Dodaj do ulubionych

Porównanie zestawów witamin i minerałów

28.01.13, 15:22
Witam,
Zrobiłam dzisiaj porównanie zestawów witamin i minerałów na własne potrzeby- często tak robię,zboczenie zawodowe. Przepisałam na kompie, więc jak ktoś chce to mogę przesłać. Porównywałam skład i ceny za 60 i 120tabletek na podstawie Allegro. Zainteresowanych proszę o kontakt e-mailowy : bbbeatak@wp.pl .
P.s. Przy okazji odkryłam,że biorę 2 preparaty o podobnym składzie, choć dwóch identycznych nie ma.
Obserwuj wątek
    • devilyn Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 28.01.13, 18:48
      A ile z nich zawiera jod, który dla nas nie jest wskazany? Z ciekawości pytam.
      • bbbeatak Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 28.01.13, 18:53
        Tylko jeden nie zawiera jodusmile
        • madziulaw Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 28.01.13, 19:26
          dawaj Dziewczyno --ten bez jodu--będę wdzięczna ----bo wycofali mój ukochany prenatal classic, znaczy się wchrzanili do niego jod. Zrobiłam awanturę histeryczną u producenta, ale powiedzieli, ze takie sa zalecenia Polskiego Tow Endokrynologicznego...kurde

pozdrowienia
          • bbbeatak Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 28.01.13, 20:21
            Napisz e-maila, bo nie chcę robić producentowi reklamy i łamać zasad forum. Porównywałam 7 preparatów. Prenatal Classic brałam w ciąży, takich preparatów nie uwzględniałam w zestawieniu. Te, które biorę aktualnie niestety obydwa zawierają jodsad
            • bbbeatak Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 28.01.13, 20:30
              Ale ten sam lek dla kobiet w ciąży i mam karmiących zawiera już jodsad Najprawdopodobniej rzeczywiście są takie wymogi.
              • madziulaw Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 28.01.13, 23:21
                wiesz nie łykam normalnych witamin tylko dla kobiet w ciąży, bo tam jest dużo (ale nie za dużo!) wszystkiego. wchłaniam tego średnio, bo jak się badam to wszystkiego mam w połowie normy, biorąc nieprzerwanie te preparaty od paru lat. innych wit nawet nie biore pod uwagę

paaa
          • devilyn Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 29.01.13, 10:19
            Ja obecnie biorę Elevit i tam ni ma jodu. Kupuje na all za 100 szt płace 80 zł
    • madziulaw Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 28.01.13, 23:28
      znalazlam bez jodu

Elevit Pronatal firmy Bayer\\
      • bbbeatak Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 29.01.13, 10:08
        Dobrze w tym moim zestawieniu tylko Falvit nie ma jodu, ale ten zwykły, bo dla ciężarnych już ma, a Elevitu nie porównywałam.
        Ja mam największy problem z łysieniem i wypadaniem włosów, niedobory mi nigdy nie wychodziły, ale ferrytyny, B12 i D nie robiłam też nigdy, podejrzewam, że na pewno mam, bo 17miesięcy temu zostałam mamą i rok karmiłam piersią, witaminy brałam dopiero od 18tygodnia ciąży, bo wcześniej nie było sensu bo strasznie wymiotowałam. Brałam je też 8 miesięcy po porodzie. A potem się odchudzałam i zrzuciłam ponad 12kg, byłam pod opieką dietetyka i też łykałam jakieś witaminy. O hashi wiem dopiero od tygodnia i nawet nie mam jeszcze hormonu, bo dopiero za tydzień idę do endokrynologa. Ja niestety jodu przyjmowałam sporo, nawet kilka razy przyjmowałam go oddzielnie bo kiedyś miałam problemy z tarczycą. Myślałam, że on mi pomagasad
        • madziulaw Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 29.01.13, 11:23
          problem z łysieniem i wypadaniem włosów,

kup ten elevit i łykaj non stop. Masz na bank niedobory .Ja łykam prenatal classic czy w ciąży czy nie od 10 lat chyba, wyniki po nim mam w środku normy (bynajmniej nie jestem w górnym pułapie), choć (mimo duzej dawki żelaza w prenatalu) ferrytyna mogłaby byc wyższa.
          Choroby autoimmunolog powodują chroniczne złe wchłanianie witamin z pożywienia, a więc dobrze jest przyjmować non stop mocny preparart witaminowy z dużą ilością wit z grupy B. Nie spojrzałam w elevicie jak jest z magnezem.
          paa
        • bbbeatak Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 29.01.13, 11:41
          Ten wątek chyba trzeba zamknąć, bo okazuje się, że w tym moim porównaniu tylko jeden z 7 porównywalnych preparatów nie zawiera jodu i jest dla kobiet. Niestety dzienne zapotrzebowanie na dane składniki pokrywa w max. 100%, więc przy moich problemach z włosami też wystarczający nie jest. Może ktoś z Was zna lepszy preparat? I co ja mam teraz wszystko łykać oddzielnie? Ja już teraz przyjmuje 7 preparatów, w tym jeden 2 razy dziennie i nie wiem jak długo moja wątroba i żołądek to wytrzymają. Za tydzień mam nadzieję, że jeszcze dojdzie jeszcze jeden. Prosiłam internistę o pomoc w dobrym ustawieniu tych preparatów odesłał mnie do dermatologa, a on na prywatnej wizycie nawet nie chciał na ten temat rozmawiać. Może chociaż to zestawienie przyda się dziewczynom z forum o łysieniu.
          • pies_z_laki_2 Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 30.01.13, 00:16
            > Ja już teraz przyjmuje 7 preparatów, w tym jeden 2 razy dziennie i nie wiem jak długo moja
            > wątroba i żołądek to wytrzymają.

Fakt,
            Na co, dlaczego, ile i co dokładnie łykasz? Dawaj te siedem preparatów, na pewno razem coś wymyślimy smile Już nieraz lekarze mogliby się od nas uczyć big_grin

A może po wdrożeniu tyroksyny parę rzeczy ułoży się inaczej? No wiesz, niedoczynność mocno nam bruździ, kiedy sie z niej wydostaniemy, cały organizm działa lepiej smile
            • bbbeatak Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 30.01.13, 14:43
              Wszystko na te włosy: Vita-miner(niestety zawiera jod), Vitapil z biotyną( niestety też zawiera jod), magnez x2(niby mam w dolnej granicy normy, ale mam drgania powiek, a jak go biorę to czuję się dobrze), selen, skrzyp z pokrzywą, krzem, tran z dorsza(chyba taki może być?). Zastanawiam się nad zmianą Vita-minera na Falvit, bo ten nie zawiera jodu, ale za to mniej biotyny i cynku, a chciałam brać jakiś zestaw witamin i minerałów przez półroku, zostały mi jeszcze 4 miesiące. Włosy zaczęły mi nowe odrastać, bo przez wiele miesięcy "odpoczywały". W swoim wątku napiszę więcej, bo robiłam dzisiaj nowe badania.
              • galazka_2 Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 30.01.13, 16:31
                ja właśnie będę łykać falvit, bo tylko ten zestaw witamin znalazłam bez jodu...czekam właśnie na przesyłkę...zawsze ewentualnie można wziąć dwie tabletki na dzień przez jakiś czas
                • muktprega1 Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 30.01.13, 19:52
                  Dzięki Wam odkryłam, że preparat który kiedyś brałam zawiera jod i poszukując chelatów (najwyższy stopień wchłaniania przez organizm) znalazłam jeszcze dla sportowców
                  OLIMP GOLD VITA-MIN ANTI-OX

mocne, silne dawki, pewno można co drugi dzień zażywać
                • dhafira Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 30.12.13, 14:06
                  Ja łykam femibion natal - profilaktycznie, bo się dopiero staramy. No i pewnie na czas ciąży też przy nim zostanę, bo ma ten lepiej przyswajalny kwas foliowy.
              • bynight_one Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 30.01.13, 22:45
                Ja bym uwazala z tranem, zawiera m.in. spore ilosci wit A ktora w nadmiarze moze naprawde zaszkodzic. Moze lepiej bierz po prostu kapsulki z DHA i EPA (omega3)
                • renewalia1 Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 29.10.14, 09:12
                  Witajcie,
                  kupiłam dzisiaj falvit a tam w składzie JOD.
                  Jaki zestaw witamin i minerałów proponujecie teraz brać?
                  • hashitess Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 29.10.14, 12:40
                    Jest jakiś specyfik wielowitaminowy dla kobiet
                    Starających się o ciążę. Kosztuje ok. 130 zł.
                    Nie staram się, to nie kupiłam za taką kasę.
                    Niech korporacje aptekarskie same kupują.😂
                  • bbbeatak Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 29.10.14, 13:05
                    Niestety nowy falvit zawiera już jodsad
                    • ant.ola Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 29.10.14, 14:23
                      Ostatnio pani w aptece mi posprawdzała - bez jodu mieli jedynie geriavit pharmaton i choć do 50 jeszcze mi daleko, to chyba go kupię, bo za kapsułkę wychodzi coś 90 gr.
                      • ola_dom Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 30.10.14, 10:04
                        ant.ola napisał(a):

> Ostatnio pani w aptece mi posprawdzała - bez jodu mieli jedynie geriavit pharmaton

Nie trzeba być seniorem, żeby brać Geriavit - mi lekarz kiedyś zalecił właśnie ze względu na dobry skład i dobrą formę (kapsułka olejowa, więc się lepiej przyswaja).
                        • pies_z_laki_2 Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 31.10.14, 13:02
                          Uważam, że Geriavit (i inne multiwitaminy w płynie) należy przyjmować wtedy, kiedy jeszcze (!) mogą pomóc, dlatego naprawdę podobała mi się reklama z udziałem aktora Lindy smile
                          • dona0987 Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 01.11.14, 20:34
                            Czy uważacie preparat VICARD za godny polecenia? Poleciła mi rodzinna.
                            • pies_z_laki_2 Re: Porównanie zestawów witamin i minerałów 02.11.14, 04:33
                              Głóg obniża ciśnienie. Masz za wysokie?
                              • devilyn Elevit...cena 20.05.15, 12:31
                                czy u wad też podrożał??? W aptece zaśpiewali mi 154 zł za 100 tabl, są jakieś inne zestawy bez jodu?
                                • monika451 Re: Elevit...cena 20.05.15, 13:49
                                  ja niedawno w aptece internetowej, jakos na początku maja kupiłam za 85 zł /100 szt.,

to jest jedyny preparat witaminowy bez jodu

• monika451 Re: Elevit...cena 20.05.15, 13:51
                                    teraz u nich kosztuje 86,79
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka