nioszka 20.06.08, 13:38 czyli w oczekiwaniu na Silva Rerum może spróbujemy stworzyć coś własnego? Hasła oczywiście wg liter alfabetu, nasze skojarzenia i nasze definicje, krótko, rzeczowo i na temat. Dowcipnie lub poważnie, jak kto chce. Dziś A :D Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ananke666 Re: Encyklopedia Jeżycjady 20.06.08, 13:54 Alienacja - poemat stworzony przez Dankę Filipiak. Traktował nie wiadomo o czym, posłużył do bawienia rodzica Toleczka, który miał być nim zachwycony, zachwyt ów bynajmniej nie zachwycił Danki, która w ramach protestu przeciwko profanowaniu swej twórczości wyalienowała się w wieżyczce. Rękopis znany z tego, że Bobcio wystąpił w roli ilustratora, malując na najpiękniejszej części czołg. Odpowiedz Link
nioszka Re: Encyklopedia Jeżycjady 20.06.08, 14:14 Atena-agencja ochrony, w której pracował Filip Bratek i z której to pożyczył kajdanki wykorzystane później do skucia Natalii w pociągu --> Pomorzanin. Odpowiedz Link
kaliope3 Re: Encyklopedia Jeżycjady 20.06.08, 15:35 Arbiter elegantiarum-czyli Maciej Ogorzałka po przyobleczeniu piotrowego skafandra khaki,marynarki i koszuli w szkocka kratę,który to przyodziewek "wydarł"z ust Matyldy okrzyk zachwytu. Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Arbuz 25.06.08, 02:24 Z rodziny dyniowatych,wykorzystywany przez Przeszczepa w celach wiadomych.Jak i pomidor. Odpowiedz Link
ako17 Re: Arbuz 26.06.20, 19:09 jaswedrowniczek1 napisała: > ,wykorzystywany przez Przeszczepa w celach wiadomych. oraz przez Dentego i Augusta do plagiatowania eksperymentów z YouTube Odpowiedz Link
truscaveczka Re: Encyklopedia Jeżycjady 20.06.08, 16:19 Aniołek - postać odtwarzana z cholerycznym wdziękiem przez Elżbietę Strybę w ramach zlecenia ze spółdzielni studenckiej "Pracowita Pszczółka". Odpowiedz Link
ananke666 Re: Encyklopedia Jeżycjady 20.06.08, 17:53 Anioł - człekokształtne rękodzieło Nutrii zawieszane na choince, charakteryzujące się błędnym uśmiechem i nieproporcjonalnie wielkimi stopami. Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Re: Encyklopedia Jeżycjady 21.06.08, 13:30 Oraz:chór szczerbatych aniołków występujących w jasełkach. Odpowiedz Link
nasturcja3838 Re: Encyklopedia Jeżycjady 21.02.17, 16:50 Adidasy- obuwie, w którym występuje ów chór. Odpowiedz Link
zla.m Re: Encyklopedia Jeżycjady 15.03.18, 00:45 Adidaski zniszczone - jedyne zimowe obuwie ukochanego syna państwa Strybów, wykorzystywane także do chodzenia po kopnym śniegu Odpowiedz Link
truscaveczka Re: Encyklopedia Jeżycjady 20.06.08, 16:20 Antresola - element architektoniczny wprowadzony dla dodania gumowej rozciągliwości mieszkanka profesora Dmuchawca. Odpowiedz Link
verte34 Re: Encyklopedia Jeżycjady 20.06.08, 23:01 > Alienacja - poemat stworzony przez Dankę Filipiak. Traktował nie > wiadomo o czym A to nie był ten poemat o chodzeniu po chrzęszczących odwłokach czegośtam? Cytowany in extenso w Klepce? Odpowiedz Link
mankencja Re: Encyklopedia Jeżycjady 21.06.08, 15:07 to byly suche trupki iluzyjnych begonii oraz zgasłe motyle. wlasnie sprawdzilam Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Encyklopedia Jeżycjady 20.06.08, 15:57 AKCELERACJA - patrz: PRZYSPIESZONY ROZWÓJ PRZYSPIESZONY ROZWÓJ - patrz: AKCELERACJA Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: Encyklopedia Jeżycjady 20.06.08, 17:20 Antilope - perfumy których z lubością używała Juleczka. Odpowiedz Link
anchema Re: Encyklopedia Jeżycjady 20.06.08, 18:25 spółdzielnia studencka nazywała się po prostu "Pszczółka" a w szkocką kratę był, zdaje się, wełniany krawat a nie koszula, coś się z Gabą pomyliła do tej encyklopedii przydałaby się erreat już w pierwszym wydaniu:) Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: Encyklopedia Jeżycjady 20.06.08, 18:28 jaka spółdzielnia studencka? :) Ja tylko kojarzę Spółdzielnię Zaopatrzenia i Zbytu czyli Anielę dzwoniącą do Pawełka że makrele były nieświerze :) Odpowiedz Link
ananke666 proponuję zmiany! 20.06.08, 19:05 była spółdzielnia, była! zatrudniała chmarę aniołków i gwiazdorków. Zmiany proponuję o tyle, żeby założyć jeszcze nowy temat, o tym samym tytule, ale za to zobowiązać wpisujących do tytułowania postu hasłem. Bo nam się zrobi encyklopedia Re:Encyklopedia... a temat fajny i szkoda, żeby się zmarnował :) Odpowiedz Link
nioszka Re: proponuję zmiany! 20.06.08, 20:24 jako założycielka wątku i redaktor naczelna zobowiązuję wszystkich do pisania w tytule postu hasła :D Odpowiedz Link
nioszka Aspazji paluszki 20.06.08, 22:54 popisowe dzieło Idy, naleśniki z twarożkiem w formie smukłych paluszków i paznokciami z truskawek, deser na jej własnej uczcie ślubnej. Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Aspazji paluszki 20.06.08, 23:01 Errata - na uczcie weselnej deserem były Złote jabłka Hesperyd. Paluszki Aspazji Borejkowie jedli w Walentynki. Odpowiedz Link
verte34 Aureliusz, Marek 20.06.08, 23:06 ...z niegośmy wszyscy. Tylko czy on nie powinien być pod M? Odpowiedz Link
tennesee Adapter Bambino 21.06.08, 10:02 był na wyposażeniu prof. Dmuchawca. Mozart na nim niestety trzeszczał. Odpowiedz Link
tennesee Adidas- woda perfumowana 21.06.08, 10:05 używana przez Natalię (vel Nutrię) oraz w sekrecie przez Laurę (vel Tygryska). Wyparła wodę Masumi, pojawiła się w życiu Natalii wraz z Antonim Ptaszkowskim (vel Tuniem) i żaglami. Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Arcydzieła 21.06.08, 13:22 Czy 'A" dziś nadal aktualne? To ja mam arcydzieła-czyli torty upieczone przez Bernarda na Sylwestra 2000. Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Arion 21.06.08, 13:25 Arion-poemat,który "po tylu latach od ukończenia liceum" potrafił zadeklamować Marek. Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Adidaski 21.06.08, 13:29 Czyli coś,co łączyło wszystkie aniołki na jasełkach w szkole Laury. Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Absztyfikanci 21.06.08, 13:37 Czyli stadko niekoniecznie pożądane przez Pulpę,aczkolwiek z całą pewnością potwierdzające jej niezachwianą wiarę w siebie ("Uroda.Duża uroda..." ;))) Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Antykwariat 21.06.08, 13:59 Miejsce,w którym posiadacz książek nie zginie z głodu(choć Ida wolała wybrać taki wariant,niż sprzedać którąkolwiek z książek) ;)Miejsce halucynacji Laury i wzruszeń Robrojka. Odpowiedz Link
ginestra Antypody 21.06.08, 16:52 Antypody - tam, dokąd wyjechał niewierny Janusz Pyziak porzucając Gabę z córeczkami. Miejsce, jak sądzę, dla całej rodziny Borejków mityczne i nacechowane negatywną energią. Odpowiedz Link
tennesee Atmosfera 22.06.08, 19:28 element urządzenia mieszkania w Opium w rosole. Są dwie drogi do jej zdobycia: trzeba mieć dużo pieniędzy (atmosfera stomatologiczno- strągiewkowa) albo zamieszkać w oficynie ze zdziwaczałym bratem i zupami w proszku (metoda na Ogorzałkę). Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Atmosfera 22.06.08, 20:55 Atmosfera w piwnicznych mieszkaniach uzyskiwana tez przez strategiczne rozmieszczanie frezji w musztardówkach oraz ofiarne szorowanie wanny :) Odpowiedz Link
lezbobimbo Aurelia 22.06.08, 20:57 Aurelia - prawdziwe, patrycjuszowskie imie Geniusi (patrz pod G). Zdrabnia sie jako Orelka. Odpowiedz Link
anchema anglosaska czaszka 24.06.08, 19:41 anglosaska czaszka - własność Macieja Ogrzałki nie wiem, gdzie to się wklei, ale dałam pod A Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Anemia 25.06.08, 01:58 Anemia,alergia,reumatyzm,angina i nerwica serca-zestaw chorób posiadanych przez Idusię w wieku lat 15. Odpowiedz Link
nioszka Ankieta 25.06.08, 15:14 narzędzie pracy Ewy Jedwabińskiej i prof. Dmuchawca. Mimo szczerych zamiarów jej twórców czasem wątpliwa etycznie i nie najlepiej świadcząca o samych pedagogach przy jej analizowaniu. Odpowiedz Link
tygrys2112 Abba 01.07.08, 19:52 grupa, którą z lubością słuchała Danka siedząc w wieży. Odpowiedz Link
mia0418 Re: Absztyfikanci 14.03.18, 23:31 Adammm - Naszpan Polonista, który (gdy nie zaszczepia w dzieciach obsesyjnego zamiłowania do gramatyki i nie pracuje w Daglezji) chodzi ulicami i udaje, że słucha muzyki klasycznej, a w rzeczywistości zarzuca złotą nić na charakterne dziewczęta o imieniu Laura, żeby przemienić je w procesie alchemicznym w Uległe Sarenki. Odpowiedz Link
metwoh Re: Encyklopedia Jeżycjady 22.06.08, 15:24 Przemysławka -woda po goleniu pana Bronka. Wśród żurów popularny trunek Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Re: Encyklopedia Jeżycjady 22.06.08, 20:45 Oooo!Widzę,że z "a" przeskoczyliśmy od razu do "p".Czyżby zmienił się w Polsce alfabet? Odpowiedz Link
nioszka Re: Encyklopedia Jeżycjady 22.06.08, 21:43 Hyhy, to jest umiejętność czytania ze zrozumieniem ;) Ale mam inne pytanie-jak długo piszemy hasła na daną literkę? Czy już zaczynamy B czy jak? Odpowiedz Link
metwoh Re: Encyklopedia Jeżycjady 23.06.08, 10:35 Po prostu, nie chce mi się czekać kilka miesięcy. Umówmy się, że zacząłem kolejny tom encyklopedii. Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Re: Encyklopedia Jeżycjady 23.06.08, 14:25 Jasssne...Tylko trochę się nam tu chaosik zrobi. Odpowiedz Link
sowca Atalanta 23.06.08, 16:48 Atalanta - córka króla beockiego lub arkadyjskiego, cechująca się urodą i dumą, mistrzyni łowów i wspaniała biegaczka, marząca o zostaniu panną, które to marzenia unicestwił jej ojciec. Słynęła z przebijania włócznią kandydatów do swej ręki. P s y c h o p a t k a. Odpowiedz Link
kaliope3 Re: Atalanta 23.06.08, 22:50 Aspazja z Miletu,żona Peryklesa,kobieta słynąca z mądrości i stawiana siostrom B za wzór przez ojca,która jednakowoż w KK okazała się zwykłym wyciruchem w zestawieniu z kulinarnymi talentami Gabrieli. Odpowiedz Link
nioszka Brulion 24.06.08, 10:29 żółciutki, jedwabisty zeszyt z Hameryki, w którym pisano limeryki, notatki z lekcji, uwagi nauczycieli, uwagi Żeromskiego, wuja. Własność Bebe B. Odpowiedz Link
nioszka Blase 24.06.08, 11:33 ulubione perfumy Kreski, najkosztowniejszy prezent Wigilii AD 1991 na Roosevelta 6. Odpowiedz Link
ananke666 Re: Blase 24.06.08, 12:21 Hm. Dodam, że wyobrażałam sobie, że to rzeczywiście jakieś godne podziwu, dość kosztowne perfumy. Po czym z zaskoczeniem jakiś czas później ujrzałam je... w kiosku ruchu. Odpowiedz Link
agnieszka_azj Baltona 24.06.08, 12:42 Skoro już do "B" doszliśmy BALTONA - sieć sklepów dewizowych na lotniskach i statkach. Bluzę z takim napisem nosił w czasach szkolnych Florian Górski - stąd przezwisko. Odpowiedz Link
nioszka Bagnet 24.06.08, 13:16 broń znaleziona na plaży przez Kozia i ofiarnie przez niego wyczyszczona, następnie skonfiskowana przez panią B. Sznytek, żeby młodzież nie powykłuwała sobie oczek tudzież nie popodrzynała tętniczek Odpowiedz Link
mmaupa Bobcio 24.06.08, 13:22 Pseudonim dzieciecy Floriana Gorskiego (por: Baltona, Gorski Florian). Odpowiedz Link
mmaupa Barbus 24.06.08, 13:30 vel Tragiczny Krwawy Barbus - Henri Barbusse (ur. 17 maja 1873 w Asnières-sur-Seine, zm. 30 sierpnia 1935 w Moskwie) - francuski pisarz, dziennikarz i komunista. Jego dziela czytal Dziadek Zak. Odpowiedz Link
sowca Re: Barbus 24.06.08, 13:41 Bebe (1) : pseudonim Beaty Bitner, blondynki o zjawiskowej urodzie, posiadającej labirynt w oczach. Żona Damba (patrz: Dambo, Kordiałek Damazy), mama Bebisia (patrz: Bebiś). Bebe (2): koza u Mickiewicza (patrz: Mickiewicz) Odpowiedz Link
tennesee Bodzio 24.06.08, 17:28 Warszawiak, naciagacz i flejtuch. Fan piwa i wiórowatej marchewki. Mickiewicz go nie zachwyca. Jego ciotka pracuje w Śmiełowie. Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Broszka 25.06.08, 02:01 A jakże,staroświecka z dwiema bursztynowymi czeresienkami osadzonymi na srebrnych gałązkach,ze srebrnym listkiem i takąż zapinką.Powód wzdychania Idy i nieomal przyczyna ustania pracy jej jakże wzruszonego serca. Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Brabanckie koronki 25.06.08, 02:14 Dopełnienie stroju mamy Żakowej z okazji wizyty Toleczka. Odpowiedz Link
nioszka Bluzka 25.06.08, 12:19 damska, biała, z elanobawełny, kupiona okazyjnie przez Bernarda w ramach poprawy imidżu, wystąpiła w kluczowej roli na wywiadówce u Bebe i odegrała znaczącą na niej rolę (negatywną) Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Blondynek 25.06.08, 02:17 I to w dodatku kudłaty z wyłupiastymi oczami i wielkimi różowymi uszami czyli Toleczek.Przyczyna ucisku w sercu Mamy Żakowej.Wielbiciel kuchni francuskiej i Juleczki. Odpowiedz Link
ssssen Re: Baltona 25.06.08, 11:15 O, właśnie, jak kiedyś na studiach olałem golenie i zarosłem na rudo to znajomi się śmiali, że wyglądam jak marynarz z reklamy Baltony ;) Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Biały ser 26.06.08, 18:59 Produkt dość często spożywany przez Borejków,bądź to w postaci oryginalnej,bądź w postaci past z różnymi dodatkami.W roku 1992 głównym dostawcą tego smakołyku był niejaki Wojtuś.Prawdopodobnie Pulpie ser obrzydł już do nieprzytomności,dlatego też rzuciła Wojtusia;)) Odpowiedz Link
mmaupa C 24.06.08, 13:24 Proponuje litere glowna wpisywac jako odpowiedz do pierwszego watku, a hasla na ta litere pod spodem. Mam nadzieje, ze przyklad mi sie uda. Odpowiedz Link
mmaupa Cielecina 24.06.08, 13:26 Pokojowka z "Ziela na kraterze" Wankowicza. Pseudonim rodzinny Celestyny Zak, inspirowany zapewne "pychem czerwonym". Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Chandra 25.06.08, 01:50 Permanentny stan Danusi,przez przyszłą panią doktor Cielęcinę zdiagnozowany jako lenistwo. Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Coq au vin 25.06.08, 01:55 Czyli kura,ale au vin.Podawana wraz z zapiekanymi porami lub marchewką Vichy,grzankami,zupą a la Riene z ryżem i Murzynem w koszuli.Historyczny obiad ugotowany w całości przez pewną,do tej pory obijającą się artystkę. Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Chablis 25.06.08, 02:28 Nie najtańsze wino z Kalifornii,ale raz się żyje,a pierwsza wypłata zobowiązuje! Odpowiedz Link
agnieszka_azj "Czwarty król" 24.06.08, 16:54 Komedia Kala Amburki - po dziesięciu jednoaktówkach, pierwsza trzyaktowa sztuka tego wybitnego twórcy. Prapremiera - Teatr Eksperyment, Poznań, 6 stycznia 2001, w roli głownej (czyżby Króla ?) - Aniela Żeromska --- Agnieszka, mama Ani, Zosi i Julki Mały pokój z książkami czyli o dobrych książkach dla dzieci i młodzieży Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Czaplinek 25.06.08, 02:11 Jedno z dwóch miejsc,w którym seniorzy rodu Borejków spędzali wakacje (patrz również Łeba). Odpowiedz Link
tygrys2112 Choroby wieku dziecięcego 25.06.08, 18:35 Najczęściej czytany przez Cesię podręcznik... Odpowiedz Link
ananke666 Callas, Maria 26.06.08, 00:54 śpiewaczka operowa, idiotka. Rzekomym idiotyzmem obdarzyła ją -->Cielęcina, udająca, że chce zostać śpiewaczką i trawiona zawodową zawiścią. Odpowiedz Link
mmaupa Dambo 24.06.08, 13:28 Dambo (wl. Dumbo) - latajacy slonik z kreskowki Walta Disneya o tym samym tytule. Ksywka Damazego Kordialka. Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Dama do towarzystwa 25.06.08, 02:09 Wakacyjna praca Idusi,po brawurowej ucieczce z mokrego namiotu i stanowczym odrzuceniu pożyczki od stryja.Ze względu na brak regularnych płatności,uzupełniana wykonywaniem rękodzieła tudzież sprzedażą butelek. Odpowiedz Link
metwoh Re: Dama do towarzystwa 27.06.08, 15:51 Myślę, że współcześnie bycie damą do towarzystwa u starszego pana byłoby nie do przyjęcia. Ale w latach 70 tych nikomu się nie kojarzyło Odpowiedz Link
agnieszka_azj Depeche Mode 24.06.08, 17:08 Depeche Mode (sprawdzilam pisownię w książce, coby znowu nie dać plamy ;-) - zespół, którego domniemane utwory domniemaną angielszczyzną wyśpiewywał w łazience Kozio. Zespół popularny w latach osiemdzeisiątych, ale zupełnie nie z mojej bajki. Odpowiedz Link
ready4freddy Re: Depeche Mode offtopic 24.06.08, 18:16 chcialbym z calej duszy, choc offtopikowo, zaprotestowac przeciw okreslaniu DM zespolem "popularnym w latach 80tych", bo to tak, jakby powiedziec "Elvis Presley, piosenkarz popularny w latach 60tych" :) DM byli popularni rowniez w latach 90tych, sa w latach "00" (ostatni, hitowy Playing the Angel w 2005 roku) i sa jednym z wazniejszych zjawisk w popkulturze 20 wieku, biorac pod uwage nie tylko sprzedaz plyt, miejsca na listach, ale przede wszystkim wplyw na muzyke... wiec prosze mie tu nie deprecjonowac :)))))) Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Re: Depeche Mode offtopic 25.06.08, 03:22 Nie moja muzyka,ale pamiętam te białe golfy,białe lub bladoniebieskie jeansy,oraz fryzury "na lotnisko".To były czasy;)))))) Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Re: Depeche Mode offtopic 25.06.08, 03:32 No i bez przesady,w Wielkiej Brytanii,z której pochodzą,nie królowali znowuż tak bardzo na listach przebojów.Pomiędzy 1981 a 2001,w pierwszej piątce byli zdaje się tylko trzy razy-na ponad 35 singli.Czyli bez jakichś szaleństw;))) Odpowiedz Link
ready4freddy Re: Depeche Mode offtopic 25.06.08, 11:35 zarz zaczniemy tu regularna wojne jak 15 lat temu na lamach bravo i popcornu :DDD Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Re: Depeche Mode offtopic 25.06.08, 18:53 Spokojnie.Nie będzie żadnej wojny;))Ja nie z tych co plują na innych,bo słuchają innej muzyki.A poza tym,brak mi odniesienia do wspomnianej wojny sprzed 15 lat,bo ani bravo,ani popcornu nie czytywałam,takie gazety w ogóle nie istniały w mojej świadomości;)) Odpowiedz Link
agnieszka_azj "Dzienniki" Gombrowicza 24.06.08, 17:13 "Dzienniki" Gombrowicza (Witolda) czytał w telewizji Adam Hanuszkiewicz (w roku 1988). Cóż to było za wydarzenie artystyczno - polityczne !!! Dziś o tak licznej widowni przed telewizorami (i w dodatku słuchającej w skupieniu) artyści moga tylko pomarzyć. Nawet Doda ;-) Odpowiedz Link
meduza7 Drób 25.06.08, 17:30 1. Coq au vin - pożywne danie kuchni francuskiej, wykorzystane przez Julię jako element podstępnej sieci do schwytania Toleczka; 2. Kura bohaterka - rzuciła się pod samochód Piotra Ogorzałki, przez co zapewniła braciom aprowizację oraz możliwość podzielenia się kartkami na mięso z rodziną Borejków. 3. Kurczaki w budce - metafora (trudne słowo) matczynego poświęcenia. Odpowiedz Link
kebbe Re: Drób 25.06.08, 21:29 Dysplazja-schorzenie, którym los pokarał atletycznego Krzysia, szczęśliwie "ładnie się operująca" i niezaraźliwa. Wyleczona u rzeczonego sprawnie, szybko i do końca, dzięki interwencji poznańskich chirurgów i przyszłej medyczki Igi :) Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Dżingis-chan 26.06.08, 18:48 Żaczek w mroźny grudniowy poranek. W błękitnym aksamitnym damskim szlafroczku. Odpowiedz Link
ginny22 Re: DiCaprio, Leonardo 01.07.08, 15:27 Zdaniem Pyzy, neurotyczny egotyk, co nie przeszkadzało mu być obiektem westchnień jej koleżanek z klasy. Odpowiedz Link
agnieszka_azj Eurystyka 24.06.08, 15:07 "EURYSTYKA czyli sztuka prowadzenie sporów" - dziełko Schopenhauera. Referat na jego temat wygłaszał Pyziaczek na spotkaniu Grupy ESD. Odpowiedz Link
tennesee Eintopf 24.06.08, 17:26 Popisowe danie Laury Pyziak, którego wykonanie uwieńczone było potopem w kuchni i awanturą z Grzegorzem. Wszystko w rytm flamenco. Odpowiedz Link
nioszka ESD 25.06.08, 15:04 Eksperymentalny Sygnał Dobra, czyli doszukiwanie się tego czegoś pozytywnego w absolutnie każdym człowieku Odpowiedz Link
agnieszka_azj Fizjonomika 24.06.08, 15:10 "Fizjonomika" - dzieło Arystotelesa, które czytała Gaba w popołudnie sylwestrowe 1977 roku, czyniąc przy tym Idzie przytyki. Odpowiedz Link
mmaupa Fryne 24.06.08, 15:18 (I, II lub III) Rzezba autorstwa Mamy Zakowej, zapewniajaca jej corce Cesi botki i suknie. Odpowiedz Link
ananke666 Fizjognomika 24.06.08, 15:48 przynajmniej ja takową miałam w ręku, przez "g" :) Odpowiedz Link
agnieszka_azj Re: Fizjognomika 24.06.08, 16:49 ananke666 napisała: > przynajmniej ja takową miałam w ręku, przez "g" :) Faktycznie (tu powinna być ikonka z rumieńcem wstydu) :-((( Tak to jest, jak się w pracy człowiek zajmuje tym, czym nie powinien się zajmować. Tudzież jak się polega na wlasnej dziurawej pamięci - li i jedynie. Odpowiedz Link
kaliope3 Re: Franciszka Wyrobek 24.06.08, 18:12 Franciszka Wyrobek-kapitalne pseudo Anieli,które przylgnęło do niej na dłużej niż myslała Odpowiedz Link
anchema Re: Fizjonomika 24.06.08, 19:39 nie przytyki robiła tyko Arystotelesa nie odróżniasz Arystotelesa od przytyku?:) Odpowiedz Link
meduza7 Fasolka 25.06.08, 01:23 Fasolka po bretońsku - potrawa, na której można doskonalić dziedziczną umiejętność przypalania wszystkiego. Odpowiedz Link
meduza7 Fuja 25.06.08, 01:25 Fuja - razem ze fczeniakiem, fubrawcem i fmierdzielem stanowi repertuar straszliwych przekleństw Bobcia. Wywołuje czkawkę. Odpowiedz Link
meduza7 Faja 25.06.08, 01:42 Faja czyli łabędź, nie mylić z fują. Typowy stopień Danki Filipiak z różnych przedmiotów, zanim rodzina Żaków zabrała się za jej edukację. Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Figlarne spojrzenie 25.06.08, 01:45 Figlarne spojrzenie,które trenowane przed lustrem w łazience wywoływało jęk rozpaczy u Cesi. Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Fur Elise 25.06.08, 02:20 Utwór van Beethovena,wykorzystywany w domofonach.Bluźniercza ohyda. Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Feluś 25.06.08, 02:44 Łazęga i łobuz.Brudas jeden.Flejtuch i paskud.Pręgowany kot babci Jedwabińskiej,karmiony przez nią mleczkiem z samego rana(i zapewne nie tylko o tej porze) Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Gasienica 26.06.08, 18:19 Z sarkastycznym błyskiem w oku,a nawet w dwóch,puszczająca kółeczka z dymu nargili. Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Re: Gasienica 26.06.08, 19:03 Pomyłka,nie tu się miało wkleić.Żeby nie było,że alfabetu nie znam;)) Odpowiedz Link
nighthrill Filipiak Danuta 25.06.08, 12:01 Filipiak Danuta, zwana Danką lub Danusią - koleżanka z klasy, a później przyjaciółka ->Cesi Żak. Istota charakteryzująca się niezwykłą urodą (ciemne włosy na topielicę, podobieństwo do Jane Birkin, świetne ciuchy i figura) i równie wybitnym lenistwem. Egoistyczna, łatwo popadająca w przesadę autorka smętnych, niezbyt udanych wierszy. Ulubiona muzyka - Niemen i ponura grupa Locomotiv GT. Zakochana w Pawełku Nowackim. Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Florek 26.06.08, 19:02 Najsłodsze fiołki,najpiękniejsze róże, Przepiękne chryzantemy i lilie takie duże! Dla panny młodej oraz dla denata, Frezje i kalie z najdalszych stron świata! Biegnijcie chłopcy,który forsę ma, Kwiaciarnia "Florek".Noskowskiego dwa! Odpowiedz Link
nioszka Fontanna 26.06.08, 20:38 miejsce pierwszego spotkania Bebe i Damba, rozpoczęte ratowaniem -> Mucyka Odpowiedz Link
meduza7 G - Genowefa 25.06.08, 01:05 Genowefa Bombke/Lompke/Pompke/Sztompke/Zombke - upiorne dziecię oficjalnie znane jako Aurelia Jedwabińska. Charakteryzuje się wiecznym katarem oraz oskrzelowym kaszelkiem. Przychodzi na obiadek. W braku takowego potrafi ugotować zupę ziemniaczaną "Florida". Hobby: macanie Robaczka zimną łapką po łysinie. Odpowiedz Link
meduza7 Gargantua 25.06.08, 01:06 Gargantuiczne ilości - ktoś coś pożerał w takowych, ale nie pamiętam, kto i co. Odpowiedz Link
meduza7 Głupi 25.06.08, 01:09 Głupi - odwrotność "niezatapialnego". Głupi piniondz, bo tonie, głupi miś, bo tonie, głupi Titanik... Odpowiedz Link
meduza7 Guma 25.06.08, 01:14 1. Gumiana czasoprzestrzeń - charakterystyczna dla: a. Jeżycjadowych mieszkań, w których na niewielkim metrażu funkcjonują zwykle ponad miarę liczne rodziny; b. określenia wieku niektórych postaci, zwłaszcza w odniesieniu do wieku ich dzieci (Robrojek i Bella). 2. Gumka do rajstop - genialny schowek na wszystko, z numerkiem do szatni włącznie. 3. Guma do żucia - przeżuta i uformowana w kulkę służy do celnego spluwania na buty niemiłych konkurentów. Odpowiedz Link
meduza7 Goście 25.06.08, 01:19 Goście - kataklizm zapowiadany drżącym głosem przez telefon, na ich nadejście na gwałt prasuje się obrus w kratkę, upycha pod kanapą kalosze Bobcia, czyści fajkę i pożycza serwis od Nowakowskich. Dla uatrakcyjnienia wizyty zawsze można pokazać gościom zdechłą mysz. Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Giorgio de Chirico 25.06.08, 02:39 Grek urodzony w 1888r w Volos (nota bene,to tam rozpoczęli swoja wyprawę Argonauci z Jazonem na czele),twórca koncepcji malarstwa metafizycznego,uważany również za prekursora surrealizmu,zmarł w 1978r w Rzymie.Swoją drogą,obraz,którym zachwycała sie Aurelia,pojawił się również na płycie Armii "Ultima Thule",wydanej w 2005 roku.Jakby go ktoś jeszcze nie widział,to można go obejrzeć tu: www.gnosis.art.pl/iluminatornia/sztuka_o_inspiracji/giorgio_de_chirico/giorgio_de_chirico_tajemnica_i_melancholia_ulicy_1914.htm Odpowiedz Link
nioszka Gazpacho 25.06.08, 12:24 zupa rodem z Hiszpanii, przyrządzana przez trzy wierne siostry dla czwartej będącej w podróży, doprawiana tradycyjnymi przyprawami, czarami i miłością Odpowiedz Link
yowah76 Re: Guma 25.06.08, 21:36 Gumka takoz splaszczala biust Bernarda, tfu, nosorozca...i strzelila w momencie napiecia Odpowiedz Link
onion68 Re: Gargantua 25.06.08, 19:06 Gargantuiczny apetyt prezentowała niewyrobiona towarzysko familia Borejków (bez Mili), pożerając bez umiaru mięsko komercyjne, pyzy na parze i oszałamiający makowiec podczas noworocznego obiadu u stryjostwa . Odpowiedz Link
idomeneo [na stronie, z podziwem] 25.06.08, 03:16 do króćset, Jasiu Wędrowniczku, cóż za encyklopedyczna orgia! :) Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Re: [na stronie, z podziwem] 25.06.08, 04:36 Achhhh,tak mnie dziś poniosło;)) Odpowiedz Link
ding_yun garkotłuk, głupi 25.06.08, 15:47 Franciszka Wyrobek w opinii wicedyrektor Dąbek-Nowackiej. Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Gumiaki 26.06.08, 18:22 Obuwie ubrane celowo przez Anielę,w którym wyglądała malowniczo i beztrosko. Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Garbus 01.07.08, 22:14 Produkt sąsiadów zza zachodniej granicy,własność Wolfiego,potwornie okaleczony przez beztroskiego Bodzia,przez co konieczny był postój w Śmiełowie. Odpowiedz Link
jaswedrowniczek1 Givenchy 06.07.08, 14:33 Perfuma dzięki której kobieta czuje się światową. Odpowiedz Link
onion68 F 25.06.08, 19:26 For you - mydełko, kosmetyk względnie luksusowy w siermiężnych latach siedemdziesiątych; kolor różowy, zapach uderzająco kwiatowy; narzędzie doprowadzania się do kultury kobiet z rodziny Borejko po traumie wczasów namiotowych, hy,hy Odpowiedz Link
beata_berta Re: Encyklopedia Jeżycjady 14.03.18, 21:19 Hej, Fajne Damskie Koszule podaje linka nioszka napisała: > czyli w oczekiwaniu na Silva Rerum może spróbujemy stworzyć coś własnego? > Hasła oczywiście wg liter alfabetu, nasze skojarzenia i nasze definicje, > krótko, rzeczowo i na temat. Dowcipnie lub poważnie, jak kto chce. Dziś A :D Odpowiedz Link