Dodaj do ulubionych

Grave....rady potrzebuje

19.02.14, 19:06
Młody lat 6,5 od jakiegoś czasu problemy żołądkowe - kilka dni biegunki, później spokój np. 2 tygodnie i znowu dzień biegunki. Rano się skarży na ból brzucha, często po południu też - czasem przechodzi po zrobieniu kupy. Dziś np. po południu jedna kupa OK a za 5 minut druga rzadka. W noscy spi niespokojnie /ale ja podobno w jego wieku tez się rzucałam i wierzgałam i gadałam/
Dodatkowo zgrzyta zebami.
Myslałam żeby kikla dni dać mu Nifuroksazyd albo od razu podać Zentel i Veromox - w domu mam Zentel zawiesinę 400mg/20ml i Veromox tabletki 6 sztuk po 100mg.
Takich zestawów leków mam w domu 3.
Młody waży 25kg.
Jakieś rady?
próbować tym Nifuroksazydem a później jakimiś dobrymi bakteriami czy od razu odrobaczać?
Jakieś rady??
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: Grave....rady potrzebuje 19.02.14, 19:20
      Ja nie Grave, ale w kwestii pasożytów wiele wiem.
      NIe powinno się dawać Vermoxu bez wcześniejszego podania pyranthelum.
      Poczytaj sobie prace dr Wartołowskiej( są w necie ). Według niej podanie lekarstw bez wybicia wcześniej owsików itd, może powodować wstrząs.
      Pani doktór była prekursorem leczenia pasożytów. W tej chwili w Warszawie chyba jeden lekarz leczy jej metodami.
      Kuracja pełna trwa ok 6miesięcy i powinna przejść ją cała rodzina.
      • opium74 Re: Grave....rady potrzebuje 19.02.14, 19:24
        Pyrantelum to ja podaje psu wink znaczy mam iść po leki do weterynarza? wink
        To się podaje na kg masy ciała tak jak u zwierząt domowych?
        No i czy te objawy to "robacze" są czy coś innego może być? Moja zaufana pediatra wyjechała a w przychodni są 2 i pracują non stop takie maja obłożenie......
        • ella_nl Re: Grave....rady potrzebuje 19.02.14, 19:45
          Moja córa ma 5,5 roku. Dawkowanie Pyrantelum ma takie; 7,5 ml . Za 2 tyg powtórka. Aha-waży 20 kg.
          • arwena_11 Re: Grave....rady potrzebuje 20.02.14, 22:11
            powinno się powtarzać 4 razy. potem 14 dni przerwy i vermox też 4* co ok 10 dni
      • fajnyrobal Re: Grave....rady potrzebuje 19.02.14, 20:35
        ale vermox działa przecież na owsiki shock... o proszę

opium jak masz zwierza w domu, a masz psa i całą zgraję kotów z tego co kojarzę, w dodatku są to koty wolnowybiegowe wink powinniście się wszyscy odrobaczyć profilaktycznie przynajmniej raz na pół roku. Lekarz rodzinny albo pediatra bez problemu wypisze wam receptę jak tylko powiesz, że masz zwierzyniec w domu.
        Młodą bolał brzuch przed jedzeniem i po jedzeniu kilka razy dziennie, spała nerwowo, zgrzytała zębami, po odrobaczeniu vermoxem jak ręką odjął.
        • fajnyrobal Re: Grave....rady potrzebuje 19.02.14, 20:41
          A, vermox podajesz jednorazowo jedna tabletkę 100 mg wieczorem. Rano należy zmienić pościel i piżamę, wszystko wyprać w 60 stopniach, jak chcesz ręczniki też. Po 2 tygodniach operację powtórzyć.
      • grave_digger Re: Grave....rady potrzebuje 19.02.14, 21:11
        arwena, skąd takie rewelacje wink
        Ta sama, przytaczana przez Ciebie ś.p. dr Irena Wartołowska pisała, że pyrantelum jest dla dzieci do dwóch lat i tak, trzeba najpierw odrobaczać z robaków potem pierwotniaki a na końcu grzyb.

opium, to ile w końcu masz tego leku?

Zentel na czczo wszystko na raz. Za 10 dni podałabym Vermox zgodnie z instrukcją, chociaż dr Wartołowska podwajała dawkę.

I tak, nie ma poprawy u chorego jeśli nie odrobacza się CAŁA rodzina.
        • grave_digger Re: Grave....rady potrzebuje 19.02.14, 21:14
          Aha, nie czekałabym na nic, tylko odrobaczała.
          Twój syn, wygląda (internetowo wink) jakby miał nietolerancje pokarmowe, zespół jelita drażliwego, co oczywiście może być spowodowane obecnością pasożytów - dr Wartołowska pisała, że najczęściej dwóch, trzech gatunków.
        • arwena_11 Re: Grave....rady potrzebuje 20.02.14, 22:19
          Syropki są dla małych dzieci. Dorośli mają tabletki. I panią doktór znałam osobiście, z moją babcią była zaprzyjaźniona od "zawsze". Moja mama ma jeszcze jej zapiski sprzed ok 45 latsmile
          Poza tym na ulotce jest napisane, żeby nie podawać dzieciom poniżej 2 lat, a nie do 2 latsmile
          Zgodnie z kuracją dr.wARTOŁOWSKIEJ powinno się podawać
          4*pyranthelum ( zgodnie z wagą ), odstęp między dawkami to ok 10-14 dni, potem przerwa ok 10-14dni i vermox rano i wieczorem przez 3 dni potem przerwa 14 dni i tak w sumie 4 razy trzeba wziąć,potem metronidazol, ale tu nie pamiętam dawek,bo dawno nie brałam.

Ja raz w roku przez wakacje daję pyranthelum i vermox całej rodzinie.
          • grave_digger Re: Grave....rady potrzebuje 21.02.14, 08:35
            Cytat Moja mama ma jeszcze jej zapiski sprzed ok 45 latsmile

wow, na pewno są bardzo cenne. podziel się co na nich jest smile

Co do pyrantelum i vermoxu to pani dr żyła w czasach, gdy jeszcze nie było zentelu, jak dobrze kojarzę. Wg mnie zentel ma najszersze spectrum działania wink
            • arwena_11 Re: Grave....rady potrzebuje 21.02.14, 10:10
              Możliwe, ja nie eksperymentuję na sobie i dzieciach. Mam sprawdzoną kurację i ją stosuje.
              • grave_digger Re: Grave....rady potrzebuje 21.02.14, 12:32
                Masz rację.
        • opium74 Re: Grave....rady potrzebuje 24.02.14, 13:27
          No dobra. Wróciliśmy z weekendu.
          Mam tak:
          3 opakowania Zentelu /każde zawiera 20ml dawka jednorazowa/
          3 opakowania veromoxu po 6 tabletek każde.
          Jest nas trójka /2 dorosłe i 1 dziecko/
          Czyli jutro rano na czczo podać ZENTEL - każdy ma wypić swoją porcje.
          co do Veromoxu - w Owsicy mówią żeby podać 1 tabletkę a w glistnicy i innych przez 3 dni jedna tabletka rano jedna wieczorem....

Problem dodatkowy jest taki że 7 marca jedziemy w długą trasę i nie moge sobie wtedy raczej pozwolic na atrakcje żołądkowe big_grin
          • grave_digger Re: Grave....rady potrzebuje 24.02.14, 13:32
            No to po powrocie sobie je zapodajcie wink
            • opium74 Re: Grave....rady potrzebuje 24.02.14, 14:09
              no właśnie nie bardzo..
              Młody miewa bóle brzucha.
              Nagłe potrzeby wypróżnienia - to znaczy musi szybko iśc do toalety chociaż to nie jest biegunka.
              Byliśmy na nartach i np. przed wyjściem na stok szedł 3 razy /raz wracaliśmy nawet na kwaterę już z samochodu/ a i później jeszcze 2 razy na stoku szukaliśmy na gwałt toalety...
              W marcu jedziemy na narty gdzie młody będzie oddany do szkółki 9-16 - na dodatek nikt tam nie mówi po polsku tylko po angielsku i francusku - młody zna trochę angielski.... suspicious

Dlatego myślałam o tym Zentelu jeszcze dziś wieczorem a po powrocie 17 marca veromox przez 3 dni...

Jak dzis mu podam Zentel to dawac go jutro do zerowki jak przez noc nie bedzie mial zadnych objawow??
              • grave_digger Re: Grave....rady potrzebuje 24.02.14, 14:28
                Zentel tylko rano na czczo! Nie dziś wieczorem. Jutro rano przed zerówką. Spokojnie.
                • opium74 Re: Grave....rady potrzebuje 24.02.14, 14:53
                  ano widzisz bo w ulotce nic o porze nie napisali tylko że można przyjmować z jedzeniem albo bez.
                  Jutro zatem podam dziecku, mężowi i sobie....
                  Dzięki za wsparcie big_grin
                  • grave_digger Re: Grave....rady potrzebuje 24.02.14, 15:22
                    myśmy zawsze tylko na czczo brali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka