Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników

21.05.13, 12:51

Witam smile Lecze sie na nadczynnosc tarczycy od roku ,po miesiacu leczenia wszystko wróciło do normy ,pani endokrynolog zmniejszyła dawke leku thyrozol do 5 mg,po kolejnych 3 miesiacach zrobiła mi sie niedoczynnosc tsh 6.02 ,niestety musiałem wyjechac za granice i leki brałem w różnych dawkach tzn kombinowałem .Od stycznia tego roku zacząłem sie bardzo źle czuć stany depresyjne ,lęki ,brak apetytu ,sucha skóra , uczucie zimna ,brak potliwości ,chwiejność emocjonalna,brak energii na cokolwiek ,osłabienie mięśniowe , w sumie utrata mięśni a przybrałem na tłuszczu ,ogólnie brak napędu do życia,bóle stawów. Zadzwonilem do pani endokrynolog ,powiedziala zeby brać stałą dawke 2.5mg i zrobic badania za 2 miesiace .
A to są wyniki przed stałą dawka;
08/03/2013
tsh 3.05 norma [0.27-4.2]
ft3-2.86 norma [2-4.4]
ft4-1.28 norma [0.93-1.7]
i po 2.5mg codziennie:
22/04/2013
tsh 3.86 norma [0.27-4.2]
ft3-3.03 norma [2-4.4]
ft4-1.21 norma [0.93-1.7]
Po tych wynikach wybrałem sie znowu do pani endokrynolog która powiedziala zeby zmniejszyc dawke do 2.5 mg 3 razy w tyg a problemy z głową to nie od tarczycy tylko moze od pogody bo zima była długa i mam depresje;/Dodam ze wczesniej mialem wrecz jadłowstręt i nie mogłem spac ,przy stałych dawkach poprawiło sie ze spaniem do tego stopnia ze chodze ciągle ospały i senny , zacząłem sie znowu pocić i tyle z poprawy reszta objawów sie utrzymuje;/ mam 25 lat z góry dziekuje za pomoc smile pozdr
Obserwuj wątek
    • erloy23 Re: Interpretacja wyników 21.05.13, 13:41
      No i moje pytanie ,czy mając wyniki w normie a na procenty po 35% moge odczuwać objawy niedoczynności tarczycy , endokrynolog powiedziala ,ze na procenty sie nie przelicza.
      • agcerz Re: Interpretacja wyników 21.05.13, 15:58
        Endo mówi, że nie, a tutaj mówimy, że tak, i że zwykle czujemy się lepiej pow. 50%. Ja to potwierdzam; przy FT3 na poziomie 36% czuję się jak guma do żucia rzucona na chodnik. Pomyśl, gdybyś jadł codziennie 35% kalorii dla twojej grupy wiekowej, jak byś się czuł? Głodny? I tak się czuje twoje ciało, które potrzebuje hormonów tarczycy, by w ogóle funkcjonować.
    • agcerz Re: Interpretacja wyników 21.05.13, 16:01
      Obawiam się, że twoja nadczynność była tylko 1. etapem Hashimoto. Żeby uzyskać pewność, warto zrobić p-ciała ATPO i ATG oraz USG gruczołu z opisem przepływów oraz wymiarami (trzema).
      Depresja, bóle mięśni - klasyka gatunku.
      • erloy23 Re: Interpretacja wyników 21.05.13, 16:17
        hmmm, póki co odstawiłem thyrozol bo to on powodował obniżenie hormonów .Endokrynolog twierdzi po samych wynikach że miałem chorobe autoimmunologiczną a przeciwciał ani nic takiego nie robiłem na początku.USG miałem robione i wymiary ok tylko w środkowej części płata lewego od tyłu ognisko hypoechogeniczne o wym 4x6mm,poza tym miąższ gruczołu jednorodny echogenicznie.Zrobiłem też przed ostatnią wizytą A-TPO wyszło 18,0 norma[<34].
        Morfologia ok. W jakim czasie hormony wrócą do normy ?Jakie badania można zrobic żeby potwierdzić niedoczynność?Zobaczymy co sie stanie po odstawieniu ,bo w sumie nie biore leków dopiero tydzien ,pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka