kolorko 01.01.15, 12:34 Trio ma u nas, razem z Dooble , drugie miejsce. Bardzo lubię, choć nie mam szans z córka i z mężem Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
per-vers Re: Trio 02.01.15, 14:06 Opisałabyś trochę tę grę? Wygląda na bardzo podobną w zasadach do Dobble? Chyba wyjdzie nam kolejne forum drenujące portfele. Przynajmniej jeden: mój... Odpowiedz Link
kolorko Re: Trio 02.01.15, 14:47 Cechą wspólną z Dobble jest potrzebna w obu grach spostrzegawczość W Trio mamy małą ,kwadratową planszę, o 16 polach ( 4 x 4), na początku ustawiamy na niej pionki ( 8, po 2 w czterech kolorach),w instrukcji pokazany jest sposób rozstawienia, ale my stawiamy jak nam się żywnie podoba Dookoła planszy rozkładamy karty, na każdym boku po 3, reszta czeka na kupce na swoja kolej.Na kartach są różne kombinacje 3 pionków ustawionych na planszy. Przyglądamy się kartom,i zastanawiamy się, jak osiągnąć układ z dowolnej karty przestawiając na planszy 1 pionek ( nie może to być lustrzane odbicie, a dokładnie taki sam układ pionków). Gdy komuś się to uda, woła -trio, i zabiera do siebie kartę z układem, na jej miejsce kładzie kolejna kartę kupki. Nie ma tu kolejności ruchów wśród graczy, kto pierwszy , ten lepszy, to tez podobnie jak w Dobble. Wygrywa ten, kto zbierze najwięcej kart.Może się zdarzyć sytuacja ( nam zdarzyło sie to chyba raz), ze przestawienie jednego pionka nic nie da, jeśli wszyscy sie z tym zgadzaja, to można przesunąć dwa pionki. Mam nadzieję, ze nie namieszałam za bardzo Zanim kupiłam tę grę, widziałam ja kilkakrotnie na półkach, ale jakoś mnie nie zainteresowała, aż kiedyś pojechałam odebrac zakupione gry w Venco, i tam miła pani rozegrała ze mną szybką partyjkę, zachęcającą-dodam Po prezentacji u nas, grę nabyło też kilku znajomych. Trio bywa w marketach i mozna je upolowac w dobrej cenie, widywałam już po 30-35 zł ( zresztą przy okazji nabyłam na prezent). Gra rekomendowana od 7 do 99 lat, mysle, ze poradzi sobie bystry pięciolatek, liczba graczy według pudełka od 1 do 6, my gramy w 2-3-4 osoby, zdarzało się solo. Odpowiedz Link