mmaupa 30.05.08, 18:21 Wlasnie wrocilam z wykladu (absolutnie fascynujacego, nota bene) wyglaszanego przez nobliste Erica Chiviana. Kogo on Wam przypomina, no kogo? harvardmagazine.com/lib/03ma/images/a_chivian.jpg Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
idomeneo Re: Noblista 30.05.08, 18:33 ha - ale Chivian wygląda naprawdę sympatycznie... ;) Odpowiedz Link
marajka Re: Noblista 30.05.08, 18:58 Ale on wygląda miło, a Sama-Wiesz-Kto w mojej wyobraźni ma wyniosłą minę. Odpowiedz Link
onion68 Re: Noblista 30.05.08, 19:02 > Ale on wygląda miło, a Sama-Wiesz-Kto w mojej wyobraźni ma wyniosłą minę. Ale przecież nie zawsze tak było. Urocze kędziorki. Odpowiedz Link
yowah76 Re: Noblista 30.05.08, 19:21 Jak dla mnie - podobny, ale nie do konca. Spojrzenie ma bystre;) Odpowiedz Link
kaliope3 Re: Noblista 30.05.08, 19:46 Taki jakby bardziej przytomne Ale poza tym-ten sam! Odpowiedz Link
mmaupa Re: Noblista 31.05.08, 02:20 Chivian rzeczywiscie sympatyczny i przytomny. Jest psychiatra z zawodu, ale w tej chwili zajmuje sie ochrona srodowiska. Opowiadal, w jaki sposob moze sie ona przyczynic sie do rozwoju medycyny - zupelnie niesamowite rzeczy. Na przyklad: Niedzwiedzie zapadaja w sen zimowy na dobrych kilka miesiecy i leza przez ten czas wlasciwie bez ruchu. U ludzi tak dlugie unieruchomienie wywoluje zmiany osteoporotyczne - a u niedzwiedzi nie. Dlaczego? Czy one maja jakies specjalne osteoblasty? Czy mozna by bylo ten mechanizm regeneracyjny odtworzyc w warunkach laboratoryjnych i odkryc lek przeciw osteoporozie? Moznaby. Jednak do pobrania tkanki potrzebny jest zywy, zahibernowany niedzwiedz w swoim srodowisku naturalnym. A tego srodowiska jest niestety coraz mniej. Podobnie rzecz sie ma ze slimakami zamieszkujacymi rafy koralowe. Slimaki poluja na rybki i inne zwierzeta za pomoca takich wystrzeliwanych harpunikow. Okazuje sie, ze na koncach tych harpunikow znajduje sie substancja o wlasciwosciach przeciwbolowych - a do tej pory nie wynaleziono dobrego srodka przeciwbolowego, nie powodujacego uzaleznien (patrz morfina). Ten slimak, ta rafa koralowa, sa kluczem do umniejszenia cierpienia tysiecy ludzi np. w szpitalach onkologicznych. Ale niestety wiadomo, co sie dzieje z rafami koralowymi. Kazdy gatunek jest wyjatkowy, kazdy wyewoluowal jakis mechanizm obronny, jakas zdolnosc adaptacji, ktora mysmy powinni poznac, zbadac i docenic. TYm bardziej, ze nigdy nie wiadomo, co bedzie przydatne w przyszlosci. Tyle z wykladu :). Ale dodam, ze dzieki Chivianowi zobaczylam, ze kedziorkowato-jajoglowy typ ignacopodobny da sie lubic. Ze moze miec mily glos, mowic do rzeczy, sympatycznie sie usmiechac, opowiadac dowcipy. Jedna rzecz sie nie zgadzala: nie czlapal. Odpowiedz Link
mmoni Re: Noblista 31.05.08, 10:16 > Niedzwiedzie zapadaja w sen zimowy na dobrych kilka miesiecy i leza przez ten > czas wlasciwie bez ruchu. U ludzi tak dlugie unieruchomienie wywoluje zmiany > osteoporotyczne - a u niedzwiedzi nie. Dlaczego? Czy one maja jakies specjalne > osteoblasty? Ja mogę się zgłosić do testów, z chęcia przespałabym każdą zimę :-) Odpowiedz Link
marajka Re: Noblista 31.05.08, 12:11 Wiem, że nie zawsze. Ale wtedy te kędziorki były rude:) Odpowiedz Link
moniko78 Re: Noblista 01.06.08, 22:56 tak szczerze mówiąc, to moja pierwsza myśl to Cyryjek - Wysoki, szczupły, twarz pociągła, oczy jak niezapominajki i miły usmiech. Fakt te loczki trochę zbyt loczkowate jak na "lśniącą jak miedź łysinę" ale... Ignacy dla mnie nie mogłby być tak wyprostowany :-) Odpowiedz Link
mmaupa Re: Noblista 03.07.08, 17:17 W zwiazku z watkiem Marajki o Zabie przypomnialam sobie mojego nobliste. Po wyguglowaniu Ignaca znalazlam to: republika.pl/blog_nw_3362706/4479197/sz/a023b653833b4900f1ed0c5bcc47f1b6_14_19_0.jpg Az sie chce te dwa zdjecia pani MM podeslac! harvardmagazine.com/lib/03ma/images/a_chivian.jpg Odpowiedz Link