maryna04 16.02.05, 05:51 Strach sie bac? W kazdym razie ciekawie, bo to moze byc wielka sila polityczna. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaja_1 Re: Powstaje partia Radia Maryja 16.02.05, 08:14 Szkoda, ze nie podalas linka do wiadomosci. Jeżeli to prawda, to wypada szukac miejsca na emigrację Z drugiej strony, może to rozbić nawiedzony elektorat na 2 nic nie znaczące partyjki. I mam nadzieje, ze tak będzie. Odpowiedz Link
gaja_1 Re: Powstaje partia Radia Maryja 16.02.05, 09:10 Próbowalm przeczytac, ale musze chbya na raty bo mną rzuca jak czytam takie perełki: >Budowa nowej partii toczy się pełną parą. Na wsiach i w miasteczkach fundacja >tworzy Koła Miejscowych POLAKÓW opierające się na istniejących Kołach >Przyjaciół Radia Maryja. Za taki wpis, nie powinna byc wogole zarejestrowana ! Odpowiedz Link
skynews Re: Powstaje partia Radia Maryja 16.02.05, 11:59 Link? Prosze bardzo: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2554555.html Odpowiedz Link
kanoka Re: Powstaje partia Radia Maryja 16.02.05, 12:30 Dzięki, Sky, muszę nauczyć się czytać Gazetę - nie tylko Onet Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Powstaje partia Radia Maryja 16.02.05, 14:43 Nie czytałam, bo sam tytuł wątka mi w zupełności wystarczy. tiiia ... wolny rynek do religii wkracza, gdyby jeszcze nie ta ekonomia socjalistyczna ... Odpowiedz Link
kanoka Re: Powstaje partia Radia Maryja 16.02.05, 11:35 Że powstaje partia - wcale się nie dziwię. Pokolenie(wiekowych) emerytów, w wiekszości osób wierzących,samotnych, z racji wieku nie rozumiejacych tego co się dzieje, głównie z małych miasteczek - to armia Rydzyka. Ukochany Papież jest daleko, a Rydzyk i radio - blisko...Armia oddana i wierna, bo złożona z ludzi samotnych, dotychczas nikomu niepotrzebnych. Ani społeczeństwu, ani kościołowi, ani - często - własnym dzieciom. Płacących datki ze swoich emerytur, za sam fakt, że ktoś ich chce...że nareszcie gdzieś należą, coś robią.... Wystarczy do tego dodać kilku młodszych i cwańszych i.....mamy partię! Wszystkie głosy maja tą samą siłę wyborczą..... -- Każda prawda ma dwie strony: moją i twoją Odpowiedz Link
skynews Re: Powstaje partia Radia Maryja 16.02.05, 11:58 Ta partia ma zagwarantowane 6 milionow aktywnych wyborcow i przejecie wladzy w 2006-2008 dla "ratowania ojczyzny". "W 2001 roku, gdy Giertychowie zmontowali Ligę Polskich Rodzin, pomyślaną jako koalicję wyborczą kilkunastu małych prawicowych partii i grupek, uzyskali poparcie ojca Tadeusza Rydzyka, dyrektora potężnego Radia Maryja. By ominąć wymagany dla koalicji 8-procentowy próg wyborczy, koalicja Liga Polskich Rodzin rejestruje się jako partia. Dzięki wsparciu Radia i kampanii prowadzonej w parafiach, Liga dostaje milion głosów i niespodziewanie wchodzi do Sejmu z 38 mandatami. " newsweek.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=10036&Strona=1 Walka o wyborcow: jezeli szef rzadu RP opowiada przed Sejmowa Komisja Sledcza badajaca sprawe prywatyzacji PZU(na zywo/TVN24/poniedzialek 14.02.2005) o wiewiorkach("biegaja ich tysiace"),Jennifer Lopez,ktora "zna w innym charakterze" i ze "Polaki to cienkie Bolki zeby robic z nimi interesy(chodzilo o Amerykanow)" to czym mamy sie jeszcze niepokoic? Belka odstrzelil siebie i sprzyjajace mu elity polityczne z prezydentem RP na czele,prezentujac sie na oczach milionow telewidzow,w transmisji na zywo,jako cyniczny,klaun,wzmacniajac tym samym szeregi wyborcze przeciwnikow politycznych,przede wszystkim prawicy. Czy mozna to bylo glupiej rozegrac?!!! Odpowiedz Link
kanoka Re: Powstaje partia Radia Maryja 16.02.05, 12:41 Czytam opinie internautów.... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=20647003&v=2&s=0 Kiedyś śpiewano: przeżylismy już sanację przeżyjemy demokrację przeżyliśmy najazd szwedzki przeżyjemy i radziecki Ale w związku z Rydzykiem i radiem - jak to przeżyć - nic mi madrego do głowy nie przychodzi ( Chyba tylko wisielczy śmiech, co prezentują na forum Kraj niektórzy dyskutanci.... Odpowiedz Link
oqo Re: Powstaje partia Radia Maryja 16.02.05, 13:02 oj będzie w kraju wojna religijna o jakiej nawet fizjologom sie nie śniło....kryształowe noce pod wodzą Rydzyka i innych faszystów doprowadzą kraj do dna i pośmiewiska na cały świat.tak to widzę . Odpowiedz Link
instant Re: Powstaje partia Radia Maryja 16.02.05, 13:18 Powstaje radiomaryjna partia. To fakt i bylo do przewidzenia. To, ze powstaje jest niewatpliwie niepokojace, a moze nawet przerazajace. Belka strzelil sobie samobojczego gola - tez fakt. Moze byc goraco, jak pisze oqo - no, moze, tez sie tego obawiam. Wszyscy zgadzamy sie jednoglosnie z tymi stwierdzeniami. Prawdopodobnie takich jak my sa tez miliony. I co? I nic. Czy ktokolwiek z nas ma jakis pomysl, co zrobic, zeby taka partia nie powstala? Jak zapobiec szykujacej sie religijnej wojence i kompromitacji naszego kraju na swiecie? Chociazby jakas futurologia, science-fiction, czy "ja, bedac na ich miejscu zrobilbym tak..". Czy naprawde wierzycie w to, ze taka jak napisala Zyta w innym watku, przez takie gadanie, wyrazanie swego sprzeciwu, obaw i przerzucanie sie kolejnymi linkami ksztaltujecie w jakis sposob opinie publiczna? Bo ja watpie. Czy takie zwatpienie to egoizm, jak tu ktos napisal, czy po prostu realizm - to juz kazdy w swoim sumieniu niech rozwazy osobiscie. Odpowiedz Link
kanoka Re: Powstaje partia Radia Maryja 16.02.05, 13:28 Pytasz, Instant - więc odpowiem nie, nie wierzę, że >jak napisala > Zyta w innym watku, przez takie gadanie, wyrazanie swego sprzeciwu, obaw i > przerzucanie sie kolejnymi linkami ksztaltujecie w jakis sposob opinie > publiczna? Ale to robię bo jak czytam to co czytam, to chcę wypowiedzieć swoją opinię nt tego co mnie i moich najblizszych dotyczy i usłyszeć(ewentualnie;0), że jeszcze są na świecie i w Polsce ludzie (oprócz mojego męża), którzy myślą podobnie, jak ja..... Widać, jest mi to potrzebne...taka socjopsychoterapia, cy cóś, albo insza gymnastyka yntelektualna (ort. zam.)...... Odpowiedz Link
oqo Re: Powstaje partia Radia Maryja 16.02.05, 13:39 jasnym jest że szare eminencje nocnej polityki już myślą nad tym problemem rozwiązując go poprzez powstanie umiarkowanej partii katolickiej rozrzedzającej rzesze ślepych fanatyków guru pustelnika Rydzyka.Nie wszyscy tam są tak radykalni i chętnie poparli by coś bardziej stonowanego nie narażającego ich na odwet za sianie nienawiści rasowej lub wyznaniowej.Jest niemal pewne że za jakiś czas zostaniemy sierotami jak zabraknie nam autorytetu najwyższego i Rydzyk będzie się starał wypełnić tę lukę w zrozpaczonych sercach- ze smutkiem stwierdzam że może narobić bałaganu gorszego niż ministranci z SLD Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Powstaje partia Radia Maryja 16.02.05, 14:00 jesteśmy porażeni i przerażeni. To już nie grupa "moherowo-jesionkowo- jodełkowa", to bardzo niebezpieczne narzędzie do manipulowania opiniami, emocjami, nastrojami przez wytrawne wygi polityczne, które swoje korzenie mają nie tylko w kraju /przekażnikowe stacje satelitarne na terenie Rosji/. Co robić??? mam nadzieję, że jest w Polsce jeszcze sporo mądrych ludzi którzy potrafią przeciwstawić się tym populistycznym hasłom. Ważne, abyśmy robili to bez lekceważenia, wyśmiewania przeciwnika, bo możemy zyskać odwrotny od zamierzonego efekt. Chaotyczne to moje pisanie, przepraszam, ale tak się zdenerwowałam /to delikatne określenie/ że musiałam napisać. Odpowiedz Link
ewelina10 Re: Powstaje partia Radia Maryja 16.02.05, 14:50 ... mam nadzieję, że R.M będzie w stanie tylko podzielić głosy LPR. Podzielam opinię Instant w innym wątku: załamywać ręce polityką nie mam zamiaru. Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Powstaje partia Radia Maryja 16.02.05, 17:30 Elektorat Partii Moherowych Beretów forum.emiasto.com.pl/files/PMB.JPG Odpowiedz Link
no_no Re: Powstaje partia Radia Maryja 16.02.05, 19:28 JezusMaryja Świetne zdjęcie Jak pięknie oddaje nabożeństwo ludzi do nowego Boga - Tadka Rydzyka... I ten wzrok skierowany do góry, taki pełen wiary, ufności, miłości i oddania swemu guru.... Wędrowcze, powinnaś dostać nagrodę za najkrótszy i najcelniejszy post) Odpowiedz Link
wedrowiec2 Re: Powstaje partia Radia Maryja 16.02.05, 19:34 To nie moja zasługa, ja tylko przeniosłam link z wpisu absztyfikanta z forum Szczecin. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=70&w=20646479&a=20647039 Odpowiedz Link
omeri Re: Powstaje partia Radia Maryja 16.02.05, 19:39 czas zastanowic sie nad emigracją Odpowiedz Link
popaye Re: Powstaje partia Radia Maryja 16.02.05, 19:47 Jestem ZA! Najwyzsza pora by skonczyc te zarty!. Polska ma powazna historyczna misje do spelnienia w Europie!. Lewactwo, masoni, geje oraz zwolennicy eutanazji i abrocji daja sobie swietnie rade bez naszej, polskiej pomocy!. Trzeba polozyc kres porobstwu i bezboznosci oraz postawic tame dla zydowskich i muzulmanskich wplywow w tradycyjnie chrzescijanskiej Europie. Ojcze Tadeuszu - prowadz! Tak nam dopomoz Bog i Maryja - zawsze dziewica! W Was - jedyna nadzieja!. Gdanska Stocznia Lenina - w rece stoczniowcow! Otwierac kopalnie! - polski wegiel czeka na polskich gornikow! Najlepsze (nie-koszerne!) kielbasy - z Tormiesu! Caly Narod buduje Swiatynie Opatrznosci Boskiej w Warszawie! Kazda Matka-Polka niech postawi krzyz na oswiecimskim zwirowisku! Odpowiedz Link
kanoka Re: Powstaje partia Radia Maryja 16.02.05, 20:02 Tu nie ma żartów, tylko kolejny etap realizacji rydzykowych planów... www.racjonalista.pl/kk.php/s,1539 Odpowiedz Link
popaye Re: Kanoko 16.02.05, 20:35 Widac... zadne doswiadczenie nam Polakom nie moze byc zaoszczedzone Trzeba nam przelknac i ta "zabe" . Osobiscie nie trace nadzieji na resztki rozsadku moich Rodakow, choc przygladajac sie "krajobrazowi wyborczemu" - troche mnie to przeraza . Jak Ty bede wybieral pomiedzy: kretynstwem, oszolomami, kretaczami, kombinatorami, populistami i zlodziejska banda kolesiow. Moze to jednak prawda, ze tacy jak my nalezymy do zdecydowanej mniejszosci i skrajnego marginesu obywatelskiego? Ubolewam nad moja emigracja i nie zmienie zdania nawet gdy najczarniejszy ze scenariuszy wyborczych stanie sie realna rzeczywistoscia. Zdaje sobie jednoczesnie sprawe iz bede (mimowolnie) po stronie "wygranych" bo nie skazany bezposrednio na "dobrodziejstwa" wynikajace z konsekwencji takich wyborow. Jedyna pociecha w tym wszystkim iz poznamy "karierowiczowskie scierwo" ktore pokaze swoje prawdziwe oblicze z okazji wyboru opcji "swietojebliwej". Dobre i to! pozdrawiam,- pE Odpowiedz Link
maryna04 Re: Kanoko 17.02.05, 00:26 Bardzo trafnie napisalas w pierwszym poscie tego watku. Mozemy sie smiac, czy lekcewazyc, ale ci ludzie zawsze byli nikomu niepotrzebni i nowym ekipom tez, ktore przetasowujac, lustrujac nawet nie zapomnialy, bo nigdy nie pamietaly o nich. To Rydzyk do nich sie zwraca i manipuleje nimi tak, ze sa jego wielka armia i teraz dopiero poczuja sie bardzo potrzebni. Nie ma obaw, znajdzie sie wystarczajaca ilosc cynicznych inteligentow, ktore poprowadza ta armie - do zwyciestwa (??) Odpowiedz Link
gaja_1 Re: Kanoko 17.02.05, 00:36 Alez Maryno, armia do koryta juz jest W manifeście dokładnie wyłuszczono kto z kim i dlaczego "Oczywiście Wierni Inteligencji Patrioci (WIP), którzy już dłuższy czas patriotyczne działają i świadomą Rodaków" Żeby elektorat się nie domyslił VIP zamienili na WIP Odpowiedz Link
maryna04 Re: VIP na WIP - cudne, 17.02.05, 01:12 ale tez mysle, czy to jakis mozg formulujacego sie ugrupowania nie zadrwil. Jesli bym zmienila jedna litere w swoim nicku, to chyba mam szanse na legitymacje z niskim numerem?))) Odpowiedz Link
gaja_1 Re: VIP na WIP - cudne, 17.02.05, 02:27 Lepiej nie zmieniaj i pozostań przy swoim numerku Osobiscie, dzieki wyznawcom kultu z własnej siostry zrobiłam Maniuśkę Odpowiedz Link
kanoka Re: Powstaje partia Radia Maryja 17.02.05, 09:23 Czyżby dementi? OBY!! Kraj PAP/IAR, mat /2005-02-17 01:36:00 Bp Pieronek: Kościół to nie polityka "Słowo Polskie - Gazeta Wrocławska": Bp Tadeusz Pieronek zapytany czy ks. Tadeusz Rydzyk, utworzy partię polityczną, odparł, że nie wyobraża sobie, aby w dzisiejszej demokratycznej rzeczywistości duchowny brał się za tworzenie ugrupowania politycznego. Zdaniem biskupa byłby to wyraz jakiejś aberracji, powrót do idei państwa wyznaniowego, w którym duchowni przejmowaliby kompetencje władzy świeckiej. Dziś w kościele już nikt tak nie myśli. Władza duchowna i władza świecka to dwa autonomiczne obszary. One mogą i muszą się wspierać dla dobra człowieka. Warunkiem jest jednak to, że nie będą wchodzić sobie w drogę. Zakładając jednak, że dojdzie do powstania partii związanej z ojcem Rydzykiem, to jeśli to ugrupowanie odwoływałoby się do Kościoła, podpierało jego autorytetem, to uważam, że byłoby to bardzo złe i szkodliwe, powiedział bp Pieronek. Kościoła nie można ograniczać do jednego ugrupowania politycznego i do jednego punktu widzenia. W Kościele jest miejsce dla wszystkich. "Rzeczpospolita": Ludzie związani z Radiem Maryja zaprzeczają w "Rzeczpospolitej", aby wokół rozgłośni miała powstać partia polityczna. Napisała o tym wczoraj "Gazeta Wyborcza". Hubert Jochim ze stowarzyszenia "Nasza Przyszłość - Polska", który miał być autorem manifestu ugrupowania, oświadczył, że nie tworzy żadnej partii. Rzekomy manifest jest, według niego, tekstem przygotowywanym na wiejskie zebranie, z udziałem około 20 osób, na temat ogrzewania domów. W trakcie spotkania przywoływano nazwiska fachowców, którzy wypowiadali się o tym w Radiu Maryja. "Rzeczpospolita" pisze, że informacjami "Gazety Wyborczej" zostali zaskoczeni najbliżsi współpracownicy ojca Rydzyka. Hubert Jochim odebrał telefon z Radia Maryja z pytaniem o swoje plany polityczne. Sam twierdzi, że nie jest bliskim współpracownikiem dyrektora radia. Informacjom o tworzeniu partii zaprzeczają też politycy, często występujący w Radiu Maryja: Zygmunt Wrzodak, Antoni Macierewicz i Jan Łopuszański. Istnieje natomiast pomysł stworzenia wspólnej listy wyborczej narodowej prawicy. "Chcemy iść do wyborów w szerszej formule niż Liga Polskich Rodzin" - powiedział Zygmunt Wrzodak. info.onet.pl/1055127,11,item.html Odpowiedz Link
kanoka Re: Powstaje partia Radia Maryja 17.02.05, 09:30 Ale to brzmi nie tylko humorystycznie, ale i niewiarygodnie: > Hubert Jochim ze stowarzyszenia "Nasza Przyszłość - Polska", który miał być > autorem manifestu ugrupowania, oświadczył, że nie tworzy żadnej partii. Rzekomy > manifest jest, według niego, tekstem przygotowywanym na wiejskie zebranie, z > udziałem około 20 osób, na temat ogrzewania domów. A tu Gazeta wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2556690.html Czyli - nie do końca dementi.... Odpowiedz Link
nokata Re: Powstaje partia Radia Maryja 17.02.05, 22:19 jest to dowod na to, ze Bog nie wtraca sie w sprawy ludzi. bo gdyby wtracal sie, to z Podgrzybka bylby surowiec do Bacutil-u Odpowiedz Link
kanoka Re: Powstaje partia Radia Maryja 02.03.05, 11:55 Ludzie Rydzyka Czytam w kiosku Onetu Gazetę Polska "Przeszłość wielu pretorianów o. Rydzyka stanowić będzie szok dla licznych słuchaczy Radia Maryja. Jeden chwalił się walką w szeregach NKWD, drugi, zgodnie ze wskazówkami propagandy, ostro potępiał antykomunistycznych biskupów. Inni wychwalali dyktaturę proletariatu i marksizm. Dziś są ideologami Radia Maryja słuchanymi z uwielbieniem przez miliony patriotycznych słuchaczy" Bazą dla tworzącej się partii, są koła Miejscowych Polaków, powstające w małych miasteczkach i wioskach. Ideologami i przywódcami, oprócz oczywiście - Ojca Założyciela - upiory i demony z przeszłości...prof. Jerzy Robert Nowak, ksiądz Czesław Bartnik, Antoni Macierewicz i inne znane nazwiska w niesławie wyrzucone na pobocze historii... Przyjaciele powstającej partii, to np J. Olszewski i A. Lepper. Giertych, to wróg - czy dlatego, że konkurują o ten sam elektorat? kiosk.onet.pl/art.asp?DB=162&ITEM=1217824&KAT=720 Odpowiedz Link
alfredka1 Re: Powstaje partia Radia Maryja 02.03.05, 13:45 przeczytalimy rano i aż dziw, nie wpadliśmy w dołek.Liczymy, że przeczyta to jak najwięcej osob i dalej przekażą.Mamy nadzieję, że społeczeństwo niezupełnie zobojętniało . Eee tam, to nie brzmi dobrze.. a cóż to jest społeczeństwo? Alfredka!! uspokój się, będzie dobrze./dobrze tak czasami coś do siebie powiedzieć) / Odpowiedz Link
popaye Re: ....... i powstala 13.03.05, 07:04 .... i dobrze, ze powstala. Elektorat tej Partii ktora (naturalnie - he,he) rozwiaze wszelkie problemy spoleczno-gospodarcze Polski nie popieral rozsadnych i pragmatycznych propozycji oraz rozwiazan politycznych. Czlonkowie tego elektoratu to potencjalna klientela Gietrycha, Leppera i pp.Kaczynskich wiec Partia ta - to ich przede wszystkim problem. Towarzystwo to juz "uratowalo" gospodarczy byt Stoczni Gdanskiej, Tormies-u, czesci Kopalni oraz spopularyzowalo prokreacje metoda niepokalanego poczecia - na tle reszty politycznego krajobrazu Polski maja wiec spore osiagniecia ). Leader Macierewicz tez dal sie poznac jako inicjator wielu rozsadnych i pozytecznych akcji dla ogolu Spoleczenstwa a naukowe zaplecze tej Partii gwarantuje stworzenie w Polsce osrodkow eksportu swiatowej klasy i poziomu osiagniec ludzkiego geniuszu. Przynajmniej w kierunku wschodnim! - Bialorus itp. Dla nas - wiekszosci (dotychczas) uczestnikow tego Forum, zmieni sie niewiele . Mielismy juz zlodzieji, kolesiow, przekretaczy i karierowiczow u steru Wladzy - najwyzszy czas na... oszolomow . Kilka pomnikow, ulic i placow im. Jana Pawla II - wiecej, kilka godzin lekcji religii (w tygodniu) dla dzieciakow w Szkolach - dodatkowo, upowszechnienie rydzykowych metod transferu gotowki przez granice (siatka-reklamowka) i kilka Sanktuariow NMP (wzorem Lichenia) w zapadlych Wsiach - przyspozy tylko miejsc pracy dla bezrobotnej braci murarskiej - zyski (spoleczne) sa oczywiste. Nie bez znaczenia bedzie rowniez rozkwit zaniedbanej branzy wlokienniczej (obrobka moher-u) ktory po lnie, stanie sie zapewne polskim hit-em eksportowym. Cieszmy sie! - swietlane perspektywy przed nami, no i... Wiosna przyjdzie - tez! ))) Odpowiedz Link
kanoka Re: ....... i powstala 13.03.05, 09:46 Nie podzielam poglądów, że im gorzej, tym lepiej. Wisielczy humor bawi, kiedy sami nie wisimy na szubienicy.... Niewątpliwie, żyjemy w ciekawych czasach, ale jak długo może to stanowić główną przyczynę naszego dobrego humoru? A na wiosnę oczekuję z utęsknieniem ) Odpowiedz Link
alfredka1 Re: ....... i powstala 13.03.05, 10:50 Kanoko, podzielam Twoje zdanie o wisielczym humorze, tu naprawdę nie ma się z czego śmiać, ale "przyszłość przemysłu włókienniczego" naprawdę mnie rozbawiła i trochę rozładowała napięcie .Jest to też rodzaj odreagowania na powstały stres. Odpowiedz Link
popaye Re: ....... i powstala 13.03.05, 11:58 Kanoko, Alfredko,- Sorry - dla kogo jest "gorzej"?. Walesa - rozpedzil i sklocil cala prawice (w tym tych rozsadniejszych) stwarzajac warunki w ktorych natworzylo sie kilkanascie marginalnych partyjek walczacych przeciw sobie a i czesto ze soba samymi ( np. KPN czy kolejne stwory polityczne b-ci Kaczynskich). Maryjan K. ktory mial wiecej rozumu od b. Pana Prezydenta - polaczyl to wszystko ale zamiast trzymac towarzystwo w ryzach - sam uznal, ze On (nastepny nawiedzony po Walesie) jest jedynym "ratunkiem dla Polski" a do tego piekniejszy i przystojniejszy niz inni i dla wlasnej kariery (z bozej laski) pozwolil by Kaczory, Walendziaki, Moczulskie, Slomki itd doprowadzili do rozwalenia AWS-u wystrychujac na dudka jedynych normalnych w tym towarzystwie: Balcerowicza z UW (jako Koalicjanta) i p.premiera Buzka. Myslicie, ze Gietrych "odpusci" Macierewiczowi (i odwrotnie?). Plakac mam (albo Wy), ze dwoch oszolomow wezmie sie za lby - podpuszczanych jeszcze dolewana oliwa polityczna przez Kaczory i innych populistow ?. Swoj rozen rozpali, przy tym ogniu, zapewne nastepny nawiedzony: Lepper i jego druzyna lewackiej post PGRowskiej ekipy milosnikow gruszek z wierzby! Do moher-owcow (jako elektoratu) nie trafia zadne rozsadne i realne argumenty poza cudami, erotycznym uwielbieniem rzymskiego Adonisa (stan zdrowia i umyslu u Niego - obojetny), i zadaniami "wszystkiego i za kazda cene". Watpie by bylo to Wasze/nasze (pp.Kanoka, Alfredka, Wedrowiec, kilkoro innych w tym ja) srodowisko z ktorym zrealizujecie/my nasza wizje Polski. Jezeli ogarniaja mnie jakiekolwiek odczucia, po odczytaniu meldunkow w rodzaju: powstala Partia RM, to wlasnie smiech polaczony z rozpacza iz "normalniejsi" wspolobywatele mojej Ojczyzny przez tyle lat nie umieli zorganizowac rozsadnej sily politycznej ktora racjonalnie i madrze bylaby w stanie zaprowadzic normalnosc polityczna, gospodarcza i spoleczna w Polsce. Nawet jezeli byly takie proby to "nasi Ludzie" raz za razem, dawali sie wykiwac cwaniaczkom, przekretaczom, politykierom i kolesiom majacym jedyny cel w zyciu: nakrecic, przekrecic i zachachmecic najwiecej kasy do kieszeni wlasnych i kumpli (lobby jeszcze wiekszych cwaniakow). Nie takie widomosci (o Partii Rydzyka & Oszolomow), Drogie Panie wspolforumowiczki powinny nas przerazac. To jest przeciez normalka w skansenach zaprzanstwa i ciemnoty a koniec tych krotochwil - z gory wiadomy. Niech nas niepokoi fakt iz na horyzoncie nie widac zadnej formacji politycznej z rozsadnym i realnym programem. Same szczere checi i ew. 100% "meskosc" przywodcow oraz populistyczne podpuchy wystarczaja na krociutko - to juz sprawdzilismy przez ostatnie lata . Codzienny obiadek gdzie jako glowne danie serwowane bedzie "polykanie zaby" a na deser: wyglupy naszych przedstawicieli w UE wcale mnie nie martwi, bo: a) mam nadwage i troche mniej "obiadow z deserem" mnie nie zaszkodzi,- b) jest nadzieja, ze skoro nie umiemy sami to nas "wyrzuca" z tych Restauracji w ktorych podaja (nawet) takie posilki i przeniesiemy sie wreszcie do (mniej eleganckich) Barow gdzie posilki to moze i cienka zupka - ale gotowane beda przez wykwalifikowanych kucharzy. Tylko nam na zdrowie wyjdzie. pozdrawiam,- pE Odpowiedz Link
alfredka1 Re: ....... i powstala 13.03.05, 12:24 Popay,uuu - no już dobrze, dobrze.. przecież wiesz doskonale, że na naszym forum poglądy na szczęscie mamy podobne, mieszczące się w granicach rozsądku i na sercu nam leży aby gorzej nie było, aby "lud nasz prosty" nie zgłupiał do reszty.A Ty dość czarno widzisz( :}} /to miało oznaczać "śmiech przez łzy" / Nad Szczecinem piękne słońce i jakoś rażniej mi na duszy. Pozdrawiam serdecznie wraz z wodnikiem ,który kategorycznie przykazał, aby myśleć pozytywnie i w marazm polityczny zwłaszcza się nie wpędzać.. trudno , będę mu posłuszna Odpowiedz Link
popaye Re: humor (satyra?) - zeby bola (ze smiechu) :( 14.03.05, 10:28 kanoka napisała: "...Nie podzielam poglądów, że im gorzej, tym lepiej. Wisielczy humor bawi, kiedy sami nie wisimy na szubienicy...." Zgoda Kanoko,- tylko mnie np: w Gizycku nie bylo od conajmniej 1/2 roku, a moj wisielczy humor wycwiczylem przez 30-ci lat delektowania sie zaletami ... malzenstwa ). W szczesciu ktore mnie "spotkalo" (prywatnie) widze spore podobienstwa z naszymi (polskimi) realiami politycznymi. Poniewaz od czasu sierpniowych strajkow w Stoczni i zalozenia Solidarnosci, minelo mniej czasu niz trwa moja praktyka malzenska, mam ta przewage iz juz wiem, ze czym dalej tym....weselej ) wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2598731.html No to: Zima - wasza, Wiosna - nasza? ) Pozdrawiam,- pE Odpowiedz Link
kanoka Re: humor (satyra?) - zeby bola (ze smiechu) :( 14.03.05, 10:48 Jak to było ? "i rym, cym, cym i tra, la, la Idziemy przez życie w podskokach! I rym, cym cym i hopsa, sa! W podskokach, bo żyje się raz! Choć nam się marszczy brew choć się gotuje krew A nas pomimo to porywa dziki śmiech i rym cym cym....." I wesolutko....... Odpowiedz Link
maryna04 Re: humor (satyra?) - zeby bola (ze smiechu) :( 15.03.05, 05:29 prymas Glemp wypowiada sie wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,2600213.html Odpowiedz Link
nokata Re: humor (satyra?) - zeby bola (ze smiechu) :( 15.03.05, 08:08 Krotko: "piernicznie o Szopenie" Rosnie wrzod w kraju, a instytucja zwierzchnia RM (ktora jest dla redemptorystow Episkopat), udaje ze jest to kolko milosnikow niezabudek, a nie organizacja na pol polityczna o metodach dzilania zblizonych nieco do faszyzmu. I w tym momencie KK stracil u mnie jakikolwiek autorytet. - "Angażowanie się Radia Maryja w patronat nad jakąś partią polityczną nie jest problemem Kościoła, bo znajduje się on poza polityką" Owszem jest problemem kosciola, bo wlasnie jedna z komorek organizacyjnych kosciola, calkiem beztrosko chce przejac wladze polityczna w kraju. Talibanizacja w krystalicznej postaci. - "Kościół obserwuje zachowania moralne i tym zakresie chce jak najbardziej pomagać" Ale przez lata nic nie zrobil, mimo ze RM jest umoczone i to zdrowo w przekrety finansowe - " zespół konferencji Episkopatu Polski ds. troski o Radio Maryja musi się "zregenerować" i że nie są to sprawy pilne" Znamienne, jeszcze nie widac dzialania zespolu, a juz musi sie zregenerowac. Jezeli sytuacja, do jakiej doprowadzil Rydzyk ze swoimi pretorianami nie jest pilna, to jaka bedzie pilna? Kiedy bojowki nbeda wieszac innowiercow, czy nawet innych katolikow nie wyjacych w ekstazie na widok pewnego "lobbysty" (przestanmy sie oszukiwac, Rydzyk kreci lody na RM i ma w dupie cala nadbudowe ideowa w postaci ludzi wierzacych)? Musi polac sie krew zeby skostniale cialo "Episkopat" wreszcie przejrzal na oczy? Jako zywo pararele z Niemcami lat -30 same sie cisna. - "opatrzność Boża ma jakieś swoje plany" belkotu ciag dalszy. Pobozne domysly prymasa wyssane z palca. Mowi jak do stada pacjentow z ciezkimi przypadkami choroby Downa. Tyle on wie o planach Opatrznosci co ja o menstruacji baobabow na wyspie Hula-Gula. Belkot i blekot. - "Kościół ma swoją cierpliwość" Inaczej bym to nazwal. ze: Kosciol ma w tym jakis (i to nie maly) interes. Znajac mechanizmy finansowe jakie dzialaja w KK nie waham sie stwierdzic, ze doskonale RM wspiera coraz bardziej pusta kase kosciola kat. w Polsce A KK w Polsce - Watykan. I mamy teraz odpowiedz na niepostawione w wywiadzie pytanie: "dlaczego Watykan nic nie robi w tej sprawie". Dlaczego papiez tak wylewnie przyjmuje Rydzyka, a nie przyjmuje z taka pompa np dyrektora radia "Jozef" czy "Rodzina" K A S A Czepiam sie i roi mi sie cos w glowie? Oj, zycze tego zeby mi sie tylko roilo, sobie i Wam. Pamietajmy, ze zaslepienie i nietolerancja, to Czerwoni Khmerowie, talibowie i szyici, to Korea Polnocna, to Pinochet, Zwiazek Sowiecki, wreszcie Franco, Mussolini i Hitler, Swieta inkwizycja i wiele innych zaczynajacych jako dobrotliwe i nastawione na rozne formy "zbawiania" ugrupowan i organizacji... Odpowiedz Link
kanoka Re: humor (satyra?) - zeby bola (ze smiechu) :( 15.03.05, 10:29 Tego określenia z Szopenem - nie znałam ) Odpowiedz Link