Dodaj do ulubionych

lepiej Novothyral czy Thybon na niskie FT3

27.01.07, 08:32
Czy na niskie FT3 lepiej zażywać Novothyral, czy thybon ? FT3 3,38 (3,95-6,5)
Obserwuj wątek
    • zajacowna Re: lepiej Novothyral czy Thybon na niskie FT3 27.01.07, 08:48
      hmmm nie wiem co lepsze.(jestem w takiej samej sytuacji z ft3 co ty)
      wydaje mi sie nowotryl to juz "cos" co ma ft3 w sobie. Podobno trudno na tym
      ustalic dawke opowiednia.
      Thybon to jest dokladnie to czego ja i ty potrzebujemy. Jak to dostacsad nie wiem

jak sie czujesz z takim ft3? waga wariuje? tyjesz? chcialam porownac do
      siebie...
      • nikita7778 Re: lepiej Novothyral czy Thybon na niskie FT3 27.01.07, 10:02
        Waga ok, ale samopoczucie słabe, no i staranie o dziecko nie wychodzi. Też nie
        wiem jak zdobyć thybon, kto go przepisuje (jaki lekarz?)
        • zajacowna Re: lepiej Novothyral czy Thybon na niskie FT3 27.01.07, 10:13
          kazdy lekarz moze Ci wypisac thybon. Nawet rodzinny.Tylko czy na
          twoje "zawolanie i prosbe" tak o wypisze?Thybon to lek, ktory moca dzialania
          przewyzsza euthyrox. Thybon jest do kupienia w niemczech.

Jesli uda Cie sie dostac recepte. To chetnie poslucham jak to zrobnilas.Mi sie
          narazie to nie udalo.
          Lecze sie od czerwca i caly czas jestem z tym problemem.
      • lilith_6 Re: lepiej Novothyral czy Thybon na niskie FT3 29.01.07, 18:00
        > wydaje mi sie nowotryl to juz "cos" co ma ft3 w sobie. Podobno trudno na tym
        > ustalic dawke opowiednia.

Nie jest tak trudno smile
        Np. Novothyral 75 zawiera 75 tyroksyny (T4) i 15 trójjodotyroniny (T3). Dzielisz
        tabletkę w ten sposób, żeby odpowiadała dawka T3 (np. jesteś na dawce 7,5, to
        bierzesz pół tabletki Novothyralu), a resztę T4 "dobierasz" w innym leku np. w
        Ethyroxie.
        Tym niemniej biorąc Thybon jest jeszcze prościej smile
        Pozdrawiam
    • metamorphosis4 Re: lepiej Novothyral czy Thybon na niskie FT3 27.01.07, 23:07
      Jeżeli Thybon to to samo, co Cytomel, to ten ostatni można kupić po prostu na
      siłowni. Wystarczy znać kogoś, kto ćwiczy regularnie i wie do kogo się
      zwrócić wink
      Mimo wszystko ja bym sie nie odważyła na własną rękę stosować tak silny lek.
      • aada1 Re: lepiej Novothyral czy Thybon na niskie FT3 29.01.07, 09:05
        Tak, Cytomel to jest to samo co Thybon ...ale nie radze go stosowac. Wystepuje
        tylko w dawce 50 mg a to baaaardzo duzo. Nalezy wiedziec co robic i ile go bracsmile
        Ja go bralam, wiem jak wyglada nadczynnosci przy wysokim ft3 smile
        Polecam Thybon - bardzo latwy w dawkowaniu.
        Ada
        • nikita7778 Re: lepiej Novothyral czy Thybon na niskie FT3 29.01.07, 15:03
          Ada jaki lekarz przepisuje Ci Thybon, szukam, szukam i nie mogę zlokalizować
          takiego lekarza. Czytałam twoje poprzednie wątki i wiem że jesteś z tego leku
          zadowolona.
          • zajacowna Re: lepiej Novothyral czy Thybon na niskie FT3 29.01.07, 16:30
            kazdy lekarz moze przepisac thybon nawet zwykly rodzinny1
    • lilith_6 Re: lepiej Novothyral czy Thybon na niskie FT3 29.01.07, 17:47
      Thybon to syntetyczny odpowiednik trójjodotyroniny (T3), natomiast Novothyral
      jest lekiem złożonym , tzn. zawiera dwa hormony: tyroksynę (T4) i
      trójododothyroninę(T3).
      Z założenia leki zawierające tylko jeden hormon tarczycy są "prostsze w użyciu"
      niż leki złożone. Tzn. dużo łatwiej ustalić jest dawkę przy przyjmowaniu osobno
      tyroksyny (np. Letrox, Eferox czy Euthyrox) i osobno trójjodotyroniny (np.
      Thybon, Cytomel czy Trijodthyronin).
      Polecam więc któryś z lekow zawierających jedną substancję czynną. Jeśli chodzi
      o to, który wybrać, to (tak jak radzila Ada) Thybon 20uq będzie najlepszym
      rozwiązaniem. Pozostale wymienione przeze mnie występują w dość dużych dawkach
      (50uq) i po prostu trudniej byłoby je dzielić na mniejsze kawałki. Przy
      suplementacji T3 trzeba pamietać o tym, że zaczyna się od przyjmowania
      niewielkiej dawki, i dlatego wybór odpowiednich tabletek jest tak ważny.
      Kto może przepisać Thybon? Każdy lekarz, który nie boi się tego zrobić smile
      Mnie pierwszy raz ten lek przepisała lekarka rodzinna (prawie ją do tego
      zmusiłam), no i potem mojego endokrynologa (który nie chciał mi przepisać leku,
      którego nie znał) postawilam przed faktem dokonanym - że biorę Thybon, służy mi,
      no i innego wyjścia nie ma, jak tylko mi go przepisywać. Nie stawiał oporu smile
      Tak więc droga koleżanko szukaj odważnego lekarza, a potem to już będzie z górki smile
      Pozdrawiam serdecznia smile
      • nikita7778 Re: lepiej Novothyral czy Thybon na niskie FT3 29.01.07, 19:06
        Dziękuje za wskazówki. Czy to prawda,że thybon można kupić tylko w Niemczech,że
        w polskich aptekach nie występuje?(jak poszłam do endokrynologa stwierdził,że
        ten lek jest wycofany w Polsce i oczywiście mi go nie przepisał)
        • lilith_6 Re: lepiej Novothyral czy Thybon na niskie FT3 29.01.07, 20:03
          Tak, to prawda że Thybon został wycofany, tak więc w Plsce nie jest dostępny. W
          chwili obecnej u nas w kraju nie da się oficjalnie kupić leku zawierającego
          syntetyczną T3.
          Jest kilka możliwości zdobycia takiego leku:
          - wykupić lek na receptę za granicą (w Niemczech Thybon lub inny, w Czechach
          Thyreotom - jest to lek złożony, czyli zawiera - podobnie jak Novothyral - T3 i T4),
          - załatwić sobie tzw. import docelowy któregokolwiek z leków (ale tutaj
          potrzebna jest zgoda aż dwóch lekarzy),
          - kupić Cytomel w Polsce od "koksowników" smile

Wydaje mi się jednkak, że warto (przynajmniej na początku) zadać sobie trud
          zdobycia Thybonu.
      • hashi-tess Re: lepiej Novothyral czy Thybon na niskie FT3 29.01.07, 22:01
        Napisz nam, jeśli możesz, jak długo ustalałaś dawki obydwu hormonów?
        Na jakim poziomie procentowym masz w tej chwili w/wym?
        Tess
        • nikita7778 Re: lepiej Novothyral czy Thybon na niskie FT3 29.01.07, 22:18
          Lilith_6 czy ty zażywasz ten lek? Jeżeli tak to jak długo i jak się po nim
          czujesz, no i jak wyglądają twoje hormonki. Dzięki za tyle cennych informacji.
        • lilith_6 Re: lepiej Novothyral czy Thybon na niskie FT3 29.01.07, 23:50
          Jasne że mogę smile
          Na początku sierpnia 2006 roku wprowadziłam T3 (Novothyral). Przez kilka dni
          czułam autentyczną "moc" wink Potem niestety to się skończyło, a ja czułam się
          coraz słabiej. Zarobiłam badania - okazało się, że tyroksyna dość drastycznie
          spadła (z 70 na 30%). Przez kilka dni ledwo trzymałam się na nogach.
          Do dziś nie wiem, czy było to spowodowane wprowadzeniem T3 (wiele na to
          wskazuje, min. fakt, iż u Ady było podobnie), czy też nietolerancją tyroksyny w
          lekach (na początku nie miałam jeszcze dostępu do Thybonu i przez kilkanaście
          dni brałam najpierw Novothyral, potem Thyreotom). W każdym razie w porę
          zorientowałam się "co jest grane" i podniosłam dawkę Letroxu.
          Co do dawki trójjodotyroniny, to zaczynałam od 7,5 uq, potem przez krotki czas
          10 uq, po czym wskoczyłam na 15 (co nie wyszło mi na dobre - bóle głowy, kiepski
          sen itd.).
          Obecnie od 3 miesięcy jest na dawce 12,5 uq i czuję się całkiem, całkiem smile
          Co do poziomów procentowych: myślę, że każdy sam w drodze samoobserwacji
          powinien ustalić sobie włąściwą dawkę. Ja np. świetnie się czuję przy tyroksynie
          na poziomie 70%, natomiast poziom trójjodotyroniny u mnie musi być dużo
          mniejszy. Kiedy T3 miałam na poziomie 50% (na czczo), to po tabletce wskoczyła
          na 184%, co nie było przyjemne (wspomniane przeze mnie bóle głowy i takie tam
          wink Zmniejszyłam więc z 15 uq na 12,5 uq i się uspokoiło. Od tej pory nie
          robiłam badań (prawdę mówiąc trochę zapomniałąm o chorobie smile, ale jak tylko
          zrobię - a zrobię, bo jestem ciekawa jaki jest "mój" idealny procent - to
          napiszę Wam jak wyszło.
          Podsumowując:
          Letrox (T4) - 112,5 uq (co daje 71% - na czczo i 113,5% po tabletce)
          Thybon (T3) - 12,5 uq (co daje: nie wiem, bo po zmniejszeniu daki nie robiłam
          badań, ale na pewno dużo mniej niż 50%, skoro na 15 uq było 50%, a na 10 uq było
          poniżej normy).
          Prawdę mówiąc chciałabym teraz przejść na Cytomel, bo z Thybonu te moje 12,5
          bardzo kiepsko się wydziela (to 5/8 tabletki), a Cytomel dzieliłabym tylko na 4.
          To tyle smile
          Mam prośbę Hashi-tess, napisz co Ty bierzesz i ile, no i jakie masz "procety" smile
          Nikito, mam nadzieję, że zaspokoiłam Twoją ciekawość. Aha, no i mam jeszcze radę
          dla Ciebie: po receptę na Thybon idź do prywatnego endokrynologa i powiedz mu
          otwarcie po co przyszłaś. Jeśli nie będzie chciał wypisać, nie płać mu i szukaj
          dalej. Naprawdę warto wprowadzić T3 jak masz niedobory. Dopiero wtedy poczujesz,
          że żyjesz smile))
          Pozdrawiam serdecznie smile
          • racja-ltd Re: lepiej Novothyral czy Thybon na niskie FT3 02.02.08, 12:03
            Witaj lilith6. Rozumiem, że ty kupujesz thybon 100? A w jakich
            dawkach jest Cytomel? Czy cytomel można kupić w naszych aptekach?
    • lilith_6 Cytomel 25uq 31.01.07, 17:50
      Mam dobrą widomość dla osób, które nie mogą zdobyć Thybonu. Otóż Cytomel
      występuje też w dace 25uq:
      www.sfd.pl/cytomel_t3-t241566.html
      Fajna sprawa. Na początek można sobie zaaplikować 1/4 tabletki - czyli 6,25uq, i
      stopniowo zwiększać dobijając do swojej dawki.
      Pozdrawiam
      • nikita7778 Re: Cytomel 25uq 31.01.07, 19:07
        Super wiadomość. Stronka też niezła, kulturyści widze mają lepsze źródła
        dostepu do leku niż my hashimotkismile(nic trzeba się zapisać na siłownie i
        wszystko będzie ok ze zdobychem tabletek). A tak poważnie to cytomel ma ten sam
        skład co thybon?
        • lilith_6 Re: Cytomel 25uq 31.01.07, 21:26
          Substancja czynna (czyli Liotyronina sodu) jest ta sama. Mogą różnić sie tylko
          substancjami pomocniczymi, tak jak np. Letrox i Euthyrox - jak zapewne wiesz,
          czasem chorzy świetnie tolerują jeden lek, a drugi odrzucają, różnie to bywa.
          Nie wiadomo dlaczego. Chyba jednak w tych przypadkach chodzi o dodatki.
          Ale z tego, że np. ja dobrze toleruję Thybon, nie można wnioskować, że inna
          osoba też go będzie przyswajać. Trzeba użyć metody prób i błędów.
          Ale nie zakładajmy od razu, że będzie źle smile Z tego co wiem, Ada wypróbowała
          oba leki i była z nich zadowolona (przeszła na Thybon, bo był w mniejszej dawce).
          Ja wypróbowalam 3 leki z T3 (Novothyral, Thyerotom, Thybon) i z nich wszytkich
          liotyroninę (T3) przyswajałam znakomicie. Problemy miałam jedynie z tyroksyną -
          toleruję jedynie Letrox. Teraz zamierzam poszukać Cytomelu, dla mnie ten lek ma
          świetne dawki. Zobaczymy czy się uda, jak nie to czeka mnie wycieczka do
          Niemiec, po Thybon smile
          • aada1 Re: Cytomel 25uq 03.02.07, 09:50
            Tak brałam Cytomel i Thybon. Oba sa dobresmile Roznia sie skladem i kolorem (
            Cytomle to taki roz majtkowy)
            Ja mam 50 mg Cytomel dlatego na samym poczatku przyjmowalam go w dawce 25 mg.
            Jednak to bylo duzo za duzo. Zeszłam na 1/4 tabl i na tej dawce zostałam juz
            około roku. Sam preparat T3 tolerowałam i toleruje o wiele lepiej niz tyroksyne.
            Nie wyobrazam sobie zycia bez drugiego hormonu smile) Swiat nabiera barw.
            Jeszcze jak sie zastosuje tyroksyne w kroplach ...to poprostu niebo na ziemi.
            Jesli zaczniesz od Cytomelu to musisz dzielic tabletke na 1/8. Dlatego
            propnonuje od razu Thybon- bedziesz miec zdecydowanie mniej stresow z dzieleniem.
            Zaczynasz od bardzo malej dawki tak 2,5 mg i stopniowo idziesz w gore.
            Ada
            • kotapsota Re: Cytomel 25uq 24.02.07, 19:18
              Aada1,czy Thybon przyjmowałaś ze zględu na brak przemiany T4 w T3?
              Pozdrawiam
              • zajacowna Re: Cytomel 25uq 24.02.07, 20:36
                Kleopatra pytanie jest conajmniej zabawnewink
              • zajacowna Re: Cytomel 25uq 24.02.07, 20:36
                sorry nie kleopatra , tylko KotaPsotasmile
                • kotapsota Re: Cytomel 25uq 24.02.07, 21:55
                  Zgadzam się w 100%. Potrzebne mi wiadro zimnej wody na tę łepetynę.
                  Pozdrawiamsmile))
                  • no_sense NIKITA - i jak sie czujesz? Mamy podobny wynik.... 28.10.07, 13:03
                    dostałaś ft3?
                    • ambr-ela Re: NIKITA - i jak sie czujesz? Mamy podobny wyni 04.11.07, 22:00
                      Właśnie! Dostałąś receptę na T3?
                      • katzrzyna Re: NIKITA - i jak sie czujesz? Mamy podobny wyni 05.11.07, 00:04
                        no, właśnie .Jestem nowa wyczytałam żę ft 3 powinno byc na pozimie
                        ok 60% , ja mam 23% a ft 22,7% TSH 119,3% w środe ide do endo chyba
                        muszę ją poprosić o ten Thybon albo Novothryal. A jak nie da???
            • racja-ltd aada 02.02.08, 02:18
              Witaj Ado. W jakiej dawce ty kupowałaś Thybon?
              • aada1 Re: aada 04.02.08, 09:26
                Witaj
                Thybon wystepuje tylko w jednej dawce 20 mg.
                Ada
                • racja-ltd Re: aada 04.02.08, 19:58
                  Hej! Powiedz prosze, kupujesz przez internet czy w aptece "
                  stacjonarnej". Ile euro kosztuje 100 tabletek??
                  • aada1 Re: aada 05.02.08, 16:19
                    Mnie Thybon kupowal moj ex ktory jest niemcem. Lek byl kupowany normalnie w aptece.
                    Cena okolo 27 euro za 100 tabletek.
                    Pozdrawiam
                    Ada
                    • racja-ltd Re: aada 22.02.08, 18:46
                      Ado, dziękuje za informację. Myślałam,że masz jakąś godną polecenia aptekę
                      internetową.
                      na razie cieszę sie novo.Pozdrawiam racja-ltd
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka