Dodaj do ulubionych

Pytanie o diete.

08.05.09, 16:28
Witam was. Od prawie poltora roku mam zdiagnozowane Hashimoto. W najgorszych
wachnieciach tarczycowym baardzo przytylam ( prawie 15 kg)

Teraz jestem w fazie ekstremalnego odchudzania.
Moje pytanie - czy stosowalyscie jakies dietki odchudzajace? Jezeli tak to jakie.
Pyt nr 2 czy ktoras z Was stosowala moze diete Kopenhaska?
Dawno temu ja przeszlam, z rewelacyjnymi efektami, ale pozniej tabletki aknty
i wachania tarczycy i moje lenistwo i obzarstwo efekt jak wyzej.

Dajcie znac prosze.
Pozdrawiam
Justyna
Obserwuj wątek
    • mara_30 Re: Pytanie o diete. 08.05.09, 18:55
      Czy masz uregulowane hormony? dobrze się już czujesz? jeżeli nie, to nie ma
      sensu zabierać się za odchudzanie, bo wiele nie zdziałasz. To znaczy owszem,
      można zastosować dietę pt. racjonalne odżywianie, ale wszelkie radykalne
      posunięcia tylko Ci zaszkodzą.

Wiem, że wiele osób poleca dietę south beach przy hashi, na pewno jest ona
      zdrowa i racjonalna, ale ja sama nie mam doświadczeń, bo raczej stawiam na ruch,
      który uwielbiam od zawsze, a diet nie cierpię, więc tylko słodycze i inne śmieci
      odstawiam.

Co do kopenhaskiej to zapomnij. Ona i zdrowy organizm wyniszczy. Owszem, działa,
      ale na krótko, efekt jojo masz murowany, nie mówiąc o innych szkodach dla
      organizmu - to głodówka a nie dieta. Generalnie nie da się schudnąć szybko i
      trwale, to się wyklucza, więc musiszsię uzbroić w cierpliwość smile
      • izu-lek Re: Pytanie o diete. 08.05.09, 20:06
        podpisuje sie pod tym co napisala Mara.

Dodatkowo pamietaj, ze diety juz paru osobom na forum (mnie tez) popsuly tzn
        obnizyly hormony, tak wiec jesli nawet schudniesz, to przy oslabionych dieta
        hormonach szybciutko przytyjesz z powrotem. Tak wiec lepiej wlaczyc troche
        ruchu, racjonalnie sie odzywiac i przede wszystkim pilnowac hormonow. Wtedy jest
        szansa na zdrowe chudniecie.

Mnie na razie musza wystarczyc spacery, a waga malymi kroczkami zdaza we
        wlasciwym kierunku.
        • aleksandra_01 Re: Pytanie o diete. 08.05.09, 23:29
          Witaj

tak jak już napisały moje poprzedniczki, podstawa to dobrze
          ustawione hormony tarczycy, bo bez tego nic się nie da zrobić,
          a z wagą to już na pewno.

jeśli chodzi o sposób odżywiania to jadłospis oparty
          na niskim indeksie glikemicznym i tylko to.

gdyby jednak tak się zdarzyło że po mimo wyrównania hormonów
          tarczycy i odpowiednim trybie życia niskie IG + ruch,
          waga nie będzie spadać to warto sprawdzić poziom insuliny.

pozdrawiam
          aleksandra

• sonrie Re: Pytanie o diete. 09.05.09, 11:20
            Mam hashi, ale nie mam nadwagi; mimo to bez problemu schudłam na South Beach 4
            kg w tydzień (więcej nie chcę). Przede wszystkim ściśle określone pory posiłków
            (zdrowych, sytych, trochę spacerów i będzie dobrze.
            • mikaww Re: Pytanie o diete. 11.05.09, 22:43
              witajcie
              polecam zdrowe odżywianie ok.5 posiłków dziennie, dieta 1200-
              1500kcal, odżywiając się w ten sposób oraz ćwicząc schudłam 15kg w
              kilka miesięcy.
              Dietę mam od dietetyka.
              • vita175 Re: Pytanie o diete. 12.05.09, 15:18
                Moje ostatnie wyniki z Kwietnia
                TSH 0.026 ( norma od 0.4 - 4.0)
                FT3 4.10 ( norma od 1.8 - 4.2)
                FT4 1.97 ( norma od 0.8 - 1.9)
                Dodatkowo moj Cholesterol nagle w przeciagu niecalych 3 miesiecy baardzo zmalal
                z 290 do 188 !!!
                HDL 85..6 ( 40`-65)
                LDL 89 ( norma do 135)
                Trojglicerydy ( 68.8( 40-140)

Zaczealam juz ta kopenhaska - bo to swietne obkurczenie zoladka.Schudlam na niej
                4 kg juz.

Dodam, ze nie wiem czy dobrze, ale zmniejszylam sobei sama dawke Euthyroxu z 100
                na 50 bo to moje TSH mnie przerazilo.

Pozdrawiam.
                • julita77 Re: Pytanie o diete. 12.05.09, 15:24
                  na 100% nie zmniejszaj o połowę, jeśli juz to do 75 i sprawdzenie hormonow po
                  4-6 tygodniach
                  • izu-lek Re: Pytanie o diete. 12.05.09, 17:27
                    i pod tym bym sie podpisala, zmniejszyc najwyzej do 75, bo jednak hormony ciut
                    ponad norme

poza tym pamietaj, hormon to nie aspiryna i wielka roznice robi czy bierzesz
                    jedna tabletke czy dwie. Nie mozna sobie tak skakac, raz 50 raz 100 a raz 75, bo
                    Ci organizm sie zbuntuje.
                • aleksandra_01 Re: Pytanie o diete. 12.05.09, 16:15
                  > Dodam, ze nie wiem czy dobrze, ale zmniejszylam sobei sama dawke Euthyroxu z 10
                  > 0
                  > na 50 bo to moje TSH mnie przerazilo.
                  >

nie, nie zmniejszaj. Tsh nie powinno przerażać ważne jak się czujesz.
                  czy masz jakieś objawy nadczynności ?
                  teraz prawdopodobnie jak zmniejszyłaś to i metabolizm zwolni,
                  więc mniej kilogramów zrzucisz. a też pewnie wszystko Ci się
                  rozreguluje, a takie ładne hormony masz/ miałaś.

a.
                  • vita175 Re: Pytanie o diete. 12.05.09, 17:02
                    No generalnie czuje sie dobrze. Wiec moze was poslucham, i poprostu bede robic
                    sobie badania. Mam nadzieje ze nadal mam ladne wyniki big_grin

Dzieki Pozdrawiam,
                    Justa
                    • aleksandra_01 Re: Pytanie o diete. 12.05.09, 21:39
                      najlepiej wróć do tej 100 którą brałaś i zrób badania za 4 tygodnie,
                      a jeśli już chcesz zmniejszać to nigdy tak gwałtownie, co najwyżej
                      o 6,2 maksymalnie o 12,5. bo to na prawdę może być mocno nieprzyjemne.

a.
                  • prenatka Re: Pytanie o diete. 12.05.09, 17:12
                    Nie zmniejszaj gwałtownie... ja miałam tak, ze tsh wynosiło 0,128, zmniejszyłam
                    z 75 na 62,5, po dwóch miesiącach zaczęłam się czuć okropnie źle i wyszło mi tsh
                    6,74(0,35-4,98) ft3 2,42(1,71-3,71) a Ft4 0,97(0,70-1,48), czyli właściwie
                    wróciłam do stanu, jaki miałąm na poczatku choroby.... potem znów 75 i po dwóch
                    miesiącach tsh 4,197, ft3 2,18, ft4 0,98 te same normy... jestem teraz na 82,5...
                • sanpja Re: Pytanie o diete. 13.05.09, 15:46
                  Nie powinno się stosować tak drastycznych diet przy chorej tarczycy.
                  U mnie TSH jest dosyć poniżej normy a Ft4 mam 2 przy normie do 1,9,
                  Ft3 natomiast 3,69 norma 3,70.
                  Lekarz kazał mi brać raz w tygodniu euthyrox 62,5 zamiast 75 i raz w
                  tygodniu kazał mi ująć sobie ćwiartkę Novothyralu.
                  Mówi, że gwałtowne zejście z dawki może spowodować szybki nawrót
                  choroby.
                  • vita175 Re: Pytanie o diete. 14.05.09, 08:54
                    Pewnie macie racje. Ja mam zdiagnozowana chora tarczyce dopiero od stycznia 2008
                    i szczerze to do tej pory tulam sie po lekarzach i co lekarz to ciekawsza opinia.
                    Najgorsze jest to ze jedna pseudo pani doktor kiedy zapytalam ja o rozne
                    suplementy powiedziala ze moge sobie brac jod - z wodorostu, a ja wszedzie
                    znajduje info ze nie mozna. Ja tego nie biore, ale tak tylko chyba zlosliwie juz
                    chcialam ja przetestowac big_grin
                    Wiem ze pewnie nie powinnam sie drastycznie odchudzac, ale dopiero drastyczne
                    odchudzanie przynosi u mnie jakies efekty. Wczesniej pomimo diety 1200 kcal i
                    regularnym cwiczeniom ( basem i silownia) nie mialam zadnych efektow.
                    Ostatnia pani super profesor stwierdzila ze to nie wina zadnej tarczycy tylko
                    sama sie spaslam i tyle. Ja wiem ze sama sobie troche pofolgowalam, ale to
                    dopiero jak dowiedzialam sie juz ze mam problem z tarczyca.Wczesniej nagle w
                    ciaglu 3 miesiecy przytylam prawie 15kg! Nie wiem ile musialabym jesc zeby tyle
                    w 3 miesiace utyc. Do tej pory zawsze trzymalam wage dodam.

Pozdrawiam.
                    Wrocilam do Euthyroxu 100 i zrobie sobie za 4 tygodnie badania,

Pozdrawiam jeszcze raz.
                    Justyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka