Dodaj do ulubionych

dentysta dziecięcy

30.09.15, 22:46
Dla dziecka, które nijak nie da się przekonać do wizyty. Paszczy nie otworzy, ba! do gabinetu trzeba będzie wciągać na siłę. Nawet jak ze mną idzie ma problem z wejściem do przychodni. Co robić z tak trudnym przypadkiem? Od razu mówię: nie wytłumaczy się mu za żadne skarby ani nie przekupi niczym.
Czy dentyści usypiają czasem do zabiegów? big_grin
Obserwuj wątek
    • przyjaciolka_malinowka Re: dentysta dziecięcy 01.10.15, 08:53
      Usypiają, ale ja bym się bała takiej całkowitej narkozy.
      Nasz dentysta stosuje "gaz rozweselający":

„gaz rozweselający” czyli podtlenek azotu. Polecany pacjentom odczuwającym lęk i stresującym się przed wizytą u dentysty. Metoda ta zapewnia pełen relaks i wyciszenie, osoba poddana sedacji znajduje się w stanie przyjemnego rozluźnienia, a po zabiegu jej wspomnienia często przypominają sen. Powrót do stanu normalnego polega na podaniu czystego tlenu, jest szybki i całkowicie bezpieczny. Po 30 min pacjent odzyskuje pełną świadomość, może prowadzić samochód, a wszystkie oznaki całkowicie ustępują. Ze względu na wysoki poziom bezpieczeństwa gaz rozweselający znajduje też zastosowanie podczas leczenia dzieci. Naszym Pacjentom proponujemy pachnące maseczki (waniliowe, truskawkowe, o zapach gumy do żucia)."

Mieliśmy go zastosować, ale akurat zepsuła się maszyna podająca i tym sposobem zaoszczędziłam 150 zł smile, bo młody dał się przekonac do znieczulenia The Wand. Tutaj podaje się znieczulenie przez taki choćby długopis i ukłucie jest prawie nie wyczuwalne. Dla mnie to odkrycie życia smile Młody wcześniej panicznie bał się dentysty (bardzo przykre wspomnienia z usuwania jednego mleczaka), a do tego dentysty chodził z chęcią, nawet zostawał sam w gabinecie przy usuwaniu zębów. Nie było też problemu, żeby np. usunąć 2 zęby na raz. Wszystko na luzie smile

„magiczna różdżka” The Wand czyli znieczulenie komputerowe. Podawanie środka znieczulającego nie musi wiązać się z użyciem tradycyjnej igły i strzykawki. Amerykańskie urządzenie The Wand pozwala dzięki specjalnemu mikroprocesorowi na praktycznie bezbolesne podanie znieczulenia."

Generalnie jednak, żeby zastosować chociaż jedno z tych znieczuleń, dziecko musi wejść do gabinetu...
    • amoreska Re: dentysta dziecięcy 01.10.15, 16:58
      Istnieją gabinety i kliniki dentystyczne specjalizujące się w leczeniu zębów pacjentów niepełnosprawnych, w tym dzieci; oczywiście w znieczuleniu ogólnym, jeśli zachodzi potrzeba.
      Poszukaj w swojej okolicy.
    • ciri_77 Re: dentysta dziecięcy 02.10.15, 14:52
      DEntyści dziecięcy stosuja gaz rozweselający, ale to dosc drogi sposób znieczulenia - lojalnie uprzedzam sad
    • najeeli Re: dentysta dziecięcy 05.10.15, 20:43
      Mam panią doktor od trudnych przypadków w tym mojego syna
      przyjmuje na warszawskiej Ochocie
      nie wiem gdzie mieszkasz nie mam pamięci do ludzisad
      • andziulec Re: dentysta dziecięcy 05.10.15, 22:37
        Nosz cholera w Poznaniu uncertain
        • toffix Re: dentysta dziecięcy 08.10.15, 11:35
          Mam super dentystkę w Poznaniu - może się uda. W każdym razie moją córkę oswoiła. Pani, która mogłaby być babcią naszych dzieciaczków, ma ogromny spokój, gabinet bez wypasu, bez fajerwerków. Idź z nią pogadaj sama, bez dziecka. Ja chodzę do niej do tej szkoły na rogu Alei Niepodległości i Solnej - tam ma swój własny, prywatny gabinet, przyjmuje też w takim bardziej wypasionym, w Luboniu, ale tam jest po prostu przychodnia większa i bez NFZ.
          Pani Elżbieta Harmacka - Dobrzykowska, tel. 501-217-966.
          • andziulec Re: dentysta dziecięcy 08.10.15, 12:16
            Oooo dzięki Ci wielkie smile
      • dziewczyna_bosmana Re: dentysta dziecięcy 08.10.15, 12:16
        Rzuć namiar na maila, czas iść z dziećmi na przegląd.
    • solejrolia Re: dentysta dziecięcy 08.10.15, 14:14
      oczywiście, ze usypiają. jak nie ma wyjścia, to jest anestezjolog i usypia. moja córka w wieku 4lat miała wyleczone 8zębów w ciągu 1,5 godziny, właśnie w znieczuleniu ogólnym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka