Dodaj do ulubionych

warzywa do obiadu

16.01.14, 12:31
Macie jakieś swoje ulubione?
Ja mam: buraczki zasmażane, szpinak, marchewka gotowana, surówka z kapusty kiszonej, surówka z czerwonej kapusty, czerwona kapusta na słodko-kwaśno no i w sezonie: kalafior, brokuły, fasolka szparagowa.
A jak byłam dzieckiem moim ulubionym obiadem były: ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone i szpinak. Mniam.
Niestety moje dzieci warzywa omijają dość szerokim łukiem. Ledwie tolerują marchew (tylko surowa bez dodatków pokrojona w plasterki), sałatkę z ogórka i pomidora i szczypiorku oraz ogórki kiszone i konserwowe. Ostatnio próbowały szpinaku - nie, fasolki - nie, kapusta to już w ogóle.
Obserwuj wątek
    • opium74 Re: warzywa do obiadu 16.01.14, 12:43
      czerwona kapusta ale kiszona
      kalafior smazony z grzybami MUNG
      Kalafior i brokuły marynowane w soku pomarańczowym
      por na gesto
      sałata rzymska robiona trochę jak szpinak tylko na ostro
      surówka z cykorii z orzechami i jabłkiem
      • jasmin80 Re: warzywa do obiadu 16.01.14, 12:57
        Surówka z pora, marchewki i jabłka z oliwą.

Surówka z białej kapusty, marchewki i jabłka z odrobiną majonezu.

Czerwona kapusta produkcji mamy lub teściowej. smile

Kalafior

Mizeria

Sałata ze śmietaną
        • niutaki a dacie przepis na surowke z pora? 16.01.14, 13:22
          dajcie...a moje warzywa do obiadu to:
          mizeria, buraczki zasmazane, buraczki z jablkiem, surówka z kiszonej kapusty, kapusta slodka podsmazana, marchewka z jablkiem, salata ze smietana, ogorek kiszony, ogorek konserwowy, salata lodowa + pomidorki koktajlowe + sos salatkowy, czasem tez czerwona kapusta ze sloika, bo nie umiem sama zrobic.
          • margotka28 Re: a dacie przepis na surowke z pora? 16.01.14, 13:36
            ja robię tak:

białą część pora kroję dość drobno, wychodzą kółeczka, ścieram na tarce jabłko, dodaję majonez i jogurt naturalny, sól i pieprz. Mieszam i smacznego.
            • dlania Re: a dacie przepis na surowke z pora? 16.01.14, 13:42
              A jak się robi por na gęsto i co mozna zrobić z selera naciowego? Tylko nie piszcie, że pociąć w słupki i z dipami jeśc, nie przeszło testu smakowego.
              • olinka20 Re: a dacie przepis na surowke z pora? 16.01.14, 15:07
                Selera naciowego miskuje z bananem, jarmuzem ( albo szpinakiem) odrobiną wody, czasem dorzucam kawałek awokado, kiwi ( co akurat mam pod reką).
                Wychodzi pyszny, lekko ostry ( jak dam duzo selera) koktajl, ktory daje wiecej energii niz kubeczek kawy.
                A moje namber łan do obiadu to:
                pieczone warzywa w piekarniu, do tego robie sos musztardowo miodowy
                wszelkie mixy warzyw z rukolą polane winegretem ( roszponka tez ok, ale najbardziej z sałat lubie/lubimy rukole)
                mizeria, ale z jogurtem ( nie lubie ze smietaną)
                pomidory z cebulą
                siekana cykoria z sałatą, pomidorkami i to wszystko zalane jogurtem
                kiszona kapucha sama bez dodatkow ( uwielbiambig_grin)
                • margotka28 Re: a dacie przepis na surowke z pora? 16.01.14, 15:19
                  olinka a jak robisz sos:

"do tego robie sos musztardowo miodowy"
                  • olinka20 Re: a dacie przepis na surowke z pora? 16.01.14, 15:49
                    oliwa, łyzka miodu, łyzka albo troszke wiecej musztardy, odrobina balsamico, wszystko rozcieram widelcem, jak za mało rzadkie dodaje oliwy.
                    • mona_mayfair Re: a dacie przepis na surowke z pora? 17.01.14, 16:30
                      też tak robię, tylko mieszam w słoiku;p Zajebisty jest ten sos z pieczonymi burakami ;p
              • mathiola Re: a dacie przepis na surowke z pora? 17.01.14, 16:52
                robię boską sałatkę z selera naciowego:
                seler naciowy pokroić w jak najcieńsze plasterki, dodać kukurydzę, ziemniaki gotowane w kostkę pokrojone, cebulę czerwoną, uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika, majonez.
                Wszystkim smakuje.
                Chyba o niczym nie zapomniałam?
                Bo jak robię to zawsze się pytam wszystkich naokoło: nie wiecie, co ja do tej sałatki zawsze dawałam?
            • niutaki Re: a dacie przepis na surowke z pora? 16.01.14, 13:52
              dzieki, bedziemy testowacsmile moja corka jest ostatnio fanka surowek i szukam czegos nowego.
      • margotka28 Re: warzywa do obiadu 16.01.14, 13:35
        opium podziel się przepisem na:
        Kalafior i brokuły marynowane w soku pomarańczowym
        por na gesto
        • opium74 Re: warzywa do obiadu 17.01.14, 09:52
          por. Ja zupełnie nie rozumiem dlaczego w wiele osób uzywa tylko białe części... My zjadamy całego i zielone tą są pyszne jak nie lepsze od białych smile
          w garnku rozpuszczasz łyżkę klarowanego masła lub jak kto dba o linie to oliwa z wytłoczyn z oliwek.
          Kroisz pora w cienkie talarki czy tam półtalarki jak skubany miał dużo piachu i trzeba go było rozciąć do dokładnego umycia.
          Wrzucasz na tłuszcz, mieszasz, podsmażasz jakieś 5-10 minut /zalezy jak kto lubi/ można też podlac trochę woda jak ktos lubi bardziej miękki i duzic pod przykryciem chwileczkę.
          Doprawiasz solą i białym pieprzem. Po zestawieniu z gazu zaciągasz śmietanką słodką /taką z kartonika/ nie za wiele bo to nie ma pływac w tej śmietanie tylko smietana ma to tak połączyć.
          Por ma rózną ostrość w zalezności od której strony zaczynasz go kroić. Jak zaczynasz od zielonej częsci i idziesz do białej to będzie bardziej ostry i wyrazisty niż jeśli zaczynałabyś od białej i szła do zielonej.

Ogólnie por fajny jest też na pikantnie po chińsku.
          Dość niedoceniane warzywo i dziwnie się na mnie patrzą w sklepie jak kupuję np. 4-5 sztuk dorodneych big_grin
          • margotka28 Re: warzywa do obiadu 17.01.14, 10:41
            dzięki, jutro robię na obiad!
          • voxave Por 18.01.14, 02:21
            W talarkach ,blanszowany na sicie(przelany wrzątkiem)--podać na półmisku polany gorącym klarowanym masłem.

Sałata lodowa z cebulka i pomarańczą w kostkę--do tego :sól,pieprz,ocet jabłkowy,oliwa.
    • gazeta_mi_placi Re: warzywa do obiadu 16.01.14, 14:44
      Kapusta z grzybami i marchewka na słodko.
    • ksenja1 Re: warzywa do obiadu 16.01.14, 15:16
      u nas brokuły, fasolka, pomidory, surówka z kapusty kiszonej, ogórki kiszone smile nasz ostatni hit wink- kiełki na patelnię- podgrzewam na maśle klarowanym- o dziwo lubią nawet dzieciaki
    • jk3377 Re: warzywa do obiadu 16.01.14, 16:40
      ojej, lubimy i nikogo nie trzeba nawet zmuszacsmile
      ogorki kiszone z cebulą, buraczki na ciepło, marchewka z jablkiem, kalafior, kapusta kiszona, marchew gotowana to jemy wszyscy. ja dodatkowo brukselki, brokuły.
      • sewa.49 Re: warzywa do obiadu 16.01.14, 16:55
        tak na szybko to najbardziej lubie warzywa grilowane z patelni. koniecznie z kalarepka, przyprawione na slodko kwasno wink
    • totorotot Re: warzywa do obiadu 16.01.14, 17:01
      Jestem taką głodna ze wszystko bym zezarla smile)
    • whiteczeremcha Re: warzywa do obiadu 16.01.14, 22:53
      oprócz brokułów i marchewki z groszkiem wszystko mi smakuje , a kapusta zasmażana rewelacja smile
      • mme_marsupilami Re: warzywa do obiadu 16.01.14, 23:02
        Tradycyjnie: mizeria z koperkiem, kapusta zasmazana i z pomidorami, pomidor z cebulka. Nie rusze marchewki z groszkiem.
    • solejrolia Re: warzywa do obiadu 17.01.14, 08:22
      ulubione warzywa-
      po pierwsze brokuł, np z bułęczką tartą na maśle, ale też ugotowany al dente+marchewka w plasterkach i kalafior też al dente, polane miodowo-musztardowym sosem, doprawiony oregano

po drugie cukinia np grillowana
      (albo robię np. z cebulą, papryką, czosnkiem, oczywiście wszystko podsmażone, i z ziołami, a podaję z makaronem)

dalej to właściwie każde inne warzywo, bo my warzywni jesteśmy (a mało owocowi)
      • mamaoskarka18 Re: warzywa do obiadu 17.01.14, 08:41
        Ja z synem jemy wszystkie warzywa,mąż z warzyw lubi tylko schabowe wink
    • magjug Re: warzywa do obiadu 17.01.14, 09:55
      buraczki na pierwszym miejscu, potem kapusta kiszona z jabłkiem i marchewką, potem surówki z czerwonej kapusty, potem ogórki konserwowe, potem marchewka z jabłkiem, potem surówka z porem i jabłkiem, potem dłuuuugo nic, potem fasolka szparagowa z bułeczką tartą, tudzież gotowane marchewki z bułką, no jeszcze marchewka z groszkiem (na ciepło), kalafior z bułką tartą... szpinaku do pyska nie wezmę, bo serdecznie nie znoszę i wyglądu i smaku i zapachu. Syn mój z warzyw to najchętniej buraczki (po mamusi poszedł), czasem kiszoną kapustę, ale woli świeżą, tak samo jak marchewkę. Kalafiora łyknie, choć bez szału... ogórki kiszone nie daję, bo nie zachwyciły go, a jak ma pluć, to wolę dać mu coś innego i czekać, aż się odmienismile reszta z listy różnie konsumowana....
    • magjug Re: warzywa do obiadu 17.01.14, 09:56
      aaaa no i nieśmiertelna sałatka z pomidora i ogórka i szczypiorku i odrobiny oliwysmile szkoda, że sezon taki krótki....
    • mathiola Re: warzywa do obiadu 17.01.14, 16:55
      ja lubię wszystko, no może z wyjątkiem modrej kapusty po śląsku.
      Popisowym daniem jest brukselka duszona na maśle.
    • kruszynka09 Re: warzywa do obiadu 17.01.14, 17:28
      Nr jeden jest duszona marchew ze śmietaną 30%mogli by ja jeść na obiad,śniadanie, kolacjębig_grin
      Buraki na słodko,surówka z kapusty kiszonej z jabłek i marchewka,marchew z jablkiem,kapusta zasmazana,kalafior opiekany
      • voxave Domowy hit do wszystkiego 18.01.14, 02:31

papryka opiekana nad gazem(zdjęta skórka) w kostkę + pomidor bez skórki w kostkę + drobno siekana cebulka =odrobina wyciśniętego czosnku +sól,pieprz,oliwa(olej)ocet jabłkowy.
        Niech postoi----przegryzie się.

Do sera,do wędlin,do obiadu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka