Dodaj do ulubionych

Sienkiewicza żegnamy!

02.12.23, 08:17
agatapassent.blog.polityka.pl/2023/11/29/lektury-po-czarnku-16-pomyslow-sienkiewicza-zegnamy/?fbclid=IwAR391ylkk1aXduBhZ6Mivs9NLXL_axfheVVl72tKFOlUse_esdCwYWgb24I
Czy naprawdę młodzież chce czytać o gejach/lesbijkach, z wrażliwości unika Sienkiewicza i Rowling, kocha Mickiewicza (czyta Dziady po 12 razy) i domaga się więcej noblistów (tzn chyba noblistek bo Sienkiewicza zdecydowanie nie a o Reymoncie ani słowa).

Moim zdaniem głównym problemem jest archaiczny język większości lektur - nie sa to książki na poziomie językowym współczesnych dzieci - czytają nie rozumieją męczą się więc wybierają wygodniejsze media i koło się zamyka. W pustyni i w puszczy, quo vadis nie wspominam jako nudnego w ogóle. Antek czy Janko muzykant to już 30 lat temu była ramota - mam wrażenie że współczesne lektury są językowo nie do przeskoczenia, dzieciak czyta nie rozumie, a potem pani pyta o bzdury. Dużo lepiej bryk przeczytać przynajmniej człowiek zrozumie. Wnioski - czytanie w podstawówce wyłącznie dla przyjemności a lektury typu Sienkiewicz Mickiewicz Żeromski Reymont w liceum jak już dziecko będzie umiało/lubiło czytać i kumalo coś nieco kontekst.
Obserwuj wątek
    • autentyczka Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 08:41
      Nie wiem czy tylko język jest problemem- c’ mon przecież oni w ogóle nie rozumieją tych problemów, to nie o ich świecie.
      Sama lubię się przeglądać w literaturze i sztuce- co nie znaczy że czytam tylko literaturę współczesna.
      Sytuacja jest taka- nikt nic nie czyta, żeby to zmienić trzeba zacząć od początku.
      Sienkiewicza nienawidzę, mimo wielu prób nigdy nie dobrnęłam do końca. Mimo Nobla- kicz.
      • ichi51e Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 08:47
        Prawda. Dlatego uważam że powinna być dowolność w czytaniu na poziomie startowym (a badania pokazuje że szczyt umiejętności większość ludzi zdobywa w wieku lat 12 i nigdy już lepiej czytać nie będzie umiała (chyba że wybierze drogę wyższego wykształcenia i będzie czytać prace naukowe)). Najpierw nauczmy się czytać a potem wskakujmy na wyższe poziomy.
        Dla porównania fragment Magicznego drzewa. Językowo i życiowo to są Himalaje.
      • berdebul Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 08:51
        20+ lat temu to tez nie był nasz świat, nikt z moich znajomych krowy nie pasał, a wszyscy rozumieliśmy dlaczego krowa w Chłopach wazna 🙄
        Lektury musza się zmienić, ale powinno się tez zmienić nauczanie polskiego, sposób uczenia czytania. USA jest w tym mistrzem, warto ściągnąć.

Stare powiedzenie mówi, ze jeżeli autor cierpiał jak pisał, cierpi bohater książki, oraz czytelnik ,to na 100% jest to lektura tongue_out
        • koko8 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:29
          berdebul napisała:

> 20+ lat temu to tez nie był nasz świat, nikt z moich znajomych krowy nie pasał,
          > a wszyscy rozumieliśmy dlaczego krowa w Chłopach wazna 🙄

No ale jednak Reymont to inny poziom literacki, niż patriotyczno- przygodowe książki wspomnianego wcześniej Sienkiewicza.
          • berdebul Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:28
            Niestrawny i oderwany od rzeczywistości przeciętnego dziecka w dzisiejszych czasach. Podobnie jak ramoty typu O to jest Kasia, czy inne cuda literatury dziecięcej.
            Jest mnóstwo fajnych książek. Dopasowanych do czytelnika na rożnym poziomie, ale (i to jest imho główny powod) wymaga to wymiany zawartości szkolnej biblioteki, a to kupa kasy.
        • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:44
          >wszyscy rozumieliśmy dlaczego krowa w >Chłopach wazna
          I czytaliście Chłopów w 4 czy 6 klasie podstawówki, czy jednak w 3 licealnej..?
          • bei Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:01
            W ósmej klasie to była lektura.
            • paszczakowna1 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:06
              "Chłopi"? Nie, nie była. "Chłopi" byli w liceum.
          • berdebul Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:26
            1LO.
            • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 15:17
              To dziwnie. Ja w 1 LO miałam Biblię, Antygonę, Powrót posła i takie tam. Potem jazda przez średniowiecze i kolejne epoki do literatury współczesnej, co przypadło u mnie manko 4. Pozytywizm wypadał jakoś w 3 klasie.
              • berdebul Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 17:33
                Biblię, Antygonę itd miałam w podstawówce. Pan Tadeusz i inne cierpienia w gimnazjum. Liceum to już były fistaszki i Chłopi, których malowniczo olałam po scenie z krową tongue_out
                • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 19:26
                  A, mówimy o czasach gimnazjum…
                • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 19:27
                  Natomiast nie, nie wierzę w Antygonę w 6 klasie podstawówki. Po prostu nie.
                  • wapaha Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 10:14
                    memphis90 napisała:

> Natomiast nie, nie wierzę w Antygonę w 6 klasie podstawówki. Po prostu nie.
                    >
                    miałam Antygonę w 8 klasie smile
                    pamiętam świetnie bo polonistka przeprowadziła omówienie lektury w formie przedstawienia teatralnego. Byłam Antygoną - trudno mi było zdobyć królewska suknię, bizuterię z jablonexu zawinełam mamie wink , "tron" -dyrektorce z gabinetu wink
                    dokładnie pamiętam i reakcję dyrki gdy wynosiliśmy fotel ( nie było jej w gabinecie tongue_out) i chłopaków którzy go nieśli przez korytarz a potem z wysiłkiem szli po schodach -to bardzo mocne wyraźne wspomnienie, mój spektakularny upadek i sturlanie sie po schodach i moja ukochana polonistka. Pamiętam też fragment, który wtedy deklamowałam wink
                    • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 10:22
                      Teraz Antygona jest w I liceum, w ramach starożytności, właśnie była w arkuszu na próbnych.
                      • bassino22 Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 18:24
                        Rocznik 73, Antygona w liceum. I klasa. Jakim cudem w 8 klasie starożytność.
                  • arthwen Re: Sienkiewicza żegnamy! 04.12.23, 10:09
                    Mój w tym roku przerabiał i Antygonę, i Króla Edypa, 8 klasa.
        • sferoplast Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 15:52
          Ten mistrzowski sposób nauki czytania w USA to ma być żart?
          54% populacji USA nie posiadła umiejętności czytania powyżej poziomu 6 klasy. 2/3 amerykańskich czwartoklasistów nie czyta biegle.
          Nauka czytania jest tam oparta na głupiej metodzie 'whole language', opisanej np tu:

>Harper attended a professional-development day at one of the district's lowest-performing elementary schools. The teachers were talking about how students should attack words in a story. When a child came to a word she didn't know, the teacher would tell her to look at the picture and guess.

>The most important thing was for the child to understand the meaning of the story, not the exact words on the page. So, if a kid came to the word "horse" and said "house," the teacher would say, that's wrong. But, Harper recalls, "if the kid said 'pony,' it'd be right because pony and horse mean the same thing."

>Harper was shocked. First of all, pony and horse don't mean the same thing. And what does a kid do when there aren't any pictures?

>This advice to a beginning reader is based on an influential theory about reading that basically says people use things like context and visual clues to read words. The theory assumes learning to read is a natural process and that with enough exposure to text, kids will figure out how words work.

>Yet scientists from around the world have done thousands of studies on how people learn to read and have concluded that theory is wrong.

W testach PISA też są daleko w tyle za Polską.

• stasi1 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 09:56
        Sienkiewicz fajny jest. Po kilka razy czytałem
      • melikles Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 09:58
        Język jest problemem, skoro ktoś używa wstawek typu cmon.
        • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 15:18
          Język jest plastyczny i ewoluuje…
    • tromedlov Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 08:45
      Przeczytałam do "osób uchodźczych" i już dalej nie próbowałam.
      Ale sie przemogłam. I jak przeczytałam o RASISTOWSKICH poglądach Rowling, to mi ręce opadły i uznałam, że wolę, żeby takie osoby do lektur się jednak nie mieszały.
      • lauren6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:23
        Niektóre ematki były oburzone, gdy napisałam, że bardzo dobrze się stało, że Tusk nie przydzielił resortu edukacji Lewicy. Jeszcze by powołali takich "ekspertów", dla których imię i nazwisko bohaterki "Cho Chang" świadczy o rasizmie autorki.
        • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:37
          big_grin bardzo dobrze, że edukacji nie dostanie Lewica, to byłaby indoktrynacja znacznie gorsza niż Czarnkowa.
        • mama-ola Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:38
          W Harrym Potterze są wątki rasistowskie, ale nie chodzi o Cho Chang. I dobrze, że są - można by o tym dyskutować na lekcji, np. dlaczego ludzie mają skłonność do dyskryminacji. Dzięki takim wątkom HP właśnie nadaje się na lekturę, a nie powinien być odrzucony.
          Przy czym zalinkowany w poście startowym tekst nie odrzuca HP jako takiego, tylko autorkę Rowling w ogóle - za to, co w wywiadach mówiła.
          • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:40
            Po cancel culture selekcji niewielu zawsze poprawnych politycznie autorów by zostało z puli klasyki światowej.
          • kropkaa Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:50
            Problemem HP jest grafomaństwo przede wszystkim i to dyskwalifikuje tę pozycję z kategorii lektur. Nie wiem, może to wina tłumaczenia.
            • mama-ola Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:10
              kropkaa napisała:

> Problemem HP jest grafomaństwo przede wszystkim i to dyskwalifikuje tę pozycję
              > z kategorii lektur. Nie wiem, może to wina tłumaczenia.

Przesadzasz imho.
            • kurt.wallander Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:16
              Jeśli Rowling jest rasistką, to co powiesz o Sienkiewiczu?
              • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:21
                Och, niech delikatni woke'isci nie zbliżają się do Kiplinga czy publikacji Churchilla.
              • mama-ola Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:27
                Nie nazwałam Rowling rasistką, tylko podkreśliłam, że w HP są wątki rasistowskie.

Z kolei o Sienkiewiczu mam ochotę powiedzieć, że był rasistą, a nie że w WPiWP są wątki rasistowskiesmile
          • lauren6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:55
            "tylko autorkę Rowling w ogóle - za to, co w wywiadach mówiła"

To jest najlepsze 😎
          • bajgla Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:06
            No co takiego Rowling mówiła w wywiadach, że trzeba ją skanselować?

Plus, ciekawe że np. mizognia Lema w ogóle nie wywołuje takich reakcji...
            • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:13
              W "Boskiej komedii", w siódmym kręgu Piekła ognisty deszcz spada na bluźnierców, lichwiarzy i homoseksualistów, przy czym Dante wskazuje konkretne osoby. Bardzo niepoprawne politycznie z perspektywy kulturowych Khmerow.
              • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:48
                Ale Boską komedię omawia się w kontekście epoki. Przypominam też o karze dla uprawiających seks pozamałżeński, wiodących życie wieczne jako męsko-damska hydra niezaznająca nigdy spełnienia (czy jakoś tak). Ale znów - omawiany jest kontekst epoki, nie indoktrynacja katolicka.
                • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:10
                  Co tam konteksty skoro występują sceny drastyczne 🙄
                  • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 15:19
                    To Twój osobisty chochol, ja nie będę w niego bić. 🤷‍♀️
            • vivi86 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:32
              Też jestem ciekawa.
            • runny.babbit Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 16:31
              bajgla napisała:

> No co takiego Rowling mówiła w wywiadach, że trzeba ją skanselować?
              Że tylko kobiety miesiączkują.
              >
              > Plus, ciekawe że np. mizognia Lema w ogóle nie wywołuje takich reakcji...
              No właśnie....
              A może, taka szalona myśl, w ogóle nie mieszać dzieła z osobą autora, bo nikt się nie ostanie....
              • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 16:35
                Eee... taki Rousseau oddający ileś dzieciaków do sierocińca...
              • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 19:30
                Nie, no jednak nie. Dzieło jest zawsze powiązane z osobą autora, bo to on wybiera temat, sposób, steruje bohaterami by przekazać coś, co ma w głowie.

A poza tym - to jednak nieetyczne. Serio miałabym oklaskiwać np Polańskiego”a bo dzieło”, zapominając o tym, jak gwałcil 13 letnie znarkotyzowane wcześniej dziewczynki? No nie, jednak to nie dla mnie.
                • runny.babbit Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 21:37
                  To obawiam się, że nie zostanie za dużo artystów których możesz podziwiać, jako że geniusz i talent często szedł w parze z egoizmem, narcyzmem, neurozami albo zwyczajnie wredota i podłością.
                  • bene_gesserit Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 11:10
                    runny.babbit napisał(a):

> To obawiam się, że nie zostanie za dużo artystów których możesz podziwiać, jako
                    > że geniusz i talent często szedł w parze z egoizmem, narcyzmem, neurozami albo
                    > zwyczajnie wredota i podłością.

I to sie dzis odbija.
                    Ostatnio czutalam, ze ci, ktorzy zaimwestowali grube miliony w Picassa sa rozczarowani, bo ceny inwestycji nie idą w gore tak, jak przewidywano. Owszem, nie tanieja i sa coraz droższe, ale to nie jest ta drogość, o ktorą inwestorim chodziło. Podobno na ten stan ma wplyw coraz powszechniejsza świadomość, jak Picasso traktował kobiety.
                    • runny.babbit Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 13:40
                      Artystom do dziś więcej uchodzi, a kiedyś były też inne czasy, sporo mają za uszami.
                • rosapulchra-0 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 22:21
                  A to nie była jedna dziewczynka i miała 14 lat? I własna matka ją do naćpanego i pijanego Polańskiego przyprowadziła? Dziewczynka miała mocny makijaż i dorosłą fryzurę, co dodało jej lat. Nie bronię Polańskiego, żeby któras miała mnie o oskarżyć o to. W tej całej sytuacji brała udział jej matka, która nagle głucha, ślepa i bez mózgu była? Nie wiedziała w co pakuje córkę?
                  • ichi51e Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 22:43
                    Bitch please, jedna która sypnęła. Ostatnio czytałam też że Nicholson który wyszedł zostawiając Polańskiego z tym dzieckiem też kochankę pobił tak że wylądowała w szpitalu.
                    • abidja Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 13:38
                      ichi51e napisała:

> Bitch please, jedna która sypnęła. Ostatnio czytałam też że Nicholson który wys
                      > zedł zostawiając Polańskiego z tym dzieckiem też kochankę pobił tak że wylądowa
                      > ła w szpitalu.
                      >

To byla Angelika Houston, chyba.
                      J. Nicholson podobno tylko udostepnil Polanskiemu dom.
                      A A.Huston weszla tam nie wiedzac ze Polanski ma w jackuzi nieletnia dziewczynke.
                      Podobno nienawidzila Polanskiego, czula do niego niechec. Szkoda, ze nie dociekala czy jest sam i z kim 🫢
                  • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 10:01
                    Zgwałcenie jednej osoby jest jeszcze ok? Od ilu to coś złego? Jak ktoś zgwałci tylko Ciebie to uznamy, że w sumie spoko, bo w końcu to tylko jedna obrzydliwa baba, nie ma o czym mówić?

Nie miała 14 tylko 13 i Polański sam przyznał, że miał tego świadomość. Wielu pedofili wręcz kupuje dzieci od ich rodziców. To coś zmienia w ocenie ich postępowania?
                  • silenta Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 13:22
                    Jak nie bronisz jak bronisz?
                  • abidja Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 13:33
                    Nie, dziewczynka nie miala makijazu co nawet widac na zdjeciach ktor Polanski jej zrobil. Co wiecej gwalciciel wiedzial ile miala lat bo poznal ja na casting .
                    I nie, matka jej nie wrzucila do jakuzi i nie zachecala Polanskiego do seksu analnego z jej corka.
                    W zeznaniach jest wyraznie opisane, ze Polanski sam zaproponowal dziewczynce zdjecia w prywatnym domu I zabral dziewczynke z domu jej ciotki. Bez wiedzy matki.
                    Dosypal dziewczynce narkotyki, podal alkohol i zgwalcil.
                    Rosa, obrzydliwe jest co piszesz.
                    Zdejmujesz wine z gwalciciela, zmieniasz wiek dziewczynki, obciazasz wina jej matke, nawet falszujesz jej wizerunek qmawoajac ze miala makijaz. A winien jest gwalciciel Polanski.
                    Fuj....
      • borsuczyca.klusek Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:08
        tromedlov napisał(a):

> Ale sie przemogłam. I jak przeczytałam o RASISTOWSKICH poglądach Rowling, to mi
        > ręce opadły i uznałam, że wolę, żeby takie osoby do lektur się jednak nie mies
        > zały.

Tu masz cały wątek na ten temat:

forum.gazeta.pl/forum/w,567,176471743,176471743,Dlaczego_nie_mozna_skomentowac_tego_artykulu_.html
    • mama-ola Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 08:47
      Jak kogo nie ochrzczą, to strzygą zostanie - ładne, nie pamiętałam tego smile

A co do meritum - książki powinny poruszać takie problemy, żeby młodzież to zainteresowało. Wtedy język może być stylizowany, to staje się drugorzędne. Liczy się temat o emocje, zaciekawienie, które wzbudza dana książka.
      Myślę, że w Polsce są oczytane dzieci i oczytana młodzież, właściwie wystarczyłoby z 20-30 osób na całą Polskę. Wyłoniłabym ich w jakiejś olimpiadzie i można by zrobić z nich utworzyć komisję do spraw lektur. Niech dzieci dzieciom zgotują ten los, tym razem dobry los.
      • paszczakowna1 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 09:41
        > Wtedy język może być stylizowany, to staje się drugorzędne

Język musi być zrozumiały. Jeśli na stronie znajduje się więcej niż kilka nieznanych dziecku słów, nie ma szans na przyjemność z czytania. A tymczasem w klasach 1-3 (gdzie IMO w ogóle nie powinno być lektur wspólnych dla całej klasy, bo poziom czytania w tym wieku jest bardzo zróżnicowany) straszą: Grabowski, Porazińska, Makuszyński, Cudaczek- Wyśmiewaczek, Plastusiowy Pamiętnik... Wszystko bardzo zacne ramotki, i wszystkie uczące, że czytanie nie jest przyjemnością.

> Liczy się temat o emocje, zaciekawienie, które wzbudza dana książka.

Młodzież, a także dzieci, to też ludzie. A ludzie są różni i u różnych ludzie różne książki wywołują różne emocje. Dlatego nie ma szans, by wybrać lektury, które podobałyby się wszystkim w klasie. Dlatego, jw., do lat około 12 lektur wspólnych dla całej klasy nie powinno być (akceptuję "czytanki", bo one są krótkie).
        • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:27
          Te klasy 1-3 to dramat, bo mamy naprawdę znakomitą literaturę dla dzieci w tym wieku. Poza tym w klasach 1-3 jak najbardziej dzieci powinny ćwiczyć czytanie, ale samodzielnie można czytać dowolne rzeczy. Natomiast powinno być dużo głośnego czytania, żeby obcowały z literaturą dla przyjemności
          • lauren6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:53
            To wszystko zależy od nauczyciela. Córka miała tragiczną nauczycielkę klas 1-3, pamiętam jak razem mordowałyśmy tego Cudaczka Wyśmiewaczka. Okropna lektura. Syn ma młodą nauczycielkę wychowania wczesnoszkolnego i nagle okazuje się, że dzieci mogą czytać bardziej nowoczesne i sympatyczniejsze lektury.

Z resztą w kolejnych latach nie jest lepiej i dzieci są mordowane takimi nudziarzami jak np Syzyfowe Prace. Takie książki działają antyczytelniczo, dzieciak po polskiej podstawówce wychodzi z przeświadczeniem, że czytanie to smutny obowiązek, a nie przyjemność.
            • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:56
              "Syzyfowe prace" - dramat.
              W ramach Reymonta powinni oglądać "Ziemię obiecaną".
              • asia_i_p Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 14:33
                "Syzyfowe prace" mojej córce się bardzo podobały. I w ogóle Żeromski, a znudził ją Prus. Nie wydziedziczę, ale to kompletna odwrotność tego, co bym oczekiwała.

Wniosek: nie ma co podchodzić na zasadzie "zachowajmy z kanonu to, co da się czytać". Lektury powinny być dobierane dwutorowo - osobno kanon w ramach poznawania historii literatury, osobno pozycje nastawione na wzbudzenie zainteresowania w ramach rozbudzania pasji czytelniczej. I ta druga część nie powinna podlegać sprawdzaniiu na egzaminach, tu powinna być swoboda, bo może być tak, że istnieje jakaś lektura tylko lokalnie ważna dla danej społeczności a mogąca stanowić dobrą motywację do czytania w ogóle.
                • iwoniaw Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 15:52
                  W "Syzyfowych pracach" moje dziecko docenilo wątek wizytatora, który jadąc na inspekcję szkoły rozmyśla, jak to w Szwajcarii jest sensownie układana podstawa programowa, a nie jakieś oderwane od percepcji dziecka pamięciówki nie służące niczemu, po czym w szkole dochodzi do wiadomej sceny, w której nauczyciel już już ma być ukarany i w zasadzie oskarzony o dzialalnosć antypaństwową, gdyż pada podejrzenie, ze to on nauczył dziatwe różnych rzeczy niezgodnych z linią ministerialną, ale szczęsliwie wplywa nań skarga od rodzicow oburzonych, ze naucza dokladnie tego, czego wedlug wladz szkolnych powinien.
                  Dziecko lat wówczas 14 stwierdzilo, że w sumie to wiele się chyba nie zmieniło więc tytuł "Syzyfowe prace" chyba pasuje 🤣
          • kurt.wallander Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:19
            grruu.u napisała:

Natomiast powinno być dużo głośne
            > go czytania, żeby obcowały z literaturą dla przyjemności

A to juz zalezy kto i jak czyta. Słuchanie czyjegoś dukania z pewnością przyjemne nie jest.

Polonistka mojej córki w klasie maturalnej ma taką metodę, że czytają krótkie utwory np. poezję, na lekcji. Nauczycielka wyznacza uczniów do czytania, zawsze tych samych, którzy zawsze czytają tak samo źle. A moja nie potrafi skupić się na cichym czytaniu, kiedy ktos obok niej czyta głośno uncertain
            • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:28
              Miałam na myśli czytanie przez dorosłego
              • kurt.wallander Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 16:22
                I nie każdy dorosły umie dobrze czytać na głos. A uczniowie w klasie maturalnej technicznie są dorośli, co najmniej połowa ma ukończone 18 lat.
              • katriel Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 16:35
                No przecież u córki Kurta Wallandera czytają dorośli: uczniowie klasy maturalnej. Nie każdy dorosły czyta tak, że można tego z przyjemnością słuchać.
        • zosia_1 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 14:24
          Wszystko to, co wymieniłaś było dla mnie piękne, tak samo jak wspomniana wcześniej Oto jest Kasia, W pustyni i w puszczy ( oprócz długich opisów przyrody) Janko muzykant, Antek, Nasza szkapa, Chłopi. Wszystko czytałam i bardzo mi się podobało. Jestem dziwna?
          • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 15:33
            „Oto jest Kasia” nazywasz piękną literaturą? Przecież to nie jest ani literacko piękne/zgrabne/mistrzowsko napisane, ani nie uczy niczego potrzebnego - a wręcz przeciwnie! Tą książka - jeśli chodzi o wymowę - jest szkodliwa.

Bo co do Antka czy Janka Muzykanta to problem nie polega na tym, że nie są to ważne dzieła, tylko że nie były pisane dla dzieci w podstawówce, tylko dla dorosłego czytelnika.
          • abidja Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 15:38
            zosia_1 napisała:

> Wszystko to, co wymieniłaś było dla mnie piękne, tak samo jak wspomniana wcześn
            > iej Oto jest Kasia, W pustyni i w puszczy ( oprócz długich opisów przyrody) Jan
            > ko muzykant, Antek, Nasza szkapa, Chłopi. Wszystko czytałam i bardzo mi się pod
            > obało. Jestem dziwna?

Nie, jestes dzieckiem swoich czasow 🙂
    • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 09:01
      Poglądy Rowling rasistowskie, a młodzież ma tęczowy piątek 5x w tygodniu i osoby uchodźcze w klasach i drastyczne sceny powinny być konsultowane z psychologami. Aha.
      Proponuję pani Agacie rozejrzec się poza kręgami Bednarska - Kuroń - Bachmacka.
    • tanebo001 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 09:07
      Trudno zaprzeczać. Ale co zaproponowałabyś w zamian?
      • ichi51e Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 09:19
        Niech dzieci same wybierają a potem piszą/opowiadają dlaczego to wybrały i co im się podobało a co nie, robią plan, streszczają, prezentują. 10 książek rocznie max dowolnych można dać limit “nie mniej niż xx stron”.
        • andaba Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 09:51
          Żeby wybrać, to najpierw trzeba coś wcześniej przeczytać.
          Nie wiem, czy u mojej córki w klasie jest ktoś, kto czyta ksiązki. Fakt, lektur im nawet nie każą czytać, chyba sobie zdają sprawę, że to nierealne. Co ciekawe, maturę z polskiego większość zdaje, z matematyki niekoniecznie.
          • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 09:57
            Do matury z polskiego wystarcza opracowania i streszczenia.
          • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:21
            Strasznie zaniedbane dzieci, smutne
            • maslova Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:34
              Dlaczego zaniedbane?
              • ichi51e Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:54
                Dbający o dziecko rodzic podsuwa dziecku książki
                • andaba Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:59
                  No podsuwa. A dziecko odsuwa.
                  Chyba mało komu tak zalezy na tym, żeby dzieci czytały, jak mnie, kilkoro mi sie udało do czytania przekonać, kilkoro nie. I co mam zrobić, wydziedziczyć?

• tanebo001 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:08
                    Po co wydziedziczać. Jak w Wilku z Wallstreet - zawieźć do lasu i otworzyć drzwi smile
                  • ichi51e Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:20
                    Mogłaś im kupować audiobooki albo sama czytać. Albo dawać łatwiejsze pozycje.
                    Można też było robić pogłębioną diagnozę pod kątem dlaczego dziecko nie lubi czytać. Przeważnie chodzi o problemy ze wzrokiem albo przetwarzaniem.
                    • maslova Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:08
                      Moi rodzice mi książek nie czytali, nie podsuwali. Od czasu do czasu dostawałam od nich ksiazkę w prezencie i tyle. W wieku 7 lat sama zapisałam się do biblioteki miejskiej, sama co miesiąc do niej chodziłam, sama buszowalam między regałami, wychodziłam ze stosem książek po pachą i biegłam do domu, żeby jak najszybciej móc zacząć czytać.
                      Serio uważasz, że wybory dzieci zależą tylko i wyłącznie od ich rodziców?
                      • ponis1990 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 15:56
                        U mnie też mama ani tata nie czytaliprzy mnie, a ja też tak odkąd skończyłam 7 lat, czytalam bardzo dużo ( mama zaprowadzala mnie czesto do biblioteki miejskiej gdzie czułam się jak w raju). Mój mąż też czyta. Synowi czytałam bajki przed snem, uwielbiał to, czytać nauczył się zresztą bardzo szybko ale to by było na tyle - książki go nudzą i teraz ma 14 lat i czyta tylko to, co musi. Uczy się poza tym bardzo dobrze.
                      • tanebo001 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 16:03
                        A nie obejrzałaś o jeden raz za dużo "Matyldy"?
                  • danaide2.0 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:17
                    Nie, no, normę statystycznego czytelnika zapewne już wyrobiłaś.
                • maslova Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:13
                  A jeśli rodzic od początku organizuje wspólne czytanie (dziecko to uwielbia, często o to prosi, samo również wybiera książki), podsuwa różnego rodzaju pozycję, sam dużo czyta, a mimo tych starań bombelek w wieku średnionastoletnim kompletnie przestaje interesować się czytaniem i za nic w świecie nie sięgnie po żadną książkę, to nadal jest to zaniedbanie?
                  • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:28
                    To poczekać aż dorośnie, ziarno powinno wykiełkować
                    • maslova Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:57
                      Mam nadzieję... 🙄
            • me-lissa Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 16:33
              Oj niekoniecznie. Ja swojej osobiście przeczytałam Cudaczka Wysmiewaczka bo siedmiolatka stwierdziła po paru stronach że „najwyżej dostanie E”. Za to np Uczniów Spartakusa i Mitologię Parandowskiego połknęła w całości choć miała przeczytać tylko krótkie fragmenty. Absolutnie dopuszczam (sprawdzone) bryki w przyszłości pod warunkiem że oszczędzony czas poświęci na czytanie tego co sama wybierze. A na maturze można odwołać się do wszystkiego
          • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 19:33
            >Żeby wybrać, to najpierw trzeba coś >wcześniej przeczytać

Nie, odwrotnie - żeby przeczytać - trzeba wcześniej coś wybrać… A każdy wybór, nawet zły, to jakaś nauka i doświadczenie.
    • bajgla Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 09:47
      Wow paniusia spotkała się z wycinkiem młodzieży z Warszawy i przenosi wnioski na całą populację. Stare, znałam.

"W klasach mają lesbijki, gejów, osoby uchodźcze, dzieci, których rodzice przyjechali do Polski z Wietnamu, Ukrainy, Konga. Zmieniła się demografia. Klasy są różnorodne, a Tęczowy Piątek jest przecież tak naprawdę pięć dni w tygodniu."
      To jest tak durne i odklejone że zasługuje na wklejenie w całości.

"Jest to pokolenie szalenie empatyczne. Bardzo skupione na swoim zdrowiu, tożsamości, wyglądzie, a mniej na sprawie religii, zaborów i biedy polskiej wsi"
      Z tego wynika, że to pokolenie, a przynajmniej ta cząstka obecna na spotkaniu, jest bardzo egoistyczne, a nie empatyczne, skoro chce się zajmować tylko problemami swojej grupki, a ma gdzieś problemu dużej części rówieśników z tzw. interioru i nie ma chęci zrozumieć ani ich, ani historii przemian społecznych np.

Plus taa oczywiście młodzież gremialnie bojkutuje Rowling, która już jest winna nie tylko transfobii ale wszystkim grzechom świata.

To że młodzież taka chętna do cancel culture, to dla mnie sygnał alarmowy, że nie chcą i nie potrafią dyskutować, nie chcą słyszeć innego zdania czy perspektywy.
      • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 09:56
        Jak są tacy wyrywni do cancel culture, to znaczy, w procesie ich edukacji poniesiono porażkę, a dzieci mają duże braki. Powinno się zapoznać ową młodzież z Bułhakowem, Orwellem, Bradburym, Huxleyem, fragmentami Szatanskich wersetów etc.
        • bajgla Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:16
          Nie tylko w procesie edukacji, wychowania też.
          A co do tego polecasz, to przecież to narusza ich safe space czy cośtam i nie mogą takich rzeczy czytać, bo jeszcze zaczęliby myśleć krytycznie, a nie przyjmować aktualnie modne pierdy typu osobatywy na wiarę.
        • 1matka-polka Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:19
          Filozofią religii plemiennych...
      • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:53
        >skoro chce się zajmować tylko problemami >swojej grupki, a ma gdzieś problemu dużej części >rówieśników
        Która część Polski jest obecnie pod zaborami….?
        • bajgla Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:08
          memphis90 napisała:

> >skoro chce się zajmować tylko problemami >swojej grupki, a ma gdzieś p
          > roblemu dużej części >rówieśników
          > Która część Polski jest obecnie pod zaborami….?
          >

Problemem dużej częsci ich rówieśników jest np. bieda, brak możliwości transportu do lepszych szkół, lekarzy itd, a nie jakim zaimkiem się do nich zwraca czy żeby skanselować HP za urojone przewiny autorki.
          • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:12
            Może lepiej byłoby poczytać na przykład jakiś współczesny reportaż na ten temat?
            • bajgla Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 14:05
              Owszem, niektórym by sie bardzo przydało, żeby nabrać troche perspektywy.
          • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:40
            Do przybliżenia takich problemów służą wspolczesne reportaże, lekcje WOS i godziny wychowawcze, na których można się pochylać nad problemami grup z innych baniek.
            • bajgla Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 14:06
              Well, dla niektórych to była własna bańka i może by się nawet ucieszyli.
          • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:50
            Ale co teraz próbujesz powiedzieć - że dzieci muszą czytać „Tadeusza” (nie pana, tego, który jako dziecię utopił się w rzece, bo matka robiła na polu pana), ażeby miały świadomość, że ich rówieśnicy są wykluczeni komunikacyjnie…? Pół klasy mojej córki mieszka w bursie, bo nie mieliby dojazdu do szkoły, więc nie muszą o tym czytać - oni o tym miedzy sobą rozmawiają…

Bzdury i pierdoly, że młodzież nie chce dyskutować i jest zamknięta na inne zdanie to nawet trudno skomentować, szczególnie, że wiążesz to z powszechną akceptacją LGBT przez młodzież - no trudno, żeby „dyskutowali” z homofobią… 🤷‍♀️
            • bajgla Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 14:14
              "Jest to pokolenie szalenie empatyczne. Bardzo skupione na swoim zdrowiu, tożsamości, wyglądzie, a mniej na sprawie religii, zaborów i biedy polskiej wsi"

Jakoś biedę polskiej wsi i skupienie na własnym wyglądzie wygodnie pominęłaś.

A co do dyskusji, cóż, wystarczająco dużo razy widziałam polowania na czarownice w mediach społecznościowych w wykonaniu polskiej lewicowej młodzieży właśnie. Plus oczekiwanie że wszędzie będzie safe space.
              • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 14:26
                Życie nie jest safe space.
              • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 15:40
                Nie zamierzam walczyć z chocholem, którego sama postawiłaś. Bynajmniej nie uważam, żeby młodzież była skupiona na własnym wyglądzie bardziej, niż pokolenia wcześniejsze. Nie widzę też, by byli nieświadomi czy obojętni na biedę - widzę, że koła wolontariatu często urządzają zbiórki na hospicja, na schroniska, dla uchodźców itp.
                • bajgla Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 15:59
                  Przecież to był cytat z Agaty Passent, jeśli to chochoł, to ona go ustawiła.
                  • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 16:12
                    W 9 wypadkach na 10 wypowiedzi Agaty Passent budzą we mnie dreszcz zażenowania i uczucie pewnej przykrości. Taki inteligentny ojciec, świetny dziennikarz, dyplomata, matka Osiecka z perfekcyjnym słuchem językowym i młoda (już nie młoda) Passent z felietonami, które nie różnią się od tych, które pisała do "Filipinki".
                  • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 19:36
                    Myślę, że Passent miała na myśli biedę w zaborze rosyjskim i ciężki los dzieci chłopstwa pańszczyźnianego.
                    • bajgla Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 21:29
                      No ale tak nie napisała, więc nie będę dopisywać.
                  • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 19:42
                    Poza tym ja polemizuję z Twoimi wypowiedziami - o tym jak zła i egoistyczna jest młodzież, bo nie chcąc czytać nowelek pozytywistycznych oraz opowieści o ciężkim życiu pod butem zaborcy nie przejmują się losem dzisiejszych kolegów żyjących pod zaborami.
                    • bajgla Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 21:44
                      A czytałaś aby wypociny Agatki, żeby zobaczyć co twierdzi ona a co ja?
    • andaba Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 09:48
      Ja to już dawno zauważyłam, na przykładzie własnych dzieci, (niektóre nawet czytają), że jak mojemu i starszym pokoleniem było obojętne, czy czytaja książkę napisaną pięć, piętnaście, pięćdziesiąt, czy sto lat temu, to obecnie czytają tylko to co współczesne. No chyba że studiują jakieś humanistyczne cuda i czytają Petrarkę w oryginale.
      W ksiązce muszą być telefony, komputery i pełne sklepy, bo nawet ksiązki napisane w PRL-u ich nudzą, a co dopiero taki Sienkiewicz (mnie też nudził, ale to już nie wina braku współczesności, Austen mnie nie nudziła, a starsza).
      • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:33
        Kwestia obycia i doboru książki. Nawet maluchy uwielbiają zwykle Dzieci z Bullerbyn, moje mają 6,5 i niespełna 5 i właśnie czytamy, zachwycone są. Seria 8+2 dla dzieci też stara, a tak napisana że chcą czytać. A Janko Muzykant to jednak coś innego... Więc jak dla maluchów można dobrać starsze książki to i dla starszych można.
        • ichi51e Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:41
          Po Lindgren widać że rozumiała świat dziecka. Że prostymi słowami pisze o problemach dzieci - że bracia dokuczają że ma się koleżanki ze chce się mieć własny pokój i mieć w nim to czy tamto. Janko muzykant jest tak oderwany od świata dzieci że dalej już trudno coś wymyślić. Opowieść z Marsa - co ja gadam to już bajki robotów (Maszyna Trurla np) jest bardziej zrozumiała i bliska.

“ Konstruktor Trurl zbudował raz ośmiopiętrową maszynę rozumną, którą, kiedy skończył najważniejszą pracę, pociągnął najpierw białym lakierem; potem narożniki pomalował liliowo, przypatrzył się z daleka i dorobił jeszcze mały deseń na froncie, a tam, gdzie można sobie było wyobrazić jej czoło, położył lekki pomarańczowy rzucik i, bardzo zadowolony z siebie, pogwizdując od niechcenia, niejako z czczego obowiązku rzucił sakramentalne pytanie, ile jest dwa razy dwa?”

solaris.lem.pl/ksiazki/beletrystyka/cyberiada/227-maszyna-trurla
          • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:46
            Za całego serca nie znosiłam "Bajek robotów", bo to z twórczości Lema było w podstawówce. Parę lat później odkrylam Asimova i amerykańskiego sf oraz rodzima "Fantastykę" i to było to.
            • ichi51e Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:48
              Bajki robotów to pół biedy - ja miałam pilota Pirxa i do dziś nie rozumiem co tam się stało…
              • langsam Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:58
                Mucha była zaprogramowanym testem. Cybernetycznym. Pirx zdał, jego kolega - prymus oblał.
              • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:04
                Ja miałam „Dywizjon 303”, który dla mnie był 🤮 i nijak nie byłam w stanie doczytać tego do końca, więc jak później miałam przeczytać Pilota P., to moja wczesnonastoletnia dusza westchnęła rzewnie i stwierdziła „nigdy więcej żadnych pilotów!!!” No i nie przeczytałam 😂

A czytałam różne rzeczy w podstawówce, koleżanka podsuwała mi lektury z biblioteczki rodziców, takie o dziwnych tytułach jak „Kubuś Fatalista i jego pan” (z tym, że za nic dziś nie pamiętam o czym to było, poza tym, że rodzice absolutnie mi zakazali czytać, bo nie dla dzieci wink ).
          • zla.m Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:09
            Zarówno Janko Muzykant, jak i Bajki Robotów były pisane DLA DOROSŁEGO czytelnika. Janko, Antek, Anielka itp. - tak, bohaterami są dzieci, ale chodziło o to, żeby dorośli przejęli się ich losem i zaczęli działać.

Lem pisał żartobliwie, ale to są żarty dla dorosłych, oczytanych ludzi, którzy właśnie rozpoznają stylizację, groteskę języka w powiązaniu z nowoczesnym sztafażem, przekleństwo w bojowym zawołaniu rodu elektrycerzy (AWRUK!) i tak dalej...

Te książki nie są (wszystkie) złe, tylko są kompletnie niedopasowane do odbiorcy.

A wciskanie Lema dzieciom w podstawówce pokutuje tym, że wiele dorosłych osób, czytających i inteligentnych, odżegnuje się od niego i całej fantastyki. A jako dojrzali mogliby naprawdę czerpać przyjemność z tych książek.
            • 1matka-polka Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:17
              zla.m napisała:

> Zarówno Janko Muzykant, jak i Bajki Robotów były pisane DLA DOROSŁEGO czytelnik
              > a. Janko, Antek, Anielka itp. - tak, bohaterami są dzieci, ale chodziło o to, ż
              > eby dorośli przejęli się ich losem i zaczęli działać.
              >
              > Lem pisał żartobliwie, ale to są żarty dla dorosłych, oczytanych ludzi, którzy
              > właśnie rozpoznają stylizację, groteskę języka w powiązaniu z nowoczesnym sztaf
              > ażem, przekleństwo w bojowym zawołaniu rodu elektrycerzy (AWRUK!) i tak dalej..
              > .
              >
              > Te książki nie są (wszystkie) złe, tylko są kompletnie niedopasowane do odbiorc
              > y.
              >
              > A wciskanie Lema dzieciom w podstawówce pokutuje tym, że wiele dorosłych osób,
              > czytających i inteligentnych, odżegnuje się od niego i całej fantastyki. A jako
              > dojrzali mogliby naprawdę czerpać przyjemność z tych książek.
              >

Oczywiscie, woekszosc lektur nie jest dla dzieci. Tylko kogo to obchodzi?
        • andaba Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:49
          Ale dzieci z Bullerbyn to chlubny wyjątek, który podoba sie chyba wszystkm dzieciom.

Lem jest dla mnie niestrawny, ale ja w ogóle nie toleruje żadnego s-f.
          • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:52
            Toleruję, niektóre utwory b. lubię, Lem jest niestrawny.
            • bajgla Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:09
              Zgłasza się kolejna z niestrawnością po Lemie, zniechęcił mnie do sf.
              • kurt.wallander Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:24
                A czytałyście pewnie tylko te nieszczęsne Bajki robotów czy Opowieści o pilocie Pirxie....
                • ewka.n Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:59
                  kurt.wallander napisała:

> A czytałyście pewnie tylko te nieszczęsne Bajki robotów czy Opowieści o pilocie
                  > Pirxie....

No właśnie. Pamiętam, że czytając "Kongres futurologiczny" chichrałam jak z Chmielewskiej. No i ta dystopijna wizja wirtualnej rzeczywistości.
                  • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:17
                    Od dystopijnych wizji miałam Strugackich i Zajdla.
                    • ewka.n Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 15:40
                      triss_merigold6 napisała:

> Od dystopijnych wizji miałam Strugackich i Zajdla.

I to ma dezawuować Lema? Paradne.
                    • hanusinamama Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 11:28
                      A co ma do Lema? Pytanie czy czytałaś coś wiecej niż lekturę...
        • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:58
          No właśnie - Dzieci z Bullerbyn zachwycają nadal, tymczasem Mis z okienka (?), Plastuś czy Pyza na polskich dróżkach były koszmarną ramotą już za czasów mojego dzieciństwa… Być może dlatego, że Astrid nie pisała by nieść jakiś wzniosły kaganiec oświaty (Bosse nie ponosi żadnych przykrych konsekwencji od losu za zawłaszczanie foremki w kształcie prosiaczka i nie składa rzewnej samokrytyki, zmieniając się na lepsze), a te wszystkie Plastusie roztaczają przykry i ciężki smrodek dydaktyczny…
          • langsam Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:01
            Ponadto bullerbyn to dzieciństwo wyekstrahowane, wyjęte poza nawias czasu. Właściwie każde dziecko z północy (na równiku może być inaczej) może się widzieć w tej sytuacji.
          • hanusinamama Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 11:30
            Karolcia...brrrr
            • ichi51e Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 11:39
              Z Karolci możnaby fajny film zrobic
              • hanusinamama Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 12:32
                Weź. Czytałaś to teraz? To było niestrawne 30 lat temu, teraz to jest cringe.
                • danaide2.0 Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 21:58
                  Dlaczego niestrawne? Ja tam Karolcię lubiłam.
                  Wiele zależy od tego, kto się zabierze za adaptację.
                  Ktoś czytał i widział Kajtusia Czarodzieja? Dla siebie pytam.
                • konsta-is-me Re: Sienkiewicza żegnamy! 04.12.23, 12:28
                  Cringe? Dlaczego ? Może ci się z Koraliną skojarzyło ? Karolcia była super, tak samo jak Pożyczalscy !
        • danaide2.0 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:09
          To jakie książki dobrałaś dla swoich starszych dzieci?

Do jakiegoś ósmego-dziesiątego roku życia dziecka nie miałam problemu z wyborem. Przy dziecku w wieku nastoletnim coś się załamało. Dziecko czyta i chce czytać, ale ma problem ze znalezieniem książek. Klasyka w stylu Ani, Emilki czy Pollyanny nie każdemu podejdzie. Dla nastolatków jest mnóstwo produkcyjniaków: obyczajowe, SF/fantastyka/fantasy, kryminały. Wydawane masowo, poziom naprawdę różny. Z kolei niektóre książki dla dorosłych, które je zainteresują, okazują się za trudne. Częściowo językowo, częściowo pojęciowo, jak ostatnio Kod da Vinci.
          • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:31
            Ja dopiero "moje" dzieci poznawałam wtedysmile Ale patrząc na to, co zostawili dla młodszych to Harry Potter oczywiście, Magiczne Drzewo, Felix i Nika, a potem wjechały już na pełnej wampiry i wilkołaki. I dużo takich fantasy/fantastyki, Niezgodna itp. A dużo później to już reportaże z mojej półki i sporo true crime, bo jest fanką.
            • danaide2.0 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:43
              Czyli, że tak ujmę, same hity. Na parę lat - mało.

BTW, Felix, Net i Nika jest dziaderska aż boli. Ostatni rozdział pierwszego tomu (ze słabej pamięci): dzieci z ojcem jednego świętują, matka i bodajże babka siedzą w kuchni albo coś donoszą. Przy "Nika, żyjesz?!" kwiczałam. Puls jej sprawdź! Ale owszem, wielu osobom się podoba.

F/F - tu już trzeba trochę rozeznania, szczęścia - czasami fajne rzeczy wydają niszowe wydawnictwa (i nawet serii nie kończą) sad
              • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:46
                Ocenianie powieści pod kątem nasycenia pierwiastkiem równościowym lub innym aktualnym ideologicznym to zapędy rodem z totalitaryzmów.
                • danaide2.0 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:58
                  Serio, siedzisz w kuchni, jak w twoim domu jest impreza?
                  Masz czternaście lat i mieszkasz sama, do tego masz na Martensy? Co? Jak?
                  Komuś coś się stało, stoisz nad nim i płaczesz, czy jednak próbujesz coś robić, puls zbadać?

Mogę sobie oceniać powieść jak chcę, choć generalnie nawet nie mam po temu narzędzi. Usłyszałam fragment ze środka, koniec i początek. Nie miałam siły na więcej. Dziecko bardzo się ucieszyło, jak skończyli omawianie lektury i bynajmniej po kolejne nie sięgnęło. Nie wszystkie dzieci lubią, gdy ma się ich za głupków.
                  • danaide2.0 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:01
                    Co więcej - żądam rzetelnej oceny Mickiewicza, bo zważywszy na jego więzi z Towiańskim, może za dużo w nim szurostwa?
                    tongue_out
                  • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:15
                    Zasadniczo realizmu i trzymania się faktów oczekuję od gatunków dziennikarskich, a nie literackich.
                    • danaide2.0 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:27
                      Nie wiem, czemu akurat tak ci się zebrało na obronę tej akurat pozycji. Kolegujesz się z autorem? Boisz się, że wyleci z listy lektur i wyschnie źródełko pewnego dochodu? Pisać książki dla dzieci (i niestety, czasem ich rodziców) po to, by po lekturze mieli więcej pytań niż odpowiedzi? Deus ex machina też zawsze na propsie.

Mnie się nie podobało, mojemu dziecku się nie podobało. A takie "Kocie opowieści" - też polski autor, też pozycja dla dzieci, przekomarzające się koty czyli brak realizmu (i interpretacja Boberka na audiobooku jako bonus) - podobały.

Tak jest z książkami, wiesz? Jedne się podobają, inne nie. I nie decyduje o tym miejsce na liście lektur czy półce bestsellerów Empiku - WSJ właśnie zrezygnował z publikowania swojej. Guess why.
              • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:12
                Ja tego nie czytałam to nawet nie wiem, taki szybki przegląd półek zrobiłam w głowiesmile Plus u Młodego najlepiej zażarly biografie piłkarzy
                • danaide2.0 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:14
                  Piłkarzy... Słabo to widzę big_grin
                  • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 14:13
                    Dlaczego? Mnie to nie ciekawi, ale są różne zainteresowania
                    • danaide2.0 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 19:08
                      Jak wysłałam, zrozumiałam, że dwuznacznie zabrzmiało. Po prostu słabo to widzę jeśli chodzi o moje dziecko.
                      • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 19:32
                        A to jasne, rozumiem, mnie też by śmiertelnie znudziło smile Chodziło mi raczej o to, że jakimś punktem za zrobienia mogą być zainteresowania zupełnie poza książkowe
              • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 14:44
                Na wymiękłam przy scenie, w której dziewczynka ginie na dobę na wycieczce szkolnej do Zakopanego, po czym wyznaje, że spędziła noc z białym niedźwiedziem (zapewne z Krupówek) i nikt nie woła policji ani nie zawiadamia rodziców… A moje dzieci skontaktowały, że na kij przestępca- będący komputerem jak dr Zola - wysyła na włam do banku tostery i ekspresy do kawy, skoro może zwyczajnie zrobić przelew… 😂
              • ichi51e Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 16:32
                A ja odpadłam przy drugim tomie magicznego drzewa. Te dzieci są niestrawne.
                • hanusinamama Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 11:22
                  Są. I są nierealne. Moja córka powiedziała, że dzieci tak się nie zachowują, nie rozmawiają tak ze sobą. Wyobrażenie dorosłego o dzieciach i tyle. Dzieciaki to wyczuwają
          • gris_gris Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 22:46
            danaide2.0 napisała:

> To jakie książki dobrałaś dla swoich starszych dzieci?
            >
            > Do jakiegoś ósmego-dziesiątego roku życia dziecka nie miałam problemu z wyborem
            > . Przy dziecku w wieku nastoletnim coś się załamało. Dziecko czyta i chce czyta
            > ć, ale ma problem ze znalezieniem książek. Klasyka w stylu Ani, Emilki czy Poll
            > yanny nie każdemu podejdzie. Dla nastolatków jest mnóstwo produkcyjniaków: obyc
            > zajowe, SF/fantastyka/fantasy, kryminały. Wydawane masowo, poziom naprawdę różn
            > y. Z kolei niektóre książki dla dorosłych, które je zainteresują, okazują się z
            > a trudne. Częściowo językowo, częściowo pojęciowo, jak ostatnio Kod da Vinci.

Ile ma lat? Moj trzynastolatek jakies 2-3 lata temu czytal m.in.:

seria wydawnictwodwiesiostry.pl/katalog/list-do-krola.html
            seria www.swiatksiazki.pl/ruchomy-zamek-hauru-6993445-ksiazka.html
            seria wytwornia.com/pl/p/Podpalacze-ksiazek.-Moj-brat-straznik.-tom-1/92
            www.znak.com.pl/ksiazka/zabojstwo-brangwina-kakola-k-j-anderson-184978
            harpercollins.pl/pl/parameters/seria-niefortunnych-zdarzen-6636.html
            w zeszlym roku np:
            seria www.empik.com/na-ostrzu-noza-ruchomy-chaos-tom-1-ness-patrick,p1269095734,ksiazka-p
            seria www.wydawnictwoliteratura.pl/ksiazki/krol-myszy
            www.mediarodzina.pl/produkt/sierota-bestia-szpieg/
            seria dwukropek.com.pl/ksiazki/magik-i-zlodziejka/
            + Dorota Terakowska, Katarzyna Wasilkowska, Philip Pullman...

Teraz ma na polce m/in:
            www.swiatksiazki.pl/autor/jakob-wegelius
            seria dwukropek.com.pl/ksiazki/straznik-klejnotu/
            seria babaryba.pl/pl/p/Lustrzanna-Tom-1-Zimowe-Zareczyny-powiesc-14-francuski-bestseller/323

To ze wspolczesnych (angielskojezyczne czyta w oryginale (jest dwujezyczny), wiec nie wiem, jakiej jakosci sa polskie tlumaczenia). Popatrz sobie, bo w wielu bohaterkami sa dziewczyny, co moze zachecic Twoja corke.

Anie z Zielonego Wzgorza moj czytal po angielsku, i podobala mu sie bardzo - bo to jest inne doswiadczenie w oryginale, plus nie wiedzial nic o tej ksiazce, zanim zaczal, wiec nie mial uprzedzen, ze to "tylko dla dziewczyn", co chyba w Polsce troche pokutuje. Ale on w ogole nie ma problemu z klasyka, przeczytal chyba wszystkosmile; podobaly mu sie takze staroswieckie takie jak "Pan Kleks", "Cudowna podroz" S. Lagerlöf, "Serce" Amicisa, "Pinokio", "Znaczy kapitan", Juliusz Verne itd. Zdaje sobie sprawe, ze nie wszystkim dzieciom to jednak sie moze tak samo podobac. Czytal tez duzo roznych zbiorow basni, rowniez dla doroslych (jezykowo i tresciowo) lacznie z niedawnym, nieocenzurowanym wydaniem braci Grimm czy "Bajki" Strindberga. Z ksiazek dla doroslych czytal mi.in. Dickensa (Oliwier Twist, Opowiesc o Dwoch Miastach), Thomasa Hardy (Tessa d'Urberville, ale to w wersji skroconej dla dzieci, w szkole), Tolkiena, itd.

• danaide2.0 Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 21:55
              Dzięki za listę. Część z tego dziecko zna, część czytało, część obejrzało, część zarzuciło (z zamiarem powrócenia lub nie). Z Dwukropka wypożyczyłyśmy kiedyś 12 zagadek kryminalnych - książka zawierała wybrane fragmenty większych całości, więc można było rozeznać się w tematyce/stylu, ale roiło się w niej od błędów. Kilka innych ich pozycji też została odłożona. Nie wiem jak u was, ale u nas w biblio pojawiły się już półki z literaturą polecaną na insza czy tiktoku, z książkami na bardzo różnym poziomie. Najważniejsze, że jest wybór.

Z opisanej klasyki od Kleksa czy Pinokia (pierwsze na pewno lekturą, drugie już nie pamiętam, pogubiłam się) całkowicie je odrzuca. "Serce" uwielbiałam, ale ja mogłam do upęku czytać o biednych, skrzywdzonych dzieciach - moje dziecko niekoniecznie, uff... choć Dickens mógłby się nadać. Na razie dziecko błąka się między Gaimanem, Terakowską, Kingiem, Meyer i... Lindgren, a dziś ucieszył je zakup niedoczytanego "Wiatru z księżyca" Linklatera. Ciekawe, czy tym razem doczyta.
        • wapaha Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 10:57
          grruu.u napisała:

> Kwestia obycia i doboru książki. Nawet maluchy uwielbiają zwykle Dzieci z Bulle
          > rbyn,

mój był zachwycony- dostał na koniec zerówki, przeczytał samodzielnie już- ale po roku i...wciągnął chyba wszystkie ksiązki autorstwa AL , stoją dumnie na półce wink - mimo że przeczytane. Może do nich wróci
          • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 11:01
            Lotte już im czytałam w wakacje, też zachwycone. I właśnie czekają w kolejce bożonarodzeniowe opowiadania z Bullerbyn
          • hanusinamama Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 11:27
            MOjej wtedy 6 latce też się bardzo podobały. Niestety nie jest dopasowana wiekowo do dzieci jako lektura. Starsza jak to czytała już jako lekture było ok. Ale na zasadzie " na tle innych lektur fajna".
            Mikołajek w 4 klasie to jakiś żart. To jest ksiązka dla 5 latków.
            • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 13:44
              Mikołajek nie jest książką dla pięciolatków, bo jest o realiach szkolnych, których nie znają. I to są zupełnie inne problemy i emocje niż u przedszkolaków. Swoją drogą to też jest problem rodziców, którzy gonią z książkami i filmami nie wiadomo po co. A potem na grupach o książkach dla dzieci są teksty, że Basia beznadziejna, bo trzylatek się nudzi przy tej książce.
              • ichi51e Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 17:13
                OT Mikołajek jest wiekowo nierówny - niektóre historie są dla młodszych dzieci inne dla starszych część w ogóle dla dorosłych. Próbowałam kiedyś znaleźć w jakim wieku jest Mikołaj - nie ma tej informacji w książce - można wyliczyć kiedy się zaczyna (np patrząc po emisji Wilhelma Tella we Francji) prawdopodobnie jest to książka opisująca zdarzania współczesne autorom. A że wychodziła 10 lat to i Mikołaj się zmieniał. W części opowiadań jest kompletnym maluchem (matka płacze że się pierwszy raz kąpie sam) w innych sprawia wrażenie 10latka…
                • hanusinamama Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 17:52
                  Totalnie nie trwafia do 10 latków. Mówię o dziewczynkach, bo mam wrażenie że chłopcy w klasie młodej są na innym etapie czytelniczy,
                  I tu dochodzimy do momentu ze dzieci chyba powinny same wybierać częściowo lektury.
              • hanusinamama Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 17:50
                Mikołajek to ogólnie słaba książka jako lektura.
                Ja nie gonię. Trudno zebym czytała Kicię kocię 4 latce jeżeli interesuje ją co innego, woli dłuższe ksiązki podzielone na rozdziały.
                Teraz czytamy 3 część Harrego Pottera 6 latce. Co mam jej powiedzięć? Nie przeczytam ci tego, będzie czytać durne historyjki zebyś się w szkole nie nudziła lekturami?
                Starsza czyta lektury ( na szczęście szybko czyta wiec szybko też wraca do swoich książek).
                Teraz czyta Tajemniczy ogród (jest ok ale nadal na tle innych lektur), właśnie kończy i czeka na nią 2 tom Gregora Suzanne Collins. Nie mam zamiaru hamować zainteresowań dziecka w czytelnictwie bo lektury nudne i durne.
            • ichi51e Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 17:17
              Dla 5 latków którym rodzice czytają to może. 🤔
              • hanusinamama Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 17:51
                NO tak. Tak samo Cudowna podróż się podobała właśnie 6 latce a nie 10 latce.
                Jakoś tak zakładam za normę czytanie dzieciom...
      • hanusinamama Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 11:26
        A bierzesz pod uwagę jak był wybór książek dla dzieci i nastolatków za naszego dzieciństwa...a jaki jest treaz?
        Myśmy czytali co było, nie było za bardzo jak wybrzydzać.
        Teraz rynek wydawczniczy dla dzieci masz bardzo bogaty.
        Młoda Willę dziewczynkę z lasu łykneła w tydzień. Gdzie tam masz komórki i komputery?
    • q_fla Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:29
      ichi51e napisała:

> agatapassent.blog.polityka.pl/2023/11/29/lektury-po-czarnku-16-pomyslow-sienkiewicza-zegnamy/?fbclid=IwAR391ylkk1aXduBhZ6Mivs9NLXL_axfheVVl72tKFOlUse_esdCwYWgb24I
      > Czy naprawdę młodzież chce czytać o gejach/lesbijkach, z wrażliwości unika Sien
      > kiewicza i Rowling, kocha Mickiewicza (czyta Dziady po 12 razy) i domaga się wi
      > ęcej noblistów (tzn chyba noblistek bo Sienkiewicza zdecydowanie nie a o Reymon
      > cie ani słowa).
      >
      > Moim zdaniem głównym problemem jest archaiczny język większości lektur - nie sa
      > to książki na poziomie językowym współczesnych dzieci - czytają nie rozumieją
      > męczą się więc wybierają wygodniejsze media i koło się zamyka. W pustyni i w pu
      > szczy, quo vadis nie wspominam jako nudnego w ogóle. Antek czy Janko muzykant t
      > o już 30 lat temu była ramota - mam wrażenie że współczesne lektury są językowo
      > nie do przeskoczenia, dzieciak czyta nie rozumie, a potem pani pyta o bzdury.
      > Dużo lepiej bryk przeczytać przynajmniej człowiek zrozumie. Wnioski - czytanie
      > w podstawówce wyłącznie dla przyjemności a lektury typu Sienkiewicz Mickiewicz
      > Żeromski Reymont w liceum jak już dziecko będzie umiało/lubiło czytać i kumalo
      > coś nieco kontekst.
      >
      >

😂😂😂😂😂😂😂😂😂
      • maslova Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:53
        Bardzo merytoryczny komentarz....
    • krwawy.lolo Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 10:37
      Pamiętam "Pana Tadeusza" z podstawówki. Wkułem na pamięć Litwę, róg cętkowany i gładkolice lisice. Kompletnie bez zrozumienia, bez sensu, poza treningiem pamięci.
    • 1matka-polka Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:14
      "Antek czy Janko muzykant to już 30 lat temu była ramota"

Przeciez tam sa takie cudowne, i nadal aktualne opisy ludzkiej psychiki...
      • abidja Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 19:25
        1matka-polka napisała:

> "Antek czy Janko muzykant to już 30 lat temu była ramota"
        >
        > Przeciez tam sa takie cudowne, i nadal aktualne opisy ludzkiej psychiki...
        >

Ja do dzis pamietam i Antka i Janko. Pamietam emocje, niezgode, gorzka ironie, niesprawiedliwosc i trud ludzkiego gorzkiego losu.
        To sa naprawde dobre pozycje. Mozna omawiac je dotykajac tematu nierownosci spolecznych, chlopskiej niewoli, przesadow, roli kobiet, dzieci w spoleczenstwie itd itp.
        • danaide2.0 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 19:33
          A coś z tego omawiania "w naszych czasach" wynikało?
          Ot, mamy komunizm i już jest dobrze!
          • abidja Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 20:49
            danaide2.0 napisała:

> A coś z tego omawiania "w naszych czasach" wynikało?
            > Ot, mamy komunizm i już jest dobrze!

Żadasz by 2 nowele obaliły komunizm.
            Wystarczy ze budza sumienia i refleksje.
      • asfiksja Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 20:35
        >nadal aktualne opisy ludzkiej psychiki...
        No ale jesteśmy bardziej światli. Teraz zamiast wkładać do pieca na trzy zdrowaśki dłubiemy dziurkę w nodze i wkładamy cieciorkę. Oczywiście jeśli nie liczyć nieudanych kuracji żabą amazońską.
    • figa_z_makiem99 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:21
      Dopiero niedawno docenilam i zrozumiałam Dziady, oglądając sztukę. Uważam, że warto, żeby młodzież poznawała różną literaturę, nawet jeśli jej to nie zachwyca
      • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:24
        Ależ romantyzm warto poznawać najpierw od strony Krola Olch i Ballad i romansów, a nie od "Dziadów".
        • figa_z_makiem99 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:37
          Zgadzam się, ważne żeby poznawać i nie hodować ignorantów z wąskimi horyzontami.
        • figa_z_makiem99 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:44
          Lubiłam Sienkiewicza, Prusa i zaczytywałam się jako nastolatka, moi rodzice sami nie czytali ale w domu była dobrze zaopatrzona biblioteczka i akurst za to jestem im wdzięczna.
        • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:31
          Zależy która część. Przecież ta „halloweenowa” z dychaji zazwyczaj się młodzieży podoba…
          • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:31
            Duchami
            • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:41
              Tak, tak część tak.
      • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:38
        Skoro Dziady zrozumiałaś „niedawno” to chyba świadczy jednak o tym, że nastolatki niespecjalnie mają zasoby pozwalające im docenić i zrozumieć wcześniej, szczególnie mówię tu o części IV…?
    • nangaparbat3 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:40
      Dużo bzdur w tym felietonie, ale o jedno będę się biła do ostatnie kropli krwi:

Lektury mają mniej opowiadać o historii literatury, a bardziej pomagać żyć. To pokolenie z depresją, samotnością, zaburzeniami psychicznymi – szuka w literaturze autorytetów, a nie arcydzielnych stylistycznych wygibasów.

Najlepiej wybrane lektury można zniszczyć, omawiając je w pseudoakademicki sposób obowiązujący w polskiej polonistyce.
      • nangaparbat3 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:43
        Jest po prostu tak, że każdy tekst w szkole zostaje przeżuty, pozbawiony soków, aromatu i smaku, i wypluty - a dzieciom (i młodzieży) każemy się tym żywić i zachwycać.
        • figa_z_makiem99 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:53
          Wiadomo, że nastolatek nie będzie się zachwycał Panem Tadeuszem na przykład, ale warto, żeby miał o nim pojęcie. HIstoria i korzenie też są bardzo ważne, żeby rozumieć, trzeba poznawać i oswajać się.
          • nangaparbat3 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:58
            Ależ mógłby się zachwycić i niektóre się zachwycają. Zamiast tłuc opisy przyrody można inscenizować najzabawniejsze fragmenty, na przykład. A przede wszystkim zacząć od opowiedzenia fabuły, bo oni, nie mając pojęcia o historii Polski (naprawdę nie mają), nic z tego nie rozumieją.
            • figa_z_makiem99 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:01
              Pewnie tak, ale jak opłacamy nauczycieli? Każdy olewa tą grupę zawodową. I jakie przygotowanie mają dziś nauczyciele, sami piszą z błędami.
              • nangaparbat3 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:49
                Nie chodzi o opłacanie, tylko o program.
            • figa_z_makiem99 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:11
              Dzieci nie mają dziś autorytetów, żadnego punktu odniesienia, nauczyciel nic nie może, rodzic to kumpel, siedzą z nosem w telefonie i oglądają szit. Stąd problemy psychiczne. Kiedyś dziecko nie znaczyło nic, a dziś w szkołach mamy pajdokrację. Straciliśmy zdrowy rozsądek.
              • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 14:16
                Przenikliwa diagnoza big_grin To samo mówili 20 i 50 lat temu
                • fogito Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 08:57
                  20 lat temu nie było pajdokracji w szkołach. A nauczyciel miał sporo do powiedzenia. Łobuzy lądowały w szkołach specjalnych a w klasach był spokój. Teraz w klasach spokoju nie ma, a nauczyciel nic nie może.
                  • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 10:04
                    Opowiadaj bajeczki ludziom, którzy nie chodzili do szkoły...20 lat temu byłam dorosła, ale 30 lat temu to łobuzy nie lądowały w klasach specjalnych, tylko molestowanie nazywano końskimi zaletami, a wracając ze szkoły można było stracić buty lub kurtkę, najntisy bejbe... Pamiętam kolegów ze 3 lata starszych w podstawówce, więc kilka razy powtarzali klasę. A spokój był u jednych nauczycieli a u innych nie.
                    • nick_z_desperacji Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 11:15
                      Dokładnie. W ostatniej 8 klasie w mojej sp byl chlopak, który wyleciał, bo...skończył 18 lat i już można było go wyrzucić. W gimnazjum popchnął mnie na schodach chlopak ewidentnie opóźniony, ot tak, bez powodu. Potem zresztą karnie przeniesiono go do naszej klasy i okazało się, że w zasadzie nawet czytać nie potrafi, widocznie rodzice nie zgodzili się na szkole specjalną więc byl przepychany na siłę, bo i co z nim robić? W sąsiednim gimnazjum koleś się zaczął w drugiej klasie. Piękny to byl przełom wieków...
                      • nick_z_desperacji Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 11:16
                        *zacpal
                    • fogito Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 13:00
                      Starsza ode mnie jesteś ? Nie spodziewałam sie.
                      • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 13:46
                        Mam 40 lat, więc do gimnazjum nie chodziłam, ale wiem jak wyglądała podstawówka lat 90 więc Twoje bajeczki mnie bawią
                        • fogito Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 17:07
                          No cóż ja podstawówkę kończyłam wcześniej niż w latach 90tych. I mnie te bajeczki nie śmieszą, bo to były realia wtedy. A ty coś tam wiesz z opowieści, ale za młoda jesteś na to aby tego doświadczyć. No ale na forum to wszystko można klepać bez umiaru.
                          • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 17:57
                            Napisałaś 20 lat temu, jak było. To Ci napisałam, że jak było 20 lat temu to nie wiem, przypominam, że to był 2003 rok. I miałam 29 lat. Za to wiem, jak było w 1993 roku. I było właśnie tak.
                            • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 22:08
                              Oczywiście miało to być, że miałam 20 lat...
                          • danaide2.0 Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 22:01
                            Jeśli kończyłaś podstawówkę wcześniej niż w latach 90. to jednak ty jesteś starsza od gru. Pociesza mnie myśl, że matematyki nie uczysz. Ale tylko trochę pociesza.
                            • fogito Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 22:41
                              Sarkazmu nie łapiesz.
                              • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 23:16
                                Chyba nikt nie złapał, pani oczytana coś słabo umie się komunikować big_grin
                                • fogito Re: Sienkiewicza żegnamy! 04.12.23, 05:47
                                  Ciężko zejść do tak niskiego poziomu więc nawet nie będę się starać. Nieoczytani ludzie miał łapią ironii i sarkazmu. Nie są w stanie więc dyskutować bez lopatologicznego tłumaczenia. Takie są skutki intelektualnych zaniedbań.
                                  • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 04.12.23, 07:32
                                    Trudno zejść... Ciężko to mało elegancki rusycyzm, pani oczytana
                                    • fogito Re: Sienkiewicza żegnamy! 04.12.23, 12:12
                                      Mało elegancki, bo ty tak uważasz…
                                      • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 04.12.23, 12:23
                                        Nie. Po prostu tego rodzaju kalki językowe są niepoprawne. Ale nie spodziewam się po Tobie poprawności językowej. Niestety, samo to, że ktoś czyta, to jeszcze nie wszystko.
            • figa_z_makiem99 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:16
              Jeśli uwrażliwimy dzieci, pokażemy, że nie zawsze było pięknie i różowo, nie będą myślały, że są pępkiem świata i poprzednie pokolenia też przeżywały podobne problemy, tylko w innych czasach. Sztuka czy literatura może rozwijać duchowość.
              • nangaparbat3 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:51
                Dzieci nie uważają, że jest pięknie i różowo, ani że są pępkiem świata. Są nieustająco kontrolowane i popychane, przez to pełne lęku, bo nie wierzą we własne możliwości, nie mają poczucia, że są dość inteligentne i sprawne, by sobie radzić, mają znikome poczucie podmiotowości. Oczywiście każde inaczej, ale ogólne trendy są właśnie takie.
            • kurt.wallander Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 16:33
              nangaparbat3 napisała:

> Ależ mógłby się zachwycić i niektóre się zachwycają. Zamiast tłuc opisy przyrod
              > y można inscenizować najzabawniejsze fragmenty, na przykład.

Mojej corce najbardziej podobały się opisy przyrody, a najmniej głupkowaty Tadeusz i nie mniej głupkowaty Hrabia

A przede wszystkim
              > zacząć od opowiedzenia fabuły, bo oni, nie mając pojęcia o historii Polski (na
              > prawdę nie mają), nic z tego nie rozumieją.

I tu się zgadzam, kontekst historyczny jest tu ważny.

>
          • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:27
            Tyle że powstania są w klasie 7, a PT w klasie 8. Do tego czasu młodzież musi wkuć na pamięć (nadal, niestety) sto dat stu różnych bitew, z nazwiskami wodzów, z wiedzą jak miał na imię car, który akurat wówczas zasiadał na tronie, a jak władca Prus oraz nazwiskiem założyciela organizacji, który resztę życia spędził w więzieniu oraz jak dokładnie przebiegała Wiosna Ludów a Austrii, a jak w Piedmont… W tym natłoku po ponad roku istota rzeczy zostanie już dawno zapomniana…

Swoją drogą mojej córce PT się podobał, tam jest sporo absurdalnego humoru - Mickiewicz jawnie kpi z romantyzmu i romantyków (scena miłosna pełna namiętnych spojrzeń przerwana packą na muchy, świetlista bogini z rogiem okazująca się dzieciakiem z wiechciem marchwi, iście incelowy szok Tadzia, że Telimena… naróżowana i bez zęba (na przedzie wink ), dramatyczny samobójczy zryw Tadeusza z galopadą do bajora w świetle księżyca, skwitowany „nasz Tadeusz próbował utopić się w błocie”…)
            • figa_z_makiem99 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:50
              Masz jakieś wnioski, jak to zmienić? Też musiałam wkuć wiele rzeczy na pamięć i nikt za mnie lekcji nie odrabiał. Uważam, że dziś mamy zły system, przepychane są w szkołach dzieci, które bez pomocy rodziców tych szkół by nie skończyły.
              • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:51
                Przepychane jak daleko? Do końca podstawówki max.
              • ichi51e Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:52
                A co byś robiła z tymi dziećmi które bez pomocy rodziców by szkoły nie skończyły?
                • figa_z_makiem99 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:16
                  No właśnie nic nie można zrobić i jest to chory system, nie ma alternatywy.
                  • figa_z_makiem99 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:17
                    Odrabianie lekcji za dziecko, czy nastolatka, myślenie za nie, jest dla mnie chore.
                    • figa_z_makiem99 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:22
                      Stąd biorą się "mądrzy inaczej", w dzisiejszych czasach połowa młodych ludzi ma wyższe wykształcenie, jakoś nie przekłada się to na jakość tego wykształcenia, wiedzę, umiejętność wyciągania wniosków, inteligencję.
                    • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 14:39
                      A do czego teraz się odnosisz…?
              • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 14:17
                Podstawa programowa powinna być tak zaprojektowana, żeby nieuposledzone dziecko było w stanie opanować ją w minimalnym stopniu wymaganym do zaliczenia
              • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 14:39
                I znów o tym „odrabianiu lekcji za…”. Możesz jednak wskazać ten moment, kiedy piszę coś o odrabianiu lekcji za dzieci…? Bo to, że wiem czego się uczą bynajmniej nie oznacza, że odrabiam lekcje za kogoś…
              • hanusinamama Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 18:25
                Ja mam pomysł. A dokładnie historyczkę u córki w klasie. Nie muszą ryć dat. Mają rozumieć przyczyny i skutki. Robią masę projektów, plakatów, oceny z tych są na rózni z klasówkami których jest cała jedna jedna na semestr
                Dzieciaki historię wielbią miłością wielką. Szukają informacji z tego co na lekcji w innych źródłach. Moja młoda wynalazła ksiązki o starożytnych Egipcjanach i Rzymianach. Szukała informacji o Mezopotamii. To samo jest w starszych klasach...da się.
            • nangaparbat3 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:53
              I żaby, co to "żadne nie grają tak pięknie jak polskie". I sernica, co robi bum. Mnóstwo tego, ale szkoła skupia się na tym, co podniosłe.
              • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:57
                "Latarnik". Z perspektywy mojego nastolatka pan zatrudniony w charakterze latarnika popełnił ciężkie zaniedbanie obowiązków służbowych czego skutkiem był wypadek na morzu.
        • figa_z_makiem99 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 11:58
          Rozejrzyj się dookoła, jaki świat jest dzisiaj płytki i powierzchowny, dorosłe kobiety mówią, że nie są feministkami na przykład. Nie mają pojęcia jak kobiety żyły jeszcze jeszcze niedawno, dlatego warto, żeby dzieci w szkołach poznawały różną literaturę, nie tylko to co im się podoba.
          • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:18
            No nic tylko umierać…. 🤷‍♀️
            • figa_z_makiem99 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:29
              Mamy 21 wiek i technologie na wysokim poziomie, a dziewczynka umiera na ulicy i nikt tego nie zauważa, albo ratownicy z karetki przyglądają się jak człowiek się dusi, bo poczuli się urażeni. To tylko przypadki medialne. Może dzisiaj jesteś zdrowa i masz poczucie kontroli nad życiem, ale za jakiś czas też dotknie cię znieczulica ludzka, kiedy będziesz potrzebowała pomocy. i nie będziesz już tak śmieszkowała.
              • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:58
                Piękna manipulacja… Szkoda, że:
                1. Całkiem nieprawdziwa (rodzina szukająca dziewczynki miała wielki problem by ją znaleźć, a co dopiero obcy ludzie, którzy nie szukali zaginionej)
                2. Świadcząca o nieznajomości historii

>dziewczynka umiera na ulicy i nikt tego >nie zauważa
                Czy to nie Andersen o tym pisał…? Zwracając uwagę na problem społeczny, jakim były sieroctwo, bezdomność i bieda..?

>ratownicy z karetki przyglądają się jak >człowiek się dusi, bo poczuli się >urażeni
                Żaden problem, żebyś została ratownikiem i ratowała tych agresywnych i niebezpiecznych.

>za jakiś czas też dotknie cię >znieczulica ludzka, kiedy będziesz >potrzebowała pomocy
                Ja nie nazywam ludzi wokół en masse „głupcami, nieukami, ignorantami” więc liczę na to, że zbiorę to, co posieję…
            • figa_z_makiem99 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:33
              Nadeszły czasy zadufanych w sobie głupców, ignorantów i nieuków, myślących wyłącznie o własnym tyłku.
              • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:47
                Kiedy czasy były inne?
                • figa_z_makiem99 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:55
                  Życie w 15, czy 19 wieku różniło się znacznie od naszego teraz, a jednak pewne problemy egzystencjonalne są podobne. Wojny, zdrady, niespelnione miłości, bieda, to nadal istnieje. Styl życia i możliwości mamy jednak inne, niż 100 lat temu na przykład.
              • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:53
                No już nie bądź taka samokrytyczna!
                • figa_z_makiem99 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:58
                  To ty musisz odrabiać lekcje za swoje dziecko, nie ja. Jak widać dziecko nie miało po kim odziedziczyć wrażliwości i mądrości.
                  • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:00
                    Chyba mnie teraz mocno z kimś mylisz, bo ja nie odrabiam lekcji za dzieci 🤔🤔🤔
                    • figa_z_makiem99 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:05
                      W takim razie wymyśliłaś ten post wyżej ? Chyba dyskusja nie ma sensu.
                      • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 14:37
                        Jaki post wyżej…? W którym miejscu ja piszę, że odrabiam lekcje za dzieci??? 🤔🤔🤔
          • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 14:20
            Masz rację, na przykład dorosłe kobiety bez żenady przyznają, że swoje problemy i frustracje rozwiązują przez czepianie się anonimowo obcych ludzi na forum. Za mało Latarnika i Anielki chyba było 🤡
            • wapaha Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 11:03
              grruu.u napisała:

> Masz rację, na przykład dorosłe kobiety bez żenady przyznają, że swoje problemy
              > i frustracje rozwiązują przez czepianie się anonimowo obcych ludzi na forum. Z
              > a mało Latarnika i Anielki chyba było 🤡

albo że brzydzą się ludzi, cielesności,brudu..
    • demono2004 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:11
      Dziś młodzież jest tak głupia, ze nie musi czytać niczego. Po co i w jakim celu? I tak niczego nie zrozumieją.
    • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:15
      Oczywiście, że się z Tobą zgadzam. W podstawówce dzieci powinny się uczyć czytać dla przyjemności i absolutnie nie kupuję stałego forumowego argumentu, że skoro dzieci > 100 lat temu uczyły się na bardziej ówczesnej im Porazińskiej, Konopnickiej Pyzie na polskich dróżkach czy czymśtam, to 6latki w XXI wieku będą wynosiły tą samą przyjemność z lektury. No nie będą… Nauczanie podstawowe - konkretnie nauka czytania- to nie czas na naukę archaizmów językowych czy naukę historii, że dzieci kiedyś boso chrust zbierały i lulały dzieciarnie w kołyskach przez zamieceniem polepy w chałupie.

Druga rzecz, że podstawówka to czas na nauki podstawowe - że jest esej, że opowiadanie, że epopeja itd i (może poza epopeją) można znaleźć ciekawe przykłady ilustrujące cechy gatunku, niekoniecznie archaiczne ramoty. Pewne rzeczy, jak dramat, trzeba zobaczyć na scenie, a nie tylko czytać. I nie odpytywać ze szczegółów zdarzeń u Fredry!

Na naukę historii literatury - jak i o czym pisano w różnych epokach - jest czas w szkołach ponadpodstawowych, kiedy uczeń ma już jakiś zasób wiedzy, ma warsztat, może świadomie analizować lekturę.
    • danaide2.0 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:28
      Czytałam kiedyś artykuł, z którego wynikało, że klasyki literatury co ileś lat powinny być na nowo tłumaczone, aby dostosować ich język do czytelnika.

Wiem, że jakoś przebrnęłam przez lektury w podstawówce - chyba z rozpędu. Ostatnie lata ponownie czytałam książki i słuchałam audiobooków razem z podstawówkowym dzieckiem. Język Żeromskiego rzeczywiście jest piękny, ale wcale nie jest łatwy w odbiorze. Fredro mnie zmęczył. Sienkiewicz jest dziadersem, trudno, ale historie bywają ciekawe. Pana Tadeusza można umiejętnie sprzedać. Balladyna, pomijając język, mocno obecnie rezonuje. Ale do tego trzeba trochę wysiłku, a nie przepytywać z drobiazgów. W lekturach z opracowaniem z boku są wyjaśnienia trudnych słów - ha, jedno na dziesięć (podobnie zresztą pisane są podręczniki 4-8)! Zatrzymywałam się w kluczowych momentach, pytałam, co dziecko zrozumiało z akcji, wyjaśniałam słowa, pojęcia, pokazywałam kontekst, wybierałam kluczowe cytaty. Sytuacja, w której dzieci, zazwyczaj same, mają przeczytać lekturę i na wejściu mają sprawdzian z jej znajomości jest CHORA. Ostatnio było u nas dziecko, które miało odpowiedzieć na pytania dotyczące wybranego fragmentu Eneidy. Przeczytaliśmy całość i ją przegadaliśmy. Jeśli szkoła nie jest tak w stanie przerobić lektur, niech lepiej skupi się na kluczowych fragmentach pozostawiając całość zainteresowanym - zawsze się jacyś znajdą - a dzieciom pozwoli czytać dla przyjemności. Lepiej przerobić ileś ciekawych fragmentów niż tygodniami tłuc lekturę, przez którą część w ogóle nie przebrnęła.
      • nick_z_desperacji Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 09:49
        Bez przesady. Kanon lektur jest fatalny, ale większość klasyki literatutry jest zdecydowanie nie dla dzieci i pisanie jej na nowo to robienie z ludzi debili, zwłaszcza u tych autorów, u których język sam w sobie jest sztuką. Książki do dzieci trzeba dopasować przede wszystkim tematycznie do wieku, a nie przepisywać za trudne znaczeniowo teksty na prostszy język.
        • danaide2.0 Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 22:09
          Mówiłam o tłumaczeniach. Ja w każdym razie kupiłam sobie nowe tłumaczenie "Rękopisu znalezionego w Saragossie" z 2015. Który sam w sobie też został zmieniony. Sądzisz, że wyrzuciłam pieniądze w błoto?
      • fogito Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 13:10
        Jezusicku. Przeczytałam wszystkie lektury w SP i LO. Bez problemów i z przyjemnością. Nie rozumiem problemu. Inteligentne dzieci lubią czytać i rozumieją co czytają. Reszta no cóż… bez komentarza.
        • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 17:58
          Widocznie masz mało wyrafinowany gust
          • fogito Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 22:44
            Ciężko ci w szkole czytanie przychodziło….
            • hanusinamama Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 22:47
              Nikt nie mówi ze ciężko. Tylko ze nudne i dupne niektóry lektury. Albo niedopasowane do wieku.
              • fogito Re: Sienkiewicza żegnamy! 04.12.23, 05:51
                Według ciebie niedopasowane. Chociaż faktycznie większość dzieci nie dociąga intelektualnie do poziomu klas w których jest. No i potem lektury za trudne, a co trudne to nudne.
                • nick_z_desperacji Re: Sienkiewicza żegnamy! 04.12.23, 12:54
                  To że Marcin Kozera w 5 czy 6 klasie byl dla mnie naiwny to przez braki intelektualne XD Biorąc pod uwagę rozstrzał tematyczny i warsztatowy lektur, to że Ci się wszystko podobało świadczy raczej o braku gustu jakiegokolwiek niż o wyszukanym guście.
                  • fogito Re: Sienkiewicza żegnamy! 09.12.23, 08:41
                    Wyszukany gust to pojęcie względne. Ja w latach 70 i 80 tych w zestawie lektur miałam klasykę literatury. Może gdybym miała te nowoczesne wypociny, to faktycznie bym wymiękła. Ale wiele z nich jeszcze nie powstało. Teraz na siłę wciska się do szkół pseudo literaturę. Nie tędy droga moim zdaniem.
                  • ichi51e Re: Sienkiewicza żegnamy! 09.12.23, 08:44
                    Myślę że żeby przebić się przez większość literatury proponowanej dzieciom potrzebny jest wysoki poziom umiejętności czytelniczych. 30 lat temu uczniowie męczyli się pojawiły się pierwsze bryki i pokolenia przestały czytać bo faktycznie lepiej przejrzeć bryk i mieć spokój bo wiadomo o co pani zapyta. Bryczek zdejmuje z dziecka obowiązek myślenia i trzeba się zastanawiać - wszystko jest napisane. Jakim chłopcem był Piotr? Jakie były elementy fantastyczne? Kiedy się działo? Czy Biała czarownica była córką Ewy? Dodatkowo weszły media najpierw tv potem komputery dzieci inaczej odbierają dziś rzeczywistość - bardziej mozaikowo niż liniowo. Mam stare wydanie Plastusia - to jest lektura dla 1 klasy i ja pamiętam czytanie tego samodzielne w pierwszej klasie. Dzisiaj pierwszaki nie czytają na tym poziomie. W klasach 1-3 nie muszą czytać przecież się uczą! A od 4 klasy nagle zonk…
                    • fogito Re: Sienkiewicza żegnamy! 09.12.23, 09:46
                      Męczyli się? Tylko ci mało inteligentni się męczyli. Reszta czytała. Bryków nie było i bardzo dobrze. Teraz są i młodzi ani czytać nie umieją ze zrozumieniem ani myśleć im się już nie chce.
                      • ichi51e Re: Sienkiewicza żegnamy! 09.12.23, 10:06
                        To że ty zostałaś nauczycielem to jest kur.a dramat.
                • katriel Re: Sienkiewicza żegnamy! 09.12.23, 10:57
                  > większość dzieci nie dociąga intelektualnie do poziomu klas w których jest

Co zatem definiuje poziom intelektualny klasy, skoro nie jest to to samo co poziom dzieci w tej klasie?
            • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 23:06
              Nie, bardzo łatwo, ale nie zachwyca mnie każda szmira tylko dlatego, że w lekturze
              • fogito Re: Sienkiewicza żegnamy! 04.12.23, 05:49
                Nie zrozumiałaś słownictwa i nie ogarnęłaś znaczenia, więc teraz pokrzykujesz że nuda i szmira,
                Faktycznie edukacja powinna być dla chętnych. Reszta niech gazetki z biedronki czyta,
                • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 04.12.23, 07:30
                  Tak tak skarbie, dlatego zostałam finalistką olimpiady polonistycznej a potem magistrem filologii 😀😀😀
                  • fogito Re: Sienkiewicza żegnamy! 04.12.23, 12:13
                    A prezydent podobno skończył prawo. I o czym ma to niby świadczyć.
                    • grruu.u Re: Sienkiewicza żegnamy! 04.12.23, 12:28
                      Aha, czyli w olimpiadach matematycznych wygrywają głąby, które ledwo liczą, a w polonistycznych osoby, które nie rozumieją, co czytają? big_grin To słabo to świadczy o nauczycielach, którzy układają zadania...
                      Ale jeśli dla Ciebie wyznacznikiem oczytania jest zachwycanie się każdym tekstem to strach pomyśleć, jak oceniasz krytyków literackich. Pewnej też głupi i nie mają o niczym pojęcia, bo tylko wielka pani nauczycielka od plastyki wszystkie rodziny pozjadala. Żebyś Ty chociaż miała pojęcie, jaka żenująca jesteś i jak się ośmieszasz...
                      Choć to nawet spójne. Masz dość prosty umysł i mało wyrobiony gust, więc przygodowe powieści z lopatologicznym przesłaniem to dla Ciebie odpowiednia literatura.
                      • fogito Re: Sienkiewicza żegnamy! 09.12.23, 08:43
                        Żenująca to ty jesteś ta tym forum. Siedzisz tu godzinami każdego dnia i klepiesz trzy po trzy. Jakbyś życia innego nie miała. Weź napisz coś w końcu z sensem zamiast łazić za mną jak ciele za krową.
                • danaide2.0 Re: Sienkiewicza żegnamy! 04.12.23, 07:32
                  Tako rzecze fogito, pani profesorowa Bladaczka.
        • hanusinamama Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 18:22
          Twój gust czytelniczy też bez komentarza...ale w sumie nie dziwi
    • bei Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 12:35
      Jako dziecko lubiłam książki Sienkiewicza, moi synowie również, mimo tego, że średni i najmłodszy byli już „ komputerowi”. Kiedyś świat książek był bardzo atrakcyjny, nie miał konkurencji.
      • marzeka11 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:18
        bei napisała:

> Jako dziecko lubiłam książki Sienkiewicza, moi synowie również, mimo tego, że ś
        > redni i najmłodszy byli już „ komputerowi”. Kiedyś świat książek był bardzo atr
        > akcyjny, nie miał konkurencji.

Podobnie, tyle że jak po latach przypominałam sobie "Quo vadis" (lektura w klasie VIII), czytałam, starając się patrzeć na tekst z punktu widzenia współczesnego, młodego czytelnika- no i nie, nie powinna to w całości być lektura obowiązkowa.
        Podobnie np. z "Balladyną"- gdy na egzaminie tworzyli uczniowie opowiadania twórcze, co z tego, że w założeniach uczeń miał ostatecznie potępić to, co robiła Balladyna, jak zdarzyło się opowiadanie, gdy zachwycony Balladyna uczeń z zachwytem wspólnie mordowali, kogo mogli- praca została do OKE odesłana, niech sami ja ocenią.
        • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:21
          Z "Balladyną" był problem w tej nieszczęsnej VII klasie, mój syn nijak nie rozumiał, o co tam właściwie chodziło. Tłumaczyłam, że o awans społeczny panienki przez małżeństwo z księciem i utrzymanie pozycji.
          • marzeka11 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:25
            Weź, Triss, w styczniu będę omawiać. Znalazłam niezłe słuchowisko, podeślę uczniom do wysłuchania, bo także wielu nie czai, o co chodzi. Jak już chcieliby, aby uczniowie mieli pojęcie, to kilka scen powinno być lekturą, a nie całość.
            Słowackiego lubię za "Beniowskiego" oraz kilka wierszy, ale "Balladyny" nie znoszę.
            • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 15:49
              O, poproszę link do słuchowiska smile
              • marzeka11 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 15:59
                memphis90 napisała:

> O, poproszę link do słuchowiska smile
                >

Proszę smile
                www.bibliotekacyfrowa.eu/dlibra/show-content/publication/68226/edition/62475/?ref=main
                • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 19:48
                  Dziękuję pięknie smile
          • gris_gris Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 16:26

> Z "Balladyną" był problem w tej nieszczęsnej VII klasie, mój syn nijak nie rozu
            > miał, o co tam właściwie chodziło. Tłumaczyłam, że o awans społeczny panienki p
            > rzez małżeństwo z księciem i utrzymanie pozycji.

Mój trzynastolatek zrozumiał „Balladynę”, bardzo mu się podobała; skojarzył nawiązanie do lady Macbeth. „Dziady” tez mu się podobały.
            • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 16:33
              Z Makbetem nie miał problemu, w ogóle Szekspir tak.
              "Dziady" - obojętnie, bez wzruszeń.
        • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:23
          "Quo Vadis" jest kompletnie nieczytelne bez wiedzy o stosunkach społecznych i politycznych starożytnego Rzymu.
          • marzeka11 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:26

> "Quo Vadis" jest kompletnie nieczytelne bez wiedzy o stosunkach społecznych i p
            > olitycznych starożytnego Rzymu.

Dlatego przed omawianiem TO właśnie robię, taka lekcja wstępna do lektury.
      • ichi51e Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 16:42
        Ja też lubiłam Sienkiewicza i w ogóle wszystkie lektury - jedyna która sprawiła mi w karierze szkolnej kłopot to były opowieści o pilocie Pirxie przy czym Cyberiade lubię bardzo. Quo vadis to i film (mówię o tym z 1951) i książkę z dużą przyjemnością wielokrotnie na zmianę z BenHurem.
      • hanusinamama Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 12:34
        Kiedyś świat książek...był mniej urodzajny dla młodzieży.
        I serio Sienkiewicza lubiłam...teraz mnie wzdryga. Naiwne bajeczki.
    • kachaa17 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:07
      Już za moich szkolnych czasów ten język różnił się od tego, którym się posługialiśmy ale chyba to na tym polega, żeby poznać dzieła z różnych epok i przy okazji poznać nowe słowa.
      • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 15:55
        No ale nie na etapie nauczania początkowego!
      • ichi51e Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 16:47
        W momencie w którym większość słów nie rozumiesz rzecz mija się z celem. Zdania wielokrotnie złożone można równie dobrze ćwiczyć na Makuszyńskim.

“ Przedziwną historią, którą w tej książce opowiemy, słyszałem od pewnego bardzo starego człowieka; jemu opowiedział ja jego ojciec, jego ojcu jego dziad, jego dziadowi jego pradziad, jego pradziadowi jego prapradziad, jego prapradziadowi jego praprapradziad, a temu praprapradziadowi. opowiedział ja nieznany człowiek, który miał wtedy sto siedemdziesiąt trzy lata i brodę z dostojnej starości tak potężna, ze ja przed nim niosło dwunastu pachołków, tak jak dwunastu paziów niesie ogon królewskiego płaszcza. Jasna tedy jest sprawa, że jest to historia sędziwa i gdyby cudownym opowieściom rosły z wiekiem srebrne brody, opowieść, która mamy zamiar opowiedzieć, dźwigałaby brodę równie wspaniała, jak ów starzec. Tak się jednak dzieje na tym Bożym świecie, że to, co kiedykolwiek było piękne, choćby to było przed pięcioma tysiącami lat, pozostaje piękne na zawsze, a czas nie ma do tego przystępu; dlatego poezja, z pięknych najpiękniejsza, narodzona wtedy, kiedy Pan Bóg świat stworzył, nie starzeje się nigdy i kwitnie zawsze białym, radosnym, wiosennym kwieciem”
      • hanusinamama Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 12:35
        W podstawówce? Po co?
        Od poznawania epok jest szkoła średnia...
    • abidja Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:23
      Strzyge mlodziez skojarzy z Wiedzminem.
      Skoro mlodziez mowi z jakich powodow nie chce czytac lektur po co to podwazac i w to miejsce wkladac wlasna opinie?
      Nie chca, maja powody, wyrazaja swoja opinie i co? Wszyscy wokol wiedza lepiej. Fajnie byloby wysluchac mlodziez DAC im choc troche decyzyjnosci.
      I brawo,ze mlodziez wykazuje sie wieksza wrazliwoscia niz ich rodzice czy dziadkowie.
      Po co to od razu umniejszac dajac im przerozne łatki od platkow sniegu po generacje xyz?
      • bajgla Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 15:19
        Oczywiście że jak najbardziej trzeba wysłuchać mlodzieży, ale nie tylko jej wycinka z kilku elitarnych szkół.
        • abidja Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 15:26
          bajgla napisała:

> Oczywiście że jak najbardziej trzeba wysłuchać mlodzieży, ale nie tylko jej wyc
          > inka z kilku elitarnych szkół.

Fajnie gdyby szkoly mialy ankietu ogolnokrajowe. I zeby zmiany nie byly wprowadzane na zasadzie "ok, to sie wypowiedzieliscie a MY dorosli wiemy lepiej..."
        • nick_z_desperacji Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 10:02
          Ciężko pytać o książki młodzież nieczytajacą nic, bo oni by pewnie kanon lektur zastąpili niczym. Młodzież czytającą dużo zazwyczaj idzie do lepszych szkół. Owszem 3 szkoły na krzyż to za mały wycinek, ale liczenie na to, że prawilni chłopcy z zawodówki będą mieli tyle samo do powiedzenia w temacie książek co "płatek sniegu" z Kuronia jest naiwne.
          • triss_merigold6 Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 10:21
            Ich nikt nie pyta.
    • glanaber Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:42
      Janka Muzykanta i Antka już daaaawno nie ma w kanonie lektur
      • marzeka11 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 13:44
        glanaber napisała:

> Janka Muzykanta i Antka już daaaawno nie ma w kanonie lektur
        Jest lekturą uzupełniającą.
        • ichi51e Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 14:18
          Jest uzupełniająca w obowiązkowych jest Katarynka
        • glanaber Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 17:19
          No to dzięki niebiosom żadne z moich dzieci nie musiało tego czytać.
          To nigdy nie były książki dla dzieci i nigdy nie powinny były znaleźć się wśród lektur szkolnych, tym bardziej w podstawówce. Mnie się spalona w piecu Rozalka śniła po nocach.
    • afro.ninja Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 15:52
      Niech zniknie ramota Oto jest Kasia!
      • memphis90 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 15:55
        Chyba zniknęła…
        • me-lissa Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 18:52
          Nie, moja córka miała w trzeciej klasie zaledwie dwa lata temu. Inna rzecz, że i dzieci i pani zgodnie stwierdzili że Kasia miała beznadziejnych rodziców faworyzujących najmłodsze dziecko kosztem starszego/starszych i wcale nie była (kiedy była „niegrzeczna”) czarnym charakterem tylko ofiarą głupich dorosłych
          • hanusinamama Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 12:36
            Od tego roku chyba już jej nie ma. Niedawno ją wykreślili.
          • bassino22 Re: Sienkiewicza żegnamy! 04.12.23, 07:00
            Skreślona od września 2021r. Twoja córka była pewnie ostatnim rocznikiem. Z tym że nauczyciel mógł wybrać co innego. Ale, że do tej ramowy miał swoje bryki...
            • afro.ninja Re: Sienkiewicza żegnamy! 09.12.23, 08:29
              Mogę otwierać szampana!
    • malaperspektywa Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 16:45
      Zgadzam się w dużej mierze. Przestarzały język jest dla wspóczesnej młodzierzy kompletnie niezrozumiały. Już dla nas był trudny, ale dla nich to abstrakcja. Oni są lata świetlne językowo od tego co pisał Mickiewicz czy Reymont. Syn twierdzi, że prędzej zrozumiałby "Chłopów" przetłumaczonych na angielski niż w oryginale. Coś typu: "wyszła na przyzbę i zoczyła dyndające u powały barwne chwosty. Tam ją zdybał" może dla współczesnego nastolatka oznaczać wszystko.
      • marzeka11 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 18:05
        A młodzi Włosi są pewnie lata świetlne od języka Dantego; a jak byłam we Florencji, dowiedziałam się, że w szkole średniej po kilka miesięcy zagłębiają się w poszczególne części "Boskiej komedii" + wiele kamienic, a na nich cytaty Dantego.
        A myślę, że język włoski XIII/XIV-wieczny różni się od dzisiejszego.
        • malaperspektywa Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 19:22
          Po kilka miesięcy, więc nie uskuteczniają galopady poprzez tony lektur, z których nic nie rozumieją i nic nie zapamiętują, bo wszystko jest szybko, byle przerobić i dalej, tylko poznają coś na tyle dogłębnie, że mają szansę to zapamiętać na całe życie. I coś to do ich życia wnosi.
          • marzeka11 Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 20:25
            Ależ od lat uważam, że nadmiar lektur sensu nie ma- galopadę z lekturami w liceum tym bardziej uważam za bezsens do zmiany. A i w SP 3 utwory z romantyzmu ("Dziady" cz.II, "Balladyna" i "Zemsta")- to niekoniecznie jest potrzebne, pomijam, że te 3 lektury "idą" za nimi na maturę ustną, są ujęte z tzw. pytania jawne.
    • sferoplast Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 19:36
      Post Passent jest durny. Uwielbiam te fantazje starzejących się liberałów o oświeconej lewicowej młodzieży, która chce czytać o osobach uchodźczych i codziennie ma Tęczowy Piątek. A nazwanie skupienia na własnym wyglądzie i tożsamości 'szalenie empatycznym' to już totalna komedia, ale dużo wyjaśnia odnośnie tego, co to środowisko rozumie przez odmieniane przez wszystkie przypadki słowo 'empatia'.
      Niektórym w prawicowej propagandzie w szkołach przeszkadza chyba tylko to, że jest prawicowa, a nie to, że jest propagandą.

Inna sprawa, że Sienkiewicz *jest* przestarzały, a poza tym żadna wielka literatura to nie jest. Pamiętam, że nawet jako dziecko zwróciłam uwagę na to, że poza bohaterskim Wielkim Polakiem Stasiem wszyscy bohaterowie są pokazani jako idioci.

Nie rozumiem zarzutu odnośnie archaicznego języka. Czytałam różne starocie jako dziecko i wzbogaciło to moje słownictwo. W niektórych szkołach w USA omawia się Beowulfa.
    • livia.kalina Re: Sienkiewicza żegnamy! 02.12.23, 21:07
      Całe życie uwielbiałam czytać a przez Sienkiewicza nic, literalnie nic, nie przebrnęłam. Jego postacie są płytkie, jednowymiarowe, jego styl pisania to czyste grafomaństwo - długie, zawiłe zdania, przy końcu których nie pamiętam co w zdaniu jest podmiotem. Jak dla mnie to świetnie unaocznia, jak kiepskim był pisarzem, jego odpowiedź na prusowską "Lalkę" czyli "Rodzina Połanieckich".
      Kompletnie nie rozumiem, czemu przez te wszystkie lata był tak hołubiony w ramach lektur szkolnych- chyba za karę dla młodzieży, która jak wiemy, jest od stuleci, co raz gorsza wink
    • hanusinamama Re: Sienkiewicza żegnamy! 03.12.23, 11:20
      To co mnie się podobało nie musi i zapewne nie podoba się dzisiejszym uczniom.
      Rowling to się czyta w podstawówce i zdecydowanie dzieci lubią. Czytam młodszej, starsza sama przeczytała ostatnie 4 części. \
      W Pustyni i w puszczy nudziło mnie bardzo...ale chyba bardziej wkurzały mnie główne postace: przebojowy Staś i flegmatyczna, nijaka Nel. Teraz tę książkę "przerabiać" powinno się (jeżeli już) z porządnym komentarzem nauczyciela dotyczącym kolonializmu tamtych czasów.
      Problemem jest co innego. W podstawówce do 5-6 klasy lektury powinny być przyjemne, ciekawe i w języku, który dzieciaki lubią. Tak aby szkoła na początku zachęciła do czytania jako takiego.
      Na rynku jest tyle świetnych książek dla dzieciaków...a w lekturach ramoty, które mnie 30 lat temu nudziły.
      W dodatku są niedostosowane do wieku dzieci: lektury 4 klasisty bardzo podobały się wtedy mojej prawie 6latce. Nie wiem jakim cudem miałaby zainteresować 10 latkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka