Dodaj do ulubionych

Wędzidełko

20.01.14, 16:51
Byłam z młodą u ortodonty. Pierwsza diagnoza podcięcie wędzidełka. Czy któraś z Was musiała u dziecka to robić? Nie wiecie może czy zabieg jest refundowany? Jaki zabieg lepszy tradycyjny czy laserowy?
Wiem ciekawska jestem, ale Wy wszystko wiecie wink
U mnie w gabinecie 300zł. Moim zdaniem mega kasa sad
Obserwuj wątek
    • dlania Re: Wędzidełko 20.01.14, 17:03
      Ale wędzidełko jakie? Taka skórka pod górną wargą, pod językiem, pod dolną?
      • aqua48 Re: Wędzidełko 20.01.14, 17:29
        Pod dolną to raczej kwestia logopedy.. Mój syn miał podobną diagnozę, nie zdecydowaliśmy się, nosił wyjmowany aparat na górną i dolną szczękę dwa lata z hakiem (od ośmiu do sześciu godzin dziennie) i pomogło bez podcinania.
        • beautywomen Wędzidełko - pod górną wargą 20.01.14, 17:39
          Rzeczywiście moje niedopatrzenie, wędzidełko pod górną wargą...
          • dlania Re: Wędzidełko - pod górną wargą 20.01.14, 18:19
            A co z zębami się dzieje? Bo ja własnie sie wybieram do ortodonty.
            Mojej córce to wędzidełko (pod górną wargą) podcięła... dentystka, z miejscowym znieczuleniem. Ale nie polecam, krew się lała... Wskazaniem byla duża diastema mleczaków, rzeczywiście, stałe wyrosły nieco bliżej siebie, za to dwójki rosna każda w swoim kierunkuwink
            • dlania Re: Wędzidełko - pod górną wargą 20.01.14, 18:20
              Biorąc pod uwagę, że to ciachnięcie skórki - to 300 zł to dużo. Na czym laser polega, w czym jest lepszy - to nie wiem.
              • beautywomen Re: Wędzidełko - pod górną wargą 20.01.14, 18:28
                To nie laserem, tylko podcięcie i jeden szew ma być założony, dziwne to trochę. Dlatego pytałam. A co do ząbków to stałe jedynki rosną jak chcą, do tego zgryz krzyżowy. Syn nosi już półtora roku efekty są rewelacyjne. U niego to już końcówka, więc chciałabym teraz u córki zrobić porządek,
                • aqua48 Re: Wędzidełko - pod górną wargą 20.01.14, 18:42
                  beautywomen napisała:

> To nie laserem, tylko podcięcie i jeden szew ma być założony,

Podobno najlepiej podcinać tam, gdzie maja specjalny aparat do koagulacji, bo wtedy ranka nie krwawi i nie trzeba niczego szyć. A podcięcie ma sens w przypadku dużej diastemy właśnie. Choć u syna udało się bez.
                  Może poczekaj jeszcze, lub skonsultuj z innym dentystą.
                  • beautywomen Re: Wędzidełko - pod górną wargą 20.01.14, 19:09
                    Też mi to chodzi po głowie, ale z synem też się udało. Jestem daleka do wydania tych 300zł. Szukałam już po dentystach i są miejsca gdzie podcięcie mniej kosztuje. Zastawiam się tylko czy lepszy będzie laser?
                    Właśnie bez dużej krwi i bólu.
                    • niutaki Re: Wędzidełko - pod górną wargą 20.01.14, 20:29
                      Podcinalismy, byla krew, pare szwow. Niestety nie pamietam ile placilam, ale ja na zadupiu mieszkam, wiec chyba w niczym by to nie pomoglo. To nie jest tylko podciecie, tzn w przypadku mojej cory nie bylo, to trzeba wyciac ta skore i zaszyc rane. Zagoilo sie wyborniesmile wskazanie bylo ze wzgledu na aparat ortodontyczny ruchomy.
                      • beautywomen Re: Wędzidełko - pod górną wargą 20.01.14, 20:48
                        niutaki napisała:

wskazanie bylo ze wzgledu na aparat ortodontyczny ruchomy.

Z tego właśnie względu pytam.
                        Poogladałam oferty gabinetów dentystycznych i ceny tak się kształtują właśnie. Jak znalazłam za 120zł. to wydaje mi się to podejrzane i raczej nie skorzystam. W kropce trochę jestem...
                        Nie chcę bólu niepotrzebnie narobić i strachu.
                        • niutaki Re: Wędzidełko - pod górną wargą 20.01.14, 22:23
                          U mojej corki strach byl troche zminimalizowany, bo chodzi od pierwszego zeba do tego samego stomatologa, mowi do niego wujku itd ale i tak miala stres, bo co innego leczenie zeba, a co innego taki zabieg. Nie wiem jak Ty praktykujesz, ale ja wyznaje zasade, ze zawsze mowie co sie bedzie dzialo. Tzn bez drastycznych szczegolowwink ale generalnie ona zawsze wie co beda jej robic: czy pobierac krew, czy grzebac w buzi, czy jeszcze cos innego. Corka jest spokojniejsza jesli wie co ja czeka. No i warto tez sprawdzic opinie, umowic sie na jakas wizyte, zeby zobaczyc jaki jest dentysta w obejsciu, dla mnie osobiscie to bardzo wazne.
                          • beautywomen Re: Wędzidełko - pod górną wargą 20.01.14, 22:48
                            Zgadzam się z Tobą w 100%, również podchodzę do tego tak jak Ty. Nie ma co koloryzować, dziecko się zrazi i uraz zostanie na długo. Również mamy jednego stomatologa, ale akurat takiego zabiegu nie robi, a i cena nie jest mi obojętna. Jeżeli nie znajdę niczego równie dobrej jakości, ale w konkurencyjnej cenie będę musiała skorzystać.
                            • niutaki Re: Wędzidełko - pod górną wargą 21.01.14, 09:47
                              powodzenia, zeby szybko poszlosmile pozdrawiamkiss

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka