Dodaj do ulubionych

dentysta prywatny czy NFZ

26.11.14, 20:27
jak leczycie zęby? Akurat długofalowo leczę prywatnie i przestałam wyrabiać z kasą. Zastanawiam się nad pójściem na NFZ po zakończeniu aktualnego zęba.
Długofalowość czeka mnie nadal dlatego myślę nad zamianą.
Warto? Wiem, że za znieczulenie trzeba ewentualnie płacić ale są to groszowe sprawy w porównaniu do leczenia kanałowego i innych bajerów.
Obserwuj wątek
    • guderianka Re: dentysta prywatny czy NFZ 26.11.14, 21:18
      nfz
      raz robiłam kanałowo zęba- przez 6 tyg, dostawałam po dwa znieczulenia na raz bo miałam bardzo ciasne kanały- całość leczenia-150zł
    • dziewczyna_bosmana Re: dentysta prywatny czy NFZ 27.11.14, 08:51
      Ja raczej prywatnie ale mój dentysta nie obdziera mnie z kasy i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Robie coś rzadziej niż raz w roku.
    • margotka28 Re: dentysta prywatny czy NFZ 27.11.14, 09:13
      Ja mam właśnie leczenie kanałowe. Byłam dwa razy i zapłaciłam 270 zł. Całośc ma się zamknąć w 500 zł. Chodzę prywatnie, bo na NFZ nie ma do końca roku terminów, a mnie ząb bolał niemiłosiernie. Wpisz swoją odpowiedź
      • niutaki Re: dentysta prywatny czy NFZ 27.11.14, 09:38
        Tylko prywatnie, cala rodzina. Z kilku powodow: moja corka zna naszego stomatologa od malenkosci, mowi do niego wujku, ja jestem typ histeryczny i nie dam sobie nic zrobic bez znieczulenia, jest to jedyny dentysta w moim miescie, ktory leczy zeby mleczne, mam do niego i jego personelu absolutne zaufanie. Wchodze, klade sie, otwieram paszcze i zapominam o wszystkim. Jest dokladny, skrupulatny i nie naciaga na niepotrzebne koszty.
        • guderianka Re: dentysta prywatny czy NFZ 27.11.14, 10:06
          jak to jest z tym znieczuleniem >?

mam lekarza, który przy borowaniu pyta czy chce się znieczulenie ( córka z tego skorzystałą raz czy dwa), nie płaciła za to.Płaciła tylko za rodzaj wypełnienia ( białe-80zł)
    • margotka28 Re: dentysta prywatny czy NFZ 27.11.14, 11:10
      a propo's kanałowego leczenia - jest ono refundowane tylko w kilku przypadkach:

Leczenie kanałowe wszystkich zębów u dzieci i młodzieży do 18 roku życia obejmujące leczenie do 3 kanałów w zębie ? w praktyce niektóre zęby trzonowe bardzo często mają 4 kanały, więc tego refundowane leczenie kanałowe nie obejmuje.
      Leczenie kanałowe wszystkich zębów u kobiet w ciąży i połogu (do 42 dnia od końca porodu) podobnie jak wyżej refundowane jest leczenie do 3 kanałów w jednym zębie (uwaga odnośnie zębów 4 kanałowych jak wyżej). Przypominamy, że nie ma możliwości leczenia części kanałów w zębie, ? czyli nie można wyleczyć 3 kanałów w zębie 4 kanałowym ? jest to wbrew zasadom leczenia endodontycznego.
      Dodatkowym problemem w leczeniu kanałowym na NFZ jest ewentualne (w praktyce bardzo często spotykane) zakażenie kanałów w tym wypadku zarówno dla kobiet w ciąży i połogu jak i młodzieży i dzieciom do 18 roku życia przysługuje leczenie i wypełnienie tylko 2 kanałów.
    • valla-maldoran Re: dentysta prywatny czy NFZ 27.11.14, 15:34
      Zawsze prywatnie.
      Tylko jako dziecię z krzywymi zębami chodziłam do ortodonty państwowo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka