Dodaj do ulubionych

Postaci Polskiej ezoteryki

29.11.09, 01:00
piszę tu, bo na forum Ezoteryka i bioterapia temat się za bardzo nie przyjąl:
Postaci
Polskiej ezoteryki

moze wyjaśnię dlaczego pytam - otóz chodzę na taki kurs na UW Tradycje
ezoteryczne w kulturze; prowadząca jest bardzo liberalna i otwarta na
propozycje - mozemy wyglaszać referaty (ja np. zrobię prezentację o moich
ulubionych - Wedrówce dusz Newtona i byc moze Rozmowach z Bogiem Walscha) i
zapraszać gości; jest już zaproszony Jerzy Prokopiuk; kurs stwarza świetne
warunki poznania interesujących osób, kogo warto zaprosić?

smile
Obserwuj wątek
    • srilankowiec Re: Postaci Polskiej ezoteryki 29.11.09, 06:08
      Aleksandra Posackiego smile
      • motyyvvacja Re: Postaci Polskiej ezoteryki 29.11.09, 10:15
        Marie Konopnicka smile
      • kamila.wil Re: Postaci Polskiej ezoteryki 29.11.09, 20:07
        srilankowiec napisał:

> Aleksandra Posackiego smile

jak najbardziej, dzieki smile
        • srilankowiec Re: Postaci Polskiej ezoteryki 30.11.09, 18:00
          Zaprosisz go ?
          Zobaczymy na ile liberalna jest pani prowadzaca smile
          • kamila.wil Re: Postaci Polskiej ezoteryki 30.11.09, 20:19
            ja tylko mogę zaproponować smile z drugiej strony zaczynam wątpić czy w ogóle
            potrzebny jest na zajęciach alternatywny punkt widzenia (chociaż dziś się
            dowiedzielismy, ze zaproszony będzie jakiś fizyk reprezentujący naukę), bo duża
            część grupy reaguje śmiechem lub conajmniej uśmieszkiem na różne treści wink
            prowadząca, jak na wykladowcę uniwersytetu przystalo, stara się dystansować i
            nie wyrazac opinii smile
            • srilankowiec Re: Postaci Polskiej ezoteryki 30.11.09, 20:42
              kamila.wil napisała:

> ja tylko mogę zaproponować smile

Ale najpierw ksiedzu czy pani prowadzacej ?

z drugiej strony zaczynam wątpić czy w ogóle
              > potrzebny jest na zajęciach alternatywny punkt widzenia
              ), bo duża
              > część grupy reaguje śmiechem lub conajmniej uśmieszkiem na różne
              treści wink

A niech reauguje , co to komu zaszkodzi ? Zreszta czy tak bedzie
              przekonac sie mozna w praniu .

• kamila.wil Re: Postaci Polskiej ezoteryki 30.11.09, 22:03
                być może wolno myślę i nie lapię, ale co ma ksiądz do omawianej sytuacji? wink

> A niech reauguje , co to komu zaszkodzi ? Zreszta czy tak bedzie
                > przekonac sie mozna w praniu .

znowu nie lapię - w praniu znaczy kiedy?

dla porządku kopiuję jeszcze opis przedmiotu, zeby bylo jasne o czym mowa:
                1. Fascynacja "zjawami" w drugiej połowie XIX wieku. Seanse spirytystyczne,
                media i naukowe badania zjawisk przez nie wywoływanych. Ruch spirytystyczny i
                szerzone przez niego idee. Wpływ na literaturę i sztukę. Współczesna kontynuacja
                spirytyzmu - channeling;
                2. Helena Bławatska i Towarzystwo Teozoficzne. Doktryna teozoficzna jako pomost
                pomiędzy ideami filozoficznymi i religijnymi Wschodu a kulturą Zachodu. Miejsce
                człowieka we wszechświecie i sens jego istnienia. Wpływ teozofii na współczesną
                duchowość;
                3. Rudolf Steiner i Towarzystwo Antropozoficzne. Źródła antropozofii i jej
                podstawowe założenia. Świat jako arena walki pomiędzy przeciwnymi, a zarazem
                współpracującymi siłami zarządzanymi "policentrycznie". Myśl a rzeczywistość.
                Imaginacja - inspiracja - intuicja. Antropozofia jako "gnoza stosowana" i jej
                wpływ na kulturę;
                4. Magia ceremonialna - Hermetyczny Zakon Złotego Brzasku. Teoria "ludzkiej
                woli". Doktryna "wyobraźni magicznej". Struktura wtajemniczenia. Wpływ
                Hermetycznego Zakonu Złotego Brzasku na kulturę ezoteryczną przełomu wieków.
                5. Aleister Crowley i jego "magija". Posłannictwo człowieka. Wola prawdziwa i
                świadoma. Miłość jako warunek zjednoczenia z naturą. Struktura rzeczywistości a
                kabalistyczne drzewo sefirot. Crowleyowska synteza magii i nauki. Crowleyowskie
                inspiracje we współczesnej kulturze;
                6. Wicca - odnowienie kultu przyrody i płodności. Gardner i Księga Cieni.
                Podstawowe założenia ruchu. Rok liturgiczny i rytuały wicca;
                7. Satanizm we współczesnej kulturze. Definicja zła. Istota "chrześcijańskiego
                jarzma". Zjawisko "paniki satanistycznej";
                8. Spuścizna Carlosa Castanedy. Materia i energia. Obraz pozamaterialnego
                świata. "Punkt przyłączenia". Pojęcie czasu i przestrzeni.
                9. Magia kahunów. Trzy stopnie świadomości. Prawa energetyczne. Moc myśli. Huna
                a sposób życia;
                10. New Age jako rewaloryzacja tradycji ezoterycznych. Astrologia, tarot,
                kabała, magia, praktyki neoszamańskie i neopogańskie we współczesnej kulturze.

a czy czasem nie jest to zdrowy objaw ironizować, niedowierzać, śmiać się z
                wiary w możliwość kontkatu z duchami, z ludzi, którzy twierdzili, ze podróżowali
                w czasie, z niespelnionych przepowiedni jasnowidzów, mocy myśli i tych
                wszystkich innych rzeczy z punktów 1-10 i nie tylko? Posacki bylby zadowolony wink

za tydzien prezentuję M. Newtona; myślę, ze dobry wybór, bo książki są dość
                fantastyczne, a więc powinno być rozrywkowo winksmile

rozumiem, ze to na tyle, jeżeli chodzi o znane "ezoteryczne" osobistości?
                Szkoda, ze nie udalo się na dziś zaprosić jakiejś wróżki, Andrzejki są w koncu wink
                • srilankowiec Re: Postaci Polskiej ezoteryki 30.11.09, 22:40
                  kamila.wil napisała:

> być może wolno myślę i nie lapię, ale co ma ksiądz do omawianej
                  sytuacji? wink

Aleksander Posacki to ksiadz .

> > A niech reauguje , co to komu zaszkodzi ? Zreszta czy tak bedzie
                  > > przekonac sie mozna w praniu .
                  >
                  > znowu nie lapię - w praniu znaczy kiedy?

W praniu , a wiec w czasie lub po wystapieniu , mozna bedzie sie
                  przekonac o tym .O reakcjach .
                  • kamila.wil Re: Postaci Polskiej ezoteryki 30.11.09, 22:59
                    > Aleksander Posacki to ksiadz .

ah, no tak ;P

> W praniu , a wiec w czasie lub po wystapieniu , mozna bedzie sie
                    > przekonac o tym .O reakcjach .

aha.. czyli jeżeli dobrze Ciebie rozumiem to po wystąpieniu Posackiego grupa
                    przestalaby się smiać, a raczej zaczela bać?
                    • srilankowiec Re: Postaci Polskiej ezoteryki 30.11.09, 23:13
                      Nie , po prostu nie uwazam zeby warto bylo sie przejmowac czy beda
                      smiechy czy nie beda .A o reakcji i tak przekonamy sie dopiero w
                      praniu .Poza tym - jesli mozliwe sa pytania - moglaby sie z tego
                      wywiazac interesujaca rozmowa .
                      • srilankowiec Re: Postaci Polskiej ezoteryki 01.12.09, 20:03
                        I co , zaprosisz o.Posackiego ?
                        • kamila.wil Re: Postaci Polskiej ezoteryki 01.12.09, 21:04
                          Posacki to ostatnia osoba na liście, którą moglabym zaproponować prowadzącej; w
                          pierwszej kolejności myślę o innych, ale z drugiej strony wydaje mi się, ze moze
                          ich po prostu szkoda na te zajęcia; muszę pomyśleć smile
                          • srilankowiec Re: Postaci Polskiej ezoteryki 01.12.09, 21:17
                            kamila.wil napisała:

> Posacki to ostatnia osoba na liście, którą moglabym zaproponować
                            prowadzącej;

Dlaczego ? Przeciez wczesniej pisalas ,ze jak najbardziej .
                            • kamila.wil Re: Postaci Polskiej ezoteryki 02.12.09, 12:18
                              jak najbardziej, ale nie na pierwszym miejscu - a lista jet krótka, to nie byla
                              metafora wink
                              • srilankowiec Re: Postaci Polskiej ezoteryki 02.12.09, 18:12
                                Jeczcze Robert Tekieli przyszedl mi do glowy .
                • agnitunn Re: Postaci Polskiej ezoteryki 01.12.09, 08:00
                  Widząc ten spis, to tak nieśmiało zapytam: Czy przedstawicie prawdziwą rolę tych poszczególnych ludzi? Czy przedstawicie Ich życiorysy tak jak naprawdę "przebiegały"
                  Czy tylko nakreślicie, że ot takie doktryny i osoby istniały?

Bo jeśli będzie to książkowe zgodnie z "jedynie słuszną" interpretacją prowadzone to można te wykłady o kant d* rozbić. Chyba, że prowadzący mają za zadanie zachęcać do poszczególnych idei - to nazywa się to wówczas sekciarstwo smile

Ps.
                  Zaproście mnie lub Ufzesa - przyjdziemy z materiałami i pokażemy Wam co łączy te idee haha smile

Agnitum
                  • kamila.wil Re: Postaci Polskiej ezoteryki 01.12.09, 11:20
                    to jest kurs roczny, więc te wszystkie rzeczy rozciągnięte są bardzo w czasie;
                    nie wszystko koniecznie idzie też zgodnie z planem, więc jak na razie mogę się
                    glównie odnieść do cząstki

haha "prawdziwa rola" ... na tym kursie interpretacje, opinie, a tym bardziej
                    zachęcanie jest maksymalnie zminimalizowane od strony prowadzącej, ze tak
                    ujmę;celem kursu jest wlasnie nakreślenie ze ot takie doktryny i osoby sobie
                    istnialy i jaki to mialo wplyw na kulturę
                    ; oceny i interpretacje zostawia
                    glównie studentom;

to zdecydowanie nie jest kurs oceny prawdziwości czy wiarygodności poglądów tych
                    ludzi czy idei, czy dociekanie co się za tym kryje

i jest jedna prowadząca; gości na razie nie bylo

zamknijmy proszę temat, nie ma o czym dyskutować smile
                    • agnitunn Re: Postaci Polskiej ezoteryki 01.12.09, 11:44
                      Przedstawianie doktryn przykładowo Blawatskiej to jest typowa interpretacja.
                      Przecież nie będzie nikt cytował dosłownie tych teorii - to jest logiczne.
                      Tematyka ta jest za trudna na umysły obecnych studentów. Wątpię smile czy większość
                      coś z tego cokolwiek zrozumie.

A przedstawianie teorii dostępnych wszystkim zainteresowanym, bez dyskusji mija
                      się z celem.
                      Powiem Ci więcej. Bez odpowiedniego "wtajemniczenia" nikt z Was, nawet z
                      Prowadzącą nie przedstawii sedna teorii Madame. Mamy tu osobę na forum, które
                      takie "wtajemniczenie" posiada (albo posiadała) Nie mówię o sobie rzecz jasna wink

Agnitum
                      • motyyvvacja Re: Postaci Polskiej ezoteryki 01.12.09, 13:07

Agnitum,ja znam kilkanascie tajemnic,za kazda 100weczke,co ty na to?
                      • ufzes Agnitum 01.12.09, 13:15
                        Agnitum odbierz maila 8-)

A w temacie; Jeśli chcą to niech robią 8-) Nam nic do tego.
                        Może po prostu chcą sobie tylko pogadać smile))
                        Chyba nie sądzisz że celem tych wykładów jest zrozumienie smile
                        Trzeba mieć porządne "wykształcenie" magiczne aby dotrzeć do sedna M.Blavatsky, kilkanaście lat tylko na "dzieła" tej Pani 8-)
                        Agnitum i tak większość tych ludzi nie ma żadnych poglądów na świat i żyje według zapożyczonych idei, może kolejne również będą równie dobrym mucholepem

Motywacjo Twoje tajemnice zna każdy smile)

Ufżesz wink
                        • szizumami Re: Agnitum 01.12.09, 17:50
                          wiecie co panowie\
                          zrobiliscie sie tak bardzo |"wiedzący|"
                          \że az nieprzyjemnie was słuchać
                          sarkastyczne-ironiczne wypowiedzi--a Z TEMATU OOBIECANEGO NIC\
                          a ileż to latek wstecz nie mieliście takiej pewności co do "be"
                          pewnych teorii czy osób-hę?

\zdaje sie że tak niedawno tez byliście w przedszkolu
                          \a przynajmniej agnitum--i co|?
                          \teraz można pośmiać sie z |"bładzenia|" tych co są na drodze za
                          wami\

\shame
                          • motyyvvacja Re: Agnitum 01.12.09, 18:58

Ikasmile pod kazdym sarkazmem czy ironia kryje sie agresjasmile -
                            Udowodniono!,a wiec hmm troche Ci panowie sa nerwowi,poprawnia nazwa
                            (acting in)tongue_out.Ja bym ich wyslala na kurs odreagowaniasmileCool it babysmile
                            A co do moich tajemnic-wyjaw jedna jesli ja znasz?Ufzeszkosmile
                            W pokera gralam juz w piaskownicysmile
                            • agnitunn Re: Agnitum 01.12.09, 20:48
                              Motywacjo: ja nie mówię, żebym Cię wysłał na kurs ortografii... więc się nie czepiaj wink

smile
                              Agnitum
                              • motyyvvacja Re: Agnitum 01.12.09, 21:23
                                Jestem dysortografem-artystka z piekna delikatna dusza.Jesli TY
                                jestes tak przylepiony to swiata materialnego i jego ortografi
                                to..To przykro mi,rozumie Cie.
                                Prosze uszanowac moj brak ortografi,to nie brak szacunku do jezyka,a
                                staram sie uchwycic energie w chwili tworzenia moich postowsmile
                                Nie zwracam uwagi na bledy a na przekaz duchowy.
                                smile
                                Anioleczku
                                • agnitunn Re: Agnitum 01.12.09, 21:59
                                  To mnie piękna Duszyczko nie wysyłaj na inny kurs smile
                                  To przecież niezbyt dobry przekaz duchowy smile

Agnitum
                                  • motyyvvacja Re: Agnitum 01.12.09, 23:08
                                    To nie ja,to jaszczurka.smile
                          • agnitunn Re: Agnitum 01.12.09, 20:44
                            szizumami przyznaję się, czasami jestem sarkastyczny smile
                            A temat obiecany będzie jak tłumaczeń przybędzie smile ot taki rym smile

Nie śmieję się z dróg. Prowadzę tylko dyskusję co do zasadności wykładów na temat np. "nauki tajemnej" Blavatsky, kiedy ta ostatnia nad tymi ideami pracowała (poznaniem znaczenia) spędziła kilkanaście lat.
                            Czy poznałaś tę pozycje?
                            Świetnym treningiem dla osób pragnących zaznajomić się z tematem jest Khulowe The externalization of the hierarchy
                            www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/externalisation/contents.html
                            Zrozumienie tego kontekstu pozwala pojąć prawdziwe cele nauk ludzi pokroju Blavatsky czy Teozofów.
                            Wyznaję teorię, że pokazywanie takich tematów bez większego zrozumienia jest błędem, albowiem nie jest to pokaz slajdów podróżniczych, gdzie prawie wszystko wydaje się przejrzyste i oczywiste smile

Na pewno uważam siebie za bardziej "wiedzącego" niż kiedyś, ale nigdy dość smile

Agnitum smile
                      • kamila.wil Re: Postaci Polskiej ezoteryki 01.12.09, 15:03
                        a kto tu mówi o zrozumieniu? - ufzes ma rację; z resztą reakcje większości grupy
                        mówią same za siebie; to tylko uniwersytecki kurs, na którym znaleźli się w
                        wiekszosci przypadkowi studenci, być może z kilkoma, którzy się tym interesują
                        glębiej

ja szczerze mówiąc zapisalaam się na kurs oczekując czegoś na wyższym poziomie,
                        ale trudno; i tak dobrze, ze coś takiego w ogóle się znalazlo; dzięki temu mam
                        możliwość zaprezentowania rzeczy, które na innych kursach by nie przeszly smile
                        • agnitunn Re: Postaci Polskiej ezoteryki 01.12.09, 20:45
                          Kamila smile Okej podzielam pogląd ufzesa. Przepraszam smile
                          Myślałem, że chodzi o zrozumienie...

Tym bardziej, że wątek rozpoczęłaś Ty i tak sobie wziąłem do siebie, że przecież
                          piszesz pracę magisterską na temat NA smile

Agnitum smile
        • amethystray Re: Postaci Polskiej ezoteryki 11.12.09, 11:26
          Posackiego?
          Toz on wszedzie widzi szatany i sekty, jego wiarygodnosc wynosi -666 tongue_out
    • agnitunn Re: Postaci Polskiej ezoteryki 29.11.09, 15:43
      George Busha - w temacie Bohemian opowie Wam ciekawostki na temat kultu Owl.
      Idealnie pasuje do Walscha, mogliby się nawzajem wymieniać uwagami - co by
      dodało kolorytu wykładowi - obaj jak najbardziej są siebie warci nawzajem.

Agnitum
    • ufzes Re: Postaci Polskiej ezoteryki 01.12.09, 13:18
      A to że UW firmuje takie bzdurne "kursy" to "mózg staje". Nie mają już na co wydawać pieniędzy? Jeszcze do tego kursu tarota i zjazdu czarownic na miotłach brakuje smile.

Ufżesz wink
      • iwona.ana1 Re: Postaci Polskiej ezoteryki 16.12.09, 10:23
        dla mnie najważniejszymi postaciami są: Bogusia Andrzejewska, Bogdan Filipkowski
        i Krystyna Włodarczyk-Królicka, która jest moja Mistrzynią Reiki
        raczej wybieram intuicyjnie osoby smile nigdy mnie to nie zawodzi no i staram się
        od każdej takiej postaci brać to co dla mnie i iść dalej smile
    • rx55 Przedstawicieli Lectorium Rosicrucianum 12.02.10, 13:17
      więcej na www.rozokrzyz.pl
      • kamila.wil Re: Przedstawicieli Lectorium Rosicrucianum 17.02.10, 18:13
        rx55 napisał:

> więcej na www.rozokrzyz.pl

Tak się sklada, ze przedstawicieli Zlotego Różokrzyża gościlimsy dzisiaj na jeszcze innych zajęciach, na które chodzę (Nowe Ruchy Religijne; do tej pory chyba najbardziej zaintrygowali studentów przedstawiciele Ruchu Raelianskiego ;P)

Bylam zaskoczona w jak dużym stopniu to co (re)prezentują pokrywa się z tym co ja uwazam jest istotą tego jak jest wink

zdaje się, ze Jerzy Prokopiuk ma coś z nimi wspólnego; choć on to raczej przedstawial sie na zajeciach (juz go gościlismy) jako antropozof, moze dlatego, ze zajęcia mialy być poświęcone antropozofii wink
        • rx55 Re: Przedstawicieli Lectorium Rosicrucianum 17.03.10, 16:57
          kamila.wil napisała:

> zdaje się, ze Jerzy Prokopiuk ma coś z nimi wspólnego;

O to czy Pan Jerzy Prokopiuk ma coś wspólnego z Lectorium Rosicrucianum
          należałoby zapytać samego Pana Prokopiuka. Z pewnością cecha wspólną jest
          zamiłowanie do gnozy smile)
    • ivellios1988 Re: Postaci Polskiej ezoteryki 18.10.15, 21:38
      W nawiązaniu do tematu, chciałbym zaprosić Państwa do wysłuchania genialnego wywiadu z Przemysławem Nowakowskim, autorem książki "Ponadwymiarowi" poświęconej wybranym 33 niezwykłym postaciom związanym z ezoteryką: www.paranormalium.pl/1535,sluchaj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka