Dodaj do ulubionych

Hashimoto Anty TG Guzki Obrzek

22.06.13, 11:58
Witajcie, zalozylam nowy watek, bo tamten wydluzyl sie niewiarygodnie.
Napisze Wam co sie zmienilo u mnie przez 12 tygodni.
Moje wyniki po calkowitym odstawieniu hormonow w Swieta Bozego Narodzenia 2012.

01.03.2013

TSH – 1,35 mIU/l (0,27 - 2,5)
fT3 - 3,00 pg/ml (2-4,4 ) 41,67%
fT4 - 9,80 pg/ml (9,3 – 17) 6,49%
TPO -12,70IU/ml (0-34)
TRAK - < 0. 30 IU/l (0 – 1,75)
Anty TG – 388 IU/ml ( < 115) we wrzesniu 2012 byly 420)
Kalcytonina < 2,0 pg/ml ( 0 – 10)
25 OH Wit. D nmol/l – 27 ( 75 – 250) !!!
ANA- przeciwciala 1:160

Po uzupelnieniu ferrytyny ( juz mam 86, przy normie od 15 – 150) wlewem dozylnym z zelaza i 12 tygodniach brania wit. D3.

10.06.2013

TSH – 0,901
fT3 – 4,24pmol/l ( 3,95 – 6,8) 16,20%
fT4 - 13,62 pmol/l (12 -22) 10,18%
TPO w normie
anty TG – 378 IU/ml
ferrytyna – 86,45 ng/ml (13 – 150)
25 OH Wit. D nmol/l - 51,0 (50 – 250) tu osiagnelam dolna granice, po dawkowaniu 20 000 jednostek raz na tydzien.

Ciekawa sprawa sa normy wit.d3 raz to samo laboratorium zaniza a raz zawyza. Dowiedzialam sie jednak, ze wlasciwa jest ta norma od 75 – do 250. Zwroccie uwage tez, ze normy TSH sa juz przyjmowane jak w Ameryce, chodzi mi gorna granice, ktora wielu pisze do 4,2 a wlasciwie dobra jest tylko do 2,5 !
Co sie zmienilo, jestem silniejsza, nie meczy mnie tak tragicznie ta sennosc, przeszly bole kosci, stawow (choc jak organizm zareagowal przed 3 tygodniami i nastapil przelom, to stawy bolaly strasznie, obkladalam lodem), nie mam problemu z utrzymaniem glowy, bo kark to mnie tez okropnie bolal, przeszkadzala mi torebka na ramieniu, bo juz bolal i klul, nie moglam w reku niesc wiecej niz dwa kilo, bo tez bolal, zniknal straszny spastyczny skurcz miesni szkieletowych, zaciskajacy sie niczym obrecz na klatce piersiowej i probujacy mnie przekrecic w pasie na lewo,
do tego zniknela tachykardia-puls po 160 na minute, bez powodu a juz 3 lata bralam beta bloker, podobnie z tetrazepanem na te skurcze, nie jestem taka nerwowa i poirytowana wewnetrznie i nie trzesa mi sie rece. Ba moge wyjsc do sklepu w tym tropiku, co wczesniej nie bylo mozliwe.
Jestem w szoku, od prawie 3 tygodni zyje! I az sie boje chwalic przed zachodem slonca.
Pod koniec wrzesnia mam przyjsc sprawdzic wit. D3. A dopiero na poczatku grudnia endo bedzie sprawdzal tarczyce i te guzki wlasciwie chodzi mu o tylko ten jeden najwiekszy 3 cm. Narazie nie biore zadnych hormonow.
Napisalam Wam o tych przeciwcialach ANA, bo z tymi bolami padlo podejrzenie na reumatyzm, ale ten normalny sie niepotwierdzil. Wiem jeszcze, ze te ANA swieca homogen. Zdaje sie, ze trzeba bedzie wykluczyc kolagenoze czy toczen?

Natomiast nadal walcze z zaparciami, z zatrzymywaniem wody – puchnieciem w brzuchu , do tego nadal obrzeki twarzy i rak, znow powiekszylam obraczke. Od poczatku roku przytylam 3 kg i przy wzroscie 182 mam 104 kg, za duzo, moja waga do 2005 r byla 86 kg i to mnie martwi bardzo, bo coraz ciezej mi sie chodzi i czuje sie jak slonca., ach co tu gadac patrzec na siebie nie moge.
O hormonach bioidentycznych jeszcze nie rozmawialam z endo, zobaczymy co sie zmieni do grudnia. Czyzby faktycznie tak pomogla Wit. D3? To w takim razie faktycznie nie potrzebuje hormonow? Chyba trzeba poczekac do grudnia i zobaczyc co bedzie...A miedzyczasie we wrzesniu tez zbadac hormony...Pozdrawiam wszystkich goraco.
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: Hashimoto Anty TG Guzki Obrzek 22.06.13, 22:59
      Ty chyba zartujesz zakladajac ten watek.
      Najpierw zasmiecialas watek ktory byl na inny temat a teraz laskawie zakladasz nowy aby klepac w kolko ten sam temat.
      Jak pisalas bywasz na niemieckim forum wiec powinnas wiedziec ze na kazdym forum obowiazuja jaies zasady i utrzymanie porzedku.
      Daje ci godzine abys przekopiowala swoje wpisy z tego watku o obrzeku sluzakowatym.
      Za godzine wszystko co jest nie na temat zlikwiduje.
      • sarna213 Re: Hashimoto Anty TG Guzki Obrzek 22.06.13, 23:56
        Wybacz, nie bylo moim zamiarem niczego powtarzac w kolko ani nikogo denerwowac. Postanowilam zalozyc nowy watek, poniewaz tamten wydluzyl sie jak tasiemiec, doszlismy do wniosku by zalozyc nowy. Nie mialam jednak pojecia pod jakim tematem. Wiec moze doradzisz...lub sama przesuniesz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka