12.02.05, 19:09
Witam mam na imie Karolina mam 28 lat.Od 8 lat mam kamienice nerkowo.Od 6 lat
jest to odlewowa kamienica nerkowa(nerka prawa) ..mam straszne
bole ..wymiotuje.Badanie moczu u mnie jest okropne ..Ob jest tez wysokie bo
25.. przeszlam szereg badan .. dwa razy do roku loduje w szpitalu mam
cewnikowano nerke mam juz dosc bolu a lekarze twierdzo ze jestem mloda i
moge to wszystko zniesc i przepisujo mi Cipronex i Tramal na bol . Rok temu
dowiedzialam sie ze mam kamienice woreczka zolciowego jestem w trakcie
przygotowania do operacjyjnego usuniecia woreczka .Przy kontorlnym badaniu
Usg okazalo sie ze zdrowa nerka (lewa) powiekszyla sie o 2 cm .ma 14 cm
zaczely sie ataki kolki nerkowej .Poszlam do urologa i powiedzial ze nie sie
czym martwic znow dostalam Cipronex ..i odeslal do domu Wiem ze z jedno nerko
mozna zyc i to na pelnych obotach ale bez nerek nie bardzo da sie zyc. Moze
mi ktos powie co mam robic gdzie sie udac ? moze panikuje ale ta zdrowa
nerka (lewa )miala mi sluzyc cale zycie a ona zaczyna zawodzic czy mam powody
do zmartwien ? czy naprawde to nic takiego jesli nerka sie powieksza badania
moczu so okropne ob rowniez sie nie zmienia jest 25 ale posiew jest ujeny i
to cieszy lekarzy kazo mi zyci normlanie i sie nie martwic naprawde nie mam
powodow?pozdrawiam Karolina:(
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Pomocy .. 12.02.05, 19:15
      Współczuję.
      Miewam kolkę nerkową, ale na mnie nie działa Tramal i Cipronex.
      Dostaję zastrzyk (za który płacę, bo nie jest refundowany) i staram się dożyć do
      końca ataku.
      • kajaaa5 Re: Pomocy .. 13.02.05, 11:09
        Witam
        Na mnie tez nie dziala Tramal ani Cipronex . Od lekow powiekszyla mi sie
        śledziona .Nadla lekarze przepisujo mi Tramal ktory nic nie daje oprocz tego ze
        szkodzi mi na śledzione.Rowiez Ci wspolczuje bo to jest ból ktory odbiera
        chceci do zycia (przynajmniej w moim przypadku)pozdrawiam i tzrymaj sie
        cieplutko Karolina
    • mary.austin Re: Pomocy .. 12.02.05, 22:08
      Znam ten ból, borykam się z podobnymi problemami od 13 lat. Nie bedę opisywać
      dolegliwości, bo w zasadzie są takie same jak Twoje. Mimo koszmarnego bólu,
      ciągłych stanów zapalnych i okresowego powiększania się nerki daje się "żyć
      normalnie" (w sensie funkcjonowania organizmu, bo z psyche różnie bywa). Na
      początku panikowałam, byłam pewna obaw o los swoich nerek. Czas pokazał, że
      były przesadzone. Czy robiłaś badanie na parathormon?
      • kajaaa5 Re: Pomocy .. 13.02.05, 11:17
        Witam
        Nie nie robilam tego badania .Moj lekarz nie zalecil go i wlasnie w tym
        wszystkim to mnie zlosci ze zlecajo mi kontorlne badania moczu ..krwi oraz
        tego nieszczesnego posiewu.Dzieki za odpowiedz podnioslas mnie troche na
        duchu .Pewnie ze bardzo panikuje ale mam dwoje malych dzieci od tak dawna bolo
        mnie nerki i jestem chora .Lekarze odsylajo mnie od jednego profesora do
        drugiego a Oni rozkladajo rece i kazdy mowi co innego .nikt nie potrafi mi dac
        konkretnej odpowiedzi dlaczego tak sie dzieje i jakie jest ryzyko mojej
        choroby .Znow czekam na wynik posiewu jesli wyjdzie dodtani to z miejsca ide
        na usuniecie nerki a jesli nie to kolejna wizyta u nefrologa i kolejne
        poszukiwania ktore zawsze konczo sie tak samo ciogle slysze ze jestem mloda
        ze organizm mam silny i da sie z to chorobo zyc .Pewnie majo racje ale Ja juz
        nie chce tak zyc od ataku do ataku ciogle puchne wyglodam jak balon ..ciogle
        mnie nerka boli teraz jeszcze woreczek szaleje i śledziona tez daje znac o
        sobie .Jesli mozesz napisz mi co to jest za badanie i na czym ono
        polega .Prozmawiam o nim z moim lekarzem moze mi je zleci dziekuje bardzo
        pozdrawiam Karolina
        • mary.austin Re: Pomocy .. 13.02.05, 22:32
          Mój lekarz zapewnił mnie, że kamica "pod kontrolą", choć bardzo bolesna, sama w
          sobie nie jest duzym zagrożeniem, należy pilnować, by nie doszło do
          wodonercza. Uspokoił mnie, dbam, pilnuje i żyję. Łykam piguły, regularnie robię
          badania i pozbywam się kolejnych kamieni.
          Chyba niezupełnie zrozumiałam Twój post, dlatego proszę, napisz więcej o
          diagnozie lekarzy, to dla mnie ważna informacja. Naprawdę grozi Ci usunięcie
          nerki? Wynik posiewu będzie decydujący?

Parathormon jest hormonem wydzielanym przez gruczoły przytarczyczne, odpowiada
          za gospodarkę wapniowo-fosforanową organizmu. W skrócie- nadmiar tego hormonu
          powoduje powstawanie kamieni w rozmaitych narządach wewnetrznych. Niestety,
          lekarzy dopiero niedawno olśniło, by zrobić mi dodatkowe badania które mogłyby
          ustalić przyczynę moich kłopotów. Testy tarczycowe przyniosły odpowiedż.
          Nefrologa wsparł w leczeniu mnie endokrynolog, efekty nie są znakomite, ale
          czuję się lepiej i kamieni jest jakby mniej... :)
          Mam nadzieję, że Twoje przytarczyce funkcjonują doskonale, ale sprawdzić nie
          zaszkodzi, zapytaj lekarza o sens przeprowadzenia takiego badania w Twoim
          przypadku.
          Trzymam kciuki, żeby Twoje wyniki były były jak najlepsze, daj znać o
          tym "nieszczęsnym posiewie". Pozdrawiam- Mary

P.S. Jak będziesz miała czas i siłę napisz proszę, czy masz jakiś wypróbowany
          sposób na szybkie pozbywanie się kamieni (nerkowych)
    • snajper55 Re: Pomocy .. 13.02.05, 00:41
      A czym Ty się martwisz ??? Ludzie żyją bez nerek, a wszak Twoja pracuje. Więc w
      czym rzecz ?

S.
      • kajaaa5 Re: Pomocy .. 13.02.05, 11:18
        Dzieki.. dodales(las) mi otuchy.Zyjo tylko ile i jak ?? pozdrawim Karolina
        • snajper55 Re: Pomocy .. 13.02.05, 23:11
          kajaaa5 napisała:

> Dzieki.. dodales(las) mi otuchy.Zyjo tylko ile i jak ?? pozdrawim Karolina

Dodałem. :) Żyją dość długo. Jak ? Nie najgorzej. Mogą pracować, mieć dzieci,
          wychowywać je, chodzić do kina czy teatru, czytać książki. Nie wymagają opieki
          innych ludzi. Nie mogą (poza wyjątkami) wyjeżdżać za granicę, pić i jeść bez
          ograniczeń no i nie mogą nikogo olać. ;))

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka