i jest na 3centylu, jest niska. Endokrynolog stwierdził że TSH ma jednak za wysokie prawie 4,0 ( choć mieści się w normie) i że lepiej obniżyć poziom TSH, bo powinien być w granicy do 2-2,5 wtedy dziecko szybciej rośnie. Miała robione ft3 i ft4 oraz inne badania, więc decyzja lekarza nie jest z kosmosu.
Przepisał Euthyrox N25 i bierze go od miesiąca, po pól tabletki dziennie.
Czy ktoś miał podobny przypadek czy faktycznie Euthyrox obniżył TSH i dziecko szybciej zaczęło rosnąć?
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Euthyrox a wzrost dziecka 05.08.12, 21:45
      Tak, u mojego synka zauważyłam ewidentną korelację między poziomem hormonów tarczycy a tempem wzrostu. Dlatego od 2-3 lat dzieci mierzę co miesiąc lub dwa. Gdybym zauważyła, że nie rosną przez około 3-4 miesiące, szybko robiłabym badania tarczycy dla pewności, czy to nie od tarczycy. Bo dzieci rosną skokowo no i moje pomiary tez mogą być niedokładne.

Mam Hashimoto i wszystkie siostry męża też mają, synek już bierze Euthyrox, a córka właśnie zaczyna.
      • karrix Re: Euthyrox a wzrost dziecka 05.08.12, 21:50
        a poziom TSH u dzieci jest ponad normę? Ile można urosnąć- tak średnio dzięki Euthyrox ?
        • djpa Re: Euthyrox a wzrost dziecka 06.08.12, 19:57
          Synek niemal od urodzenia bierze Euthyrox i TSH miał i ma w normie, jednak 2 razy gdy miał kilka lat miał na wakacje delikatnie obniżaną dawkę aby sprawdzić, czy jego tarczyca podejmie pracę. I właśnie podczas tych wakacji nie rósł wcale, a jesienią, gdy wracaliśmy do starej dawki bo wyniki były niezbyt, ładnie rósł.
    • hashi-tess Re: Euthyrox a wzrost dziecka 06.08.12, 21:23
      FIZJOLOGICZNE DZIAŁANIE HORMONÓW TARCZYCY NA TKANKI

Hormony tarczycy wywierają wpływ na wszystkie komórki ustroju, na ich działanie, wzrost, dojrzewanie, obumieranie. Działają na metabolizm węglowodanów, lipidów, tłuszczów, kwasów nukleinowych, a także na metabolizm innych hormonów. Poniżej wymieniono najważniejsze działania HT na niektóre tkanki (Łącka 1997):

stąd
    • sylwia_zi Re: Euthyrox a wzrost dziecka 10.08.12, 16:44
      witaj
      moja córka odkąd bierze euthyrox, z mniej jak 3 centyla jest już na ponad 10.
      zaczynała od dawki 12,5 a teraz jest to 37,5, leczy się ponad 2 lata.
      dlaczego?
      jest coraz większa coraz więcej waży i potrzebuje więcej, co ma potwierdzenie w wynikach badań.
      U dzieci trzeba to monitorować jeszcze lepiej jak u dorosłych. Dziecko nam nie powie, a obserwacja owszem.
      Powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka