Dodaj do ulubionych

tarczyca w ciąży-wyniki badania

15.09.12, 23:49
hej, proszę o pomoc w interpretacji wyników. wizytę u endo mam dopiero za 2 tyg. jestem obecnie w 11 tyg ciąży, biorę 50 mg euthyroxu. moje ostatnie wyniki:
TSH 1,48 (podana norma: 0,27-4,2)
Trijodotyronina TT3 2,52 (norma: 1,3 - 3,1)

przed zajściem w ciąże tsh miałam na poziomie 4,08, po 3 miesiącach euthyroxu w dawce 25mg - tsh 2,98, później tsh spadło do 1,8 -wtedy zaszłam w ciążę. nie jestem pewna co do tego drugiego wyniku, nie wiem czy w laboratorium czegoś nie pomylili, bo zawsze obok tsh mialam badany poziom ft3 a teraz tt3. nie pamiętam czy tak było na skierowaniu od lekarza, czy to jest jakaś pomyłka...
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: tarczyca w ciąży-wyniki badania 16.09.12, 09:04
      A jaką masz diagnozę? Dlaczego łykasz tyroksynę? I gdzie mieszasz? W Polsce?
      • justynka_28 Re: tarczyca w ciąży-wyniki badania 16.09.12, 17:26
        mam stwierdzoną subkliniczna niedoczynność tarczycy. tyroksynę biorę, żeby obniżyć poziom tsh który przed zajściem w ciązę był wysoki.
        - w Warszawie.
        • pies_z_laki_2 Re: tarczyca w ciąży-wyniki badania 17.09.12, 11:23
          Przy tsh na poziomie 4,08 to całkiem kliniczna niedoczynność, a nie SUBkliniczna...
          A usg tarczycy robiłaś? A p.ciała tarczycowe (atpo, atg, trab) badałaś?

W Polsce endokrynolodzy badają TSH i fT4, pierwszy raz spotykam się z badaniem TSH i fT3, a tym bardziej tT3. Może faktycznie w labku nie doczytali niewyraźnego zlecenia, f czy t wygląda podobnie, prawda? Ale że endo zleca fT3, to zadziwiające...

Ja bym zrobiła badania wszystkich trzech parametrów, czyli TSH, fT4 i fT3, ale bez paniki, czyli wtedy, kiedy i tak masz się zbadać. Podejrzewam, że badasz się co miesiąc, czy tak?

• pies_z_laki_2 Re: tarczyca w ciąży-wyniki badania 17.09.12, 11:28
          Dopisek:
          W sumie badanie tsh i fT3 ma sens smile A jest taniej, niż badać całą trójkę tarczycową.

TSH pośrednio mówi nam o tym, czy dawka T4 dostarczana z zewnątrz dobrze uzupełnia T4 produkowane przez tarczycę.
          A fT3 mówi nam o tym, czy T4 jest skutecznie konwertowane w organizmie na aktywny hormon T3.
          Bada się wolne hormony, bo fT jest łatwiej oznaczyć i jest bardziej miarodajnie, niż przy tT.

To może twój endo jest całkiem sensowny, dasz na niego namiary?
          • procesor Re: tarczyca w ciąży-wyniki badania 17.09.12, 12:31
            pies_z_laki_2 napisała:
            > TSH pośrednio mówi nam o tym, czy dawka T4 dostarczana z zewnątrz dobrze uzupełnia
            > T4 produkowane przez tarczycę.
            > A fT3 mówi nam o tym, czy T4 jest skutecznie konwertowane w organizmie na aktywny
            > hormon T3.

a nie mówi
            bo można mieć niziutkie ft4 i bardzo wysokie ft3
            i być w niedoczynności
            • justynka_28 Re: tarczyca w ciąży-wyniki badania 17.09.12, 13:56
              z lekarza jestem zadowolona www.znanylekarz.pl/marcin-debski/endokrynolog-internista-lekarz_rodzinny/warszawa

czyli ten mój wynik jest ok?
              • justynka_28 Re: tarczyca w ciąży-wyniki badania 17.09.12, 14:12
                przeciwciała badałam:
                anty tpo 22,13
                anty tg 16,72
                tych trzecich nie miałam badanych

usg: "prawy płat 40x15x13 węzina 3mm, lewy płat 38x16x15mm. objętość ok 9ml. w lewym płacie widoczna poj. zmiana ogniskowa 1,5 mm.poza tym struktura, zarysy, położenie, ruchomość okolice i unaczynienie bez cech patologii"

w czerwcu, przy tsh 2,98 ft3 miałam 3,43 a ft4 1,40
                wcześniej przy tsh 4,08, ft3 na poziomie 4,23 a ft4 1,37

myślałam, że jak zajdę w ciążę, to tsh zacznie rosnąć a nie dalej spadać, dlatego trzeba było je jak najbardziej zmniejszyć z tego wyjściowego poziomu jaki miałam...
    • hanu-la10 Re: tarczyca w ciąży-wyniki badania 28.01.13, 14:02
      witam,
      Jestem w 15 tygodniu ciąży i od dłuższego czasu jestem okropnie nerwowa, czasem miewam kołatanie serducha i generalnie czuję się sennie! Normalne objawy ciążysmile jednak te nerwy nie dają mi spokoju i postanowiłam zrobić badania tarczycy. niby wyniki są w normie ale prosiłabym o wsparcie czy wszystko naprawdę jest ok?

TSH 2,56 (0,270-4,200)- inne laboratorium
      Potem zrobiłam jeszcz
      fT3 2,77 (2,6-4,4). 9,44%
      fT4 1,24 (0,93-1,7) 40,26%
      Przeliczyłam też na % ale nie wiem jak to pomaga w interpretacji?
      dodam że to moja druga ciąża.
      nie wiem czy to może mieć jakiś związek ale na przełomie roku miałam chyba z 6 razy zapalenie krtani!
      Bardzo Was proszę dziewczynki o pomoc... Muszę jakoś sobie wytłumaczyć za co mój chłop ciągle obrywa! Oby tylko z maluczkich było wszystko ok!
      • aada1 Re: tarczyca w ciąży-wyniki badania 28.01.13, 16:22
        Witaj
        Łykasz tyroksynę ?
        Na jakiej jesteś dawce obecnie?
        • hanu-la10 Re: tarczyca w ciąży-wyniki badania 28.01.13, 16:42
          Podejrzewam, że wpisałem swojego posta w nieodpowiedni wątek. jestem nowym użytkownikiem forum i niebardzo mogę się odnaleźć! Nie biorę żadnych leków. Na początku ciąży brałam duphaston bo miałam plemienia, potem przeszłam na luteinę ale obecnie już jej nie biorę. Więc żadnych hormonów już nie przyjmuję. Być może te wyniki są jak najbardziej ok, ale jak się tak czyta i czyta to człowiek lekko świruje!
          • aada1 Re: tarczyca w ciąży-wyniki badania 28.01.13, 16:55
            Załóż swój własny wątek.
            Wpisz tam wszystkie swoje wyniki. Robiłaś usg tarczycy kiedykolwiek ? badałaś przeciwciała anty TPO i anty TG ?
            • hanu-la10 Re: tarczyca w ciąży-wyniki badania 28.01.13, 17:18
              próbowałam założyć nowy wątek ale coś nie chciał się wgrać na forum, ale spróbuje jeszcze raz.
              A myślisz, że z tymi wynikami może być coś nie tak? W każdym razie dziękuje za odpowiedź wink
            • hanu-la10 Re: tarczyca w ciąży-wyniki badania 28.01.13, 17:25
              A jeszcze nie odpowiedziałem:
              Nigdy nie robiłam usg tarczycy i tych badań o których wspomniałaś. Generalnie nigdy nic w stronę badań hormonów tarczycy nie działałam.

A chciałam jeszcze zapytać gdzie mam ten wątek napisać żeby trafić w temat?
              Pozdrawiamsmile
              • aada1 Re: tarczyca w ciąży-wyniki badania 29.01.13, 07:32
                Post swój własny piszesz na stronie głównej. Wchodzisz w nowy temat i piszesz.
                Możesz napisać" Cześć jestem nowa proszę o radę"- i już trzymać się swojego wątku.
                Tak będzie łatwo dziewczynom odpowiadać, doradzać.

Co do tych wyników, jesteś w ciąży... według mnie z tymi wynikami należy udać się szybko do ginekologa który Cie prowadzi albo do endokrynologa. Hormony są niskie- zwłaszcza ft3, TSH wyższe( wszystko w normie - jednak jest pewne "ale" )
                Oni już powinni zadecydować co dalej z Tobą robić na jakie badania dodatkowe Cię skierować.

Kto Ci zalecił zbadanie tarczycy i zrobienie tych badań które wykonałaś?
                • hanu-la10 Re: tarczyca w ciąży-wyniki badania 29.01.13, 10:05
                  Sama się zdecydowałam na zrobienie TSH bo ktoś kiedyś mi powiedział, że to właśnie nerwy były głównym objawem problemów z tarczycą! Na dodatek trochę poczytałam na ten temat i dowiedziałam się że może to zagrażać dziecku. ft3 ift4 zalecił mi lekarz ginekolog ale bardziej z mojej sugestii. Wczoraj odebrałam wyniki. poszłam z nimi do mojego lekarza i powiedział mi że "teoretycznie wszystko w normie ale jeszcze skonsultuje się z endokrynologiem. Jakby coś się działo nie tak to zadzwoni". Póki co nie zadzwonił ( tzn od wczoraj)! W sumie wolałabym wiedzieć na 100% że wszystko jest ok.
                  Jej! Strasznie Ci dziękuję że się odzywasz. Sprawdzam forum co 20min. wink napisałam nowy wątek ale póki co nie ma odpowiedzisad
                  • aada1 Re: Do hanu-la 10 29.01.13, 11:08
                    Jeśli tak się maja sprawy to na Twoim miejscu sama poszukałabym endokrynologa szybciutko.
                    Widać , że Twój gin sam nie podejmuje decyzji a jest lekarzem wiec powinien wiedzieć co robić kiedy pacjentka ma takie wyniki.
                    Wiesz jak to jest zadzwoni, nie zadzwoni...endo nie zna pacjentki nie zna objawów Twoich - może nie potraktować to na tyle poważnie aby włączyć hormon i rozpocząć diagnozowanie u Ciebie.
                    Inaczej udziela się porad na telefon a inaczej kiedy realnie kobieta siedzi w gabinecie.
                    • hanu-la10 Re: Do hanu-la 10 29.01.13, 18:48
                      Zadzwonił smile Właśnie jak jechałam po moją dwuletnią pociechę do żłobka dostałam telefon. W sumie nic konkretnego nie powiedział o co chodzi, mam jutro przyjechać po receptę na "euterol"(?? nie wiem czy dobrze zrozumiałam) w każdym razie ten popularny lek, który większość dziewczyn z tego co czytałam zażywa. Mam brać dawkę 50 codziennie rano przed kawą prawdopodobnie do końca ciąży. Za miesiąc kolejne badania i się zobaczy. Ja i tak za Twoją sugestią zapisałam się do endokrynologa na jutro więc wypytam o wszystko. Dzięi jeszcze raz... smile)

• aada1 Re: Do hanu-la 10 29.01.13, 19:28
                        Super dostałaś hormon Euthyrox.
                        Lek przyjmuj na czczo popijając wodą- odczekujesz tak do 1 h i możesz jeść śniadanie.
                        Zacznij od 25 mg. Nie wiem jaką dawkę dostaniesz ale jeśli będzie to 50 mg to zaczynasz od połowy tabletki. Czasami te 25 mg może dać popalić wiec wtedy bierzesz 12,5 mg.
                        Wiesz na hormon musisz wejść. Potem stopniowo dawkę się zwiększa aż dojdziesz do zalecanej dawki przez lekarza.
                        Wszystko zależy jak będziesz reagować na lek.
                        U endokrynologa poproś o USG tarczycy i skierowanie na badania anty TPO i anty TG( przeciwciała to już dobra wola lekarza może dostaniesz skierowanie na nie, dużo z nas robi te badanie na własny koszt). Jeśli idziesz prywatnie to będziesz musiała sama za nie zapłacić.
                        Jeśli masz jakieś pytania pisz i pytaj - będę zaglądać na forum.
                        Powodzenia
                        • aada1 Re: Do hanu-la 10 29.01.13, 20:11
                          Siedziałam w wannie i myślałam o Tobie i o Twoich wynikach.
                          Jeśli będziesz jutro u lekarza zapytaj o lek Novothyral to byłoby lepsze dla Ciebie.
                          Jest to lek który ma dwa hormony w sobie T4 i T3.
                          Jest w dawce 100 mg i 75 mg. Novo 100 ma w sobie 100 mg T4 i 20 mg T3 natomiast Novo75 ma 15 mg T3 i 75 mg T4.
                          Jest różnica w dawkach jak widzisz.
                          Ty masz bardzo niski poziom Ft3 a w ciąży hormon ten jest bardzo ważny. Biorąc dwa hormony natychmiast podnosisz u siebie poziom ft3. Jesteś w pewnym sensie zabezpieczona. Po około 5 h od zażycia poziom ft3 się podniesiesmile jest to hormon bardzo aktywny. Natomiast łykając samą tyroksynę czyli T4 trzeba czekać około 3 tygodnie aby wynik we krwi zmienił obraz. Tego masz na dzień dzisiejszy około 40 %
                          Lek który jutro Ci wypisze lekarz ma w sobie tylko jeden hormon tyroksynę czyli T4.

T3 czyli trójjodotyroninę zaczyna podawać się od najmniejszej dawki 2,5 mg -5 mg. Czyli musiałabyś dzielić tabletkę na 4 części jakbyś łykała Novothyral. Wtedy łykając 1/4 tabletki ze 100 mg bierzesz 25 mg T4 i 5 mg T3. Rozumiesz?
                          Ostateczna decyzja należy do lekarza jednak zapytaj czy to w Twoim wypadku nie byłoby lepsze rozwiązanie( bardzo niskie ft3 jakie masz).
                          Dawkowanie Novothyralu też ustali Ci lekarz.

• muktprega1 Re: Do hanu-la 10 29.01.13, 20:59
                            Aada1, a Ty odpowiadasz Justynce, czy Hanuli?
                            Akurat nie wiem jak to jest w ciąży przyjmować hormony, ale dziewczyna Hanula, nie ma diagnozy Hashimoto, nie ma na razie żadnej diagnozy i mam wątpliwości, co do proponowanej przez Ciebie Novo ??? Zawsze na początku leczenia proponujemy prosty preparat tyroksyny a nie złożony
                            • hanu-la10 Re: Do hanu-la 10 29.01.13, 21:45
                              smile Dzięki dziewczyny za info. Na pewno jak będę jutro u endokrynologa wypytam go o wszystko łącznie z tym drugim lekiem. Faktycznie nie stwierdzono u mnie żadnej choroby tarczycy i być może ten wynik świadczy o tym, że albo zaczyna się coś dziać albo mój organizm świruje trochę ze względu na ciążę. Martwi mnie tylko ta informacja, że mam mało ft3 potrzebne do rozwoju dziecka! Czy to mogłoby oznaczać że mam niedoczynność? Jeśli tak to kiepsko dla fasolki! Chyba że fasolka spożytkowała całe moje zapasy na swoje potrzeby? Mam nadzieje, że wszystko ok!
                              Dobrze, że ten mój ginekolog nie zbagatelizował sprawy i zaczerpnął opinii endokrynologa! Gdyby ufał tylko swojej wiedzy w tym temacie to wyszłabym z gabinetu ze słowami, że "wszystko jest w normie". Za porozumieniem z tym endokrynologiem zapisał mi dawkę 50 mg tego na "E".Oby dwoje są lekarzami z łódzkiej Matki Polki więc pewnie wiedzą co robią! Mimo wszystko dobrze, że mam jutro tego drugiego endokrynologa, warto wiedzieć coś więcej niż tylko jaką dawkę czego mam brać! W każdym razie dziękuję Wam bardzo Drogie Panie smile Miło móc z kimś podzielić się problemami! Jutro po lekarzu się odezwę.
                              • hanu-la10 Re: Do hanu-la 10 30.01.13, 20:19
                                No więc! Lekarz nr dwa stwierdził, że nic mi nie jest i że wszystko w normie. żeby mnie uspokoić powiedział, żebym przyszła za 2 miesiące i powtórzyła badania na wszelki wypadek (bo ciąża będzie większa i zapotrzebowanie może być większe), a po ciąży zrobiła USG tarczycy! Powiedział mi również że dla dziecka ten najważniejszy etap i tak już minął!
                                No i teraz zgłupiałam! CO mam robić? Ten lekarz nr 2 jest endokrynologiem, nie endo-gin! Mój lekarz prowadzący zapisał mi 50-tkę Euthyroxu, który na wszelki wypadek wykupiłam. To dobry specjalista, jest dyrektorem poradni ginekologicznej w łódzkiej Matce Polce! Podejrzewam, że skoro się konsultował to z endokrynologiem-ginekologiem (ale to tylko moje podejrzenia). Rozmawiałam z nim telefonicznie więc nawet nie miałam okazji wypytyć go co i jak z tymi moimi hormonami jest nie tak. Na wszelki wypadek lekarzowi nr 2 nie mówiłam nic o tej recepcie bo chciałam znać jego niezależną opinię. No i co robić? Brać ten euthyrox?
                                • aada1 Re: Do hanu-la 10 31.01.13, 07:56
                                  BRAĆ ! BRAĆ!
                                  To jest hormon tarczycy który jest wyprodukowany sztucznie.
                                  Nic a nic nie zaszkodzi tylko pomoże.
                                  Pytałaś o zrobienie przeciwciał? O tych co pisałam ANTY TPO i ANTY TG ? co na to lekarz?
                                  Każde z tych badań kosztuje koło 40 zł - możesz je zrobić sama idąc do laboratorium mówisz co chcesz i płacisz.
                                  Ja na Twoim miejscu bym zrobiła te badania do tego oznaczyłabym ferrytynę.
                                  A USG tarczycy wykonałabym u lekarza endokrynologa nr3
                                  Jednym słowem ten lekarz Cię olał że tak brzydko napisze.
                                  Spróbuj się kontaktować z tym edno z którym Twój gin się konsultował. Wydaje się sensowny człowiek.
                                  • hanu-la10 Re: Do hanu-la 10 31.01.13, 11:40
                                    Dzięki za odpowiedźsmile
                                    Pewnie tak zrobię i pogadam z tym end od mojego lekarza. Wiesz, ten u którego byłam wczoraj (lekarz nr 2) powiedział, że w ciąży wszystko wariuje.
                                    Jeśli chodzi o lek to rano wzięłam. Zastanawiam się po jakim czasie ten euthyrox zaczyna działać? Napisałaś, że mniej więcej po 3 tyg. stężenie tych hormonów we krwi wzrasta? Nie wiem czy dobrze zrozumiałam? Zastanawiam się czy ta moja nerwowość to objaw źle działającej tarczycy czy po prostu ciąża! Poza tym to chyba objaw nadczynności a z moich wyników wychodzi że bardziej mogłabym mieć niedoczynność. Dobrze mówię?
                                    Pozdrawiam
                                    hanu-la
                                    • aada1 Re: Do hanu-la 10 31.01.13, 12:17
                                      Przy niedoczynności , przy niskiej wartości poziomów hormonów nerwy mogą Cie tak samo targać jak przy nadczynności. Rozdrażnienie , płaczliwość podenerwowanie które trzyma cały dzień- to klasyka.smile
                                      Różnice mogła być bardzo subtelne ...w obu przypadkach np bolą bardzo stawy i mięśnie. Jest ogólne rozbicie. Człowiekowi wszystko dolega aż czasami trudno to opisać słowami jak się idzie do lekarza.
                                      Różnica jest w temperaturze spoczynkowej ciała przy niedoczynności nie osiągasz 36,6- w nadczynności przeciwnie jest podwyższona.
                                      Albo masz biegunki i gonisz co chwila do wc albo wręcz przeciwnie możesz i tydzień nie chodzić ( łykasz wszystko aby Cie ruszyło a tam na dole ani drgnie)
                                      Zawroty głowy lęki niepokój depresja problem z utrzymaniem równowagi czasami( chodzisz czasami jak na rauszu) występuje w obu przypadkach.

Około 3 tygodni jak obraz się zmieni w badaniu krwi - to jest też czas po którym możesz wykonać badanie. Tak działa T4 która bierzesz. Jakbyś brała ten drugi lek o którym Ci pisałam to T3 działa bardzo szybko. Po około 5h od tabletki ft3 byłoby dużo wyższe.
                                      Na czczo bez tabletki wykonujesz badanie. Pamiętaj.
                                      Wzięłaś cała 50 mg?

• pies_z_laki_2 Re: Do hanu-la 10 31.01.13, 14:21
                                  Poczytaj w odnośnikach i sama podejmij decyzję (łykać / nie łykać tyroksynę):
                                  - www.nlm.nih.gov/medlineplus/news/fullstory_132797.html-
                                  - www.termedia.pl/Choroby-tarczycy-w-okresie-przedkoncepcyjnym-ciazy-i-pologu,4,18538,1,0.html
                                  - www.mp.pl/artykuly/?aid=43038
                                  - www.endokrynologia.polska.viamedica.pl/darmowy_pdf.phtml?indeks=44&indeks_art=667
                                  - www.medscape.com/viewarticle/769096?src=mpnews
                                  - www.medscape.org/viewarticle/769510?src=cmemp
                                  • hanu-la10 Re: Do hanu-la 10 31.01.13, 21:35
                                    Dziękuję bardzo za linki.Niestety otworzyły się tylko dwa, min. ten
                                    www.termedia.pl/Choroby-tarczycy-w-okresie-przedkoncepcyjnym-ciazy-i-pologu,4,18538,1,0.html.
                                    Poczytałam i w sumie stwierdziłam, że skoro już dzisiaj rano wzięłam tą jedną tabletkę (całą 50tkę) to pobiorę je do następnego badania i zobaczę co się będzie działo! Myślę, że skoro mój lekarz prowadzący mi je wprowadził to miał ku temu jakieś podstawy. za miesiąc zrobię badania i się zobaczy jak to wygląda. Chyba to trochę też jest tak, że jednak temu mojemu lekarzowi bardziej ufam.
                                    W każdym razie dzięki i w razie czego jakbym poczuła jakieś dziwne objawy to będę się radzić smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka