andziulec 11.03.15, 20:19 I chciałabym soczewki. Pierwsze w życiu. Powiedzcie co, gdzie, jak, jakie, po ile i czemu tak drogo. Wadę mam minus trzy na każde oko. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziennik-niecodziennik Re: mam dość tych bryli 12.03.15, 09:46 idz do okulisty. on Ci dobierze moc (moc w soczewkach moze byc rózna niż w okularach) i średnicę soczewki, da jakąś próbną parę do ponoszenia przez jeden dzien. potem kup sobie takie jak lekarz zaleci i naucz sie w nich chodzic. jak juz bedziesz umiala sie nimi poslugiwac, zakładac, zdejmowac, jak oko sie przyzwyczai do soczewki - to bedziesz mogla sobie eksperymentowac z poszukiwaniem tańszych. na poczatek wez szkła maksymalnie miesięczne - ich stopnien uwodnienia i przepuszczalnosc tlenu są na tyle duże, że oko ne odczuwa dyskomfortów. soczewki na dłuzszy czas noszenia mogą byc za sztywne i koneiczna jest juz specjalna pielęgnacja, co tez bywa upierdliwe i zniechęca. ale generalnie sie juz troche odchodzi od stałych soczewek i stawia bardziej właśnie na krotkoterminowe, jako przyjaźniejsze dla oczu i sprzyjające zachowaniu higieny. niekoniecznie musi byc strasznie drogo, para miesiecznych przeciętnie kosztuje koło 50zł, a moze byc mniej jak znajdziesz tańszy rodzaj albo promocję. ja zaczynałam od Focusow, obecnie juz od dłuzszego czasu nosze najzwyklejsze soczewki z Rossmana. u mnie się sprawdzają (i nie szkodza, co wykazały liczne kontrole u okulistki). Odpowiedz Link
grave_digger Re: mam dość tych bryli 12.03.15, 10:54 Czy są miesięczne w Rossmanie? Bo zawsze widziałam tylko dzienne. Ja używałam wielu soczewek. Obecnie bardzo przypasowały mi te - nie schnie mi przy nich tak oko, co jest moją zmorą. Ale wg okulisty mam suche oko i nie powinnam nosić soczewek w ogóle, co robię z powodzeniem od 6 lat Kupuję na bezokularow.pl, soczewki mam zazwyczaj już na drugi dzień. Tyle kosztuje 6 soczewek, czyli opcja na 3 m-ce. Płyn kupuję w Rossmanie, jest najtaniej. Acha, soczewki noszę mocniejsze niż okulary, ale na dobry początek kup sobie te -3.0 co tam masz. Żadna specjalna pielęgnacja soczewek nie jest potrzebna. Codziennie wkładasz je do płynu wieczorem (który też zmieniasz codziennie) i to wszystko Odpowiedz Link
dziennik-niecodziennik Re: mam dość tych bryli 12.03.15, 15:53 są, z tej samej firmy co Twój płyn. są jeszcze bodajże Bausch&Lamba, po 60zł z hakiem za sześciopak. chyba ze nie ma, a ja jestem tak zajebista ze dzienne soczewki nosze przez miesiąc Odpowiedz Link
grave_digger Re: mam dość tych bryli 12.03.15, 20:44 Aż muszę zobaczyć przy okazji jeszcze raz. Powiem tylko, że nigdy się im zbytnio nie przyglądałam, bo może właśnie trafiałam tylko na dzienne i wzięłam to za pewnik. Odpowiedz Link
anetchen2306 Re: mam dość tych bryli 13.03.15, 11:33 Moj rekord miesiecznych to bodajze ... pol roku? No taka zamotana bylam, ze zapomnialam. A moje "oka" jakos nie dawaly mi znakow, ze czas na nowe. Odpowiedz Link
grave_digger Re: mam dość tych bryli 12.03.15, 10:56 Cytatpara miesiecznych przeciętnie kosztuje koło 50zł, A to już chyba jakichś wypasionych i mega drogich Odpowiedz Link
brysia0 Re: mam dość tych bryli 12.03.15, 18:59 To ja z innej beczki i niestety "górnej półki". Całe życie nosiłam okulary lub soczewki, od ok 15 lat już -5. W końcu się wkurzyłam, zaoszczędziłam i zrobiłam operację laserową oczu. Od 2 lat jestem super zadowolona i żałuję tylko, że tak póżno. Jeśli tylko możesz zdrowotnie i finansowo, to szczerze polecam. Odpowiedz Link
olinka20 Re: mam dość tych bryli 12.03.15, 20:04 Brysia nie chce ci psuc humoru, ale predzej czy pozniej wada wroci. Ja robiłam laserem korekte na poczatku wieku, hehe. 2000? 2001?albo 2 nie pamietam dokładnie, ale od niej wiecej 4 lat z lekka galopuje wada na powrót. Nie jest tyle ile miałam ( jedno oko około minus 6, drugie chyba 5,75 jeju juz nie pamietam ) ale auta bez okularów nie poprowadze, mam do auta -1. Po domu wieczorem tez juz w okularach chodze. Odpowiedz Link
brysia0 Re: mam dość tych bryli 12.03.15, 20:33 Ale ile lat będę do przodu Teraz się cieszę i jest ok. Poza tym, to już niedługo czekają mnie zmiany starcze.... Odpowiedz Link
olinka20 Re: mam dość tych bryli 12.03.15, 20:36 Z dyszke Moze dłuzej? Bo pewnie to cecha osobnicza, moze ja miałam wiecej pecha niz inni. Odpowiedz Link
grave_digger Re: mam dość tych bryli 12.03.15, 20:45 brysia, ile za tę laserową korekcję trza dać? Odpowiedz Link
brysia0 Re: mam dość tych bryli 13.03.15, 10:53 To zależy od firmy i konkretnej metody. Metodę określa się podczas badania kwalifikującego w konkretnym miejscu, w którym robisz zabieg. Ja 2 lata temu w Gdańsku płaciłam coś pomiędzy 5.500 - 6000 ( za oba oczywiście). Wiem, że można tę kwotę też rozłożyć na raty. Odpowiedz Link
mme_marsupilami Re: mam dość tych bryli 13.03.15, 17:32 Tak jak pisza dziewczyny - soczewki trzeba poprostu "przymierzyc" i zobaczyc jak reaguje oko. Ja swego czasu nosilam rozne i rozniste (drozsze i tansze) i niestety na dluzsza mete nie zdaly egzaminu zadne (podraznienia, zapalenie spojowek takie tam). Laser jak juz brysia0 pisze - cena do uzgodnienia w klinice, platnosc ratalna chyba juz wszedzie. Sama interwencja bezbolesna, choc dyskomfort jest (lekki ucisk na galke oczna plus zapach) - ale na te kilka sekund, warto. PS. jestem pol roku po laserze i nadal zdarza mi sie szukac swoich starych okularow Odpowiedz Link
olinka20 Re: mam dość tych bryli 13.03.15, 19:20 Mme ja kilka lat po korekcji poprawiałam zsuwające sie okulary z nosa ( oczywiscie były one tylko w mojej wyobrazni), a szukałam ich na szafce, rano po obudzeniu chyba do roku Odpowiedz Link
anetchen2306 Re: mam dość tych bryli 13.03.15, 11:32 Dokladnie: pierwsze soczewki mialam dobrane przez okulistke (wada -4), mialam ponosic tydzien i zdecydowac sie, czy mi sluza. Glupia bylam, poszlam po nastepne tez do tej okulistki, zaplacilam za soczewki i plyn jak za zloto (ale to bylo w dobie bezinternetowej, 15 lat temu). Potem soczewki kupowalam w Vision express (bausch&lomb), jak sie do De przeprowadzilam to wyprobowalam miesieczne z DM (bodajze 4€ z paroma centami za soczewke) i nosze je od bodajze 8 lat. NIGDY nie mialam podraznionych oczu, nigdy zadnego zapalenia, wada poglebila mi sie w ciagu tych 15 lat o -0,25 dpt., wiec niewiele. Plyn Kombi tez z DM kupuje. Co gorsza: czasem zapominam je po miesiacu wymienic na nowe i nosze nastepny tydzien, dwa ... dyskomfotu natychmiast nie odczuwam. Odpowiedz Link
turzyca Re: mam dość tych bryli 16.03.15, 19:16 Tak w ramach lojalnego ostrzezenia: moze sie okazac, ze pasuje Ci tylko jedna marka soczewek i tylko jeden plyn. I dopoki nie trafisz na TE kombinacje to bedzie Ci umiarkowanie wygodnie. Odpowiedz Link
lenaiwanowicz Re: mam dość tych bryli 18.05.15, 15:35 ja kupuję na soczewkowy.pl/ cena zależy od tego jakie chcesz soczewki, są jednodniowe, dwutygodniowe, miesięczne, kwartalne... najlepiej dobierze Ci okulista. Do wszytskich oprócz jednodniowych musisz mieć płyn pielęgnacyjny, musisz dbac o ich higienę, nie moczyć w niczym innym oprócz płynu Odpowiedz Link