anastazjameander
18.02.14, 16:00
Witam. Od dłuższego czasu skarżyłam się na dość niepokojące objawy, zmiany we własnym zachowaniu, których nie potrafiłam wyjaśnić. Chodzi między innymi o silne wahania nastroju - od płaczu, do euforii i na odwrót, problemy z koncentracją, pamięcią, oraz niewielkie objawy fizyczne jak wypadanie włosów, suchsza niż zwykle skóra, bladość. Mimo młodego wieku (19 lat), często czuje się jak "przeżytek" - na pewno mają na to wpływ depresyjne nastroje, w każdym razie często brakuje mi chęci i motywacji do zrobienia czegokolwiek, nie mam też na to siły, coraz częściej izoluję się od ludzi, pojawiają się myśli samobójcze i coraz więcej pesymizmu we wszystkich sferach mojego życia. Zastanawiałam się nad depresją dwubiegunową, cyklotymią, czy jakąkolwiek inną chorobą umysłową, innym razem myślałam sobie, że wszystko wyolbrzymiam...może faktycznie tak jest, ale niektóre moje "stany" bywają na prawdę nie do zniesienia...poszukuje odpowiedzi oraz jakiejkolwiek pomocy w zrozumieniu tego co się ze mną dzieje..niedawno dowiedziałam się o hashimoto i chorobach tarczycowych od przyjaciółki i zauważyłam jak wiele nas łaczy, zwłaszcza jeżeli chodzi o cechy charakteru, pewne lęki "społeczne", nastroje, czy nawet, można powiedzieć lenistwo, bądź "brak motywacji i siły do działania". Przyjaciółka namówiła mnie do zrobienia badań, zwłaszcza zważywszy na fakt iż choroby tarczycy są powszechne w mojej rodzinie...nie wiem co z nich wynika i czy faktycznie tutaj powinnam szukać odpowiedzi na swoje pytania, ale przedstawię wyniki owych badań i bardzo prosiłabym o udzielenie jakichś wskazówek...:
anty-TG: 6,02 (norma min. 0,00 max 4,11)
anty TPO: 1,15 (0,00 - 5,61)
TSH: 2,150 (0,51 - 4,3)
FT-3: 3,42 (2,56 - 5,01)
FT-4: 1,33 (0,98 - 1,63)
Byłabym naprawdę wdzięczna za pomoc.