Dodaj do ulubionych

Czy działa Wam księga gości u MM?

18.02.14, 11:49
Czy tylko ja mam takie problemy od wczoraj? Przy próbie wejścia do księgi czy kącika zagadek wyświetla mi się " strona nie została znaleziona". A jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • spirytus_movens Re: Czy działa Wam księga gości u MM? 18.02.14, 17:08
      Ja już dawno zaniechałam odwiedzin na stronie czy w KG, niespecjalnie lubię dzieci, zwłaszcza w ilościach hurtowych ;)
    • zla.m Re: Czy działa Wam księga gości u MM? 19.02.14, 22:34
      U mnie działa :) Ale są posty, że nie działała.

A przy okazji, cytacik:
      Mówię Wam, tylko czytać!- a adaptacje niech oglądają analfabeci.

O tyle zabawny, że trwa dyskusja o adaptacjach i Malg M ze znawstwem się o nich wypowiada (seriale,Call the midwife, Sherlock BBC wersus inne adaptacje...). Nie śmiem wnioskować na temat tego, kto jest analfabetą :D
      • kkokos Re: Czy działa Wam księga gości u MM? 19.02.14, 23:17
        aż chciałam tę dyskusję o serialach zobaczyć, ale w ogóle nie mogę wejść na stronę.
        • jasnecappucino Re: Czy działa Wam księga gości u MM? 20.02.14, 12:04
          Tak, faktycznie była awaria. Mnie za to ciekawi, dlaczego oni nazywają tę KG- " wyspą". Czy to oznacza, że wszędzie jest brzydko, beznadziejnie i do dupy- a u nich nie?
          • pavvka Re: Czy działa Wam księga gości u MM? 20.02.14, 15:48
            jasnecappucino napisała:

> Tak, faktycznie była awaria. Mnie za to ciekawi, dlaczego oni nazywają tę KG- "
            > wyspą". Czy to oznacza, że wszędzie jest brzydko, beznadziejnie i do dupy- a u
            > nich nie?

Może też być odwrotnie, brudna wyspa na czystym morzu :P
          • zaisa wyspa 23.02.14, 03:22
            Podejrzewam, że jest to nawiązanie do teorii wysp, o której dyskutowali w listach MM i prof. Raszewski - fragmenty listów profesora są w autobiografii "Tym razem serio". Wedle mojej pamięci, wyspy miały chronić, przevhowywać pewne wartości w oceanie zalewającego zła - było to w odniesieniu do stanu wojennego, czasów PRL-u.
            Swoją drogą prof. Raszewski zwracał MM uwagę, że splot słoneczny znajduje się na czubku głowy a nie na końcu mostka. Zdaje się, że nawet był zdania, ze takie jest powszechne rozumienie. Tak mnie to zdziwiło, że aż przepytałam kilka osób, w tym jakiegos lekaza czy fizjoterapeutę, juz nie pamietam. I wszyscy myśleli o dole mostku, nie czubku głowy...
            • dakota77 Re: wyspa 23.02.14, 14:17
              YYy, skad niby profesor wzial ten pomysl? pl.wikipedia.org/wiki/Splot_trzewny
            • emae Re: wyspa 24.02.14, 10:50
              zaisa napisała:

> Swoją drogą prof. Raszewski zwracał MM uwagę, że splot słoneczny znajduje się n
              > a czubku głowy a nie na końcu mostka. Zdaje się, że nawet był zdania, ze takie
              > jest powszechne rozumienie. Tak mnie to zdziwiło, że aż przepytałam kilka osób,
              > w tym jakiegos lekaza czy fizjoterapeutę, juz nie pamietam. I wszyscy myśleli
              > o dole mostku, nie czubku głowy...

Bo to była jakaś metafora, nie chodziło o wiedzę medyczną. Podobnie jak stwierdzenie Mamy Żak, że człowiek ma sześć zmysłów, nie pięć.
              • zaisa Re: wyspa 28.02.14, 00:33
                ęPamięć ma twierdzi, że jednak o wiedzę medyczną chodziło.
                Na czubku głowy jest punkt czuciowy czy jakoś tak. Jednak splotem słonecznym popularnie zwie się to miejsce dobre do zaprawiania bykiem. Jak się spotkam z "Tym razem serio" postaram się zweryfikować.
                • ananke666 Re: wyspa 28.02.14, 00:56
                  W Tym razem serio w ogóle nie ma mowy o żadnych splotach słonecznych nigdzie. To musiała być inna książka.
      • laura_zwana_tygrysem Re: Czy działa Wam księga gości u MM? 22.02.14, 11:35
        "Mówię Wam, tylko czytać!- a adaptacje niech oglądają analfabeci."

A to nie można przeczytać książki i obejrzeć adaptacji? Niby to to czyta setki książek i zbiera nowinki, horyzonty ma jak ten nieszczęsny koń w porzeczkach.
        • laura_zwana_tygrysem Re: Czy działa Wam księga gości u MM? 22.02.14, 11:50
          Rety, dopiero teraz do mnie dotarło drugie zdanie (to o wypowiadaniu się ze znawstwem). Znawstwo odnośnie czegoś, czego się nie lubi jest nawet godne pochwały, ale pogardliwe przypisywanie analfabetom i stawianie w opozycji do lans-czytania już mniej. :P
        • ananke666 Re: Czy działa Wam księga gości u MM? 22.02.14, 12:13
          > "Mówię Wam, tylko czytać!- a adaptacje niech oglądają analfabeci."

Dzięki temu odpadnie Wam niezła paka dobrych filmów - to adaptacje, znaczy - dla analfabetów.
          • ananke666 Re: Czy działa Wam księga gości u MM? 23.02.14, 20:36
            Aha - i oczywiście panny Borejkówny to analfabetki - zasuwały na "Rozważną i romantyczną", prostaczki jedne.
    • dziabka1 Re: Czy działa Wam księga gości u MM? 20.02.14, 14:49
      omamusiu, tam naprawdę jest jeden wielki rzyg tęczą..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka