Dodaj do ulubionych

BARDZO MOCNO proszę o interpretację wyników

15.10.13, 13:34
TSH - 2,8 mU/l norma (0,27-4,2)
FT4 - 14,7 pmol/l norma (12-22)
P-ciała p/peroksydazie tarczycowej - 8 IU/ml (norma <34)
P-ciała p/tyreoglobulinie - 609 IU/ml (norma 115)

Niepokojący jest też wysoki cholesterol LDL.
Badania zrobiłam na zasadzie "aby się przebadać i zobaczyć czy wszystko ok". Morfologia i mocz super. Ale te rzeczy mnie zaniepokoiły.
Jeśli chodzi o samopoczucie to bywam zmęczona (jestem mamą i nie zawsze dosypiam), bywają sytuacje stresowe i momenty przygnębienia. Wagowo jest ok. Jestem szczupłej budowy ciała.

Czy moje wyniki są niepokojące i na ich podstawie można stwierdzić Hashimoto? Czy warto coś jeszcze sprawdzić w tym kierunku?
Obserwuj wątek
    • agnieszka77_11 Re: BARDZO MOCNO proszę o interpretację wyników 15.10.13, 13:47
      I jeszcze chciałam dodać. Jestem mamą karmiącą. Czy to może mieć związek?
    • beba2 Re: BARDZO MOCNO proszę o interpretację wyników 15.10.13, 21:42
      Na pierwszy rzut oka wyniki wskazują na niedoczynność, a przeciwciała na hashi. Po porodzie to dość częste zjawisko. Podwyższony cholesterol tylko potwierdza moje wywody, bo tak z nim właśnie jest w niedoczynności. U mnie po rozpoczęciu leczenia tarczycy, cholesterol spadł w połowę normy, bez dodatkowych wysiłków smile
      Kiedy będziesz następnym razem robiła badania to już bez przeciwciał, ale do TSH i FT4 dołóż FT3. Wtedy będzie pełny obraz. A najpełniejszy - kiedy zrobisz usg tarczycy.
      I jeszcze test na niedoczynność zrób.
      • beba2 Test 15.10.13, 21:44
        www.chorobytarczycy.eu/test#0
        • agnieszka77_11 Re: Test 15.10.13, 21:56
          dzięki wielkie za rady wink
      • agnieszka77_11 Tylko TSH 29.10.13, 13:40
        Beba, byłam kolejny raz u endokrynolog (biorę codziennie 1/2 tabletki Letrox 50) i dostałam skierowanie na TSH. Jak się zapytałam czy dostanę także na T3 i T4 powiedziała, że tych badań nie muszę powtarzać i samo TSH już wystarczy. Na forach przeczytałam, że do pełnej diagnozy potrzebne są trzy wyniki, a ona zamierza mnie leczyć patrząc wyłącznie na TSH. Czy powinnam zmienić lekarza?
        • gala_dali83 Re: Tylko TSH 29.10.13, 13:58
          Niestety powinnaś sad Trudno leczyć chorą tarczycę tylko i wyłącznie na podstawie wyniku TSH, który jest zresztą hormonem przysadki mózgowej. A Ty jej nie masz chorej, tylko tarczycę.

Z tym TSH jest tak, że w przypadku niewystarczającej pracy tarczycy, przysadka mózgowa ją pogania, i wtedy TSH wzrasta. To tak w dużym skrócie.

Aby określić, jak reagujesz na tyroskynę i jak należy zmodyfikować dawkę, bezwzględnie należy badać ft3 i ft4, które powinny oscylować ok. 50% i więcej normy. Może się zdarzyć, że TSH będziesz miała wtedy na poziomie 0 i wcale nie będzie to oznaczać, że jesteś w nadczynności - choć tak twierdzi bardzo wielu, niedouczonych niestety lekarzy. Zresztą, w książce "Jak żyć z Hashimoto" jest napisane, że u osób biorących syntetyczny hormon TSH powinno wynosić 0,3-1,0. Ale na forum jest wiele dziewczyn, które mają 0 i czują się wtedy bardzo dobrze. Ja to rozumiem tak, że hormony tarczycy są prawidłowo ustawione (ft3 i ft4) i przysadka mózgowa nie ma co popędzać, bo wszystko działa jak należy smile

Ile masz być na dawce 25 mg? Albo od jak dawna ją bierzesz? Bo to dawka wprowadzająca, jak dla dziecka, i na pewno trzeba będzie ją zwiększyć. Odczekaj 6-8 tygodni na stałej dawce i powtórz badania. Oczywiści ft3, ft 4 i to nieszczęsne TSH.

Powinnaś też oznaczyć ferrytynę, b12 i d3. Często mamy niedobory w tych grupach, a one niestety wpływają na efektywność leczenia.

I głowa do góry! smile Ja na dobrego lekarza trafiłam dopiero za 4 razem. A to podobno i tak dobrze smile
          • agnieszka77_11 Re: Tylko TSH 29.10.13, 14:54
            Dawkę 25mg biorę od 2 tygodni.

Czy jeżeli zaczęłam branie leków będę musiała je brać już do końca życia? TSH wyszło u mnie ostatnio w miarę ok 1,97. Wcześniej 2,8 przy normach (0,27-4,2).
            Co prawda reszta wyników już nie jest taka ok:
            FT4 - 14,7 pmol/l norma (12-22)
            P-ciała p/peroksydazie tarczycowej - 8 IU/ml (norma <34)
            P-ciała p/tyreoglobulinie - 609 IU/ml (norma 115)

Czy w moim przypadku podanie hormonu było konieczne i czy będę musiała go brać zawsze?

Na USG tarczycy cały czas czekam.
            • agnieszka77_11 Re: Tylko TSH 29.10.13, 15:00
              Jeszcze chcę dodać, że niedawno urodziłam dziecko i jestem mamą karmiącą. Czy ma to wpływ na obecność Hashimoto i w takim wypadku należy leczyć?
              • rosteda Re: Tylko TSH 19.11.13, 21:37
                Up.
            • beba2 Re: Tylko TSH 19.11.13, 22:53
              >>TSH wyszło u mnie ostatnio w miarę ok 1,97. <<

Wcale nie jest ok, zwłaszcza, że już bierzesz lek. Ale w sumie bardzo mała dawka i za krótko, żeby TSH zareagowało. Mój lekarz twierdzi, że u niezażywającej leku kobiety w wieku rozrodczym TSH powinno wynosić do 0,8.
              Poza tym - chyba nie chodziło ci o sprowadzenie wyników do pewnych ramek, tylko chciałaś poczuć się lepiej. A lepiej poczujesz się za jakiś czas. Najczęściej jest tak, że dawkę trzeba zwiększać ( albo zmniejszać ). Trzeba się nauczyć słuchać swojego organizmu, a to przyjdzie z czasem. Ułatwia to kontrola FT3 i FT4 co 6 tygodni - przynajmniej w pierwszym roku zabawy z tyroksyną.
              Lekarka do zmiany. Gdyby sama chorowała na niedoczynność, to może by zmądrzała, bo gdyby zastosowała wobec siebie hasło "lekarzu lecz się sam ", to kiepsko by na tym wyszła smile
              Kiedy opanuje się swoją chorobę, to w zasadzie potem lekarz jest potrzebny tylko do wypisywania recept. Cukrzyk też sam sobie dawki insuliny ustala.
              Nie badaj tych przeciwciał - szkoda kasy. Jak są, to jest hashi, jak ich nie ma, to nie oznacza, że hashi zniknęło.

> Czy w moim przypadku podanie hormonu było konieczne i czy będę musiała go brać
              > zawsze?

Człowiek chory, który źle się czuje, marzy o tym, żeby się poczuć lepiej, wyzdrowieć. Tu raczej nie ma szans na wyzdrowienie jako takie ( czyli powrót tarczycy do prawidłowego funkcjonowania), ale za to leczenie jest i w dodatku tak proste w większości przypadków, że ta mała tabletka codziennie rano staje się nawykiem, a przy okazji daje nam szansę na powrót do normalności.
              Podobno zdarzają się wypadki, że w późniejszym wieku ludzie odstawiają tyroksynę i żyją.
              • agnieszka77_11 Re: Tylko TSH 19.11.13, 23:19
                dzięki wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka