Dodaj do ulubionych

Hashimoto u 11 latka

13.06.13, 19:41
Witam,
2 lata temu zrobilsmy naszemu synowi TSH i wyszlo mu podwyzszone (lekko ponad norme - 4,6). Badanie zrobilismy zapobiegawczo, poniewaz ja wykrylem u siebie hashimoto 9 lat temu, co ciekawsze moj ojciec ze wzgledu na zle samopoczucie zrobil badanie rok temu i tez to ma.
Temat ten zakladam dlatego, ze niewiele moglem znalesc o hashimoto u nastolatkow (jest troche w sieci o niemowlakacch ale nie o nastolatkach). Do tej pory robilismy mu tylko TSH, bierze 50-tke euthyroxu. Po przeczytaniu wielu postow na tym forum zdecydujemy sie tez zrobic FT4, FT3, witamine D, ferrytyne i B12.
Jest jedna rzecz, ktora nas niepokoi. Od jakiegos czasu ma rodzaj natrectw ruchowych, czesto wykreca szyje i nadgarstki, tak jakby zbieralo sie tam jakies napiecie. Nie wiemy czy mozemy to wiazac z hashimoto czy moze jest to na tle nerwowym, czy tez moze jedynie jest to zwiazane z okresem rozrostu kosci.
Czy ktos ma moze doswiadczenia z dzieckiem chorujacym na hashimoto?
Obserwuj wątek
    • maggy123 Re: Hashimoto u 11 latka 22.06.13, 14:42
      Witam ,mój syn lat 10 równiez jest chory na hashimoto.Leczony jest od 3 roku zycia.Obecnie jest na polówce 112 eutyroxie.Nie mam pojęcia czy tiki nerwowe mają coś wspólnego z tą chorobą ,ale mój syn również takowe posiada.Syn leczony jest w MATCE POLCE W LODZI.Tam powiedziano że przy hashimoto nie ma takich objawów prędzej przy nadczynności tarczycy.
      • hashi-tess Re: Hashimoto u 11 latka 22.06.13, 17:23
        sprawdzaliście dzieciom niedobory
        wit. D3
        wit. B12
        ferrytyny?
        One są częste w chorobach przewlekłych i ich braki mogą
        dawać róźne objawy.
        • djpa Re: Hashimoto u 11 latka 22.06.13, 19:56
          A ja tylko dodam, że mój syn leczony na niedoczynność tarczycy przy bardzo ładnych wynikach pewnego czasu zaczął się jąkać i był niestabilny emocjonalnie. Trwało to 2-3 miesiące. W końcu pomogło delikatne zwiększenie mu dawki - efekt był spektakularny: przestał się jąkać, zrobił się pogodny, opanowany.
          Sytuacja powtórzyła się 3 razy na przestrzeni 2 lat. Za każdym podniesienie minimalne dawki tyroksyny na jąkanie działało super, za drugim i trzecim razem szybciej reagowaliśmy. Normy są szerokie, a każdy organizm jest inny, inny poziom hormonów, wyników jest dla niego najlepszy.
          Braki, o których wspomniała Tess też są bardzo ważne!
    • muktprega1 Re: Hashimoto u 11 latka 24.06.13, 09:23
      Przyszły mi do głowy niedobory magnezu (tiki), tak częste jak i inne niedobory w Hashi, może warto mu zaserwować kurację magnezową i zobaczyć, czy są po niej zmiany.
      • mitu33 Re: Hashimoto u 11 latka 17.07.13, 15:25
        Jestesmy po badaniach wiec chcialem uzupelnic watek wynikami (jest na euthyrox 50).
        TSH 1.63 / 0.35 - 4.94
        FT4 1.24 / 0.7 - 1.48 69%
        FT3 3.88 / 2.43 - 4.47
        Ferrytyna 21.2 norma mezczyzni 30 - 400, znalazlem tabelke w necie z normami dla 11-latkow i tam jest 23.
        D3 26.5 / 30 - 100
        B12 624.1 / 191 - 663
        jak widac wyniki tarczycy wrecz idealne. Skupimy sie teraz na podniesieniu zelaza i witaminy D3 i zobaczymy jakie beda efekty. Pomyslimy tez o magnezie. Dzieki za rady!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka