17.12.14, 10:47
braki w lekturze, moje
spotykam na forumie czesto okreslenia "stepfordzka zona" i "Mary Sue"
rozumiem znaczenie, bo to wynika z kontekstu, ale nie wiem, skad sie wziely
ktos podpowie ?
Obserwuj wątek
    • gat45 Re: OT braki 17.12.14, 11:00
      pl.wikipedia.org/wiki/Mary_Sue
      pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBony_ze_Stepford_%28film_2004%29

... ale ja tych utworów nie czytałam / nie oglądałam, więc PT Koleżanki z pewnością lepiej wytłumaczą własnymi słowami :)
    • emae Re: OT braki 17.12.14, 11:01
      Stepfordzka żona to stąd: www.filmweb.pl/Zony.Ze.Stepford

Mary Sue to postać z dawnego startrekowskiego fanfika, genialna i zjawiskowo piękna piętnastolatka, która uratowała całą załogę, a następnie samodzielnie pilotowała statek.
      • meduza7 Re: OT braki 17.12.14, 11:41
        "Mary Sue" mówi się o postaci, która jest "przedobrzona" - zbyt piękna, zbyt utalentowana, wszystko jej się udaje, wszyscy na nią lecą, wszyscy jej słuchają, a w wersji fantasy ma sto tysięcy supermocy, które niekoniecznie służą czemukolwiek poza dodawaniem jej zajebistości. Generalnie - cały świat kręci się wokół niej.
        Wersja męska to Gary Stu.

Nie każda postać jest od razu "pełnoobjawową" Mary Sue, ale gdy pojawiają się takie określenia jak "pięciogwiazdkowa piękność" i znikąd wzięte stada adoratorów, można mieć pewne podejrzenia.
    • tt-tka Re: OT braki 17.12.14, 11:42
      slicznie dziekuje
      pedze uzupelniac edukacje
    • croyance Re: OT braki 17.12.14, 13:25
      en.wikipedia.org/wiki/The_Stepford_Wives ksiazka
      • ananke666 Re: OT braki 17.12.14, 16:19
        Polecam zresztą książkę, nie film. Zwłaszcza, że ostatnia bodaj wersja, z Glenn Close i Nicole Kidman to w ogóle jakaś bzdura, nieszczególnie zgodna z przesłaniem książki, a i postacie ma zdrowo poprzekręcane.
    • brykanty Re: OT braki 17.12.14, 21:42
      Oto fragment jednego z najbardziej udanych polskich przykładów Mary Sue:

Pewnego pieknego słonecznego dnia gdy slonce wystawiało swą twarz z za chmury Jennifer O'coltimore obudziła się w wysminitym humorze. Czuła się cała w skowronkach może dla tego ze to wlaśnie skowronki śpiewały za oknami pieknego starozytnego dworku którego była mieszkanką. Dworek była w warszawie. Jennifer nazywala się jennifer bo jej tata był anglikiem a mam polko. Wyciagła z szafy obcisłe dzinsy z wranglera i jasno niebieski top i szybciutko ubrala się. Jennifer była blądynką z niebieskimi oczami zacienionymi wahlarzem czarnych jak skrzydlo kruka żęs. Nie uwazała się za ładną chociaz chlopcy w jej szkole mówili cos innego. Jennifer miała szesnaście lat i zeszła na sniadanie.

Od czasu opublikowania tego dzieła schodzenie na śniadanie jest obowiązkową cechą/czynnością MS.
      • agafiatichonowna Re: OT braki 17.12.14, 22:00
        Filmu nie tylko nie polecam lecz wręcz odradzam . Nie wiem co skłoniło Glenn Close do zagrania w tym idiotyzmie. Do tego dochodzi jeszcze koszmarny dubbing. Brykanty, czy to jest fragment większego arcydzieła?!
        • ananke666 Re: OT braki 18.12.14, 00:03
          Filmów dubbingowanych unikam jak morowej zarazy, no, nie licząc Shreka. Wolę nawet nie wiedzieć, co mnie ominęło z Glenn Close mówiącą po polsku cudzym głosem...
        • staua Re: OT braki 18.12.14, 02:24
          Ooo, wrzuciłam tekst w Google - więcej jest tu

www.e-mlodzi.com/fanowskie-opowiadanie-fanki-harryego-pottera-vt7613.htm
          i tu (tu było chyba najpierw)

forum.mirriel.net/viewtopic.php?f=2&t=782&start=0
          • dakota77 Re: OT braki 18.12.14, 07:18
            Mary Sue ma juz nawet notke na Wiki, jakos nie jestem zaskoczona:) en.wikipedia.org/wiki/Mary_Sue
        • ciotka_scholastyka Re: OT braki 18.12.14, 08:34
          To jest parodia. Najlepsze Mary Sue wychodzą pisane poważnie i na serio.
    • tt-tka Re: OT braki 17.12.14, 22:17
      jeszcze raz dziekuje :-)
      zyczliwej rady poslucham i filmu nie obejrze
      a zeby sie zblizyc choc minimalnie do idealu, jako ze nie jetem mloda, piekna ani wszechstronnie uzdolniona, specjalnie switem wejde na pietro, zeby potem zejsc na sniadanie
      co se bede zalowac
    • paszczakowna1 Re: OT braki 18.12.14, 20:14
      Przykłady Mary Sue mową wiązaną (autorka, o ile się nie mylę, jest na tym forum):

forum.mirriel.net/viewtopic.php?f=15&t=11173
      • latarnia_umarlych Re: OT braki 30.12.14, 22:19
        Cudowne są te kurowe Merysuły! Aż człowiek chce mieć je wszystkie w gablotkach na półce z lalkami.

Przy okazji - witam się ze słabym refleksem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka