Dodaj do ulubionych

badanie PRL, a Euthyrox - help :)

19.06.05, 19:46
Dziewczyny, w srode mam zamiar zbadac prolaktyne. Czy moge rano wziac Euthyrox, czy
badanie zrobic bez porannej dawki E.
Wiem, ze przed badaniem TSH nie bierzemy hormonu, ale czy tak samo jest w przypadku
badania prl?

Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 19.06.05, 20:02
      Ciekawe pytanie smile

Nie wiem czy to sprzezenie tsh z prl jest takie wrazliwe i takie szybkie.
      Ja bym chyba zrobila bez tabletki.....
      • pakawsm Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 20.06.05, 17:17
        Hm, więc tak. Ja borykam się z hiperprolaktynemią już jakiś czs i badania PRL
        zawsze robię po wzięciu Euthyroxu, ponieważ nie wzięcie może spowodować wzrost
        prl, jeśli np. hoperprolaktynemia wywołana jest niedoczynnością tarczycy.
        Paula
        • maja744 Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 20.06.05, 20:21
          Paula, czy tak kazal Ci gin?
          Czy badalas takze prl po obciazeniu?

Biore w II luteine dopochwowo. Czy moze ona wplynac na wynik progesteronu i prolaktyny?
          Mialam isc w srode, ale teraz mam watpliwosci, czy z ta luteina wyniki beda miarodajne.
          Jak cos wiesz na tan tamat, to daj znac.
          dzieki
          • pakawsm Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 21.06.05, 15:21
            Hej
            Co do luteiny to szczerze nie mam pojęcia, a jeśli chodzi o euthyrox to
            zalecenie endo.
            Pozdrowienia Paula
    • to-ja-007 Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 20.06.05, 21:01
      Luteina to progesteron (tyle ze syntetyczny) wiec tego hormonu raczej nie ma
      sensu badac jak sie bierze luteine .....

• maja744 Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 20.06.05, 21:16
        Dzieki smile tez tak mi sie wydawalosmile
        Ale co z ta prl?
        • janka111 Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 21.06.05, 13:27
          idz do gina i zapytaj, poco sie kluć jak wynik miałby być zafałszowany
          lekami ???
    • aagata4 Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 21.06.05, 13:33
      z tego co wiem to wysoka prolaktyna jest sprzezona z progesteronem...

wszelkie badania najlepsiej wykonywac na czczo... ja robilam badania przed
      wzieciem wszelkich tabeltek... po prostu szlam rano do laboratorium i po
      pobraniu krwi biore euthyrox, potem sniadanie po 0,5 godzinie i nastepne tabletki...

Słyszalam, że czasem jednak lekarz chce sprawdzic jak dzialaja tabletki na nasz
      organizm .. wtedy każą robic badania po wzieciu tabletek.. lepiej sie zapytać
      lekarza ...

pozdrawiam

Agata
      • maja744 Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 21.06.05, 17:01
        Zadzwonilam wlasnie do labolatorium, pani powiedziala ze przed badaniem prl mozna rano
        wziac Euthyrox i luteine (one nie maja wplywu na wynik prl).
        Skoro biore E i bede go brac do konca, to chyba badanko mozna zrobic po nim (tak mi sie
        zdaje) ????

Agatko, Ty pewnie robilas prl z obciazeniem. Jaka dawke MTC bralas, kupilam tabletki po
        10mg. Czy wystarczy 1 tabletka???
        W ktorym dniu cyklu robilas to badanie?

>z tego co wiem to wysoka prolaktyna jest sprzezona z progesteronem..,

czyli jesli wysoka prl, to niski prg???
        • aagata4 Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 21.06.05, 18:37
          Ja poszłam na badania całkowicie na czczo ... nastepnie pobrano mi krew ...
          nastepnie połknęłam tabletke po ktorej mialam badna prolaktyne po obciązeniu po
          60 minutach...

jednak co mi wtedy dali w laboratorium i w jakiej dawce to niestety nie wiem, bo
          nie patrzyłam domyslam sie ze to ta tabletka o ktorej piszesz w SMS i poprzednim
          poście

luteine wzielam dopiero po drugim pobraniu krwi... (euthyroxu jeszce nie bralam...)

teraz jak robie jakiekolwiek badania, ktore sie robi na czco (krew, mocz itp) to
          robie tak..
          najpierw ide pobrac krew mozliwie najwczesniej, nastepnie połykam euthyrox i po
          0,5 godzinie lub po godzinie jem sniadanie a po śniadaniu biore pozostale leki...

niewiele Ci pomoglam... ale tylko tyle wiem ... jakbys miala jeszcze jakies
          pytania to chetnie pomoge

pozdrawiam

Agata
          • maja744 Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 21.06.05, 18:43
            Dzieki Agatko smile
    • sakami Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 21.06.05, 20:20
      Jestem świeżo po wizycie u endokrynologa z poleceniem badania prolaktyny. Kazał nie brać Euthyroxu bo zafałszuje wynik (podobno zachodzi jakieś sprzężenie).
      • pakawsm Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 21.06.05, 20:29
        Sakami!
        Nie chciałabym podważać kompetencji twojego lekarza ani nic takiego, oczywiście
        zrób jak ci lekarz zalecił ale tak na ludzki rozum to zafałszujesz wyniki nie
        biorąc Euthyroxu, bo skoro bierzesz go co dziennie i bedziesz brać do końca
        życia to przeciez chodzi o to zeby zobaczyć jaka jest prolaktyna w takiej
        sytuacji. To jest oczywiście moje zdanie.
        Paula
        • espressoo maja744 24.06.05, 10:31
          no i jak, robiłaś badania? opowiedz co i jak, tez jestem ciekawa. ja dopiero
          zaczynam starania i nie robiłam jeszcze ani prl ani progesteronu. Ale jak
          będzie problem z zajsciem to tez sie wybiore, wiec ciekawi mnie czy brac
          euthyrox czy nie? no i w którym dc robisz?
        • sakami Re: badanie PRL, a Euthyrox - help :) 24.06.05, 22:47
          Nie wiem jeszcze jakie są kompetencje mojego lekarza, ale :"..z przewodu pokarmowego wchłania się szybko i prawie całkowicie" i jak pisze w ulotce po 4-5 godzinach jest już we krwi. Myślę więc, że warto zbadać poziom PRL kiedy jej poziom ma szansę być największy, a więc tuż przed podaniem Euthyroxu. Po jego podaniu tak naprawdę wszystko dzieje się zbyt dynamicznie aby badanie takie było miarodajne.
          pozdrawiam Sakami

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka