Dodaj do ulubionych

interpretacja wyników - prośba o pomoc

29.11.13, 15:30
Hej dziewczyny,

mam Hashimoto, od kilku miesięcy się leczę, obecnie euthyroxem 75 (dłuuugo wchodziłam na tę dawkę z powodów braków minerałów i wit tj selen, magnez, wit. B12, wit D3), w tej chwili na tej dawce czuję się ok, suplementowałam głównie selen, i wit D3, ale odebrałam dziś wyniki i wskazują na żelazo - proszę o pomoc w interpretacji:

TSH 2,84 (0,27-4,20)
FT4 32.47% [wynik 1.18, norma (0.93 - 1.7)]
FT3 -6.99% [wynik 2.44, norma (2.57 - 4.43)]

morfologia

MCH 33,6 (27,00-31,00) - wysokie
żelazo 158,32 (37,00-145,00) - wysokie

reszta, w granicach norm:

erytrocyty 4,1 (3,8-5,4)
leukocyty 4,5 (4,0-10)
hemoglobina 13,8 (12,0-16,0)
hematokryt 38,3% (37,0-47,0)
MCV 93,2 (80,0-100,0)
MCHC 36,0 (32,0-36,0) - tez górna granica normy?
płytki krwi 218 (130-400)
RDW - SD 43,0 (36,4-46,3)
RDW-CV 12,6% (11,5-16,00)

czy na podstawie tych wyników któraś z Was mogłaby doradzić jakie badanie jeszcze zrobić? czy te wyniki (morfologia) sugerują niedokrwistość? dodam ze zelazo jakies kilka miesięcy temu tez miałam wysokie, wyniki badania włosa (Biomol) mówią o 43% niedoborze żelaza...

pytam zanim zacznę zwiększać dawkę euthyroxu - tak jak pisałam wyżej na większych dawkach czułam się źle: miałam objawy kołatania serca, uderzenia gorąca (w drugiej fazie cyklu) - może któraś z Was miała przy zwiększaniu dawki? jak sobie poradziła? wiem że ferrytynę powinnam zrobić ale może jeszcze cos?

dzięki za pomoc
Obserwuj wątek
    • agang Re: interpretacja wyników - prośba o pomoc 29.11.13, 16:52
      dziewczyny tu pisza by nie badac żelaza ale ferrytyne
      na reszcie sie jeszcze nie znam
    • procesor Re: interpretacja wyników - prośba o pomoc 29.11.13, 21:42
      wklejam z sieci:

MCH - ideał to 30. Powyżej 34 świadczy najczęściej o anemii wywołanej niedoborem kwasu foliowego czy witaminy B12, Poniżej 26 - utrata krwi, brak żelaza.
      MCHC - ideał to 34. Zbyt wysoki poziom może świadczyć o np. braku witaminy B12 czy kwasu foliowego albo o zaburzeniach hemoglobiny. Zbyt niski może świadczyć o niedoborze żelaza, zbyt niskiej zawartości hemoglobiny czy krwawieniach

z tego wynikałoby że masz niedobór B12 lub kwasu foliowego i/lub ferrytyny
      pisałaś że suplementowałaś niedobory - a jakie są teraz ich poziomy?
    • muktprega1 Re: interpretacja wyników - prośba o pomoc 29.11.13, 22:06
      Witaj
      Masz za mała dawkę tyroksyny oraz kiepską przemianę - typowe smile
      O tym, że za małą świadczy zbyt wysokie:
      > TSH 2,84
      przy tyroksynie Tsh waha sie w granicach 0,5-1
      oraz zbyt niskie:
      > FT4 32.47% [wynik 1.18, norma (0.93 - 1.7)]
      obydwa hormony powinny być w granicach 60-80%

O kiepskiej przemianie świadczy mniejsze Ft3 od Ft4 i to w dodatku poniżej normy.
      Wysokie MCH oraz wysokie żelazo może świadczyć paradoksalnie o jego braku i anemii oraz niedoborach B12.

>na większy
      > ch dawkach czułam się źle: miałam objawy kołatania serca, uderzenia gorąca

być może z powodu anemii, albo za ostro podnosiłaś dawkę, proponuję jednak podnosić ją o 6 więcej co kilka dni żeby organizm stopniowo i wolno przystosowywał się do niej smile
      Też uważam, że dojdziesz do 100 tyroksyny i wtedy zbadaj Ft4 i Ft3, wraz z D3, B12 i ferrytyną, ale najpierw uzupełniaj żelazo. Dochodzenie do właściwej dawki żelaza trwa ok roku, półtora przy regularnym uzupełnianiu, podobnie D3.
      Przed badaniem fe, D3 i B12 - trzeba zrobić przerwę ok 10 dni w suplementowaniu.
      • monami123 Re: interpretacja wyników - prośba o pomoc 01.12.13, 21:58
        Dzięki za cenne informacje - zrobię jak piszecie: dziś podniosłam dawkę hormonu o 6,25. Kilka dni temu zaczęłam suplementować żelazo - biorę na własną rękę, nie robiąc badania ferrytyny (opieram się na wynikach biomolowych, te też sprawdzają wysycenie pierwiastkiem). A właśnie:
        1. co myslicie na temat badań włosa? ja zrobiłam kilka miesięcy temu: selen wyszedł - 74%, żelazo - 43% magnez -39 % krzem - 73% cynk - 12% - to kilka największych niedoborów pierwiastkowych. Zainteresowałam się tematyką biochemii, co wpływa na co,jakie witami wpływają na pierwiastki i hormony, no i przede wszystkim dlaczego nam, "hashimotowcom" ciągle ich brakuje.... na tym etapie moich dociekań winię candidę i jej powszechne występowanie u osób z Hashimoto:
        2. czy istnieje jakiś wątek na tym forum który opisuje tę korelację? jestem ciekawa ile osób "walczy" jednocześnie z grzybicą - czytałam wiele artykułów w internecie nt. współwystepowania Hashimoto, przeciekającego jelita, candidozy, braków mikro i makro elementów. Czy ktoś coś wie więcej? Ma za sobą doświadczenie?
        • muktprega1 Re: interpretacja wyników - prośba o pomoc 03.12.13, 10:42
          Co do pn1 - też miałam ochotę zrobić te badania a było to w czasie usilnych poszukiwań bardzo złego samopoczucia, niby wszystko było w normie a ja zmierałam. A potem zdiagnozowałam sobie sama niedoczynność po odpowiednich badaniach laboratoryjnych i USG, więc nigdy do wątku włosa już nie wróciłam, bo wiedziałam czym mam się zająć smile
          Co do pn 2 - wiekszość ludzi ma problemy nie wiem z80%??
          Ludzkość odżywia się inaczej, przemysłowe jedzenie robi swoje, antybiotyki kiedyś się jadło jak cukierki niestety i skutkiem candydozy, można rzec niedomoga 20 i 21 wieku. Dieta polecana przy Hashi jest wystarczająca moim zdaniem i z tego co wiem przynosi rezultat po ok3 latach. Sama byłam na takiej ostrej 3 lata, ale moim ważniejszym problemem była tarczyca, zebym wtedy miała wiedzę na temat Hashi i połączyła jedno z drugim byłabym wcześniej w lepszym miejscu smile
          • monami123 Re: interpretacja wyników - prośba o pomoc 08.01.14, 17:49
            Wyniki z 08.01.2014:
            dawka euthyroxu zwiększona na 100 od 12 grudnia, czyli prawie miesiac:

TSH - 4,9 (0,2-4,2)
            fT3 2,53 22,08% (2,0-4,40)
            ft4 1,3 48,05% (0,93-1,7)

nie rozumiem wyniku TSH - pomimo zwiększenia dawki idzie do gory...

... no i jeszcze jedno, prawdopodobnie jestem w 6 tyg ciazy (beta HCG 3 375) - poradzcie co robic? zwiekszac od razu po pol tabletki 25 czy cala?
            • monami123 Re: interpretacja wyników - prośba o pomoc 09.01.14, 20:26
              up
              • rosteda Re: interpretacja wyników - prośba o pomoc 09.01.14, 21:39
                Dlaczego TSH idzie do gory?
                Dlatego ze jestes w ciazy. (poczytaj kilka watkow osob ktore byly w ciazy)
                Podczas calej ciazy nalezy regularnie co 4 tyg robic badania TSH, fT3 i fT4 i odpowiednio pod kontrola wynikow zwiekszac dawke tyroksyny.
                Ja przy takim wyniku TSH zwiekszylabym o 25µg i za 4 tyg ponownie badania.
                Mysle ze nie bierzesz w ciemno zelaza?
                Nalezaloby tez zrobic poziom ferrytyny, wit.B12 i poziom kwasu foliowego i dopiero na podstawie tych wynikow uzupelniac niedobory.
                Wizyty co miesiac u ginekologa i endokrynologa podczas calej ciazy sa konieczne.
                • monami123 Re: interpretacja wyników - prośba o pomoc 09.01.14, 22:02
                  Dzieki smile już dziś zwiększyłam na 125, tylko nie wiem czy tak od razu nie będzie zbyt duże wahnięcie, ale wystraszyłam się tego TSH.
                  Mam jeszcze pytanie odn. różnicy w ft3 i ft4 (ft3 jest mniej o polowe) - czy zwiekszyc dawke selenu na 200 (selen monokapseln z Niemiec) bo do tej pory bralam 100, no i biore go juz po godzinie od euthyroxu a nie jak dotychczas po prawie 3... co jeszcze można zrobic zeby wyrownac ft3 i ft4?
                  • rosteda Re: interpretacja wyników - prośba o pomoc 09.01.14, 22:38
                    Jak zwiekszysz dawke tyroksyny to i fT3 sie podniesie bo bedzie sie mialo z czego produkowac.
                    W ciazy zwiekszanie o 25µg to nic za duzo. W ciazy to norma aby wystarczylo na nastepne 4 tygodnie.
                    • monami123 Re: interpretacja wyników - prośba o pomoc 10.01.14, 10:39
                      Dzięki, chodziło mi bardziej o to czy tak od razu 25 dodać, czy zwiększać stopniowo co np. 12,5 ale wziełam juz 2 dawki po 125 i jest w miare ok. W miarę bo z rana po dawce jeszcze lezac w lozku szybciej bije mi serce a z kolei wieczorem moja tarczyca zaczyna bolec tzn ze jest ciut malo hormonow - moze to problem zbyt poznego wejscia na wyzsza dawke, powinnam pare dni wczesniej, no coz zobaczymy. Mam pytanie: jakby te wieczorne pobolewania tarczycy nie ustaly - czy mozna wziac dodatkowo np. cwiartke 25-tki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka