megamanx1 24.04.09, 13:14 czy zaburzenia tarczycy maja zwiazek z siwieniem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
replica1 Re: siwienia a tarczyca 24.04.09, 18:03 Na pewno tak, chociaż akurat ten objaw jest rzadko wymieniany w tekstach o chorobach tarczycy, pisze się zwykle o wypadaniu włosów. U mnie pierwsze siwe włosy pojawiły się bardzo wcześnie, ok. 20-tki i pewnie już wtedy zaczęła się moja choroba, ale o tym dowiedziałam się dopiero wiele lat później. Wtedy myślałam, że to może rodzinne, mój tata też wcześnie osiwiał (potem okazało się, że też ma Hashi)...Potem poszło już szybko i ok. 30-tki miałam już 100 % siwych włosów. Ciekawa jestem, czy gdyby wykryto u mnie Hashi znacznie wcześniej, to nie osiwiałabym jak gołąbek. Na szczęście są farby Odpowiedz Link
edith31 Re: siwienia a tarczyca 24.04.09, 22:46 Ja tez zaczelam siwiec w tempie szalonym choc mam dopiero 32 lata, dziwne ale nie wiazalam tego nigdy z tarczyca... Odpowiedz Link
replica1 Re: siwienia a tarczyca 25.04.09, 12:41 Ciekawe, że ten temat pojawia się chyba po raz pierwszy na forum. Może ten objaw nie występuje zbyt często, albo właśnie nie jest wiązany z tarczycą. Odpowiedz Link
edith31 Re: siwienia a tarczyca 25.04.09, 14:06 Poczekajmy na dalsze wypowiedzi a sie okaza Odpowiedz Link
duzooka Re: siwienia a tarczyca 25.04.09, 23:50 Kurczę ciekawy temat, bo i ja posiwaiałam ostatnio...mam 31 lat, i troche mnie to podłamało, bo zawsze przyciemnialam włosy na ciemny brąz, ale teraz musze zacząć rozjaśniać włosy żeby siwe włoski jak najmniej były widoczne. Myślę że to dość wczesnie jak na siwienie, mój tata po 60tce lekko posiwiał dopiero, mama za to koło 40stki. Myślę że to jednak ma coś wspolnego z tarczycą. Odpowiedz Link
elaela-2 Re: siwienia a tarczyca 26.04.09, 07:32 Ja tez wcześnie zaczęłam siwieć. Przed 40 byłam juz całkowicie siwa.Moze to jednak geny bo moja mama też tak miała. Odpowiedz Link
blaszka0662 Re: siwienia a tarczyca 27.04.09, 12:27 Ja o chorobie dowiedziałam się ok 1,5 roku temu a od ok roku zaczęłam znajdować siwe włosy. Nie ma ich jeszcze wiele ale już muszę się farbować i to też mnie boli bo włosów mam coraz mniej a farba jeszcze je niszczy. Wkurza mnie to strasznie, bo mam dopiero 30 lat i do tego naturalnie ciemno brązowe włosy. Blond nie zrobię bo wyglądam w nich koszmarnie. Odpowiedz Link
rewolka404 Re: siwienia a tarczyca 27.04.09, 14:51 Czytałam gdzieś (tylko nie pamiętam gdzie ), że zbyt wczesne siwienie może być objawem niedoczynności. Nie mam Hashi, ale mam niedoczynność i pierwsze siwe włosy zaczęłam znajodować w 25 r.ż. Odpowiedz Link
rewolka404 Re: siwienia a tarczyca 01.05.09, 21:41 znalazłam, gdzie mogłam czytać o przedwczesnym siwieniu, na tym forum w wątku na górze o książce "Diet cure" jest ta informacja forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=88508490&a=88508490 ...a i sprostowanie...całkiem możliwe, że jednak mam Hashimoto. Przeciwciała w normie, ale objętość tarczycy tylko 8 ml. Odpowiedz Link
znowuniedziela Re: siwienia a tarczyca 02.05.09, 20:32 tak, ja jestem siwa mam 30 lat ;/ od lat farbuje wlosy, ale i w rodzinei wczesnie sie siwieje Odpowiedz Link
procesor Re: siwienia a tarczyca 26.04.09, 16:10 a ja wcale nie siwieję choc do 40 bliżej niż dalej dla mnie to raczej sprawa genów a nie chory tarczycy Odpowiedz Link
e_luska2 Re: siwienia a tarczyca 27.04.09, 15:24 ja mam 33 lata i włosy koloru ciemny bląd - ani jednego siwego włosa Mój tato ma 56 lat i może z 10 siwych włosów. Moja mama też ma 56 lat i siwych włosów nie posiada . Zdecydowanie myślę, ze to wina genów Odpowiedz Link
replica1 Re: siwienia a tarczyca 27.04.09, 16:44 Poszperałam trochę w sieci na ten temat, za główną przyczynę uważa się uwarunkowania genetyczne, ale w kilku tekstach znalazłam informację, że siwienie może być także spowodowane chorobami tarczycy i niedoborem wit. B12. W "Diet cure" J. Ross podaje przedwczesne siwienie jako jeden z objawów niedoczynności, co prawda na szarym końcu, ale jednak. Moja dr też tak twierdzi...U mnie wszystko się chyba nałożyło, bo moi rodzice chorowali na tarczycę. Znaczenie może mieć też to, że choroba rozwijała się u mnie przez wiele lat, zanim została wykryta, więc zdążyła narobić trochę szkód, niestety. Ale siwe włosy nie są dla mnie problemem, już dawno się przyzwyczaiłam Odpowiedz Link
seyahat Re: siwienia a tarczyca 29.04.09, 13:22 zależy co się rozumie przez "przedwczesne" siwienie. To normalne, że już u 25 latków pojawiają się pierwsze siwe włosy. Co innego, kiedy ktoś w tym wieku jest już całkiem siwy, a co innego kilka włosów. Ja mam niedoczynność tarczycy i ani jednego siwego włosa (mam 28 lat), moja mama nie miała niedoczynności, a pierwsze siwe włosy pojawiły się u niej już około 25 roku życia. Odpowiedz Link
zajaco-wa Re: siwienia a tarczyca 02.05.09, 20:50 Ja 31 lat skonczone , siwego wlosa jeszcze nie mialam, jestem ciemna blondynka i "duzo siedze w lustrze" zauwazylabym. Mama ma hashimoto od 20 roku zycia i pozno zaczela siwiec -brunetka, teraz farbuje to nie widac. Tata nie ma problemu z tarczyca, ciemny blondyn , osiwial szybko caly gdzie dziadek -tata mojej mamy mial siwe wlosy dopiero na skroniach. U nas moga decydowac geny. Inna sprawa jest to ze od okolo 24 roku zycia u mnie z tylu glowy zaczely mi sie krecic wlosy, coraz mocniej, ze az mam takie gofry jak nie wysusze ich na okraglej szczotce, natomiast na czubku glowy i z przodu mam proste. 2 fryzjerki odpowiedzialy mi na to ze moglo sie u mnie cos zmienic z hormonami i dlatego9wierzyc nie wierzyc). Ciekawe czy ktos tez tak ma Odpowiedz Link
edith31 Re: siwienia a tarczyca 02.05.09, 21:55 Ja uwazam ze siwienie ma zwiazek z tarczyca , zobaczcie ile z nas sie wpisalo ze ma z tym problem, Repliki lekarz to potwierdzil i jest ono wymieniane jako jeden z objawow niedoczynnosci, ja zaczelam masowo siwiec po urodzeniu synka czyli 2 lata temu a mialam w tym okresie duzy rzut choroby przeciwciala 7tys, wiec jakis zwiazek z procesem zapalnym tarczycy musi miec siwienie. Odpowiedz Link
edith31 Re: siwienia a tarczyca 02.05.09, 22:11 Wlasnie przed chwila przeczytalam na amerykanskim forum ze siwienie ma zwiazek z tarczyca , opowiada o tym osoba z tym problemem, mowiac ze posiwala wczesnie chorujac na tarczyce , inna osoba odpowiada jej ze wlosy poprostu tracą pigment co jest powiazane z tarczyca a wiaze sie to z tym ze ta sama kombinacja genów co jest odpowiedzialna za chorobe tarczycy spowodowala u niej wczesniejsze siwienie . A takze ze jesli u osoby przed 30 -stka widoczne zaczynaja byc pierwsze siwe włosy jest prawdopodobienstwo ze zachoruje na niedoczynnosc tarczycy (Hashimoto) lub chooroba Gravesa Basedova. Pozdrawiam , jesli jeszcze cos ciekawego znajde na obcojezycznych stronkach napisze. Odpowiedz Link
edith31 Re: siwienia a tarczyca 02.05.09, 22:23 Aha jeszcze jedno wazne zdanie z tego forum ktos tlumaczy bardzo fajnie dlaczego siwiejemy wczesniej chorujac na tarczyce , cytuje : "Przedwczesne siwienie jest zwykle spowodowane autoimunologiczną reakcją na komorki pigmentowe włosów. Powiazane jest to ze schorzeniem tarczycy ale tez z anemia złośliwą spowowdowana (niedobór wit.B12)" A o to link do tego forum: www.healthboards.com/boards/archive/index.php/t-369882.html Odpowiedz Link
niuska_19 Re: siwienia a tarczyca 06.04.17, 16:25 Też zaczęłam wcześnie siwieć w wieku 23 lat, po porodzie córki moje samopoczucie strasznie podupadlo, a dopiero dwa lata temu zdiagnozowano u mnie Hashimoto. teraz nam 32 lata i masę siwych włosów. Farbuje się co 3 tygodnie. Wg mnie to jest wina tarczycy. Odpowiedz Link