Dodaj do ulubionych

Jaś i Małgosia odejdą?

29.01.10, 23:18
Kolejny bar z czasów PRL może być zamknięty. – Dług najemcy wynosi ponad 370
tys. zł – twierdzą urzędnicy. A właściciele odpowiadają: To wina dzielnicy. O
sprawiedliwość walczą w sądzie.
www.zw.com.pl/artykul/443092_Jas_i_Malgosia_odejda_.html
Obserwuj wątek
    • alfajet-777 Re: Jaś i Małgosia odejdą? 28.02.10, 07:39
      I bardzo dobrze , wewnątrz był straszliwy smród , wygląd obskurny , ja bym się
      tam bał nawet piwa napić .
      Obecnie jest zamknięte ,a tego chinczyka obok sanepid już dawno powinien zamknąć
    • karolski4n Re: Jaś i Małgosia odejdą? 01.03.10, 10:55
      Jakas sliska sprawa. Moze urzad nawalil, a moze wlasciciele chcieli zakobinowac
      i im nie wyszlo...?

A swoja droga, widzialbym w tym miejscu urokliwa kafejke, a nie bar rodem z PRLu...
      • warszawianka_jedna Re: Jaś i Małgosia odejdą? 01.03.10, 11:45
        ten pawilon nie przedstawia żadnej wartości architektonicznej i powinien być
        zastąpiony nowym budynkiem. Z resztą przeciwległy róg służący za parking też
        powinien być zabudowany.
        • karolski4n Re: Jaś i Małgosia odejdą? 02.03.10, 10:17
          warszawianka_jedna napisała:
          > zastąpiony nowym budynkiem. Z resztą przeciwległy róg służący za parking też
          > powinien być zabudowany.

Zgoda, ale przy i tak niepokojaco niskiej liczbie miejsc parkingowych taka
          likwidacja mialaby tragiczne skutki dla okolicznych ulic. Znajac niestety zycie,
          ktos sie w koncu polasi na ten teren, nie dajac nic w zamian. Coz poradzic...?
          • warszawianka_jedna Re: Jaś i Małgosia odejdą? 02.03.10, 11:58
            karolski4n napisał:
            Coz poradzić...?

Muranów zyskał by dużo miejsc parkingowych gdyby można było zlikwidować stare
            garaże. Większość jest w stanie ruiny, najczęściej służą za dodatkową komórkę na
            stare graty. Ich właściciele to starsze osoby, które nie mają samochodów.
            Ostatnio przechodziłam podwórkami wzdłuż Solidarności i widać było, że
            wykorzystywanych jest może 20% garaży. Gdyby na ich miejscu zrobić miejsca
            parkingowe, skorzystali by wszyscy mieszkańcy.
            Nie wiem jaki jest ich status prawny ale na Muranowie chyba są dzierżawione od
            gminy.

Taką mam koncepcję ;-)
            • carinica011 Re: Jaś i Małgosia odejdą? 03.03.10, 07:53
              co do garaży - nie zgodzę się, wszystkie są wykorzystywane. nie bardzo wiem na
              jakiej podstawie ustaliłaś procent używalności garaży? miejsca prakingowe
              powinny znaleźć się w strefach parkowania na obrzeżach miasta w pobliżu
              metra/kolei/pętli komunikacji miejskiej (ale rozumiem, że pozostanie to na razie
              w sferze marzeń).
              zdradź sekret, jaką liczbę miejsc parkingowych spodziewasz się uzyskać
              likwidując 8 garaży?
              • karolski4n Re: Jaś i Małgosia odejdą? 03.03.10, 08:22
                carinica011 napisała:

> miejsca prakingowe
                > powinny znaleźć się w strefach parkowania na obrzeżach miasta w pobliżu
                > metra/kolei/pętli komunikacji miejskiej (ale rozumiem, że pozostanie to na razi

Bez watpienia bardzo trafne rozwiazanie. ;/ Zwlaszcza dla ludzi mieszkajacych w
                Srodmiesciu.
                • carinica011 Re: Jaś i Małgosia odejdą? 03.03.10, 09:15
                  gdyby na muranowie nie parkował cały sąd, straż miejska i ich petenci, z
                  pewnością znalazłbyś miejsce w pobliżu domu. ja nie raz miałam z tym problem
                  (blok właśnie przy al. sol.)
                  jednak uważam, że likwidacja garaży akurat nic nie zmieni.

co do jasia i małgosi - gdyby ta knajpa miała coś do zaoferowania obroniłaby się
                  sama. jest wiele miejsc, które działają 20-30 lat i mają się świetnie. bycie
                  obskurniakiem z prl juz nie wystarczy.
                  • karolski4n Re: Jaś i Małgosia odejdą? 03.03.10, 09:50
                    carinica011 napisała:

> gdyby na muranowie nie parkował cały sąd, straż miejska i ich petenci, z
                    > pewnością znalazłbyś miejsce w pobliżu domu. ja nie raz miałam z tym problem
                    > (blok właśnie przy al. sol.)

Temat parkowania przerabialismy juz kilka razy. oczywiscie, ze powinny byc
                    parkingi gdzies na dalej od centrum,
                    przy metrze. Oczywiscie, ze powinna byc tu strefa platnego parkowania (badz
                    nawet w calej Warszawie). Ale to nie rozwiaze,
                    badz rozwiaze tylko w malym stopniu problem parkowania w srodmiesciu. Takze...
                    bez demagogii :)
                    • carinica011 Re: Jaś i Małgosia odejdą? 03.03.10, 09:57
                      zupełnie nie chciałam zaczynac tematu parkowania, chciałam tylko zaznaczyć, że
                      zlikwidowanie kilku garaży nic nie zmieni. tyle w tym temacie :)
                  • warszawianka_jedna Re: Jaś i Małgosia odejdą? 03.03.10, 12:09
                    carinica011 napisała:

> gdyby na muranowie nie parkował cały sąd, straż miejska i ich petenci, z
                    pewnością znalazłbyś miejsce w pobliżu domu.

w ciągu dnia chociaż jest jakaś rotacja, spróbuj znaleźć miejsce po 22.
              • warszawianka_jedna jeszcze o garażach 03.03.10, 12:06
                carinica011 napisała:

> co do garaży - nie zgodzę się, wszystkie są wykorzystywane.

owszem ale nie zawsze do parkowania samochodu.

na
                > jakiej podstawie ustaliłaś procent używalności garaży?

teraz wiosną jest to szczególnie łatwe, pod garażami, których nikt nie używa są hałdy śniegu lub śmieci, zardzewiałe kłódki, rozpadające drzwi też świadczą o użytkowniku.
                Poza tym te garaże są obskurne, nie remontowane od lat wyglądają jak slamsy.
                Uważam, że w centrum miasta nie ma miejsca na takie budowle.To marnotrawstwo terenu i przeżytek.
                Jak garaże, to podziemne "miejsca parkingowe" lub naziemne piętrowe a nie indywidualne komórki na samochód i graty.

> zdradź sekret, jaką liczbę miejsc parkingowych spodziewasz się uzyskać likwidując 8 garaży?

co najmniej 12.
                • sibeliuss Re: jeszcze o garażach 03.03.10, 17:36
                  Śmiem twierdzić, że najem garażu jest zatem zbyt tani.
                  • karolski4n Re: jeszcze o garażach 04.03.10, 11:30
                    sibeliuss napisał:

> Śmiem twierdzić, że najem garażu jest zatem zbyt tani.

Spokojnie. Po podniesieniu oplat za uzytkowanie wieczyste, a w przyszlosci po
                    wprowadzeniu podatku kastralnego ;) sytuacja sie unormuje... :)
                    • sibeliuss Re: jeszcze o garażach 04.03.10, 16:18
                      W okolicach Lewartowskiego garaże są traktowane jako schowki na
                      zbędne starocie. Trawa rosnąca latem przed niektórymi dzwiami
                      świadczy, że nie są użytkowane.
                      • konradbryw Re: jeszcze o garażach 04.03.10, 23:50
                        sibeliuss napisał:

> W okolicach Lewartowskiego garaże są traktowane jako schowki na
                        > zbędne starocie.
                        Zresztą są w takim stanie, że strach by było trzymać tam auto...
                        • warszawianka_jedna Re: jeszcze o garażach 05.03.10, 11:45
                          konradbryw napisał:

> sibeliuss napisał:
                          >
                          > > W okolicach Lewartowskiego garaże są traktowane jako schowki na
                          > > zbędne starocie.
                          > Zresztą są w takim stanie, że strach by było trzymać tam auto...

dochodzimy więc do tezy, że zamiast garaży lepsze były by miejsca parkingowe ;-)
                          • konradbryw Re: jeszcze o garażach 07.03.10, 21:48
                            warszawianka_jedna napisała:

> > > W okolicach Lewartowskiego garaże są traktowane jako schowki na
                            > > > zbędne starocie.
                            > > Zresztą są w takim stanie, że strach by było trzymać tam auto...
                            >
                            >
                            > dochodzimy więc do tezy, że zamiast garaży lepsze były by miejsca parkingowe ;-
                            > )

Pewnie tak. Ale i pewnie ich nie będzie, bo miejsce po garażach miasto sprzeda na co innego.

Ja na szczęście w ramach nowej pracy mam garaż na Stawkach, ale dramat, który tu narasta jest przerażający. Brak rozwiązania, a tylko za parę lat będzie gorzej...
                            • warszawianka_jedna Re: jeszcze o garażach 08.03.10, 00:12
                              to może jakaś mała inicjatywa społeczna, 15 tys. podpisów i załatwione ;-)

www.tvnwarszawa.pl/28415,1646578,0,1,warszawa_jest_miastem_spolecznych_egoistow,wiadomosc.html
                              • kret_maurycy Re: jeszcze o garażach 02.04.10, 21:30
                                sory ale to jakies jaja... Miasto jest dla ludzi a nie samochodow. Fajnie jest
                                miec auto - sam mam ale nie jestem fanem budowania parkingow gdzie tylko sie da.
                                Wiecej zieleni ale nie betonu !!!
                                Ok, jesli ktos bylby sie zastanowil, ze warto byloby zbudowac ze dwa pietra
                                wiecej podziemnych garazy przy Stawkach, dla "niemieszkancow", to super. Ale
                                nowe parkingi?! Drzew wiecej! Skwerow! Przez nmuzeum bedzie i tak mniej zieleni.
      • tuskas Re: Jaś i Małgosia odejdą? 01.03.10, 13:07
        Czasem jest tak, że mimo wszystko nie jest łatwo "wyrzucić" lokal z
        zajmowanego miejsca.

Uważam, że najłatwiejszym sposobem na to jest pisanie pism nie do
        Urzędu, ale do Sanepidu, PIHu i tym podobnych.

To samo tyczy "chińczyka" obok, jeśli uważacie, że coś tam nie jest
        tak, jak powinno (nie chodzę tam, więc nie wiem).

"Jaś i Małgosia" wygląda paskudnie, może właśnie zgłoszenie do
        Sanepidu by coś dało?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka