22.04.05, 11:58
Temat obecny w polskiej prasie, radiu, TV i na forach - z forum Kuchnia
włączniewink, od wielu dni.
Last, but not least
info.onet.pl/1085747,11,item.html
W wypowiedziach forumowych, przewija się opinia, że tak jest we wszystkich
zakładach produkcyjnych, sklepach; że winna jest pogoń za zyskiem, nadpodaż
spowodowana biedą w kraju, cięcie kosztów i dobrze opłacana (?)"ślepota" służb
kontrolnych.Że reportaz w TVN miał na celu wycięcie Constaru, ani lepszego,
ani gorszego od innych....
A jakie jest Wasze zdanie?
I jak jest z tymi sprawami "gdzie indziej"? Czy przepisy (np unijne, FDA)i
kontrolerzy, czy - organizacje konsumenckie? I ....czy skutecznie?
Obserwuj wątek
    • kanoka Re: CONSTAR 22.04.05, 12:05
      PS
      Pytanie do "krajowców" - jak ta cała afera wpłynęła na Waszą dietę/zakupy?
      • petar2 Re: CONSTAR 22.04.05, 12:47
        Żona ma obsesję (w dobrym tego słowa znaczeniu) na punkcie zdrowej żywności,
        zresztą jedno dziecko na diecie. Więc od dawna sklepy ze zdrową żywnością,
        zaufana "kobieta ze wsi" na rynku, sprawdzeni producenci. Przy zakupach
        generalnie duża ostrożność, np banany bez śladów białego nalotu na czubkach smile
        Informację potraktowaliśmy wzruszeniem ramion, można się było tego spodziewać.
        • maryna04 Re: CONSTAR 22.04.05, 14:49
          Ja tam w ogolnosci wole nie myslec o tych sprawach, przeciez nawet w tv
          pokazuja programy kucharskie gdzie nikt nie nosi rekawiczek. A wiecie, gdzie
          jest jedzenie podawane higienicznie? W McDonaldzie. Kiedy moj syn jako uczen
          tam pracowal, to najpierw mial dwutygodniowe szkolenie wlasnie w tym tremacie
          (no i o patriotyzmie firmowym). Musieli nabrac odruchu zakladania rekawiczek,
          szpiegowanie po wyjsciu z ubikacji i nigdy raz wyciagniete jedzenie nie moze
          wrocic do lodowki. W zwiazku z tym okolo polnocy chlopak znosil hamburgery i
          inne specjalnosci. O tej godzinie to nawet ja nie jestem w stanie jesc, ale
          ciasteczka jablkowe, to i owszem mogly poczekac do nastepnego dnia i dluzej.
          Kiedys wybitny polski restaurator powiedzial, ze jesli juz je szybko na
          miescie to wlasnie tam - z takich wzgledow. I tym rozpoczelam (nie daj Boze)
          dyskusje o wrogu publicznym nr 1 a moze ogolniejsza o globalizacji.
          • petar2 Re: CONSTAR 22.04.05, 17:42
            Pewnie rozpoczęłaś smile
            A już zapowiadał się rzeczowy wątek. Nie typu babskie pogaduszki przy
            kawie/herbacie czy popisy antyklerykałów ("Ateiści są nudni bo ciągle gadają o
            Bogu").

Ale to ciekawe co piszesz o higienie w McDonaldzie. Tylko czy polscy ajenci
            realizują te zalecenia i są z nich kontrolowani?
            • kanoka Re: CONSTAR 22.04.05, 18:21
              Wielokrotnie słyszałam, że dla turysty w "dzikich krajach", najbezpieczniejszym
              (pod względem sanitarnym !! )jedzeniem - jest to z McDonalda. Niestety, jak było
              to łatwo odgadnąć jeszcze przed filmem "Super size me" - pod innym względem, nie
              jest to jedzenie najzdrowsze....
              Wracając do Constaru - myślę, że może cała ta sprawa uświadomi wielu ludziom, że
              kolorowe , ślicznie zapakowane w folię promocyjne wędlinki, to towar
              podejrzany.Że często jest lepiej kupić mniej, niż...taniej sad
              Myślę, że dopóki nie będzie u nas aktywnych, opiniotwórczych ruchów
              konsumenckich, co jakis czas będą "wybuchać" takie afery i żadne kontrole
              urzędowe same tego nie załatwią, bo.....je tez należy kontrolować.
              Ale tu znowu wracamy do podstawowego problemu, czyli do pytania - kiedy będziemy
              społeczeństwem obywatelskim.....
              • nokata Re: CONSTAR 08.05.05, 15:42
                Gdybys widziala to co ja widzialem,
                I u McDonalda i w Kentucky Fucken Chicken)
                nie mowilabys co slyszalas.
                Ale nie chcialbym sluchac, co wtedy bys powiedziala smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka