Hejkum wszystkim
Od czego by tu zacząć? Uhhmmm ; Wyjeżdzam(y) po raz nty do Indii szlakami pewnych zapisków. Będę koncentrował się na materiałach, które posiadam część od Agnitum zresztą 8-) ;;
Cel wyprawy to rozpoznanie i zweryfikowanie (rozszerzonych) wielu starych źródeł dotyczących religii hinduistycznej i buddyzmu. Wyprawa będzie miała częściowo kierunek północne Indie a później kawałeczek Tybetu.
Owszem Sitchin conieco już nakreślił w temacie (pochodzenie uwielbienia bogów-gadów w czasach sumeryjskich i propagacja tej kultury religii na hinduizm i buddyzm (oczywiście w czasie późniejszym albowiem w czasach sumeryjskich te religie ani nurty nie istniały) ale mam swoje dodatkowe źródła od zaprzyjaźnionych ludzi z Indii i wydaje mi się że wiem czego i gdzie szukać.
Wyprawa będzie miała za cel nie tylko poszukiwanie przeróżnych źródeł piśmiennych jak i ustnych ale także obserwacja obrzędów bo to właśnie w nich można wprawnym okiem dopatrzyć się liczne przykłady czczenia bogów-gadów. Nie będziemy analizować czy hinduizm i buddyzm są ok. czy ble, interesują nas tylko pochodzenie i koneksje. Reszta wniosków to już prywatnie każdy ewentualnie sobie wygeneruje;;.
Owszem trochę jeszcze pozwiedzamy, myślałem też o rezerwacie tygrysa w północnowschodnich Indiach o ile zdążymy; Agnitum może się wypowiesz w tym temacie bo wiem, że gdzieś tam w okolicach byłeś też???
Nie ma się co martwić co do języków, mam nadzieje że sobie poradzimy z zapiskami. Znam płynnie angielski, hindu, studiowałem sanskrypt i brahmi. Uczyłem się z jakimś tam skutkiem mandaryński więc mam nadzieje, że w Tybecie sobie poradzimy 8-)
Nie znam kosztów wyprawy, wiem, że chciałbym ją zorganizować na przełomie 2009/2010. Wyprawa potrwa do 2 miesięcy no przynajmniej 1,5 miesiąca.
Cała wyprawa będzie udokumentowana i prawdopodobnie wydana w postaci albumu. Jedzie z nami zawodowy fotograf i na pewno co najmniej jeden etnograf.
Jeśli macie pytania czy też zgłaszacie się jako chętni to proszę tu w wątku
Ufżesz