Dodaj do ulubionych

HOMEOPATIA

16.06.14, 16:39

zapodaje temat, bo znalazla n iestety tylko jakies prehistoryczne i malo rozwiniete watki.
Homeopatia nie jako leczenie podstawowe, ale towarzyszace/
zapobiegajace stanom zapalnym i infekcjom.
Dostalam od laryngologa przepisany Odonton Echtroplex niemieckie krople. Nie moge wyjsc juz 2 miesiace z zapalenia zatok i ucha, przy okazji podejrzewaja u mnie alergie na pylki, mam rowniez stan zapalny oczusad(
Myslicie, ze tego typu leki (homeopatyczne- antybiotyk doxycylina nie pomogla) cos nowego wniosa do leczenia, czy w ogole nie warto wydawac pieniedzy?....
23 czerwca mam miec test na alergie...a ucho i glowa boli dalej..., rano budze sie i nie moge otworzyc oczu, sa zapuchniete i sklejone.
Ma ktos z Was jakies solidne doswiadczenia przy leczeniu w Hashi* lekami homeopatycznymi?....
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: HOMEOPATIA 16.06.14, 17:13
      mgg1 napisała:

> Ma ktos z Was jakies solidne doswiadczenia przy leczeniu w Hashi* lekami homeopatycznymi?....

Od nie pamiętam ilu lat każde przeziębienie i grypę leczę przede wszystkim homeopatią - Oscillococcinum i kroplami L52. Od lat niezmiennie skutecznie.
      Poza tym zawsze mam krople L72 "na nerwy" - działają bardzo świetnie doraźnie i nie tylko.
      Więc - OGÓLNIE - homeopatia jako taka - jak najbardziej tak, nie widzę przeszkód, żebyś spróbowała tego leku na zatoki.
    • hashitess psychika czyni cuda. 16.06.14, 19:54
      Ja osobiście poszłabym na badania pod kątem
      tarczycy oznaczając FT4 i FT3.
      Jeśli będą ustawione na odpowiednim poziomie,
      to dopiero wtedy szukałabym powodów złego samopoczucia.
      Wszystko inne to "maść na szczury".

Przepraszam Olu, ale moje dośw. wieloletnie potw. powyższe.
      • mgg1 Re: psychika czyni cuda. 16.06.14, 20:42
        czyli patrz:
        jak mowi moja endo?...ma pani depresje?...
        Pani schorzenia nie maja nic wspolnego z tarczycawink)

P.S. W srode mam u niej kolejna wizyte, wiec niewatpliwie oznacze wszystko co trzeba
        i zrobie usg

• mgg1 Re: psychika czyni cuda. 16.06.14, 20:45
          a propos wymyslonych* schorzen:

w srode rzuce pani dr na biurko wynik CT i MR
      • ola_dom Re: psychika czyni cuda. 16.06.14, 20:59
        hashitess napisał(a):

> Przepraszam Olu, ale moje dośw. wieloletnie potw. powyższe.

Nic nie szkodzi - ja też w końcu piszę z wieloletniego doświadczenia smile
    • calabrien Re: HOMEOPATIA 17.06.14, 19:47
      Spróbować możesz bo Ci nie zaszkodzi, ale również nie pomoże (chyba, że jako placebo).
      Więc generalnie szkoda pieniędzy wydawać lepiej sobie zrobić fT3 i fT4 jak zasugerowała hashitess smile
      • mgg1 Re: HOMEOPATIA 17.06.14, 23:01
        Ft3 i Ft4 juz pisalam, ze robie jutro.
        Od samego robienia niestety niewiele do dzis dobrego wyniklo.
        Przez 9 lat mnie nie leczyli wcale (mimo regularnego oznaczania).
        Ostatnie dwa lecza , ale z marnym skutkiemsad(
        Takze samo oznaczanie, jak ma sie upartych* lekarzy, tez niewiele wniesie...
        • mgg1 Re: HOMEOPATIA 17.06.14, 23:21
          jutro jak pisalam mam wizyte, poczekam na wyniki i co pani dr powie na moje doniesienia o chorobach/dolegliwosciach. A tych ostatnich jest calkiem sporo...
          to juz rok, jak jestem jej pacjentka. Od trzech lat na tej samej dawce Euthyroxu i selenu,
          I na tym koniec. Amen.
          • mgg1 Re: HOMEOPATIA 17.06.14, 23:22
            mgg1 napisała:

mialo byc:

> to 3 juz rok, jak jestem jej pacjentka.
        • ola_dom Re: HOMEOPATIA 18.06.14, 09:39
          mgg1 napisała:

> Ft3 i Ft4 juz pisalam, ze robie jutro.
          > Od samego robienia niestety niewiele do dzis dobrego wyniklo.

Ano właśnie - są wprawdzie pacjenci, którym poprawia się np. po EKG wink
          ale z reguły same badania i wyniki nie wpływają istotnie na samopoczucie...

Homeopatia to nie jest placebo, nawet jeśli wielu chce uważać inaczej. I nie jest prawdą, że "nie zaszkodzi" - bo czasem działa tak silnie, że może zaszkodzić. Ale tylko w bardzo dużych potencjach, których używa się rzadko i na pewno nie w gotowych lekach jak ten, który został zapisany mgg1.

W każdym razie - nie widzę powodów, żeby nie spróbować homeopatii - niezależnie od tego, CO w niej pomoże.
          Zresztą - każdy lek działa lepiej, jak się wierzy w jego dobroczynne działanie. Aspiryna i tyroksyna także smile
          • calabrien Re: HOMEOPATIA 18.06.14, 13:25
            ola_dom bez urazy, ale kiedykolwiek czytałaś dokładnie ulotkę/opakowanie aby zobaczyć co się tam znajduje i w jakim rozcieńczeniu? smile W zależności od stężenia preparaty homeopatyczne mogą nie zawierać ani jednej cząsteczki substancji aktywnej.

www.youtube.com/watch?v=K2yrCpJF780
            www.youtube.com/watch?v=FEGEUur2XVI
            Polecam obejrzeć smile
            Też twierdzę, że używanie homeopatii szkodliwe nie jest (pod warunkiem, że się nie rezygnuje na jej "rachunek" z innych leków).

a wracając do mgg1 a byłaś konsultować się z innym lekarzem? Może ktoś inny potraktował by Twoje dolegliwości bardziej poważnie?

Jeżeli podejrzewasz alergię na pyłki koniecznie zrób sobie badania. Natomiast badania skórne alergiczne lepiej jest robić po zakończeniu "pyłkowego" sezonu (późna jesień, zima) (Przynajmniej tak mi mówili mi kiedy się udałam do alergologa)

• mgg1 Re: HOMEOPATIA 18.06.14, 14:02
              calabrien napisała:
              > a wracając do mgg1 a byłaś konsultować się z innym lekarzem? Może ktoś inny pot
              > raktował by Twoje dolegliwości bardziej poważnie?

bylam na przestrzeni ostatnich 2 mies. u ogolnego i 2 laryngologow i 1 okulisty.
              Pani laryngolog po zleceniu CT - bez sensu zreszta, ale w pierwszej chwili nie zalapalam, ze
              to badanie nie wykazuje guzow (tkanki miekkie ) tylko rezonanssad((.
              Teraz musze myslec o moim bolacym biodrze (pojawilo sie mniej wiecej kilka tygodni temu) i ze nie moge znow sie naswietlac!- wiec mam nowy problem.
              Glowa i ucho boli mnie dalej,.
              Endo dzis z wlaciwym sobie powatpiewaniem powiedziala, ze musze udac sie z bolacymi stawami do ortopedy, bo ona rok temu zlecila mi drobiazgowe badania w kier. RZS i nic nie wyszlo. Bola mnie stawy u palcow, naprzemiennie z kolanami, barkiem..ostatnio doszlo jeszcze biodro, to ostatnie codziennie, bez ruchu rowniez. Pytalam ja dzis o osteoporoze (teoretycznie moglybym juz miec poczatki), tym bardziej, ze moja mama ma zwyrodnienia, ostereoporoze, RZS, fibromalgie, a wiec chyba wszystko oprocz dramatycznego goscca;-((
              Endo powiedziala, ze jest to wielce nieprawdopodobne, jesli nie ma menopauzy i ze badanie specjalistyczne w tym kierunku moge zrobic, ale prywatnie.
              Na koniec polecila, zebym udala sie do ortopedy, tak wiec rezerwuje juz termin....
              Nielatwo sie domyslec, ze pewnie dostane go za kilka tygodniwink))
              Od Jonasza do Kajfasza...

Przyznalam sie jej dzisiaj, ze podnioslam dawke z 50 na 75mg Ethyroxu. Poniewaz ostatnio
              nie zakonotowala i wpisala u siebie dalej 50, zgrabnie i bez zmruzenia oka poprawila sie i powiedziala, ze poniewaz badania ostanio (w listopadzie 2013) wyszly dobrze, to ona proponuje brac dalej taka dawke.
              Wyniki z dnia dzisiejszego podam 28 czerwca, bo wtedy je dostane.
              Wiem, ze mam TSH, FT3/Ft4, Zelazo, Wit.D - na moje wyrazne zyczenie....heheheh tutaj powiedziala, ze moge brac 1000 mg, a ja na to, ze to stanowczo za malo, aby uzupelnic niedobory- spytala kto mi to powiedzial?...a ja na to - lekarzwink) jakis dziwny grymas pojwil sie na jej twarzy i powiedziala, to niech pani bierze wiecej?...ile wiecej juz nie dodala...
              Tak wiec pewnie sobie wymyslilam te moje chorobska!!! wink

>
              > Jeżeli podejrzewasz alergię na pyłki koniecznie zrób sobie badania. Natomiast b
              > adania skórne alergiczne lepiej jest robić po zakończeniu "pyłkowego" sezonu (p
              > óźna jesień, zima) (Przynajmniej tak mi mówili mi kiedy się udałam do alergolog
              > a)
              >
              a musze robic skorne przy alergii na pylki?...myslalam, ze moze z krwi?
              • mgg1 Re: HOMEOPATIA 18.06.14, 14:04
                mgg1 napisała:

> bylam na przestrzeni ostatnich 2 mies. u ogolnego i 2 laryngologow

przy tym u jednego z laryngologow trzykrotnie.
              • calabrien Re: HOMEOPATIA 18.06.14, 14:55
                Jak najbardziej można ze krwi zbadać i wtedy pora nie jest ważna smile Pewnie założyłam te skórne bo sama miałam takie robione i jednak częściej się je robi big_grin

Masakra tyle razy konsultować i żeby nie potrafili zatok i ucha wyleczyć uncertain
                o ile zatoki mogą mieć faktycznie podłoże alergiczne (ja bardzo często w okresie alergicznym łapałam ropne zapalenie zatok) to, że się utrzymuje 2 miesiące to masakra uncertain

• ola_dom Re: HOMEOPATIA 18.06.14, 14:58
              calabrien napisała:

> ola_dom bez urazy, ale kiedykolwiek czytałaś dokładnie ulotkę/opakowanie aby zobaczyć co
              > się tam znajduje i w jakim rozcieńczeniu? smile W zależności od stężenia preparaty
              > homeopatyczne mogą nie zawierać ani jednej cząsteczki substancji aktywnej.

Bez urazy - chcesz mi wytłumaczyć, czym jest homeopatia?
              big_grin
              Wiem to bardzo dobrze.
              Więc wiem także, że im bardziej rozcieńczony lek (wyższa potencja), tym mniej "substancji aktywnej".
              A przeważnie wcale jej już tam nie ma.

Stosuję homeopatię z powodzeniem od lat i działa świetnie - nawet jeśli współczesna nauka nie umie jeszcze zrozumieć ani wytłumaczyć, CO w niej działa, skoro nie nieobecna substancja aktywna smile

Rentgen kiedyś też nie miał prawa działać - no bo to przecież niemożliwe, żeby można było prześwietlić człowieka. Przecież WIDAĆ, że się nie da.
              A odkrywcę bakterii wyśmiano, bo kto to widział, żeby takie małe byle co, czego nawet nie można dostrzec, było w stanie złożyć ciężką chorobą (albo zabić!) rosłego mężczyznę. Przecież to absurd!
              Prawda?
              smile
          • mgg1 Re: HOMEOPATIA 18.06.14, 14:18
            ola_dom napisała:

> Zresztą - każdy lek działa lepiej, jak się wierzy w jego dobroczynne działanie.
            > Aspiryna i tyroksyna także smile

tez tak mysle, sila sugestii jest wszedobylskasmile

na alergie przepisano mi Ctritzin, przy podejrzeniu, ze jest, testu jeszcze nie bylo,
            tak wiec lek na alergie bez potwierdzenia , ze ja mam!
            Doxycylina, ktora spowodowala, ze mam spustoszenie w drogach jelitowych i zoladku, ze dalej nie wspomne....a glowa i ucho jak bolalo, tak boli dalej...ide do apteki po jakis probiotyk sad
            Laryngolog doszukuje sie innych przyczyn, typu nieumiejetne czyszczenie uszu szpatulka?....
            problemow neurologicznych, a moze zgrzyta Pani zebami w nocy???? i ma pani problem ze zgryzem?...stad bol ucha?....iiiiiiii........Tak wiec w najblizszym czasie chetnie zdam Wam relacje z wizyty u neurologa i ortopedy....

Czekam na wyniki od Endo i jestem b. ciekawa co nowego wniosa one do mojego zycia.....
            sciskam Was
            mgg
            • ola_dom Re: HOMEOPATIA 18.06.14, 15:04
              mgg1 napisała:

> na alergie przepisano mi Ctritzin,
              > Doxycylina, ktora spowodowala, ze mam spustoszenie w drogach jelitowych i zoladku,
              > glowa i ucho jak bolalo

mgg1 - jesz nabiał?
              Nie upieram się, że to na pewno od mleczka, ale wymienione objawy są bardzo typowe dla alergii na mleko. Szczególnie uszy, które rzadko wiąże się z jedzeniem (co innego, jak boli brzuch) - a właśnie stany zapalne ucha są bardzo często spowodowane alergią/nietolerancją mleka.
              Niekoniecznie tylko laktozy - całego mleko i jego przetworów, włącznie z kazeiną, która jest nawet tam, gdzie nie ma już laktozy.
    • ola_dom Re: HOMEOPATIA 23.01.15, 10:34
      jejunia123 napisał(a):

> Również stosuje oscillococcinum od zawsze i chyba nie ma lepszego leku homeopatycznego na przeziębienia

Równie świetne są krople L52.
    • ola_dom Re: HOMEOPATIA 03.02.15, 09:45
      To krople dość znanej firmy Lehning, równie łatwo dostępne w aptekach, jak oscillo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka