tt-tka 17.12.14, 10:47 braki w lekturze, moje spotykam na forumie czesto okreslenia "stepfordzka zona" i "Mary Sue" rozumiem znaczenie, bo to wynika z kontekstu, ale nie wiem, skad sie wziely ktos podpowie ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gat45 Re: OT braki 17.12.14, 11:00 pl.wikipedia.org/wiki/Mary_Sue pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBony_ze_Stepford_%28film_2004%29 ... ale ja tych utworów nie czytałam / nie oglądałam, więc PT Koleżanki z pewnością lepiej wytłumaczą własnymi słowami :) Odpowiedz Link
emae Re: OT braki 17.12.14, 11:01 Stepfordzka żona to stąd: www.filmweb.pl/Zony.Ze.Stepford Mary Sue to postać z dawnego startrekowskiego fanfika, genialna i zjawiskowo piękna piętnastolatka, która uratowała całą załogę, a następnie samodzielnie pilotowała statek. Odpowiedz Link
meduza7 Re: OT braki 17.12.14, 11:41 "Mary Sue" mówi się o postaci, która jest "przedobrzona" - zbyt piękna, zbyt utalentowana, wszystko jej się udaje, wszyscy na nią lecą, wszyscy jej słuchają, a w wersji fantasy ma sto tysięcy supermocy, które niekoniecznie służą czemukolwiek poza dodawaniem jej zajebistości. Generalnie - cały świat kręci się wokół niej. Wersja męska to Gary Stu. Nie każda postać jest od razu "pełnoobjawową" Mary Sue, ale gdy pojawiają się takie określenia jak "pięciogwiazdkowa piękność" i znikąd wzięte stada adoratorów, można mieć pewne podejrzenia. Odpowiedz Link
croyance Re: OT braki 17.12.14, 13:25 en.wikipedia.org/wiki/The_Stepford_Wives ksiazka Odpowiedz Link
ananke666 Re: OT braki 17.12.14, 16:19 Polecam zresztą książkę, nie film. Zwłaszcza, że ostatnia bodaj wersja, z Glenn Close i Nicole Kidman to w ogóle jakaś bzdura, nieszczególnie zgodna z przesłaniem książki, a i postacie ma zdrowo poprzekręcane. Odpowiedz Link
brykanty Re: OT braki 17.12.14, 21:42 Oto fragment jednego z najbardziej udanych polskich przykładów Mary Sue: Pewnego pieknego słonecznego dnia gdy slonce wystawiało swą twarz z za chmury Jennifer O'coltimore obudziła się w wysminitym humorze. Czuła się cała w skowronkach może dla tego ze to wlaśnie skowronki śpiewały za oknami pieknego starozytnego dworku którego była mieszkanką. Dworek była w warszawie. Jennifer nazywala się jennifer bo jej tata był anglikiem a mam polko. Wyciagła z szafy obcisłe dzinsy z wranglera i jasno niebieski top i szybciutko ubrala się. Jennifer była blądynką z niebieskimi oczami zacienionymi wahlarzem czarnych jak skrzydlo kruka żęs. Nie uwazała się za ładną chociaz chlopcy w jej szkole mówili cos innego. Jennifer miała szesnaście lat i zeszła na sniadanie. Od czasu opublikowania tego dzieła schodzenie na śniadanie jest obowiązkową cechą/czynnością MS. Odpowiedz Link
agafiatichonowna Re: OT braki 17.12.14, 22:00 Filmu nie tylko nie polecam lecz wręcz odradzam . Nie wiem co skłoniło Glenn Close do zagrania w tym idiotyzmie. Do tego dochodzi jeszcze koszmarny dubbing. Brykanty, czy to jest fragment większego arcydzieła?! Odpowiedz Link
ananke666 Re: OT braki 18.12.14, 00:03 Filmów dubbingowanych unikam jak morowej zarazy, no, nie licząc Shreka. Wolę nawet nie wiedzieć, co mnie ominęło z Glenn Close mówiącą po polsku cudzym głosem... Odpowiedz Link
staua Re: OT braki 18.12.14, 02:24 Ooo, wrzuciłam tekst w Google - więcej jest tu www.e-mlodzi.com/fanowskie-opowiadanie-fanki-harryego-pottera-vt7613.htm i tu (tu było chyba najpierw) forum.mirriel.net/viewtopic.php?f=2&t=782&start=0 Odpowiedz Link
dakota77 Re: OT braki 18.12.14, 07:18 Mary Sue ma juz nawet notke na Wiki, jakos nie jestem zaskoczona:) en.wikipedia.org/wiki/Mary_Sue Odpowiedz Link
ciotka_scholastyka Re: OT braki 18.12.14, 08:34 To jest parodia. Najlepsze Mary Sue wychodzą pisane poważnie i na serio. Odpowiedz Link
tt-tka Re: OT braki 17.12.14, 22:17 jeszcze raz dziekuje :-) zyczliwej rady poslucham i filmu nie obejrze a zeby sie zblizyc choc minimalnie do idealu, jako ze nie jetem mloda, piekna ani wszechstronnie uzdolniona, specjalnie switem wejde na pietro, zeby potem zejsc na sniadanie co se bede zalowac Odpowiedz Link
paszczakowna1 Re: OT braki 18.12.14, 20:14 Przykłady Mary Sue mową wiązaną (autorka, o ile się nie mylę, jest na tym forum): forum.mirriel.net/viewtopic.php?f=15&t=11173 Odpowiedz Link
latarnia_umarlych Re: OT braki 30.12.14, 22:19 Cudowne są te kurowe Merysuły! Aż człowiek chce mieć je wszystkie w gablotkach na półce z lalkami. Przy okazji - witam się ze słabym refleksem. Odpowiedz Link