Dodaj do ulubionych

a jednak:(( zespól po CHOLECYSTECTOMII

13.02.06, 13:34
nie jest dobrze a miało być ok...2 lata temu wycięto mi woreczek, mam średnio
do 2 mies ataki zatrucia zólciowego plus stałe uczucie mdłosci i czesty ból
głowy. w zeszłym tyg gastroskopia - i fatalny wynik: mnóstwo zółci, rozległe
plamy zapalne, poj inkrustracje, przekrwienie w antrum - jednym słowem
100racy gorzej niz przed zabiegiem
czyli organizm kompletnie sobie nie radzi z zólcią, która jest bez przerwy
produkowana i zarzucana do załoak - a potem wiadomo
czyli leki, DIETA i generalnie do końca zycia kalectwo trawienne
jestem załamana
czy ktoś ma taki problem, jak sobie radzi, może zióła? nie mogę pododzic się
zm ysla, że jestem cięzko chora, zawsze uważałam siebie za okaz zdrowia....
Obserwuj wątek
    • calineczka79 Re: a jednak:(( zespól po CHOLECYSTECTOMII 14.02.06, 09:57
      jak dla mnie to jakaś ściema - idź jeszcze do jakiegoś innego dr
      jak to organizm nie radzi sobie z żółcią? może po prostu jesteś niedoleczona?
      może należy zrobić rtg dróg żółciowych i sprawdzić czy tam nie ma jakiejś
      przeszkody...
      w takiej sytuacji zawsze można przez jakiś czas żółć odprowadzać na zewnątrz
      • agamonia Re: a jednak:(( zespól po CHOLECYSTECTOMII 14.02.06, 11:33
        żadna ściema, tak po prostu może się zdarzyc po zabiegu, trzeba to wziac pod
        uwage - żółc jest produktowana, nie ma magazynu pt. worezek zółciowy i związku
        z tym zalega w żoładku, który nie trawi tego i albo wyrzuca - w postaci
        wymiotów i innych objawów ztrucia zółciowego, albo częsciowo usuwa wraz z
        przetrawionym pokarmem
        po prostu nie u każdego stabilizuje się sytuacja z właściwą produkcją żółci po
        usubnięciu woreczka:(( ryzyko tej choroby
        • calineczka79 Re: a jednak:(( zespól po CHOLECYSTECTOMII 14.02.06, 22:21
          "zwężające zapalenie brodawki Vatera " - o widzisz stonóżko pomogłaś tym
          własnie mnie straszyli :-) tylko nie mogłam zapamiętać nazwy a teraz wiem i
          moge poczytać z czym to się je i czy to jest u mnie możliwe :-)

agamonia - to nie do końca tak jak piszesz - żółć u każdego z nas jest
          produkowana ciągle i nie zmniejsza się ta produkcja z powodu usunięcia
          pęcherzyka. problemem może być trawienie przy nieregularnych posiłkach bo nie
          ma magazynu i w razie niespodziewanego posiłku nie ma zwiększonego wyrzutu
          żółci, ona sobie po prostu spływa ciągle. organizm jednak jest na tyle mądry że
          jeśli jemy regularnie przyzwyczaja się do pory posiłków i wtedy produkuje
          więcej żółci (tak jakby przewidując że będzie zaraz potrzebna). a to o czym ty
          piszesz to nie jest normalna sytuacja to powinno być dobrze zdiagnozowane i
          leczone!!!
    • stonogga Re: a jednak:(( zespól po CHOLECYSTECTOMII 14.02.06, 14:14
      Cześc
      Mysle ze powinnas poszukac dobrego specjalisty.Nie załamuj sie, to
      podstawa.Myśle ze sytuacja Twoja jest odwracalna, moze jakis bład popełniono, i
      dobry specjalista mógłby pomóc.Nie chce Cie pocieszac, ale ja prawdopodobnie
      zostałam zarazona żółtaczka typu C przy zabiegu.Tez swego czasu miałam doła i
      załowałam ze poddałam sie zabiegowi.Nie wolno sie poddawac! Sa o wiele gorsze
      choroby na które ani ja, ani zapewne ty nie zamieniłybysmy sie. Wiesz ze
      trzymanie kamieni, moze powodowac wodniaka albo ropniaka ,albo jeszcze gorsze
      powikłania.Dobrze ze usunelas woreczek.
      Troszke poszperałam w necie, moze to naprowadzi lekarza jak mu podpowiesz?

"Zespół po cholecystectomii -bywa, że po operacji usunięcia pęcherzyka
      żółciowego pojawiają się ponownie dolegliwości bólowe przypominające kolkę
      żółciową. Czasami dolegliwościom tym towarzyszy przejściowy wzrost bilirubiny,
      enzymów wątrobowych oraz wzrost aktywności amylazy i lipazy. Uważa się, że
      przyczyną tych dolegliwości może być zwężające zapalenie brodawki Vatera lub
      też pozostawienie długiego kikuta przewodu pęcherzykowego. Nie można również
      wykluczyć czynnościowego charakteru lżejszych postaci tego zespołu. "
      Pozdrawiam i głowa do góry.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka