nefretete8 Re: Mam pytanie do WAs pomózcie mi!!! 22.04.05, 14:59 morfologię mam dobra i te pozostałe wyniki co robiłam tez ale jedno mnie zastanawia poziom zelaza mam 99 przy normie 50 do 170 ale jest heca z TIBC całkowita zdolnością wiązania żelaza mam 417 a norma wynosi 250 do 400 w podręczniku medycznym jak byk stoi że mam deficyt zelaza cytuję podwyżoszone stężenie TIBC stwierdza się w niedoborze żelaza zanim nastąpi to w surowicy ,dlatego są to bardzo istotne parametry dla wczesnego rozpoznania niedoboru żelaza. Pomijając Roaccutan[lekarz stwierdzil u mnie polekową depresję--nawet sie nie zdziwiłam w końcu 2 lata chodzę z tą trucizna w sobie dokładnie 2 lata i 3 miesiące!!!] mam też obniżone stężenie fosforu wynosi ono 2,3 a norma to 2,5 do 4,8 Mam zawroty głowy,oslabiona jestem niemiłosiernie,wymiotowac mi się chce -to nie ciąża],mam drawki ,trzęsa mi sie ręce ,nogi [no o ile mi Roaccutan nie zafundował sm to wszystko wskazuje na deficyt żelaza i fosforu]jak poczytacie biopierwiastki Różańskiego to wszystko się zgadza czemu tak extra się czuję,w pon mam lekarza to sobie jeszcze z nim pogadam,naprawdę żle ze mną ,nie wiem czy robić sobie te badania poziomu wit B12 etc fajnie by było gdybym jeszcze maiała anemię złośliwą--poczytałam sobie to co rzuciłyście we wcześniejszym wątku Odpowiedz Link
nefretete8 Re: Mam pytanie do WAs pomózcie mi!!! 22.04.05, 15:07 Wygladasm tragicznie naprawdę i jako kobiecie jest mi cholernie z tym ciężko-- tak człowiek by chcial pożyć normalnie ,młodość tylko jedna i takie numery,na niczym mi nie zależy,skóra boli tak że nawet opisać nie mogę --stosuję balsamy dla atopowców ale to i tak nic nie daję bo to mnie załatwiło od środka [w skórze głębokiej],wszystko bym przeżyła tylko nie ten kooooooooszmarny ból oczu ,przepraszam że Wam tak marudze ale naprawde nie mogę na ten ból nic nie ma ,wszystko suche jak siano i tak okrutnie boli jak bym miała papier ścierny w oku,mam wrażenie że oko mi puchnie i rozsadza gałkę oczną ,oprócz tego kłucie ,pieczenie etc ,mam wrażenie jak by mi ktoś oko spinaczem ściągnął bo nie mogę otworzyc na cała szerokośc,długość i na to nie ma lekarstw rozumiecie???? Nienawidzę tej kurwy lekarki[przepraszam za wyraz]naprawdę za to że mialam takie zaufanie--ona cholernie sławna jest ,znana,że za pieniądze cięzkie rodziców tak mnie wytruła i nie poniesie konsekwencji żadnych i innym krzywdę zrobi podobna jak mnie,za to że nic o tym gównie jakim jest Roaccutan nie wiedziałam,za to że mogę przez to wykitowac i za to co przeżywam naprawdę nie przesadzam strasznie boli!!!! Jest mi po prostu bardzo źle ,przykro etc.Nie chodzę na uczelnię bo się wstydzę swego wyglądu jak nie pójdę w pon to mnie chyba wywalą ,rodzice uważają że porąbało mnie bo się uczyc nie chcę etc ciągle są z tego powodu draki Odpowiedz Link
nefretete8 Re: Mam pytanie do WAs pomózcie mi!!! 22.04.05, 15:13 Wyniki niby wychodzą w normie i co z tego skoro wyglądam jak wyglądam,czasami chcialabym się już nigdy nie obudzić ale z drugiej strony.................a i jeszcze tzw koleżanki mnie olaly jak się okazało że do fryzjera to już raczej ze mną nie mogę pójść z tym co mam na głowie,fakt kiedyś to były "piekne "włosy. Oprócz tego że byłam głupia biorąc Roaccutan --wyleczyłam się z zaufania do medyków raz a dobrze to zal mi ze nigdy tak naprawde nie żyłam a teraz to nie wiem czy to mi się kiedykolwiek uda!!! To takie moje przemyślenia ,nie zabiję się spoko . Chcialam się sytac czy kupić sobie hemofer prolongatum F czy pogadac z lekarzem i zobaczyc co on za preparat przepisze?[uzupełniajacy niedobór żelaza]??? Acha Adus odezwe się jutro dzięki za e-maile ,te ryzuneczki miodzio ,dzięki za serduszko.Wszystkich serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link
aada1 Re: Mam pytanie do WAs pomózcie mi!!! 22.04.05, 15:18 Witaj Gosiaczku) Nie słyszałam o utajonej anemi złośliwej!!! Morfologię masz dobrą. Gdyby coś się działo to obraz z morfologi byłby zmieniony! Żelazo powinnaś łatwo wyrównać suplementem. Ty się nie odchudzasz? Byłaś u neurologa z tego co piszesz to dużo objawów masz typowo neurologicznych. Na Twoim miejscu poszłabym na konsultację. Nawet nie myśl o SM to nic miłego. Pozdrawiam Cię serdecznie ))- dostałaś e-maile? Ada Odpowiedz Link
nefretete8 Re: Mam pytanie do WAs pomózcie mi!!! 22.04.05, 15:35 wiem świruję aduś ale wierz mi na słowo honoru coś jest ze mną nie tak ,Matka uważa że to psychika no ale kości mnie bolę 1,5 roku i okresowo są silne bóle więcd to nie fatamorgana.Pieprzony Roa ccutan na e-maile odpowiem w sobotę -- tak dostałam ,slicznie dziękuję Odpowiedz Link
to-ja-007 Re: Mam pytanie do WAs pomózcie mi!!! 22.04.05, 15:09 Gosiu Przepraszam ale ja Ci nie jestem w stanie pomoc, mimo checi. Zrobilas bardzo specjalistyczne badania. Nie znam sie na tym. Nie rozumiem jak zelazo mozesz miec w normie i jednoczesnie wskaznik wizania zelazla na poziomie sugerujacyh niedobor zelaza. Cos tu nie gra. A jesli chodzi o fosfor to z kolei nie jestem w stanie powiedziec czy taki niedobor jaki jest u Ciebie jest powazny i moze dawac objawy. Na pewno bierzesz teraz jakies leki/suplementy. Niektore z nich tez moga dawac dodatkowe objawy, nie zawsze pozytywne np. selen albo cynk moga powodowac mdlosci ... Jesli chodzi o reszte objawow to podejrzewam ze tylko pan Rozanski moglby Ci powiedziec u ilu procent ludzi niedoborem odpowiedniego pierwiastka podane przez niego objawy wystepuja - bo nie wierze, ze kazdy ma od razu wszystkie objawy. pozdrawiam ula Odpowiedz Link
nefretete8 Re: do Uli 22.04.05, 15:16 Nic dzięki ale nawet jak mnie internista zobaczył to powiedzial że bladziutka jestem od ponad roku mam plamy na paznokciach no i niestety nie schodziły ani po cynku ani innych rzeczach awięc może FE?Niewiem pogadam z lekarzem w pon ale dzienks za odp Gosik Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Mam pytanie do WAs pomózcie mi!!! 22.04.05, 17:00 Cześć Gosiu! Nie chcę się wymądrzać, ale sama to napisałaś, że masz depresje polekową. Depresja - każda - charakteryzuje się również bólami somatycznymi. Podumaj, czy te wszystkie Twoje bóle /wierzę, że bardzo cierpisz/ nie są właśnie spowodowane tą sytuacją. Twój wygląd jest również odzwierciedleniem Twojego samopoczucia. W zmianie Twojego nastawienia może Ci pomóc - no właśnie kto? Napewno wybierzesz odpowiednią osobę. Pozdrawiam Cie serdecznie. Tess Odpowiedz Link
morgana_le_fay Nef-Gosiaczku: 22.04.05, 18:19 Istotnie, ta podwyższona zdolność wiązania żelaza nie za bardzo wygląda. Czy miałaś robiony poziom ferrytyny? Lekarz powinien to natychmiast zbadać, może też skieruje Cię do hematologa. Ferrytyna jest jakby zapasem "pro-żelaza w organizmie. jeśli poziom jest obniżony, nie można się spodziewać szybkiej poprawy, a znaczy to, że niedobór nie jest chwilowym wahnięciem. W końcu stycznia, mój poziom żelaza był o dziwo w normie, ale TIBC 471, a ferrytyna 5,9 przy normie 25-250! Pomimo suplementacji hemoferem, do tej pory mam ciężką anemię z niedoboru Fe. Jeśli chodzi o hemofer, nie radzę brać go na własną rękę. Przedawkowanie żelaza, to nic dobrego, także ze względów estetycznych, choć nie przede wszystkim. Samodzielnie, bez recepty możesz sobie kupić "Ferrum - lek" - takie tabletki do ssania. Te są bezpieczne, chociaż i z tym bym poczekała do wizyty u lekarza, z tego względu, że musi on zobaczyć nie zamazany obraz choroby. Być może zleci badanie kału na krew utajoną i bardzo dokładne badania morfologiczne. wówczas wymogiem jest nieprzyjmowanie suplementów żelaza w żadnej postaci przez kilka tygodni przed. Mój (podobny) problem trwa już od kilku lat. Problemy podobne do Twoich (nawet ten przejmujący ból oka - choć nie wiem, czy z tym samym związany), a szczególnie nasilająca się depresja. Nie brałam roacutanu, nie stosowałam drakońskiej diety. Trafiło mnie niejako "za nic". Myślę, że wiem jak cierpisz i bardzo Ci współczuję. Błagam Cię jednak. Nie daj się koleżankom, nie daj się posądzić o lenistwo, histerię, czy hipochondrię. Przede wszystkim nie rezygnuj z nauki, chodź na uczelnię upartym bykiem, nawet z łysą głową i bez zębów. Ja wiem, co to depresja, oprócz głównego leczenia pomóż sobie psychologicznie, idż do neurologa albo psychiatry, ale na miłośc boską nie rzucaj studiów! I jeszcze jedno: Znajdź sobie w internecie i poczytaj o różnych rodzajach anemii. Anemia z niedoboru żelaza to tylko jeden z wielu jej rodzajów. Nie myśl o anemii złośliwej. Jest mała szansa, żeby występowała razem z "naszą". Złośliwa wynika z upośledzenia wchłaniania witaminy b12. Żelazo nie ma tu wiele do rzeczy, poza tym nie jest już wcale nieuleczalna. Pozdrawiam i życzę dużo zdrowia. morgana. Odpowiedz Link
morgana_le_fay i jeszcze jedno: 22.04.05, 18:23 Anemia z niedoboru Fe podstawowo może wynikać z kilku przyczyn: 1. Upośledzenie funkcji nerek 2. Cukrzyca 3. Niedoczynność tarczycy 4. Przebyte krwotoki 5. Przebyte silne infekcje Każ się przebadać na każdą z tych ewentualności. Odpowiedz Link
nitca Re: i jeszcze jedno: 23.04.05, 00:56 ...Please also keep in mind that low ferritin (no, not hemoglobin, or iron, the test is called "ferritin") of under 70 in a range of 10-210 will MIMIC hypothyroidism and keep the body from being able to use the incoming hormone anyway. So will low progesterone and estrogen (this is why so MANY peri meno and post meno women trigger Hashimoto's hypothyroidism....they go into meno and when the sex hormones drop, the poor little thyroid is left to do all the work, and it QUITS). Odpowiedz Link
nefretete8 Re:Gosik 22.04.05, 20:51 Przepraszam Was naprawdę nigdy nie zawracałam innym głowy swoją osoba ale ja naprawdę wyglądam tragicznie i niestety to nie jest żart ani nic z tych rzeczy,czuję się coraz gorzej wyniki w normie etc w maju idę do bioenergoterapeuty bo lekarz powiedzial że tradycyjna medycyna nic nie pomoże. Kurwa cięzko być młodym w maju skończę 24 lata i tak wyglądac i się czuć ,czuję się jakby władowano we mnie odkurzacz który mnie stopniowo wysysa[tzn energię etc--lekarz chcial mi dac środki na depresję i znów muszę być swoim lekarzem bo jak się ma ciężki zespół suchego oka to antydepresanty,antykoncepcyjne oraz antyhistaminowe etc leki są zabrionione znam jedną dziewczynę która po antydepresantach ma suche oko]pozatym nie widzę celu brania kolejnych leków skoro jeszcze jestem żywą przechowalnią wspaniałego roaccutanu,rzygam tym nie zamirzam żreć żadnych psychotropów!! Nie chce się zabić ani nic z tych rzeczy a ból kości mam prawdziwy a nie urojony mam też coś z tkanką łączną strasznie pobolewa tam gdzie nery ale one zostały wykluczone i lekarz powiedział że to tkanka łączna no a ponieważ Roaccutan działa uszkadzająco na tkankę łączną to wszystko przede mną ,wiem nie powinnam się dołować ale to mnie naprawde boli a sam fakt że jest nie do wyleczenia nie wpływa na mnie dobrze i tyle Odpowiedz Link
nefretete8 Re:Gosik 22.04.05, 20:56 wpadnę w wekkend porąbane to wszystko i jeszcze niecałe pół roku wydalania Roaccutanu a potem nie wiadomo,powiem jedno nie mogę lekarki wsadzic do więzienia ,zaskarżyć koncernu Roche[producenta],ostrzegam innych i o dziwo ja nic o tym leku nie wiedziałam jak zacżęłam go brac a oni wiedzą o mnie i tych setkach tysięcy osób za granicą --są firmy prawnicze które zbieraja dowody przeciwko roche[no skoro prawnicy się biora to chyba nie jest głupstwo?]a mimo wszystko Ci ludzie kosztem wyleczenia[co tez jest nieprawdą bo ten lek jest przereklanmowany jako panaceum na trrądzik]biora Roa mimo tego ze wiedza co mnie spotkało i innych[ja takiej wiedzy nie maiałam]jest to dla mnie niezrozumiale ale cóż taki los.No wyżyłam się napiszę w pon co tam z tym żelazem Odpowiedz Link
nefretete8 Re: Mam pytanie do WAs pomózcie mi!!! 22.04.05, 20:41 Morganko miła jestes ale ja oczy mam na 100%przez Roaccutan i początki hashimoto?Chyba bo nie wiedzą czy to hashi też przez Roa no mniejsza teraz o tłumaczenie --miałam badania genetyczne i nie wyszło mi abym miała predyspozycje do autoimmunologii tarczcy i wiem że Roaccutan może powodować choroby tarczcy[generalnie autoimmunologiczne]etc z tym żelazem to sama wpadłam na pomysł ,a do TESS deppresja jak depresja ale kolor włosów przez depresję się nie zmienia ,pozatym wskutek działania tego gówna nie produkuje mój organizm wogóle nawilżenia nic a nic ph skóry mam 3 -byłam na badaniu no i Roaccutan cała biochemię i nabłonki mi zwalił.Nastrój mam podły bo oprócz tego że wyglądam do dupy to zastanawia mnie co jeszcze Roa mi zwalił,już naprawdę z tego bólu to chodzę po ścianach i bynajmniej nie jest on spowodowanty brakiem FE. Różański określił to jako zatrucie retinoidami i mam wszystkie objawy cięzkiego zatrucia witaminą A Roaccutanjest kwasem witaminy A .To wszystko naprawdę mnie przerasta zwłaszcza jeśli chodzi o ból fizyczny.Dlatego nic nie moge poradzić ani na wygląd swojej skóry,włosów ,oczu bo mam jedno wielkie dno z nawilżenia Nie dziwię się nawet że mam depresję ubawiło mnie to ,od 2 lat permanentnie truje mnie Roaccutan bo jak się okazuje wcale się on nie wydala z organizmu,chodze po lekarzach ,musialam przeczytać pare podręczników medycznych ,ponad 5 miesięcy nie widziałam na oczy no kto by depresji nie dostał?Po prostu paranoja żebym ja aby sobie pomóc musiala odwalać robote lekarską a oni wiedząc jak Roa dział a perfidnie wmawiali mi że to nie od tego.Szukałam Różańskiego po całej Polsce fajnie że w końcu znalazłam tylko pytanie brzmi czy nie zapóźno?? Będę starała się w poniedzialek coś na uczelnie zdziałać mam już naprawdę dość i tyle Odpowiedz Link
morgana_le_fay Re: Mam pytanie do WAs pomózcie mi!!! 22.04.05, 21:03 Już sama nie wiem, jak chcesz spróbować alternatywy to może spróbuj do dobrego Mongoła iść z tym zatruciem? Ja tam dosyć sceptyczna jestem, ale kiedyś byłam pod ścianą i poszłam, a w dwa tygodnie wyciągnęli mnie z problemów z oskrzelami, z którymi normalni lekarze nie dawali sobie rady przez kilka lat. Odpowiedz Link
nefretete8 Re: Mam pytanie do WAs pomózcie mi!!! 22.04.05, 21:13 nie no spoko do lekarz chodzę normalnie ten akurat jest mądrym CZŁOWIEKIEM I LEKARZEM [to inernista]zobaczę w pon co on powie a do energo i tak pójde oczywiście nie olewając lekarzy etc,oszaleć można no nic ,ściskam Odpowiedz Link
nefretete8 Re: do tess 22.04.05, 21:22 mogłabyś mi napisac albo tu na forum albo na e-mail gosia_wie@ftv.pl jakie Ci robili badania jak leżałaś w szpitalu?Ze mną szpital nie przejdzie bo powiedzą że hipohondryczka jestem!!! Odpowiedz Link