maja744 19.06.05, 19:46 Dziewczyny, w srode mam zamiar zbadac prolaktyne. Czy moge rano wziac Euthyrox, czy badanie zrobic bez porannej dawki E. Wiem, ze przed badaniem TSH nie bierzemy hormonu, ale czy tak samo jest w przypadku badania prl? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
to-ja-007 Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 19.06.05, 20:02 Ciekawe pytanie Nie wiem czy to sprzezenie tsh z prl jest takie wrazliwe i takie szybkie. Ja bym chyba zrobila bez tabletki..... Odpowiedz Link
pakawsm Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 20.06.05, 17:17 Hm, więc tak. Ja borykam się z hiperprolaktynemią już jakiś czs i badania PRL zawsze robię po wzięciu Euthyroxu, ponieważ nie wzięcie może spowodować wzrost prl, jeśli np. hoperprolaktynemia wywołana jest niedoczynnością tarczycy. Paula Odpowiedz Link
maja744 Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 20.06.05, 20:21 Paula, czy tak kazal Ci gin? Czy badalas takze prl po obciazeniu? Biore w II luteine dopochwowo. Czy moze ona wplynac na wynik progesteronu i prolaktyny? Mialam isc w srode, ale teraz mam watpliwosci, czy z ta luteina wyniki beda miarodajne. Jak cos wiesz na tan tamat, to daj znac. dzieki Odpowiedz Link
pakawsm Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 21.06.05, 15:21 Hej Co do luteiny to szczerze nie mam pojęcia, a jeśli chodzi o euthyrox to zalecenie endo. Pozdrowienia Paula Odpowiedz Link
to-ja-007 Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 20.06.05, 21:01 Luteina to progesteron (tyle ze syntetyczny) wiec tego hormonu raczej nie ma sensu badac jak sie bierze luteine ..... Odpowiedz Link
maja744 Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 20.06.05, 21:16 Dzieki tez tak mi sie wydawalo Ale co z ta prl? Odpowiedz Link
janka111 Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 21.06.05, 13:27 idz do gina i zapytaj, poco sie kluć jak wynik miałby być zafałszowany lekami ??? Odpowiedz Link
aagata4 Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 21.06.05, 13:33 z tego co wiem to wysoka prolaktyna jest sprzezona z progesteronem... wszelkie badania najlepsiej wykonywac na czczo... ja robilam badania przed wzieciem wszelkich tabeltek... po prostu szlam rano do laboratorium i po pobraniu krwi biore euthyrox, potem sniadanie po 0,5 godzinie i nastepne tabletki... Słyszalam, że czasem jednak lekarz chce sprawdzic jak dzialaja tabletki na nasz organizm .. wtedy każą robic badania po wzieciu tabletek.. lepiej sie zapytać lekarza ... pozdrawiam Agata Odpowiedz Link
maja744 Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 21.06.05, 17:01 Zadzwonilam wlasnie do labolatorium, pani powiedziala ze przed badaniem prl mozna rano wziac Euthyrox i luteine (one nie maja wplywu na wynik prl). Skoro biore E i bede go brac do konca, to chyba badanko mozna zrobic po nim (tak mi sie zdaje) ???? Agatko, Ty pewnie robilas prl z obciazeniem. Jaka dawke MTC bralas, kupilam tabletki po 10mg. Czy wystarczy 1 tabletka??? W ktorym dniu cyklu robilas to badanie? >z tego co wiem to wysoka prolaktyna jest sprzezona z progesteronem.., czyli jesli wysoka prl, to niski prg??? Odpowiedz Link
aagata4 Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 21.06.05, 18:37 Ja poszłam na badania całkowicie na czczo ... nastepnie pobrano mi krew ... nastepnie połknęłam tabletke po ktorej mialam badna prolaktyne po obciązeniu po 60 minutach... jednak co mi wtedy dali w laboratorium i w jakiej dawce to niestety nie wiem, bo nie patrzyłam domyslam sie ze to ta tabletka o ktorej piszesz w SMS i poprzednim poście luteine wzielam dopiero po drugim pobraniu krwi... (euthyroxu jeszce nie bralam...) teraz jak robie jakiekolwiek badania, ktore sie robi na czco (krew, mocz itp) to robie tak.. najpierw ide pobrac krew mozliwie najwczesniej, nastepnie połykam euthyrox i po 0,5 godzinie lub po godzinie jem sniadanie a po śniadaniu biore pozostale leki... niewiele Ci pomoglam... ale tylko tyle wiem ... jakbys miala jeszcze jakies pytania to chetnie pomoge pozdrawiam Agata Odpowiedz Link
sakami Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 21.06.05, 20:20 Jestem świeżo po wizycie u endokrynologa z poleceniem badania prolaktyny. Kazał nie brać Euthyroxu bo zafałszuje wynik (podobno zachodzi jakieś sprzężenie). Odpowiedz Link
pakawsm Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 21.06.05, 20:29 Sakami! Nie chciałabym podważać kompetencji twojego lekarza ani nic takiego, oczywiście zrób jak ci lekarz zalecił ale tak na ludzki rozum to zafałszujesz wyniki nie biorąc Euthyroxu, bo skoro bierzesz go co dziennie i bedziesz brać do końca życia to przeciez chodzi o to zeby zobaczyć jaka jest prolaktyna w takiej sytuacji. To jest oczywiście moje zdanie. Paula Odpowiedz Link
espressoo maja744 24.06.05, 10:31 no i jak, robiłaś badania? opowiedz co i jak, tez jestem ciekawa. ja dopiero zaczynam starania i nie robiłam jeszcze ani prl ani progesteronu. Ale jak będzie problem z zajsciem to tez sie wybiore, wiec ciekawi mnie czy brac euthyrox czy nie? no i w którym dc robisz? Odpowiedz Link
sakami Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 24.06.05, 22:47 Nie wiem jeszcze jakie są kompetencje mojego lekarza, ale :"..z przewodu pokarmowego wchłania się szybko i prawie całkowicie" i jak pisze w ulotce po 4-5 godzinach jest już we krwi. Myślę więc, że warto zbadać poziom PRL kiedy jej poziom ma szansę być największy, a więc tuż przed podaniem Euthyroxu. Po jego podaniu tak naprawdę wszystko dzieje się zbyt dynamicznie aby badanie takie było miarodajne. pozdrawiam Sakami Odpowiedz Link