magda_1977_stycz 06.06.07, 09:33 Czy po badaniu przez endokrynologa, wyniku TSH 8,05 I USG można stwierdzić hashimoto wynik na przeciwciała robiłam dopiero wczoraj. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zajacowna Re: DOPADŁO I MNIE 06.06.07, 10:00 po usg prawie mozna. ale na 100% to po przeciwcialach tpo i atg. Odpowiedz Link
magda_1977_stycz Re: DOPADŁO I MNIE 06.06.07, 10:09 czięki za odpowiedź w usg prawy płat tarczycy o wymiarach 22x28x49mm, lewy płat o wymiarach 20x21x46mm.Echogeniczność miąższu tarczycy jest nierównomierna,miejscami obniżona, widoczne echa odpodścieliska.obraz usg odpowiada zmianą zapalnym na podłożu imunogennym. przeciw ciała będę miała w piątek to napiszę jeszcze raz dziękuję Odpowiedz Link
rosteda Re: DOPADŁO I MNIE 06.06.07, 14:27 Wg. ksiazki "Leben mit Hashimoto" na 100% (i to tez nie zawsze)mozna rozpoznac Hashimoto biorac pod uwage wszystkie wyniki - TSH, fT3, fT4, przeciwciala anty-TPO, anty-Tg, USG tarczycy i przede wszystkim objawy. Czasami potrzeba nawet zrobic biopsje zeby byc pewnym, bo przeciwciala nie zawsze sa wysokie (u niektorych moga byc nawet niewykrywalne i to zawsze). A USG moze tez u pojedynczych osob wychodzic prawidlowe. Sa nawet takie osoby ktore majac obecne przeciwciala i zmiany w USG nie maja dolegliwosci. Dlatego nie mozna po pojedynczych wynikach powiedziec - napewno. Pozdrawiam Rosteda Odpowiedz Link