Dodaj do ulubionych

mamy chłopców pytanie mam

25.11.14, 22:34
jak to jest
sciagać napletek 4 latkowi czy nie
zdania sa podzielone
Obserwuj wątek
    • aniuta75 Re: mamy chłopców pytanie mam 25.11.14, 22:46
      Tu też będą zdania podzielone. Bo każda ma inne doświadczenia w tej materii.
      Moje zdanie - odciągać, bo nie odciągałam i potem to niezbyt fajnie się dla młodego skończyło.
      Forumka, co jej syn nie miał problemów powie, żeby nie odciągać, bo ona tego nie robiła i nic się nie działo.
      Na dwoje babka wróżyła smile.
      • 3-mamuska Re: mamy chłopców pytanie mam 25.11.14, 23:49
        Moim zdaniem nie ruszać.
        Moj pierwszy nie miał problemu.
        Drugi miał nawet jeździliśmy po lekarzach , kazali nic nie robić, tylko pozwolić 2-3 Latkowo bawić sie susiakiem, czyli czasem dziecko wkłada ręce w majtki ciagnie i naturalnie mu ta skorka sie naciąga.
        Teraz syn ma 7 lat i nie ma problemu.

Moim zdaniem osoba postronna nie ma wyczucia. Dziecko samo wie czy je boli czy nie.
        Zreszta wydaje mi sie ,ze 4 lata to za pozno na interwencje taka domowa jesli problem jest poważny.
        A co na to lekarz?
    • karra-mia Re: mamy chłopców pytanie mam 26.11.14, 06:58
      Ja powiem że ściągać. Starszemu nie sciagalam na poczatku i byly problemy, na szczęście teraz juz jest ok. Młodemu sciagalam najpierw ja i teraz ma 4 lata i sam sobie czyści siusiaka.
      Ale tak jak powyżej, ile mam i ile dzieci tyle opinii. Sama musisz ocenić
    • nini6 Re: mamy chłopców pytanie mam 26.11.14, 09:36
      W kapileli, jak skora rozgrzana i elastyczna, delikatnie, na tyle, na ile sie da bez bólu i przemocy. Regularnie.
      A tu masz wykład specjalisty na ten temat:
      www.mp.pl/wideo01/?id=453&l=1019&u=23217553
    • anna_sla Re: mamy chłopców pytanie mam 26.11.14, 09:51
      ja ściągałam sporadycznie i to głównie gdy widziałam, że jest zbyt zasklepiony, otoczony wydzieliną lub na polecenie pediatry, gdy widziała taką potrzebę (mam bliźniaki, jednemu kazała ściągać, drugiemu nie, więc powód jakiś musiał być).
      • kowalowa Re: mamy chłopców pytanie mam 26.11.14, 11:46
        Jestem mamą trzech chłopaków'Grześ jak miał niecałe dwa latka miał zabieg odciągania skórki...bo zupełnie byłam zielona i zaniedbałam te sprawy; z Guciem i Leonem jestem ostrożniejsza, ale nie robię nic nadzwyczajnego; po prostu pilnuję, żeby podczas kąpieli, sami sobie odciągali skórkę tym samym myjąc siurki;
    • hanti Re: mamy chłopców pytanie mam 26.11.14, 20:34
      ja też powiem że ściągać bo pod nim jak w każdym trudno dostępnym miejscu zbierają się brudki, co może prowadzić do stanów zapalnych.
    • exotique Re: mamy chłopców pytanie mam 26.11.14, 22:20
      ja nie sciagalam. bo nie kazali.
      mlody sam se sciagal przy zabawie.
      poszlam sie dopytac, jak penis sie zrobil czerwony i smierdzial jak stajnia. powiedzialam ze nie ruszam i juz, bo to sie nie sciaga, bo ja baba i nie wiem jak z malymi siurkami. doktor odciagnal w sekunde (mowiac ze mlody sam sobie odciagal bo widac- nie wnikam jak i po czym wnosi) i stwierdzil ze matki sie boja.
      jedna rade dal- jak smierdzi i widac stan zapalny-odciagnac, rumiankiem polac a jak wszytko ok to nie tykac. i kazac mlodemu myc rece 20 razy na dzien, bo 100 razy dziennie ma reke w majtach. tego sie trzymam, jest ok, stanow zapalnych od tego momentu nie ma.
    • nowi-jka Re: mamy chłopców pytanie mam 27.11.14, 10:05
      4 latkowi? mysle ze teraz to juz za pózno na sciaganie wiec chyab warto ten stan skonsultowac z lekarzem, w wieku 4 lat powino samo jzu ładnie odłazić
      • 3-mamuska Re: mamy chłopców pytanie mam 27.11.14, 13:23
        nowi-jka napisała:

> 4 latkowi? mysle ze teraz to juz za pózno na sciaganie wiec chyab warto ten st
        > an skonsultowac z lekarzem, w wieku 4 lat powino samo jzu ładnie odłazić

Tez tak mysle, ściąga sie samemu maluchowi , teraz to powinien lekarz ocenić bo w tym wieku to mama mize pomoc gdy cos jedynie tak.
      • kaisha18 Re: mamy chłopców pytanie mam 27.11.14, 18:57
        A ja Wam powiem tak: synkowi na bilansie 2 latka pediatra stwierdziła, "a to jeszcze może tak być". Jemu napletek nie schodził w ogóle, kompletnie nic. Gdy miał 4 latka dostaliśmy skierowanie do chirurga, gdzie Pani sadystka ściągnęła napletek siłą. Zrobiła to tak szybko, że nawet nie zdążyłam zareagować. Zapisała neomycynę i kazała na siłę! trzymać dziecko za ręce i nogi i odciągać! Przy pierwszym i każdym kolejnym sikaniu dzieciak darł się jak opętany, że nie wspomnę o tym, że w ogóle nie dał się tam dotknąć. To była masakra. pamiętam, że bardzo żałowałam wtedy tego, że w ogóle poszłam do tej wstrętnej baby. Po tygodniu, kiedy już się w miarę zaczęło goić poszliśmy do poleconego chirurga. Lekarz wspaniały, super podejście. Powiedział, że nie ma górnej granicy zejścia napletka, jeżeli nie ma stanów zapalnych, może to trwać nawet do 18 stki. I zalecenie, żeby w kąpieli delikatnie, na tyle, na ile się da próbować systematycznie odciągać. Skutek zabiegu: tej sadystki był taki, że ranka się zrosła i tyle z tego było, dziecko nie dało się dotknąć, bo przeżyło traumę. Dopiero po dłuższym czasie zaczęliśmy w kąpieli odciągać. Ten mądry lekarz z kolei mówił, aby nie słuchać o żadnych zabiegach,bo tamta lekarka już nas umawiała na takowy, bo napletek ściągnęła częściowo. Jeżeli tylko nie powtarzają się stany zapalne, nie potrzebna jest żadna operacja.
        • najeeli dziękuję dziewczyny 27.11.14, 19:06
          za rozwianie wątpliwości
        • ib_k Re: mamy chłopców pytanie mam 27.11.14, 21:17
          Jeżeli tylko nie powtarzają się stany zapalne, nie potrzebn
          > a jest żadna operacja.

dokładnie, od zarania dziejów chłopcy sobie z tym radzili we własnym zakresie!
    • mathiola Re: mamy chłopców pytanie mam 27.11.14, 20:59
      nie ściągałam ani jednemu ani drugiemu
    • mamalgosia Re: mamy chłopców pytanie mam 29.11.14, 20:46
      nie
    • princy-mincy Re: mamy chłopców pytanie mam 04.12.14, 18:15
      Moj syn ma niecały rok i nie ściągamy.
      Był kiedyś wywiad w necie, urolog sie wypowiadał, ze jesli nie ma stanów zapalnych to zeby nie ruszać, wystarczy wymyć dokładnie ale delikatnie podczas kąpieli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka