jan.kran 25.06.12, 07:05 forum.gazeta.pl/forum/w,25794,90171445,90171445,Elektroniczna_Ksiazka_Kucharska_III.html Wklejam poprzednia Ksiege i otwieram nowa)) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alfredka1 Re: Elektroniczna Ksiazka Kucharska IV 02.07.12, 22:00 Mimo, że do jesieni daleko, zrobię "tłumoczki", takie jak niegdyś Omeri, z parówkami . czymby tu jeszcze można je nadziać . Narazie jem za dużo ciasta słodkiego i boje się, że przytyję. Wodnik podpowiada, że bóv może być dobry, co Wy na to ) Odpowiedz Link
popaye Re: Elektroniczna Ksiazka Kucharska IV 02.07.12, 22:31 piszesz Alfredko pewnie o bobie? Hmmm.... nie bardzo sobie wyobrażam tego zestawu: ciasto francuskie + bob ale spróbuj i napisz jak smakowało. Bob lubię, ale nigdy (sam) nie gotowałem, tu gdzie mieszkam kupuje sie zawsze gotowy (w słoikach, już ugotowany). Jak bylem w Warszawie, akurat córcia kopiła (na targowisku) ale sama tez nigdy nie gotowała Sprawdziłem w Internecie i (ku mojemu zaskoczeniu) w większości przepisów polecano gotować go z dodatkiem ..... cukru (+ sol - oczywiście). Ugotowany smakował (dla mnie) dziwnie, chyba przez ten cukier?. Ty Alfredko tez dodajesz cukru? Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Elektroniczna Ksiazka Kucharska IV 03.07.12, 14:37 Bez cukru, w dobrze osolonej wodzie. Gdy młody ,to zjadam z łupinką/reszta bobrów,nie/. Można polać go masłem z tartą bułką ale to nie będzie TEN prawdziwy z dziecństwa bób. Ugotuj, smacznego... świetny wieczorem do tv albo komputera, tylko trza mieć pod ręką wilgotną ściereczkę coby klawiatury nie zabobować. Odpowiedz Link
warum Re: Elektroniczna Ksiazka Kucharska IV 03.07.12, 17:52 Dokladnie tak Niestety jak kazda fasola, bob zwieksza objetosc... w talii. Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Elektroniczna Ksiazka Kucharska IV 03.07.12, 19:42 Od bobu nie tyje się. A świeży nawet nie powoduje wzdęć. Strączkowe, nawet ususzone ,nie tuczą . Chyba, że będziemy codziennie jedli te fasole jak ci z gór, w kapeluszach )) Odpowiedz Link
jan.kran Re: Jadłonomia :brukselka. 09.03.14, 15:13 Brukselkę mogę jeść codziennie teraz znalazlam super przepis: www.jadlonomia.com/2014/01/bezglutenowa-sroda-tajska-brukselka.html#more Przepis nieco zmodyfikowałam. Nie pasowała mi ta brukselka na zimno i z lodem i ten sos z surowym imbirem i czosnkiem. Moja wariacja Uprażyłam cashew. Ugotowalam brukselkę.podsmażyłam czosnek , papryczkę i imbir na patelni , wrzuciłam orzechy , brukselkę , sok z limonki , sos sojowy i trochę cukru brązowego. Danie na ciepło , pyszne !!! Odpowiedz Link
jan.kran Re: Jadłonomia : kokosowy dal z soczewicy. 09.03.14, 15:15 www.jadlonomia.com/2014/01/kokosowy-dal-z-czerwonej-soczewicy.html Robiłam dal ale w wersji mniej wypasionej , ten wyszedl znakomity do tego brązowy ryż. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Kalafior pieczony. 12.03.14, 10:47 Przepis znajomej forumowej Roseanne , świetny Kalafior podzielic na wieksze rozyczki, na to sol i skropic olejem, ja posypuje dodatkowo papryka slodka i kminem i do piekarnika na ok 40 minut, 180C. ### Ja użyłam oliwy z oliwek i piekłam z pól godziny tak że wyszedł al dente. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Jadłonomia : curry z bakłażanów 12.03.14, 10:55 www.jadlonomia.com/2011/10/wychodzi-ze-mnie-mieszczanka-ale-musze.html Nie miałam panir , mogę nabyć ale w mieście i nie chciało mi się jechac więc użyłam tofu jedwabnego które występuje u mojego Bułgara na rogu Do tego koniecznie pikle np . takie: www.youtube.com/watch?v=9_FZRj8Gz8w Odpowiedz Link
jan.kran Re: Jadłonomia : kawior z bakłażana. 15.03.14, 17:37 www.jadlonomia.com/2013/12/kawior-z-bakazana.html Odpowiedz Link
jan.kran Re: Curry z kalafiora: Jadłonomia 15.03.14, 17:41 www.jadlonomia.com/2013/04/na-przednowku-czyli-ulubione-curry-z.html Odpowiedz Link
jan.kran Re: Kalafior pieczony. 15.03.14, 17:44 Kalafior Roseanne robi u nas robi furoreę. Właśnie kolejna porcja w piecu. Wszystkie przepisy jakie podaję są własnoręcznie wypróbowane zanim je tu umieszczę , co smaczniejsze kilkakrotnie Odpowiedz Link
jan.kran Re: Jadłonomia: kawior z bakłażana. 17.03.14, 13:05 Znakomity dodatek do chleba !!! www.jadlonomia.com/2013/12/kawior-z-bakazana.html Odpowiedz Link
jan.kran Re: Jadłonomia:Flaczki z boczniaków. 17.03.14, 13:05 www.jadlonomia.com/2014/03/flaczki-z-boczniakow.html Odpowiedz Link
jan.kran Re: Jarmuż. 22.06.14, 11:22 ### Usmażyć cebulę , czosnek , jedną lub dwie marchewki , paprykę. Dodać curry i garam masalę plus jarmuż . Na koniec puszkę ciecierzycy. Rewelacja !!! Odpowiedz Link
jan.kran Re: Lasagne wege. 23.06.14, 12:06 najsmaczniejsze.pl/2012/06/lasagne-wegetarianska/ Z tym że nie użyłam chedar za to cztery kulki mozarelli. Marchewkę nie utarłam tylko pokroiłam w kostkę. Płatów lasagne nie obgotowywałam tylko kładlam surowe. Ale ja używam firmy Barilla , na opakowaniu jest zaznaczone że nie trzeba gotować tylko używać surowe. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Lasagne z ricottą i szpinakiem. 25.06.14, 15:27 bistro24.pl/gotowanie/przepisy/lasagna-z-ricotta-i-szpinakiem,89998.html Znalazłam przeepis bez beszamelu. Zrobię jak powyżej tylko bez pesto i mozarelli . Odpowiedz Link
jan.kran Re: Lasagne z dynią i ricottą. 12.12.14, 12:59 www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/lasagne_z_dynia_i_ricotta/przepis.html U nas bez szynki i parmezanu Odpowiedz Link
jan.kran Re: Caneloni. 17.07.12, 06:41 Kopiuje wpis Mamajki do nowej Ksiazki) ---------------> Zrobiłam pyszne canneloni faszerowane szpinakiem z serem riccota wg przepisu z "Palce lizać". Sporo czasu mi zajęlo, ale juz będe umiec Odpowiedz Link
jan.kran Re: Caneloni. 17.07.12, 06:43 Robilam swojego czasu ale mozesz podrzucisz swoj dla porownania Ja robilam swojego czasu ale mialam problemy z nadziewaniem i w koncu uzywalam szprycy do ozdabiania tortow... Ale juz takowej nie mam , jakies inne propozycje ? Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Caneloni. 21.07.12, 12:19 A możeby odezwała sie Koniczynka ???? Jak przechować kurki /grzyby/ w zamrażarce? surowe gorzknieją więc może jest jakis inny sposób Pozdrawiamy)- Odpowiedz Link
popaye Brokuły czyli tatuś z synkiem zdrowo jędzą 25.07.12, 20:56 www.youtube.com/watch?v=dW2tVWDjUmQ&feature=related pozdr.,- Odpowiedz Link
jan.kran Re: Jambalaya wege. 28.12.12, 12:23 75g brazowego ryzu ( Mloda uzyla wild rice po polsku zizania wodna PP ) , dwa zmiazdzone zabki czosnku ,czerwona cebula , baklazan pokrojony w kostke , zielona papryka , 50 g malych kolb kukurydzy z puszki , 50 g zielonego groszku , 100g brokulow , litr wywaru warzywnego , puszka pomidorow , cayenne , sol , pieprz , oregano , tymianek. """ Ugotowac ryz. Na patelni podsmazyc cebule i czosnek. Dodac warzywa. Dusic okolo piec minut. Zalac wywarem warzywnym , dodac pomidory i przyprawy. Gotowac 15 minut. Dodac ryz , wymieszc z warzywami i gotowac pare minut na duzym ogniu mieszajac nieustannie. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Jambalaya wege. 28.12.12, 18:26 jan.kran napisała: >Gotowac 15 minut. Dodac ryz , wymieszc z warzywami i gotowac pare minut na duzym ogniu > mieszajac nieustannie. koniecznie śpiewając: www.youtube.com/watch?v=xnKOVPXhlnE Odpowiedz Link
mammaja Re: Jambalaya wege. 29.12.12, 11:12 Nie gotuje, ale posluchałam z przyjemnoscią ! Odpowiedz Link
jan.kran Re: Pasztet. 25.02.13, 00:17 250 g brokulow 200g soczewicy zielonej lub czerwonej cebula czerwona sos sojowy , olej , sok z cytryny 200g ugotowanego bulgur dwa jajka Ugotowac brokuly. Ja uzywam mrozonych , podzielonych na rozyczki. Ugotowac soczewice. Zalewam goraca woda po przeplukaniu gotuje z 15 minut , powinna byc al dente a nie rozgotowana. Pokroic cebule w kostke i podsmazyc. Brokuly i soczewice zmiksowac przy pomocy blendera. Dodac cebule , sos sojowy jedna lyzke i sok z cytryny oraz bulgur. Oraz dwa ,trzy jajka wymieszac. Wrzucic do formy , ja uzywam silikonowej . Wtedy niczym nie smaruje pasztet studzi sie chwile i potem ostroznie wyjmuje. Piec w termoobiegu 30 mnut Odpowiedz Link
jan.kran Re: Pasztet. 25.02.13, 23:27 pl.wikipedia.org/wiki/Bulgur Mysle ze zamiast bulgur mozna uzyc kuskus. Odpowiedz Link
mammaja Re: Pasztet. 27.02.13, 00:54 Bardzo lubie kuskus, poza tym nie wymaga gotowania, co jest bardzo wygodne przy ekspresowych obiadkach, A ja zrobiłam dzisiaj kluchy kladzione, z bardzo chudym boczkiem wysmażonym w skwareczki = rzadko sobie pozwalam na takie kaloryczne bomby, ale bylo pyszne i jak szybciutko sie zrobiło Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Pasztet. 27.02.13, 21:04 Lubię pasztety, ale nie mam kuchenki z termoobiegiem. W jakiej temperaturze piec? Odpowiedz Link
jan.kran Re: Pasztet. 27.02.13, 21:12 Ca. 220 stopni . Mysle ze bez termoobiegu tez sie da. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Curry z ciecierzycą. 11.08.13, 00:59 Ja robie na oko , poniewaz uwielbiam ciecierzyce wiec stosunek ziemniaki ciecierzyca jest 1:1 ale mozna sobie zmienic Dwie spore czerwone cebule kroje w plastry i podsmazam w garnku o grubym dnie , krotko bo prawie rownoczesnie dodaje ze cztery - piec sporych ziemniakow pokrojonych w gruba kostke . Jak ziemiaki sa prawie miekkie dodaje puszke pelati czyli pomidorow z puszki . Lamie ich smak plaska lyzeczka cukru , dodaje czubate lyzke przyprawy curry i dwie puszki ciecierzycy. Proste ale trzeb a troche poprobowac , ja na poczatku mialam problemy zeby trafic czasowo z ciecierzyca tak zeby ziemniki nie byly twardawe ale teraz to robie z zamknietymi oczami Odpowiedz Link
warum Re: Curry z ciecierzycą. 11.08.13, 08:32 Nigdy nie jadlam tego dania, polecanego przez JanKran, ale przepis przeczytalam 2x. I zaintrygowalo mnie polaczenie ziemniakow z ciecierzyca/ to chyba odpowiednik naszego grochu, smakowo bobu?/ zawsze wydawalo mi sie, ze atrakcyjnosc dania wynika przede wszystkim z roznorodnosci/ wrecz kontrastow/ smakowych, ale nie znam sie. I jem tylko to co znam i lubie, wiec nie nadaje sie na konesera. Ale nie watpie, ze jest smaczne! Ze mna nie daloby sie zrobic postepu, ot co najwyzej .. moznaby eliminowac niedoskonalosci) Odpowiedz Link
jan.kran Re: Curry z ciecierzycą. 11.08.13, 09:34 Ja bardzo lubie ciecierzyce a prawie w ogole nie jadam ziemniakow , nie przepadam. W tym daniu mi pasuja. Cicierzyca ma lekko orzechowy snmak , ja kupuje w puszce. Mozesz kupic na probe puszke , podgrzac na oliwie i sprobowac czy Ci pasuje Odpowiedz Link
jan.kran Re: Zapiekanka ziemniaczana z jabłkami 22.03.14, 13:52 www.jadlonomia.com/2011/10/zapiekanka-ziemniaczana-z-jabkami.html Rewelacja Z tym że wprowadziłam pewne zmiany , zrobiłam tak jak jedna z komentatorek blogu: ozzie12 marca 2014 14:12 ja niczego nie gotowałam, upiekłam plastry ziemniaków i jablek skropione oliwą i posypane tymiankiem a pod koniec dodałam usmażoną cebulke. nie miałam wina to skropiłam cebulkę octem winnym. ziemniaczki wyszłe świetne, chrupiące a mariaż z winną cebulką , jabłkiem i tymiankiem ....mistrzostwo! Dzięk Odpowiedz Link
warum Re: Zapiekanka ziemniaczana z jabłkami 22.03.14, 14:02 Hmm.... i jak przy takich przepisach sie odchudzac? Oczywiscie nie kazdy musi, ale wielu chcialoby i jesc jak "polecaja" i wygladac "jak reklamuja" Odpowiedz Link
jan.kran Re: Zapiekanka ziemniaczana z jabłkami 22.03.14, 14:06 Warum , to są bardzo odchudzające prepisy Taki klafior np. to tylko odrobina oliwy z oliwek i warzywo. Ja muszę dużo gotować bo mój syn zjada ilości przemysłowe Odpowiedz Link
warum Re: Zapiekanka ziemniaczana z jabłkami 22.03.14, 14:28 Wierze w kalafior! i salate Odpowiedz Link
jan.kran Re: Topinambur. 05.04.14, 08:21 gotuj-sam.blogspot.no/2013/04/topinambur-z-selerem.html NIE polecam ale jak ktos chce spróbować proszę bardzo. Ja rzadko mam jakies porażki smakowe czy kulinarne ale ten topinambur kompletnie mi nie podszedl. Seler był znakomity , pierwszy raz jadłam przygotowany wt aki sposób i dało sie to zjeść dzięki selerowi bo sam smak topinambur nie dla mnie. Odpowiedz Link
jan.kran Re:Jadłonomia: zielona musaka. 05.04.14, 08:25 Super !!! Robię trzeci raz w krótkim czasie , tym razem po raz pierwszy dodam też cukinię. www.jadlonomia.com/2011/01/zielona-musaka.html Bardzo wazne jest odsączenie bakłażana i w moim dzisiejszym przypadku cukini na ręczniku papierowym. Ja robię porcję na dwa dni bo to danie dość pracochłonne. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Brukiew. 05.04.14, 08:31 Warzywo pastewne W Norwegii sprzedawane w warzywnym między cukinią a pomidorem www.okuchnia.pl/curry-z-kalarepy-i-ciecierzycy/ W oryginale była kalarepa ale nie znalazłam w kilku sklepach i jakos tak mnie natchnęło że brukiew to też bulwa. Zastąpołam kalarepę brukwią i wyszlo znakomite danie Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Brukiew. 05.04.14, 11:55 Jesteś Ulu dziecięciem powojennym i brukiew z niczym złym Ci się nie kojarzy. A ja ciągle pamietamkartoflankę z brukwią, łokropność. Może przemogę sie i najpierw zjem plasterek na surowo, podobno smaczna jest. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Brukiew. 05.04.14, 13:58 Alfredko , bardzo mocno mi się kojarzy z opowieściami Mamusi i literaturą. Jak Mamie powiem że jemy brukiew to mi paczkę żywnościową przyśle)))))) Odpowiedz Link
warum Re: Brukiew. 05.04.14, 15:05 Moje skojarzenia z brukwia sa czysto teoretyczne i "ze slyszenia"- wlasnie wspomnien starszych po- i wojennych. Kalarepke od biedy wrzuce do zupy, a luzem ugryze cienki plasterek. Za to wizualnie moge wszystko podziwiac Bo dania wygladaja ok. Wczoraj byla dyskusja z rZd3 na temat " flexiwegetarianizmu" : wyszukalam cokolwiek by przyblizyc haslo tak samo jak ja niewtajemniczonym: "Co w takim razie zrobić z flexitarianizmem / flexi wegetarianizmem (od ang. ,,flexible”- elastyczny)? To swobodne podejście do jedzenia mięsa ma generalnie zmniejszyć jego ilość w diecie przez wyznaczanie sobie dni mięsnych i bezmięsnych w tygodniu czy jadanie mięsa tylko w sytuacjach towarzyskich (przyjęcia, restauracje itp.). Moim zdaniem, używanie w tym kontekście słowa ,,wegetarianizm” jest całkowicie nieuzasadnione." storeko.pl/blog/2011/06/24/flexi-semi-i-inne-odmiany-wegetarianizmu/ I.... oczywiscie reakcja radiosluchaczy byla natychmiastowa i liczna Typu :polska odmiana:" Gosc w dom- maslo do piwnicy"/ cukier do kredensu/. A ktos wrecz powiedzial, ze fleksiwegetarianizm, za "naszych czasow" nazywal sie " na krzywy ryj" / ,ze ktos sie zalapal na jedzenie nieproszony/. Mnie na dzis zostal krupnik z przewaga warzyw i kaszy, ale na kosciach / pies nijak nie chce sie przestawic na warzywa/ . Ale smacznego wszystkim przed obiadem! Odpowiedz Link
jan.kran Re:Wegetarianizm. 05.04.14, 15:27 W Norwegii jest taki trend żeby co najmniej raz w tygodnu nie jeść mięsa. Najbardziej mnie zdziwiło że wprowadzają to w armii Odpowiedz Link
jan.kran Re:Wegetarianizm. 05.04.14, 15:47 storeko.pl/blog/2011/04/24/odmiany-wegetarianizmu-ii/ Druga część artykułu podanego przez Warum. Ostatnio na jednym dużym forum przetoczyło się kilka wątków o wegetarianiźmie , sporo sie o sobie dowiedziałam PPPP Odpowiedz Link
jan.kran Re:Wegetarianizm. 05.04.14, 15:53 To ze jestem wege lacto ovo to wiedzialam , teraz wyczytałam w artykule że jestem wegetarianką etyczną. Ja bym dodala organoleptyczną i ekologiczną Poza tym podobno wege to fanatycy , nietolerancyjni , majacy niedobory wszystkigo i rujnujący swoje zdrowie , zarozumiali i patrzacy z wyższościa na resztę ludzkościPPP To tylko częśc urban legends na temt wegetarianizmu , niestety... To powyższ euwazaja jedzacy mięso. Natomiast weganie uważaja że wegetarianie to mordercy i kaci kur i krówek z powodu mleka i jajek Nie przejmując się niczym idę kroić i smażyć warzywa na musakę. Jutro brukiew Odpowiedz Link
jan.kran Re:Wegetarianizm. 05.04.14, 15:59 Ja nie mam problemu z osobami jedzącymi mięso i nikomu nie pluję do talerza Nwet zjadłam tort z żelatyną na imieninach Brata , bez komentarza. Temuż Bratu zrobiłam mielone i inne mięsne potrawy a moich Podopieczny karmie mięsem. Natomiast popieram nie jedzenie mięsa raz w tygodniu. Odpowiedz Link
jan.kran Re:Paneer palak. 13.06.14, 13:37 Paneer to hinduski ser ja kupuję gotowy , można zrobić samemu podobno . Przepisów na paneer palak jest sporo , jest wersja z pomidorami. Ja znalazlam taka która nam najbardziej odpowiada z tym że używam szpinaku mrożonego. kuchnianawzgorzu.pl/palak-paneer-czyli-szpinak-z-serem/ Odpowiedz Link
jan.kran Re: Quinoa. 01.06.14, 09:25 Wczoraj zrobiłam po raz pierwszy. Smaczne rosemaryandpeach.blogspot.no/2013/04/orzezwiajaca-quinoa-z-awokado-cieciorka.html Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Quinoa. 26.06.14, 21:40 Wygląda bardzo apetycznie. Zacznę kompletować składniki. Odpowiedz Link
jan.kran Re: Słodkie ziemniaki 12.07.14, 10:01 tortille cebula i papryka usmażone na patelni slodki ziemniak pokrojony w gruba kostke, posypany cynamonem, kuminem, odrobinką galki muszkatołowej i solą upeieczony na patelni do tego duza puszka czarnej fasoli, przeplukanej, odcedzonej puszka kukurydzy do tego guacamole , jalapenos i kwasna śmietana jako dodatki Odpowiedz Link
jan.kran Dal z soczewicy z dynią i szpinakiem. 06.11.14, 14:37 Dla klasyczny z mlekiem kokosowym robie od dawna. Ale poniewaz wszędzie dynia więc znalazlam przepis wzbpgacony i wyszło znakomicie: www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/soczewica/dal_z_soczewicy/przepis.html Odpowiedz Link
jan.kran Re: Stroganoff z grzybami. 24.11.14, 01:10 www.mytaste.pl/click/index/16527870/?site=jusia-part1.blogspot.co.uk Kolejne pyszne i znakomite danie a do tego szybkie i proste. Tym razem nie udało mi się nabyć boczniaków więc danie było z portobello i brazowymi pieczarkami , do tego duuużo zielonej pietruszki i zielone tagliatelle Odpowiedz Link
jan.kran Re: Curry z kurczakiem, dynią i batatem. 24.11.14, 01:15 Odkryłam dwa warzywa i używam je w różnych odsłonach : bataty i różne rodzaje dyni. Tym razem:: zmiksowani.pl/przepis/639691 Z tym że zamiast kurczaka dodałam quorn , nie wiem czy dostępny w PL : pl.wegetarianizm.wikia.com/wiki/Quorn Odpowiedz Link
jan.kran Re: Curry z kurczakiem, dynią i batatem. 24.11.14, 01:34 Dopiero teraz zorientowałam się że do dania tego nie dodalam pomidorów ... i chyba nie dodam bo wyszło pyszne.Zjedliśmy z taglitelle ale można z ryżem , kaszami róznymi lub nan. Odpowiedz Link
jan.kran Zdrowo zakręcona. 29.11.14, 12:29 zdrowozakrecona.blogspot.no/ Rzuciłam okiem na tę stronę i na pewno skorzystam Dam znać po wypróbowniu przepisów, Odpowiedz Link
jan.kran Re: Elektroniczna Ksiazka Kucharska IV 03.05.17, 21:28 www.buzzfeed.com/andrewilnyckyj/lentils-and-rice-with-caramelized-onions?bffbtasty=undefined&ref=bffbtasty&utm_term=.loG5RprRRq#.gtYRy4Yyy0 Odpowiedz Link
jan.kran Re: Elektroniczna Ksiazka Kucharska IV 14.05.17, 23:15 www.eatingbirdfood.com/hardboiled-egg-and-avocado-bowl/ Odpowiedz Link