Dodaj do ulubionych

wyniki przeciwciał - problem z zajściem w ciążę..?

22.12.05, 16:24
Dziewczyny, może Wy coś wiecie, bo do endo mam wizytę dopiero w połowie
stycznia. Mam niedoczynność. Leczę się od 6 lat. TSH zbite z 34 do 0,49
(ostatni wynik). Generalnie czuję się dobrze i wszystko jest ok. Biorę
uczciwie 100 Euthyroxu codziennie oprócz niedzieli. Chodzę do dr Ostrowskiego
w przychodni na Saskiej (W-wa). Wg. jego zaleceń mam co 3 m-ce kontrolować
tylko TSH. Jednak od 7 miesięcy staramy się o dziecko i nic. Cykle mam dość
regularne (28-32 dni), owulację potwierdzałam już kilka razy testami i jest,
ale nadal nic... Pytałam lekarza, zarówno gina jak i endo, czy powinnam
porobić, jakieś dodatkowe badania, ale oczywiście zalecenie: do roku nic nie
badać, wyluzować. Jednak można byłoby się nie stresować, gdyby nie ta
tarczyca. Z tego co tu czytam to nie wystarczy jedynie uregulowane TSH...
Teraz zrobiłam sobie prywatnie badanie na przeciwciała i oto wynik, którego
nie mogę rozszyfrować:
-przeciwc. antytyreoglobulinowe 206,53 IU/ml (obok napisane: <225 wynik
ujemny; 225-325 wynik wątpliwy; >325 wynik dodatni)
-przeciwc. antyperoksydazowe/mikrosomaln 613,45 U/ml (obok napisane: <35
wynik ujemny; 35-50 wynik wątpliwy; >50 wynik pozytywny).
Czy to oznacza, że mam te wyniki w porządku?
Jakie Waszym zdaniem powinnam zrobić sobie jeszcze badania?
Bardzo proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • gusiek74 Re: wyniki przeciwciał - problem z zajściem w cią 22.12.05, 16:58
      Nie masz wyników w porządku masz porządnie przekroczone antyTPO. Rzeczywiscie 7
      miesiecy to jeszcze nie powód do niepokoju.
      TSH jest super, a FT3 i FT4?
      Jak chcesz, możesz jeszcze zbadać prolaktynę, to częsta przyczyna problemów...
      Pozdrawiam, Gusiek
      • kochanka_heathcliffa Re: wyniki przeciwciał - problem z zajściem w cią 22.12.05, 20:13
        Witaj ,mozesz mieć problemy z zaciążeniem tak jak pisała tu powyzej
        koleżanka,przeciwciała masz poza norma i jedne i drugie,ten pierwszy wynik nie
        najlepszy mimo że Twoje lab.podaje że jeszcze w normie.Prolaktyna to dobry
        pomysł tylko tak jak pisała marikow[?]to dobrze jest badać prolaktynę z
        obciążeniem ,ja zawsze miałam robioną normalna a tamta może wskazywać na coś
        innego niz ta "zwykła"bez obciążenia.Tu była polecana dr Jerzak która zajmuje
        sie takimi problemami na które my cierpimy [immunologia i niemoznośc zajścia w
        ciąże]jestes z Wawy jak widzę a ta Jerzak[nie pamiętam imienia]przyjmuje w
        Limie Centrum Medyczne Mariott tel 458-70-00 [mam tam wizyte u endokrynologa]
        więc może zadzwon tam ,zapisz się i przedyskutuj problem z kims kto Ci może
        docelowo pomóc.Tak myśle że to nie jest zły pomysł ona się tym zajmuje na
        codzień ,młoda osoba jest po 30 więc nie powinna cię i Twoich problemów
        zignorować?!!Maria
        • maja744 Re: do Mirelli 22.12.05, 22:39
          P/ciala ponoc nie sa problemem dotyczacym zachodzenia w ciaze. problem moze stanowic
          natomiast nieuregulowana praca tarczycy, gdy juz w ciazy jestes. Plus ewentualnie
          dodatkowe p/c ktore przy tarczycy wystepowac moga (p/c antykardiolipidowe).

Zbadaj najpierw prolaktyne, jak radzi kolezanka powyzej. Zrob podstawowa, i z obciazeniem
          (lykasz 1 tabl Metaclopramidu i po godz znow pobieraja Ci krew - wynik drugi nie moze byc
          wyzszy od pierwszego wiecej niz 6 razy, ta pierwsza najlepiej 10-15ng).

Jesli jestes niecierpliwa, to zbadaj nasionka meza i zrob test PCT.

• moniak7 Re: do Mirelli 01.06.06, 15:56
            Ja mam p-ciala b. wysokie, szczegolnie TPO(okolo 1000). TSH na poziomie 2,4-2,6
            i zaciazylam po dwoch miesiacach. To moja druga ciaza. W pierwszej tez
            niewykluczone, ze mialam hashimoto, tyle, ze jeszcze wtedy nie bylo rozpoznane,
            bo kontrolowalam jedynie TSH i bylo na podobnym poziomie jak teraz. A wiec nie
            mozna uogolniac, ze uregulowane hormonalnie hashi utrudnia ciaze. Ja tez
            slyszalam, ze zle wyniki hormonow moga utrudniac. Pozdrawiam i wiecej
            optymizmu, 7 miesiecy to jeszcze za krotko na panike.
    • to-ja-007 Re: wyniki przeciwciał - problem z zajściem w cią 02.06.06, 10:19
      Witaj
      co do roli przeciwcial tarczycywocyh (glownie chodzi o TPO) i nieplodnosci to
      niestety nie ma konsensusu.
      Wg obecnych standardow (czyli wg. lekarzy w USA) okolo 40-60% kobiet z Hashimoto
      (a wiec z podwyzszonymi przciwcialami tarczycowymi) nie ma problemu z
      zachodzeniem w ciaze. Reszta niestety moze ma - ale wg statystyk wynika, ze
      przyczyna jest jednoczesne wystepowanie innych przeciwcial (np.
      antykardiolipidowych) albo podwyzszonej aktywnosci tzw. komorek NK.

Ten rok rzeczywiscie lepiej spokojnie poczekac, zanim zaczniesz szukac przyczyn.
      A potem - najlepiej zaczac od badania meza. U kobiety mozna duzo rzeczy badac
      ... i niestety bardzo duzo to kosztuje. z tego co pamietam to droznosc jajowodow
      mozna robic na NFZ. I na pewno po tym roku staran i po zbadaniu meza - mozesz
      pomyslec o tym badaniu.

pozdrawiam
      ula
      • maja744 Re: wyniki przeciwciał - problem z zajściem w cią 02.06.06, 12:21
        Ja staralam sie ponad rok, dopiero jak poszlam do porzadnej klinki zajmujacej sie nieplodnoscia i
        zobaczyli ze mam hashimoto, to... nie od razu, dali mi szanse na naturalne zajscie z
        monitoringiem, ale okazalo sie ze choc p/ciala nie sa wysokie to jednak nie pozwalaja sie polaczyc
        komorkom.

Ginka wlaczyla mi steryd Medrol i zaszlam w drugim cyklu.

Jest tu jeszcze Monika (nie pamietam nicku), ta sama sytuacja co moja.
        Obie chodzimy do dr Karwackiej w Invimedzie.

Nie czekaj, bo szkoda czasu!
        • maja744 Re: wyniki przeciwciał - problem z zajściem w cią 02.06.06, 12:31
          przeczytaj sobie te watki
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=35454597&v=2&s=0
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=37704700&v=2&s=0
          Monika ma nick mongra smile
          Pozdrowienia dla Moniki, jesli tu jeszcze zagladasmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka