Dodaj do ulubionych

6 latki ...

29.01.14, 08:02
Zrobili reformę, trudno, dziecko musi iść wcześniej do szkoły - tragedii nie ma, ale wczoraj się dowiedziałam, że w szkole, do której pójdzie moje dziecko planują 12 klas pierwszych i dzieci będą chodzić do szkoły na 3 zmiany... no to już się trochę wku.... zdenerwowałam
Obserwuj wątek
    • mme_marsupilami Re: 6 latki ... 29.01.14, 08:05
      Kosmos jakis sad
    • hiacynta90 Re: 6 latki ... 29.01.14, 08:24
      a moja 5 latka nie pójdzie do zerówki w szkole jak planowaliśmy ponieważ zerówek w 3 najblizszych szkołach naszego miejsca zamieszkania nie będzie! muszą oddać sale zerówki dla 6 latków. to jest dopiero kosmos
    • melancho_lia Re: 6 latki ... 29.01.14, 09:15
      Rany... Ta szkoła to jakiś mega moloch... Jedyna w mieście?
      Kurczę az się wierzyć nie chce, ze są takie szkoły-fabryki...
      • tedesca1 Re: 6 latki ... 29.01.14, 09:44
        nie, nie jest jedyna, szkół w mieście jest 8! a miasto nie jest jakieś szczególnie wielkie
        jestem ciekawa czy w pozostałych szkołach jest to samo uncertain
        • cura_domestica Re: 6 latki ... 29.01.14, 09:52
          u nas w dzielnicy jest jedna szkoła.Niestety mała , i moja córa będzie chodzić na dwie zmiany , mimo tego , że klasy pierwsze będą tylko trzy bo zabraknie sal suspicious
    • hiacynta90 Re: 6 latki ... 29.01.14, 11:45
      i niech mi ktoś powie, że szkoły są przygotowane do reformy
    • upartamama Re: 6 latki ... 29.01.14, 12:17
      u mnie obecnie są 2 pierwsze klasy. Jak pójdzie obowiązkowo teraz mój 6 latek ma być Uwaga 7 !!!
      Też będą chodzić na zmiany - obecna zerówka w szkole już chodzi na zmiany.
      No cóż też mnie to wkurwia ale co mam zrobić? Nie załatwię mu zaświadczenia że psychicznie niezdolny bo za rok spotkałby się z siostrą i to byłby dopiero kosmos.
      • szarsz Re: 6 latki ... 29.01.14, 15:59
        Ale weźcie mi wytłumaczcie, jak z dwóch klas robi się siedem? Przecież dzieci w roczniku jest mniej więcej porównywalnie, to jak zebrać dwa roczniki, to powinno być 4?

U mojego są cztery drugie klasy, pięć pierwszych, a szkoła rozbudowała się i szykuje na 11 całkiem nowych klas pierwszych...
        • grave_digger Re: 6 latki ... 29.01.14, 16:13
          bo z 7-latkami idą obowiązkowo 6-latki.

• kubona Re: 6 latki ... 29.01.14, 19:15
          bo rocznik 2006 i 2005 te przewidziane na reformę były mniej liczne. teraz idzie rocznik 2007 dość liczny i połowa 2008 również licznego. stąd duża ilość klas.
          mój syn z 2005 poszedł jako sześciolatek i uczy się w 22 osobowej klasie. jego rówieśnicy którzy poszli rok później mają przyjemność uczyć się w klasach 30 osobowych.
          • kai_30 Re: 6 latki ... 30.01.14, 10:50
            No właśnie, mnie to doprowadza do furii, bo cieszyłam się, że mojego, z rocznika 2009, to całe wariactwo ominie, bo się już zdąży przewalić, i pierwszą klasę zacznie z samymi sześciolatkami ze swojego rocznika. A tu się okazuje, że dupa, bo jeszcze może być połowa poodraczanego rocznika poprzedniego, wrrrr.
        • upartamama Re: 6 latki ... 30.01.14, 11:36
          akurat u nas rocznik 2008 jest baaardzo liczny. Praktycznie są to dzici roczników 80-82 a wtedy był wyż.
    • iwoniaw Podziękuj "ratownikom maluchów" 30.01.14, 17:20
      Gdyby do szkoły w wieku lat 6 poszedł cały rocznik 2003 i 2004 wraz z wcześniejszymi nielicznymi rocznikami 7-latków, to już dawno do I klasy szłyby tylko sześciolatki. Dzięki "dziurze" i małolicznym klasom 3-4 lata temu i odraczaniu "uratowanych" dziś się skumulują najliczniejsze roczniki i będzie po milion klas w roczniku i nauka na zmiany.

Dobrze, że nie mam tak małych dzieci i zdążyłam posłać najmłodsze jako 6-letnie do szkoły teraz, przynajmniej jest w szkole w normalnych warunkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka