Dodaj do ulubionych

problem z oczami

16.05.08, 09:42
Hej wiem że kiedyś było już, ale mam pytanko czy ktoś ma jeszcze tak jak ja
mam dziwne plamki paproszki i takie zaćmienia w lewym oku i to już zdarza sie
drugi raz
ok2 miesiące temu byłam u okulisty wysłał mnie do internisty na wszystkie badania,
są ok
także te reumatyczne itp
choruje na hshimoto...
jestem 6 m po ciąży wszystko mi się sypie...
co zrobić...
moja lekarka raczej nie widzi problemu...
usg tarczycy ostatnio nie wykazało żadnych zmian zapalnych w tarczycy
pomóżcie...
co z tym okiem? okulista stwierdził że nic nie widzi ciśnienie w oku ok
a ja mam duży dyskomfort, muszę jeźdić samochodem a to przeszkadza...
czy tp napewno od tarczycy?
a moze któraś z was tak miała i jakoś minęło?
Obserwuj wątek
    • kokopink Re: problem z oczami 22.05.08, 16:39
      Ja nie mam plamek, ale gorzej widzę .. Jestem lektorką a mam problemy z
      czytaniem. Przestawiają mi się literki... I też nikt nie umie mi odpowiedzieć
      czy ma coś z tym Hashimoto związane!
    • i_am_the_army Re: problem z oczami 22.05.08, 18:24
      Mnie raz na jakiś czas już od wielu miesięcy mocno boli lewa gałka oczna. Czasem
      to oko jest zaczerwienione, ale nieznacznie. Po prostu czuję upierdliwy (czasem
      pieroński) ból gałki. Okulista powiedział, że to od zapalenia tarczycy i
      powiedział, że wyregulowane hormony spowodują osłabienie dolegliwości ze strony
      gałki.
      Nie miałam dotąd plamek w polu widzenia, ale czasem uczucie piasku. No i trochę
      gorsze widzenie na bolące oko w trakcie jego bolenia, choć zdaje mi się, że
      bardziej spowodowane ciągłym uciskaniem tej gałki (jak boli to ciąglę miętoszę
      to oko).
      Ból był najsilniejszy gdy byłam w nadczynności i po za dużej dawce tyroksyny.
      Teraz jestem w niedoczynności i nie boli mnie oko.
      Przed pełną diagnozą panikowałam, że to Basedow i robi mi się wytrzeszcz, ale
      anty-TRAB wyszedł ujemny, endo powiedział, że nie mam Basedowa tylko
      autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, na które nałożyło mi się 2 miesiące temu
      odwirusowe zapalenie tarczycy.
      Choć słyszałam, że wtrzeszcz zdarza się też w Hashimoto. Czy to prawda?
      • medaga Re: problem z oczami 22.05.08, 20:28
        Ja nie mam zaburzeń pola widzenia i nigdy nie słyszała, aby takie symptomy
        występowały w tej chorobie. Mam zapalenie spojówek i uczucie piasku, ale tego
        nie łączę z tą chorobą.
        • jolac171 Re: problem z oczami 23.05.08, 23:00
          Ja mam hashimoto i zespół Sjegrena, którego objawy to właśnie złe
          widzenie i suchość w oczach i w jamie ustnej, Radzę udać się do
          okul., by sprawdził suchość testem Schirmera i pole widzenia. Biore
          leki i jest już lepiej, chociaż oczy szybko się męczą, to plamki
          gdzieś znikły.
    • inkaa5 Re: problem z oczami 24.05.08, 00:37
      ckasiu a więc ja na twoim miejscu nie zostawiałbym tak sprawy.
      Opowiem ci moją hostorię.
      Ja o tym że choruję na hashi dowiedziałam sie przypadkiem właśnie szukając
      przyczyn swoim powaznych problemów ze wzrokiem.
      Jakos rok po porodzie przypadkiem zauwazyłam że mam problemy ze wzrokiem a
      konkretnie z jednym okiem. Podczas zabawy z synkiem zauważyłam ze nie widzę
      synka jednym okiem, tzn. widze tak jakby za mleczną szyba.
      Ruszyłam do okulisty. Okulista leczyła mnie przez trzy miesiące po czym orzekła
      że musze jak najszybciej pojechac na ostry dyzur okulistyczny bo ona nie wie co
      mi jest i nie wie jak mi pomóc. Pojechałam wieczorem na ostry dyzur. tam tez nie
      wiedziano co mi jest i o co chodzi, ale odesłano mnie na oddział na konsultacje.
      Tam lekarka poinformowała mnie o tym ze mam zapalenie błony naczyniowej oka i że
      jest to bardzo rzadka choroba i że przyczyna może byc autoimunologiczna i
      zapytała czy np. mam może hashimoto. Lekarka od niedawna była w moim miescie i
      niestety jak orzekła nie specjalizuje się w tej chorobie i nie wie jaki okulista
      w moim miescie może mi pomóc. Powiedziała mi równiez że bardzo trudno będzie mi
      znaleźć kogoś kto się w tym specjalizuje.
      Po kilku miesiącach poszukiwań znalazłam okuliste który zlecił mi kilka waznych
      badań, potem jak po nitce trafiłam wreszcie na okuliste który wiedział jak mi pomóc.
      Straciłam wiele miesięcy.... W między czasie w oku zrobiła się zaćma
      powikłaniowa. W zeszłym tygodniu miałam operację, zdjęcia zaćmy. Przedtem pół
      roku brania poważnego leku który miał opanowac stan zapalny w oku, bym wogóle
      mogła byc poddana operacji.
      W wynikach różnych badań które robiłam wyszło m.in. Niedoczynność tarczycy,
      Hashimoto. Lekarz który się mną zajmuje nie był zdziwoiny kiedy mu o tym
      powiedziałam, jak się wyraził bardzo często hashi powoduje poważne problemy ze
      wzrokiem.
      Ja robiłam jeszcze badanie krwii na antygen HLA-B27, który u mnie niestety
      również wyszedł pozytywnie i doszła mi jeszcze dodatkowa choroba o podłożu
      autoimunologiocznym - tym razem jest to choroba reumatyczna. Czy ty robiłaś
      badanie na obecność tego antygenu?
      Mam 27 lat, ślicznego 2 letniego synka, ale do tego jak sie okazuje powazne
      problemy ze zdrowiem, które w jakieś mierze "zawdzięczam" hashi. Jestem pod
      opieką, okulisty, endo, reumatologa.
      Dlatego radzę wam, nie bagatelizujcie problemów ze wzrokiem...
      Napisz na priv i moge podac namiary kliniki i lekarza który mnie leczył. Ew.
      moge odpowiedzieć na twoje dodatkowe pytania.
      Aaaa.... mieszkam w Warszawie.
      Pozdrawiam serdecznie
      • dzedlajga Re: problem z oczami 14.03.09, 21:28
        inko, gdybys mogla podac nazwisko i ewentualnie jakies namiary na tego lekarza.
        Moja Mama miala zle leczone hashimoto i zacme na oba oczy. Ja bardzo chcialabym
        uniknac jej losu. Chcialabym wiedziec, czy mozna cos zrobic. Oczywiscie poza
        prawidlowym ustawieniem leczenia
        • hashi-tess Re: problem z oczami 14.03.09, 22:02
          dzedlajga napisała:

> Moja Mama miala zle leczone hashimoto i zacme na oba oczy. Ja bardzo chcialabym
          > uniknac jej losu.

o rany,
          hashimoto ma coś wspólnego z zaćmą?
          Czy przypadkiem zaćma nie jest sprawą
          wieku?
          • dzedlajga Re: problem z oczami 15.03.09, 01:43
            hashi-tess napisała:

> o rany,
            > hashimoto ma coś wspólnego z zaćmą?
            > Czy przypadkiem zaćma nie jest sprawą
            > wieku?

nie wiem czy ma. Przepraszam jesli to tak zabrzmialo. Dlatego chce sie
            skonsultowac z jakims dobrym okulista, ktory zna sie na hashi i rozwieje moje
            watpliwosci

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka