Dodaj do ulubionych

Remont Ogrodu Krasińskich

18.08.11, 21:33
No i już wiadomo co z Ogrodem Krasińskich
warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10130925,Zabytkowy_ogrod_odzyje__ale_za_plotem__WIZUALIZACJE_.html
Pierwszy od pół wieku remont Ogrodu Krasińskich. Asfaltowe alejki zmienią się w żwirowe, ożyje kaskada wodna, powrócą zasłonięte dziś drzewami osie widokowe. Cały teren otoczy parkan, którego jednak nie chcą okoliczni mieszkańcy.
W środę w ratuszu ogłoszono wyniki konkursu na projekt rewaloryzacji Ogrodu Krasińskich. Jury pod przewodnictwem prof. Sławomira Gzella z Politechniki Warszawskiej wybierało z 14 prac.

- Myślę, że Franciszek Szanior byłby z nas zadowolony - stwierdził prof. Gzell, przywołując nazwisko słynnego ogrodnika, który w końcu XIX w. przekształcił dawny barokowy ogród Pałacu Krasińskich w modernistyczny park krajobrazowy.

Pierwszą nagrodę i 50 tys. zł zdobył projekt przygotowany przez dwie warszawskie pracownie: Abies - Architektura Krajobrazu Barbara Kraus-Galińska (Barbara Kraus-Galińska, Joanna Ways, Magdalena Wnęk, Katarzyna Jarosz, Marta Rzępała) i Piotr Hadecki Architekt (Piotr Hadecki, Marta Czarnomska-Siecke).

W centralnej - historycznej - części ogrodu powróci park Szaniora. Pojawią się stylizowane na stare ławki i kosze na śmieci, wróci altana, zaś obecny plac zabaw zmniejszy się do przedwojennych rozmiarów i odzyska kształt trójliścia. Wymieniony zostanie cały system wodny, dzięki czemu znów zaczną działać kaskada, strumyk, fontanny.

Popękany asfalt i krzywe betonowe płyty w alejkach zastąpią nawierzchnie mineralne często stosowane dziś w zabytkowych parkach. Skończy się jazda na rolkach i rowerach? - Będzie specjalnie utwardzona żywicą alejka w południowej części parku - mówiła Katarzyna Jarosz.

Odtworzone zostaną szaniorowskie kwietniki i osie widokowe, pod topór pójdą więc niektóre drzewa. - Odsłonimy widok na Pałac Krasińskich. Usunięte zostaną drzewa chore. O tym, ile, zdecyduje inwentaryzacja. Cennych gatunków nie wytniemy, nawet jeśli zasłaniają widok - zapowiedziała Renata Kaznowska, dyrektor śródmiejskiego Zarządu Terenów Publicznych, inwestora remontu parku.

Zmienią się też dodane do parku po wojnie tereny od strony Długiej i Świętojerskiej. Autorzy podzielili je na fragmenty odpowiadające dawnym ogrodom stojących tu pałaców. W jednym ulokowali nowoczesny plac zabaw, w innym - ogród do kontemplacji, w jeszcze innym - plac wodny, kwietnik i labirynt. Istniejący budynek z tzw. schronem Starzyńskiego w podziemiach chcą zastąpić lekkim szklano-betonowym pawilonem gastronomicznym.

Najwięcej emocji wzbudzi na pewno zaprojektowane ogrodzenie parku. To temu najbardziej sprzeciwiają się okoliczni mieszkańcy. Nie chcą, by ogród był zamykany na noc, bo - jak twierdzą - utrudni to ludziom dostęp do zieleni. - Wiele osób przychodzi tu po godz. 22. To jest naprawdę bezpieczne miejsce - zapewniał nas Grzegorz Łuczniewski, jeden z najbardziej aktywnych mieszkańców, którzy kilka miesięcy temu uczestniczyli w konsultacjach dotyczących parku. Wtedy urzędnicy zrezygnowali z parkanu. Potem zmienili zdanie.

- To była moja decyzja - przyznał wczoraj burmistrz Śródmieścia Wojciech Bartelski. - Ogrodzenie nie oznacza zamknięcia. Odtwarzamy je z powodów historycznych, estetycznych i bezpieczeństwa. Taki parkan odstrasza wandali.

Prace w parku przewidziano na lata 2013-14. W budżecie dzielnicy Śródmieście zarezerwowano 15 mln zł.

Prace konkursowe można oglądać w holu na pierwszym piętrze ratusza przy pl. Bankowym 3/5. W poniedziałek 22 sierpnia o godz. 17 w sali nr 131 odbędzie się dyskusja pokonkursowa.
Obserwuj wątek
    • konradbryw Re: Remont Ogrodu Krasińskich 19.08.11, 12:58
      żenada
    • warszawianka_jedna Re: Remont Ogrodu Krasińskich 19.08.11, 15:56
      jak ogrodzą i zamkną ogród to będzie kolejne miejsce z którego korzystać będą tylko emeryci i matki z dziećmi, a ja bardzo lubię wracać tędy ze Starówki ciemną nocą.
      • konradbryw Re: Remont Ogrodu Krasińskich 19.08.11, 16:32
        warszawianka_jedna napisała:

> jak ogrodzą i zamkną ogród to będzie kolejne miejsce z którego korzystać będą t
        > ylko emeryci i matki z dziećmi, a ja bardzo lubię wracać tędy ze Starówki ciemn
        > ą nocą.

Matki z dziećmi? Po żwirze?
        • mamula_to_ja Re: Remont Ogrodu Krasińskich 19.08.11, 19:46
          Ano właśnie.
          Urocze spacerki po żwirze z wózkami.

Dobrze,że jak widzę, młodsza wyrośnie z wózka do tego czasu...
    • kropkaa Re: Remont Ogrodu Krasińskich 19.08.11, 19:02
      Słowo rewitalizacja znaczy w takich przypadkach po prostu: legalna wycinka.
    • dwa-filary Re: Remont Ogrodu Krasińskich 20.08.11, 19:31
      Ostatnio bywałam w kilku parkach i z moich obserwacji wynika, ze te ogrodzone są czyściejsze, bardziej zadbane. Mnie się pomysł podoba :)
      • konradbryw Re: Remont Ogrodu Krasińskich 21.08.11, 01:25
        dwa-filary napisała:

> Ostatnio bywałam w kilku parkach i z moich obserwacji wynika, ze te ogrodzone
        > są czyściejsze, bardziej zadbane. Mnie się pomysł podoba :)

Obawiam się, że są po prostu po "rewitalizacji", a nie zaniedbane od 50 lat.
        • dwa-filary Re: Remont Ogrodu Krasińskich 21.08.11, 09:50
          No, nie koniecznie, np Park Sowińskiego na Woli kilkanaście lat temu przeszedł odnowę i dalej jest zadbany, czysty.
          • konradbryw Re: Remont Ogrodu Krasińskich 21.08.11, 17:43
            dwa-filary napisała:

> No, nie koniecznie, np Park Sowińskiego na Woli kilkanaście lat temu przeszedł
            > odnowę i dalej jest zadbany, czysty.

Park Sowińskiego nie wygląda lepiej, niż Ogród Krasińskich. Dość ciemny, alejki niekoniecznie równe, żadna rewelacja - mimo ogrodzenia zdecydowanie nie widzę korzyści. Z tym że w parku Sowińskiego jest amfiteatr, który wymaga dodatkowej ochrony. W Krasińskich takich urządzeń nie ma. No i Sowińskiego nie jest na ciągu komunikacyjnym.
    • diaspora13 Re: Remont Ogrodu Krasińskich 21.08.11, 14:01
      A mi się wygładzanie Ogrodu Krasińskich nie podoba... Lubię go takim, jaki jest teraz: ma swój urok. Wcale nie jest zaniedbany, zawsze też czułam się tam bezpiecznie, nawet przechodząc nim w środku nocy.
      Mam też alergię na grodzenie, zwłaszcza przestrzeni publicznej.
      • sibeliuss Re: Remont Ogrodu Krasińskich 22.08.11, 08:07
        Ciekawe czy ktoś się zainteresuje Parkiem Traugutta.
    • warszawianka_jedna Re: Remont Ogrodu Krasińskich 23.08.11, 17:47
      warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,10156771,Ogrod_Krasinskich_bedzie_jak_przed_wojna_.html
      "Uczestniczący w spotkaniu burmistrz Śródmieścia Wojciech Bartelski przyznał, że sam późno biega po parku i nie wyobraża sobie zamykania go na noc."

mam nadzieję, że zdanie burmistrza ma jakieś znaczenie.

"...wycinka drzew będzie prowadzona stopniowo i nie obejmie cennych gatunków. Jacek Dobrowolski zauważył jednak, że na przedstawionym rysunku brak pomnikowych miłorzębów japońskich i cisów.
      - To jest wizja tego, co będzie za 20-30 lat - oświadczyła projektantka."

akurat cisy i miłorzęby są wyjątkowo długowieczne.
      • warszawianka_jedna Re: Remont Ogrodu Krasińskich 23.08.11, 23:46
        www.zw.com.pl/artykul/2,624915_Mieszkancy-o-zmianach-w-Ogrodzie-Krasinskich.html
        itd.
    • warszawianka_jedna ciekawostka 29.08.11, 11:08
      www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,chronil-miasto-przed-turkami-poszukuja-zaginionego-walu,268932.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka