Dodaj do ulubionych

Wyniki -proszę o interpretację

02.01.13, 00:23
Witam jestem tu nowa i bardzo proszę o pomoc mam podobno Hashi.
Oto moje wyniki/
ft3 38.83% 5.67
ft4 20% 11.27
tsh 67.4% 1.57
Obserwuj wątek
    • alva_alva Re: Wyniki -proszę o interpretację 02.01.13, 07:14
      beata-opole napisał(a):

> Witam jestem tu nowa i bardzo proszę o pomoc mam podobno Hashi.
      > Oto moje wyniki/
      > ft3 38.83% 5.67
      > ft4 20% 11.27
      > tsh 67.4% 1.57

Trudno stwierdzić czy na pewno Hasi bez innych badań. Zrób przeciwciała aTG i aTPO oraz USG tarczycy. Masz niedoczynność, powinnaś dostać tyroksynę.
      • beata-opole Re: Wyniki -proszę o interpretację 02.01.13, 18:52
        Atpo mialam ost 3lata temu robione i wynosiło ok 100.
        Obraz usg to tarczycy niejednorodna liczne guzy.wielkość ok.dostałam eutyrox 25mg.
    • aada1 Re: Wyniki -proszę o interpretację 03.01.13, 09:23
      Witaj
      I dalej jesteś na tej dawce 25 mg T4?
      Nic nie zmieniałaś , lekarz dawki nie zmienił , nie podnosił?
    • pies_z_laki_2 Re: Wyniki -proszę o interpretację 03.01.13, 12:00
      Za mało danych.
      Łykasz coś? Co łykasz? Od kiedy? Ile?
      Chorujesz na coś?
      Ile masz lat?
      Dlaczego piszesz, że "podobno" ma Hashi?
      • beata-opole Re: Wyniki -proszę o interpretację 03.01.13, 16:41
        Witam

W 2006 roku po wymuszonym na lekarzu w koncu usg tarczycy ( zle sie czulam od roku cos mnie dusiło w gardle lekarz zrobil tsh - tsh w normie wiec nie ma problemu jestem histeryczka wg lekarza)

dostalam wynik usg cytuje :
        ,, tarczyca mała ok3cm 2 prawy płat i ok 2cm 2 lewy płat" oraz ,,struktura nie jednorodna, z licznymi hypoechogennymi ogniskami o roznym kształcie do10mm" to bylo 1 USG
        Najnowsze USG mowi : ,,Cieśń 2,8mm, nieznaczny wzmozony przepływ , zwyrodnienia drobnotorbielkowate,ze zmianami wstecznymi,objetosc 5cm3 oraz 4cm3.

Na podstawie USG plus Atpo stwierdzono Hashimoto.

FT3 i FT4 wykonano mi tylko raz.

Lekarka kazala tylko kontrolowac TSH ktore od 2006roku wynosi odpwiednio
        2006 1,57
        2007 4,45
        2008 3,55
        2009 3,88
        2010 2,02
        2011 2,0
        2012 2,9

Atpo ostatnie w 2009 roku 67
        2007 roku 97
        2006 roku 93 (znalazlam stare wyniki smile ) norma do 34 wg labo.

Po pierwszych wynikach lekarka zlecila brac euthyrox 25 x 1 dziennie.
        Od 2011 zlecila brac 5x w tyg 25, a nastepnie weekend 1xdziennie 50.

Szczeze mowiac troche odpuscilam branie tych specyfików, bo czulam sie zagubiona w tej chorobie wizyta u endo 2xdo roku...jak sa miejsca w nfz teraz mam wizyte w maju <powinna byc we wrzesniu 2012 ale nie bylo miejsc>...

.Trafilam niedawno na to forum i od kilku dni czytam skrupulatnie posty, i czuje sie bardziej ,,zaopiekowana" niz przez lekarza choc babka mila i fajna....ale jak ma mnie leczyc widzac mnie 2x do roku i tylko tsh co juz wiem ze nie daje obrazu pracy gruczolu...

Na nic pozatym nie choruje, mam tylko duza nadwage ktora w tym roku dosc znaczaco wzrosla. Wypadaja mi ost bardzo wlosy.Tetno ok 100 dostalam na to propranolol.I meczy mnie niestabilność czuje sie jakby pijana.

Od dzis skrupulatnie zaczelam wprowadzać znowu euthyrox ale od 12,5 < mam zapas tabl dosc spory bo nie bralam >Dopiero tu zrozumialam ze to powazna choroba do tej pory bagatelizowałam ja troche...

Zamierzam na wlasna reke z wasza pomocą porzadnie sie zdiagnozować, i ustawiać z czasem dawkę.
        Ps.czy na posdtawie tych badan mozna stwierdzic na 100% Hashi?

Ps.Bede wdzieczna za ,,poprowadzenie" ku ,,zdrowiu" za wszelkie rady bardzo dziękuje..
        Z mojej strony mogę cos radzić z dziedziny masażu.

• muktprega1 Re: Wyniki -proszę o interpretację 03.01.13, 22:01
          No to witaj następna członkini w naszym ekskluzywnym klubie smile

ft3 38.83% 5.67
          ft4 20% 11.27

Obydwa hormony tarczycy masz kiepskie, niskie normy, najlepiej czujemy się w granicach 60 - 80 % obydwa w miarę na jednakowym poziomie, a Twój organizm żąda więcej tyroksyny, ale jesteś dopiero na początku drogi,bo:

> Od dzis skrupulatnie zaczelam wprowadzać znowu euthyrox ale od 12,5

i bardzo dobrze, bierz tak kilka dni, jeśli nie odczujesz uciążliwych efektów dodaj 6 czyli 1/4 z 25. Chyba, ze Twój organizm wprowadzenie tyroksyny odczuje jak rewolucję, to 6 dołóż za 3-4 tygodnie, albo od razy 12, jeśli dobrze znosisz, bo to też sprawa indywidualna. Stopniowo dojdziesz do np 50 codziennej dawki i znowu powtórzysz wyniki Ft3 i Ft4 i zobaczysz jak dalej w zależności od samopoczucia i wyników. Przypuszczam że na 50 się nie skończy.
          Dla mnie moje TSH nie ma znaczenia, więc go ignoruję, no, chyba, że planujesz ciążę, to wtedy wynik ten jest ważny.
          Zrób sobie test, bo często nie kojarzymy "efektów Hashi" dotyczących innych narządów i układów:
          www.chorobytarczycy.eu/test#0
          dziewczyny nieraz sobie drukują test i pokazują lekarzowi, bywa przydatny smile

• beata-opole Re: Wyniki -proszę o interpretację 03.01.13, 22:46
            Tak to prawda jestem na poczatku drogi ale tym razem duzo bardziej swiadomej...to co w kilka dni tu sie dowiedzialam to od6 lat nie dowiedzialam sie od lekarza...
            Bede brala te dawke kilka dni moze tydz potem zwieksze i zobacze jak bedzie wygl moje samopoczucie...I w planach komplekowe badanie tarczycy ft3 ft4 wit b ferrytyna atpo itp
            W teście wyszło mi 32pkt...
            Dziekuje za odpowiedzi...
            • pies_z_laki_2 Re: Wyniki -proszę o interpretację 04.01.13, 09:06
              Witamy w klubie smile

P.ciała sobie daruj, szkoda kasy.
              Tarczycę masz małą, p.ciała spore, więc Hashi masz jak w banku.
              Sprawdziłabym teraz niedobory, bo objawy masz książkowe...
            • djpa Re: Wyniki -proszę o interpretację 04.01.13, 09:42
              Czy Propranol Ci pomaga na tętno?
              Mnie się wydaje, że Propranol warto odstawić, bo chyba nie pomaga? Propranol obniża fT3, więc jest skuteczny, jeśli przyspieszone tętno jest spowodowane fT3 powyżej normy. Twoje fT3 jest bardzo niskie.
              Warto zbadać natomiast ferrytynę, B12, witaminę D3, morfologię. Anemia może być przyczyną przyspieszonego tętna, gdyż w czasie anemii organizm mając tylko małą ilość słabych krwinek do przenoszenia tlenu każe tym krwinkom szybciej się poruszać za pomocą szybszego tętna właśnie. Z anemią ponadto ciężko schudnąć, do spalania kalorii potrzebny jest tlen. Bez tlenu spalania nie ma.
              • beata-opole Wyniki z morfologi....Proszę o interpretację 04.01.13, 14:13
                Morfologię robiłam <zawsze robie dla swietego spokoju raz do roku w grudniu> i oto ost wyniki:
                Leukocyty 10,4 tyś/ul normy 4,0-10,0
                neutrofile 69,5% (7,2)
                (ezo,bazo,mono)1,4% (0,2)
                Limfocyty 29,1% (3,0)
                Erytrocyty 4,45 mln/ul normy 4,2-5,4
                Hemoglobina 12,6 normy 12,3-15,3
                Hematokryt 38,5% (37-47
                MCV 86,5fl normy 81-97
                MCH 28,3pg normy 28-32
                MCHC 32,7g/dl normy 32-37
                Płytki krwi 402tyś/ul normy 150-400

CRP - 10mg/l normy do 5

Ps.W czasie robienia badan bardzo kaszlalam chyba cos ala grypa teraz biore lek p/wirusowy
                Bede wdzieczna za opis wyniku.

Reszte badan zrobie jak tylko dostanę pieniązki.

Ps2.Dziś kupiłam w aptece Chela-ferr Forte powiedzcie mi czy moge juz go zacząć brać czy jest taka potrzeba czy poczekać do wyników ferrytyny i B12?

Pozdrawiam
                • beata-opole Re: Wyniki z morfologi....Proszę o interpretację 04.01.13, 14:23
                  Przepraszam nie dodałam procentów
                  Erytrocyty 20,83%
                  Hemoglobina 10%
                  Hematokryt 15%
                • hashi-tess Re: Wyniki z morfologi....Proszę o interpretację 06.01.13, 11:33
                  wyniki morfologii wskazują na anemię.

Żelazo możesz zacząć wcinać/
                  • beata-opole Re: Wyniki z morfologi....Proszę o interpretację 06.01.13, 16:22
                    hashi-tess napisała:

> wyniki morfologii wskazują na anemię.
                    >
                    > Żelazo możesz zacząć wcinać/

Dziękuje bardzo za odpowiedz, nie powiem ze zdziwilam sie bardzo bo niby wyniki w normie mam a tu piszesz ze Anemia? Czy to ze wzgl na niskie procenty?

Czy to zelazo jest dobre na początek - Chela-ferr Forte?? i czy metaliczny smak w buzi po nim o norma?

Pozdrawiam z deszczowego Opolskiegosmile i bede wdzieczna za odpowiedz
                    • hashi-tess Re: Wyniki z morfologi....Proszę o interpretację 06.01.13, 17:02
                      MCH 28,3pg normy 28-32
                      MCHC 32,7g/dl normy 32-37

to są Twoje marne wyniki potw. anemię,
                      a Tutaj
                      jest cały wykład n/t.
                      a TU
                      wyjaśnienie o powoduje tak nieskie MCH i MCHC oraz inne.
                      • beata-opole Re: Wyniki z morfologi....Proszę o interpretację 06.01.13, 17:14
                        Hashi-tess dziekuje Ci bardzo za lekturę zaraz bede skrupulatnie czytala...
                        Nie wiedzialam ze po tych wartosciach oznacza sie anemie....oh jak malo jeszcze wiem o swojej ,,kolezance Hashi"...
                        Czy moge brać takie żelazo ? Chela-ferr Forte w 1kapsułce jest 28mg zelaza oraz 400ug kwasu foliowego dodatkowo wit C oraz B6 1,4mg i B12 2,5ug.
                        • hashi-tess Re: Wyniki z morfologi....Proszę o interpretację 06.01.13, 17:40
                          trochę mało tego żelaza, ale lepiej choć trochę niż nic.
                          Ja polecam falvit, którym uzupełnisz też inne niedobory.
                          • beata-opole Re: Wyniki z morfologi....Proszę o interpretację 06.01.13, 18:10
                            Tak poczytalam o tym falvicie i widze ze tam zelaza to malutko tylko14 w Chelaa-ferr w 1tabl jest 28mg zelaza..to chyba lepiej...
    • beata-opole Re: Wyniki -proszę o interpretację 05.01.13, 13:48
      Podnosze temat
      • muktprega1 Re: Wyniki -proszę o interpretację 06.01.13, 19:34
        To poniżej jest cytat z forum chyba od Pieska, który również cytował smile
        "Biofer Folic, polecałabym też żelazo chelatowane Chela-Ferr bio-complex , chyba z firmy Olimp, niedrogie, skuteczne i mało szkodliwe. Lub zestaw witamin - Prenatal, ma 60mg żelaza, nie siarczanu który rozwala zoładek tylko fumaratu.
        - Sorbifer Durules tam jest 100mg zelaza i iles tam witaminy C lub
        - Tardyferon 80mg żelaza albo
        - Tardyferon Fol 80mg zelaza i 0,35mg kwasu foliowego. ta ostatnia opcja jest wygodna z tego powodu, ze przy przyjomwaniu zelaza powinno sie przyjmowac kwas foliowy
        (autora nie zapisałam)"
        • beata-opole Re: Wyniki -proszę o interpretację 06.01.13, 21:54
          Czyli biorąć Chela-Ferr dobrze wybrałam, tylko ten posmak metalowych rur w buzi jest nie fajny....

Dziękuje bardzo za zainteresowanie....
          • rosteda Re: Wyniki -proszę o interpretację 06.01.13, 22:52
            Zelaza nie wolno brac w trakcie infekcji.
            Zelazo mozesz zaczac brac po miesiacu od zakonczenia leczenia infekcji.
            • beata-opole Re: Wyniki -proszę o interpretację 06.01.13, 23:34
              rosteda napisała:

> Zelaza nie wolno brac w trakcie infekcji.
              > Zelazo mozesz zaczac brac po miesiacu od zakonczenia leczenia infekcji.
              A dlaczego?
              Wczoraj skończyłam leki anty wirusowe tzn że nie brać żelaza?
              • rosteda Re: Wyniki -proszę o interpretację 07.01.13, 00:22
                "Zażywanie substytutów żelaza w czasie infekcji może stymulować bakterie do rozwoju."

Zrodlo:
                www.poradnia.pl/zelazo-fe.html
                • beata-opole Re: Wyniki -proszę o interpretację 07.01.13, 01:13
                  rosteda napisała:

> "Zażywanie substytutów żelaza w czasie infekcji może stymulować bakterie do roz
                  > woju."
                  >
                  > Zrodlo:
                  > www.poradnia.pl/zelazo-fe.html

O matko tego to nie wiedziałam ok to nie biorę żelaza brałam 2dni może nie zaszkodzi.I tak lepiej byłoby chyba zrobić te badania i spr czy jest naprawdę potrzebne.Pozdrawiam i dziękuje za wszystkie rady informacje i zainteresowanie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka