Dodaj do ulubionych

Samorealizacja

18.03.07, 13:40
Co kryje sie pod pojeciem samorealizacji? Kto to jest osoba zrealizowana
duchowo? Czym sie charakteryzuje? Co nastepuje w zyciu osoby, ktora osiagnela
samorealizacje? Co dalej? Czy znacie wiele osob, o kltorych mozna powiedziec,
ze osiagneli samorealizacje? Czy takich osob jest wiele? Ja nikogo takiego
chyba nie znam.
Interesuje sie zagadnieniami omawianymi na tym forum i pewnie jak kazdy z Was
daze do osiagniecia samorealizacji. Po to sie rozwijamy duchowo. Ale zadalam
sobie ostatnio pytanie, na czym polega "zrealizowanie" siebie i mam trudnosci
ze zdefiniowaniem tego pojecia.
Obserwuj wątek
    • 7zahir Re: Samorealizacja 18.03.07, 18:36
      erzulie27 napisała:

> Co kryje sie pod pojeciem samorealizacji? Kto to jest osoba zrealizowana
      > duchowo? Czym sie charakteryzuje? Co nastepuje w zyciu osoby, ktora osiagnela
      > samorealizacje? Co dalej? Czy znacie wiele osob, o kltorych mozna powiedziec,
      > ze osiagneli samorealizacje? Czy takich osob jest wiele? Ja nikogo takiego
      > chyba nie znam.
      > Interesuje sie zagadnieniami omawianymi na tym forum i pewnie jak kazdy z Was
      > daze do osiagniecia samorealizacji. Po to sie rozwijamy duchowo. Ale zadalam
      > sobie ostatnio pytanie, na czym polega "zrealizowanie" siebie i mam trudnosci
      > ze zdefiniowaniem tego pojecia.

Dla mnie samorealizacja to zycie w zgodzie z sama sobą.
      • eevvaa Re: Samorealizacja 18.03.07, 19:14

--Praca nad sobą. Świadome życie, a nie we śnie < tzn zaprogramowane przez innych>.

Uśmiech wędruje daleko...

ewa
    • sibeliuss Re: Samorealizacja 08.04.07, 00:43
      Wymaga to dużo samozaparcia, ale pomaga.
    • mskaiq Re: Samorealizacja 08.04.07, 08:23
      Zrob sobie liste rzeczy ktore chcialbys zmienic w Sobie, ktore Ci przeszkadzaja.
      Na przyklad:
      Jestem zazdrosny, to jest strach, pokonam to
      Krytykuje siebie i innych, zmienie to
      Kiedy zrealizujesz to co chcialbys zmienic w Sobie wtedy sam realizujesz siebie.
      Serdeczne pozdrowienia.
      • taischa Re: Samorealizacja 08.04.07, 14:57
        pewnych swoich cech osobowoswciowych nie mozna zmienic, po prostu jest sie
        takim jakim jest tzw. genotyp osobowosciowy, nic nie musze pokonywac, nie musze
        walczyc z soba , naprawde to nie ma sensu, nalezy siebie zaakceptowac. Ale jak
        bedziemy na sciezce rozwoju, to po pewnym czasie bedziemy stabilniejsi i te
        cechy ,ktore mamy nadal beda ale juz nie beda tak dominujace,nie beda rzadzic
        naszym zachowaniem,przycupna sobie cichutko pod sciana,a my nauczymy sie
        wykorzystywac je nawet na swej drodze wink))). Pewien psycholog po 20 latach
        pracy spotkal sie z kolegami z roku i stwierdzil ,ze wszyscy nadal maja te same
        problemy jakie mieli wczesniej ,przez te lata nie zmienilo to sie, wiec nie
        walczymy, nie wypieramy ,a akceptujemy i kroczymy dalej do przodu, te cechy nas
        nie zatrzymuja gdyz nie dajemy im zbytniej swej uwagi gdyz wiemy ,ze one sa i
        czekaja na nasza slabosc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka