jasnecappucino 18.02.14, 11:49 Czy tylko ja mam takie problemy od wczoraj? Przy próbie wejścia do księgi czy kącika zagadek wyświetla mi się " strona nie została znaleziona". A jak jest u Was? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
spirytus_movens Re: Czy działa Wam księga gości u MM? 18.02.14, 17:08 Ja już dawno zaniechałam odwiedzin na stronie czy w KG, niespecjalnie lubię dzieci, zwłaszcza w ilościach hurtowych ;) Odpowiedz Link
zla.m Re: Czy działa Wam księga gości u MM? 19.02.14, 22:34 U mnie działa :) Ale są posty, że nie działała. A przy okazji, cytacik: Mówię Wam, tylko czytać!- a adaptacje niech oglądają analfabeci. O tyle zabawny, że trwa dyskusja o adaptacjach i Malg M ze znawstwem się o nich wypowiada (seriale,Call the midwife, Sherlock BBC wersus inne adaptacje...). Nie śmiem wnioskować na temat tego, kto jest analfabetą :D Odpowiedz Link
kkokos Re: Czy działa Wam księga gości u MM? 19.02.14, 23:17 aż chciałam tę dyskusję o serialach zobaczyć, ale w ogóle nie mogę wejść na stronę. Odpowiedz Link
jasnecappucino Re: Czy działa Wam księga gości u MM? 20.02.14, 12:04 Tak, faktycznie była awaria. Mnie za to ciekawi, dlaczego oni nazywają tę KG- " wyspą". Czy to oznacza, że wszędzie jest brzydko, beznadziejnie i do dupy- a u nich nie? Odpowiedz Link
pavvka Re: Czy działa Wam księga gości u MM? 20.02.14, 15:48 jasnecappucino napisała: > Tak, faktycznie była awaria. Mnie za to ciekawi, dlaczego oni nazywają tę KG- " > wyspą". Czy to oznacza, że wszędzie jest brzydko, beznadziejnie i do dupy- a u > nich nie? Może też być odwrotnie, brudna wyspa na czystym morzu :P Odpowiedz Link
zaisa wyspa 23.02.14, 03:22 Podejrzewam, że jest to nawiązanie do teorii wysp, o której dyskutowali w listach MM i prof. Raszewski - fragmenty listów profesora są w autobiografii "Tym razem serio". Wedle mojej pamięci, wyspy miały chronić, przevhowywać pewne wartości w oceanie zalewającego zła - było to w odniesieniu do stanu wojennego, czasów PRL-u. Swoją drogą prof. Raszewski zwracał MM uwagę, że splot słoneczny znajduje się na czubku głowy a nie na końcu mostka. Zdaje się, że nawet był zdania, ze takie jest powszechne rozumienie. Tak mnie to zdziwiło, że aż przepytałam kilka osób, w tym jakiegos lekaza czy fizjoterapeutę, juz nie pamietam. I wszyscy myśleli o dole mostku, nie czubku głowy... Odpowiedz Link
dakota77 Re: wyspa 23.02.14, 14:17 YYy, skad niby profesor wzial ten pomysl? pl.wikipedia.org/wiki/Splot_trzewny Odpowiedz Link
emae Re: wyspa 24.02.14, 10:50 zaisa napisała: > Swoją drogą prof. Raszewski zwracał MM uwagę, że splot słoneczny znajduje się n > a czubku głowy a nie na końcu mostka. Zdaje się, że nawet był zdania, ze takie > jest powszechne rozumienie. Tak mnie to zdziwiło, że aż przepytałam kilka osób, > w tym jakiegos lekaza czy fizjoterapeutę, juz nie pamietam. I wszyscy myśleli > o dole mostku, nie czubku głowy... Bo to była jakaś metafora, nie chodziło o wiedzę medyczną. Podobnie jak stwierdzenie Mamy Żak, że człowiek ma sześć zmysłów, nie pięć. Odpowiedz Link
zaisa Re: wyspa 28.02.14, 00:33 ęPamięć ma twierdzi, że jednak o wiedzę medyczną chodziło. Na czubku głowy jest punkt czuciowy czy jakoś tak. Jednak splotem słonecznym popularnie zwie się to miejsce dobre do zaprawiania bykiem. Jak się spotkam z "Tym razem serio" postaram się zweryfikować. Odpowiedz Link
ananke666 Re: wyspa 28.02.14, 00:56 W Tym razem serio w ogóle nie ma mowy o żadnych splotach słonecznych nigdzie. To musiała być inna książka. Odpowiedz Link
laura_zwana_tygrysem Re: Czy działa Wam księga gości u MM? 22.02.14, 11:35 "Mówię Wam, tylko czytać!- a adaptacje niech oglądają analfabeci." A to nie można przeczytać książki i obejrzeć adaptacji? Niby to to czyta setki książek i zbiera nowinki, horyzonty ma jak ten nieszczęsny koń w porzeczkach. Odpowiedz Link
laura_zwana_tygrysem Re: Czy działa Wam księga gości u MM? 22.02.14, 11:50 Rety, dopiero teraz do mnie dotarło drugie zdanie (to o wypowiadaniu się ze znawstwem). Znawstwo odnośnie czegoś, czego się nie lubi jest nawet godne pochwały, ale pogardliwe przypisywanie analfabetom i stawianie w opozycji do lans-czytania już mniej. :P Odpowiedz Link
ananke666 Re: Czy działa Wam księga gości u MM? 22.02.14, 12:13 > "Mówię Wam, tylko czytać!- a adaptacje niech oglądają analfabeci." Dzięki temu odpadnie Wam niezła paka dobrych filmów - to adaptacje, znaczy - dla analfabetów. Odpowiedz Link
ananke666 Re: Czy działa Wam księga gości u MM? 23.02.14, 20:36 Aha - i oczywiście panny Borejkówny to analfabetki - zasuwały na "Rozważną i romantyczną", prostaczki jedne. Odpowiedz Link
dziabka1 Re: Czy działa Wam księga gości u MM? 20.02.14, 14:49 omamusiu, tam naprawdę jest jeden wielki rzyg tęczą.. Odpowiedz Link