Dodaj do ulubionych

Pośba o interpretację wyników

28.11.14, 16:11
Witam Wszystkich zmagających się z tą podstępną chorobą.
Zaczne od początku. Na niedoczynność tarczycy leczę się od porodu mojego pierwszego dziecka, tj. od września 2009 r. Po przejściu pod opiekę innego dr miałam robione badanie na przeciwciała w celu potwierdzenia bądź wykluczenia choroby Hashimoto. Przeciwciała wyszły w normie, wiec dr stwierdził, że wystarczy suplementacja niedoboru hormonu tarczycy. I tak żyłam sobie we względnej normie (z małą przerwą na okres poporodowy drugiego dziecka gdzie hormony poszalały) aż do początku listopada 2014. Przypadkowo wymacałam na swojej szyi, w okolicy tarczycy jakby zgrubienie. Ostatnie USG tarczycy miałam w grudniu 2012 r. (bez zmian guzkowatych). Zrobiła się prywatne badanie USG 13.11.2014.
Cyt: "Prawy płat tarczycy 24x17x15 mm o jednolitej prawidłowej echogenicznosci. Cieśń 2mm. Na pograniczu płata z ciesnią ognisko o nieco obniżonej echogeniczności o wy. 5x3 mm. Lewy płat tarczycy 23x16x14 mm z obecnością ogniska o obniżonej echogenicznosci sr. 4mm i drugiego sr. 5mm. Węzłó chłonnych nie uwidoczniono".
Ostatnie dokładne badanie USG jakie mam w ręku jest z początku 2010 r. Co rzuciło mi się w oczy, ze wówczas każdy z płatów tarczycy miał wielkość 45mm (chodzi o pierwszy wymiar), oraz miąższ tarczycy był niejednorodny hypoechogeniczny.
Wiem, ze pyt powinnam kierować do endokrynologa, ale do 24 listopada był na urlopie, a gdy wrócił wyznaczył mi najbliższy termin wizyty dopiero na 1 grudnia. Powoli odchodzę od zmysłów czy te guzki to coś strasznego, czy tez efekt rozwijającej się choroby (de facto nie potwierdzonej badaniami labolatoryjnymi)????
Bardzo proszę jakąś mądrą głowę o pomoc w interpretacji opisu USG.
Pozdrawiam ciepło
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: Pośba o interpretację wyników 30.11.14, 22:42
      Hypoechogenicznosc i obnizona echogenicznosc to jest to samo.
      Hypo po lacinie znaczy mniej.
      To nie sa guzki.
      To ze mialas wieksze wymiary tarczycy w 2012 roku a teraz jest mniejsza potwierdza tylko ze masz chorobe Hashimoto.
      Zanik tarczycy wystepuje tylko przy chorobie Hashimoto.
      Przy chorobie Hashimoto nie zawsze wystepuja przeciwciala we krwi.
      One moga byc wysokie okresowo albo tez niewielki procent osob z ta choroba nie ma ich wcale.
      • myszka141_2008 Re: Pośba o interpretację wyników 01.12.14, 08:58
        Witam, dziękuję za odp smile Jeśli chodzi o echogeniczność, to właśnie wszędzie szukam, że jedną z cech wskazujących na możliwy złośliwy charakter guzka jest właśnie hypoechogeniczność surprised Stąd mój niepokój. Co więcej - wyczuwalny przeze mnie pod palcami jeden z "guzków" jest nieznacznie bolesny... Mam nadzeję, że potwierdzi się "tylko" ( a może aż) hipoteza Hashimoto. Pozdrawiam ciepło w ten zimny poranek
    • pies_z_laki_2 Re: Pośba o interpretację wyników 04.12.14, 01:46
      > Przeciwciała wyszły w normie, wiec dr stwierdził, że wystarczy suplementacja niedoboru hormonu tarczycy.

O ile wiem, jakby p.ciała były wysoko, to i tak dostałabyś to samo, czyli tyroksynę smile

A zmiany w tarczycy są widoczne właśnie jako zmienione echo, co absolutnie nie oznacza nowotworzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka